|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۵
کد خبر: ۱۲۸۱۳۰
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۷
عودت نامه اساسا صحت ندارد و دليل اينكه پيشنهاد ترميم كابينه روز يكشنبه اعلام وصول نشد اين بود كه برنامه و رزومه يكي از وزراي پيشنهادي آماده نبود و من به آقاي لاريجاني گفتم چون آقاي دانش آشتياني سابقه قبلي دارد، شما مي‌توانيد اين طرح را اعلام وصول كنيد.
«فصل ترميم كابينه» در هفته اخير بيشترين حواشي را ايجاد كرد و اخبارش در صدر رسانه‌ها قرار گرفت، از استعفا يا بركناري وزرا تا ليست وزراي پيشنهادي دولت به مجلس، تغييرات لحظه آخری، جايگزيني دانش آشتياني به جاي محمدعلی نجفي، عودت نامه وزرای پيشنهادي دولت به مجلس از سوي رئيس مجلس، اظهارنظرهاي نمايندگان مجلس و اعضاي فراكسيون اميد، همه و همه سبب شد تا اخبار تغيير كابينه در صدر قرار گيرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، در راستاي بررسي اين تغييرات«آرمان امروز» به گفت‌وگو با حسينعلي اميري معاون پارلماني رئيس‌جمهور پرداخته است كه در ادامه مي‌خوانيد.

در روزهاي اخير تغييراتي با عنوان «ترميم كابينه» از سوي رئيس‌جمهور انجام شد. با توجه به اينكه در ماه‌هاي پاياني عمر دولت يازدهم قرار داريم آيا اين تغييرات الزامي بود و آيا مي‌تواند نيات و اهداف دولت را محقق سازد؟

در آغاز به كار دولت يازدهم، همگان در جريان نحوه تشكيل كابينه بودند و در خاطرمان هست كه تعدادي از وزراي پيشنهادي دولت نتوانستند از مجلس نهم راي اعتماد بگيرند. چنانكه براي برخي از وزارتخانه‌ها چند گزينه معرفي شد؛ مانند وزارت ورزش و جوانان. از آنجايي كه دولت بايد هر چه سريع‌تر كابينه را شكل مي‌داد و كارش را شروع مي‌كرد با همان تركيب شكل گرفت و در مسير كار افراد مورد ارزيابي قرار گرفتند. نهايتا رئيس‌جمهور به نتيجه رسيد كه بنابر مقتضيات زماني و با توجه به نظريات جامعه هدف، اين سه وزارتخانه را ترميم كند. چراكه برخي از تغييرات تبديل به مطالبه عمومي شده بود و بر اين اساس خود وزرا با احترام به نظر جامعه هدف و مقتضيات ايجاد شده، تقاضاي استعفا كردند و دست رئيس‌جمهور را در ترميم كابينه باز گذاشتند. در واقع هم آنان و هم رئيس‌جمهور اين نياز را احساس كرد كه بايد در چند وزارتخانه نيروهاي تازه نفس‌تر و نيروهاي جديدتر به عنوان وزير آغاز به كار كنند و پس از آن بود كه آقاي روحاني پس از مشورت و بررسي‌هاي همه‌جانبه به اين نتيجه رسيد كه سه نفر شامل آقايان صالحي اميري براي تصدي وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامي، آقاي دانش آشتياني براي وزارتخانه آموزش و پرورش و آقاي سلطاني فر براي تصدي وزارتخانه ورزش و جوانان را به مجلس معرفي كند. بايد تاكيد كرد كه اين سه نفر با لحاظ شرايط سياسي- اجتماعي، با لحاظ مطالبات عمومي جامعه هدف و همچنين با اعتقاد به سياست‌هاي دولت و انتظارات عمومي از رئيس‌جمهور، با ملاحظه تخصص و تبحر آنان در سه وزارتخانه و همچنين با لحاظ قدرت هماهنگي و تعامل با بخش‌هاي مختلف نظام جمهوري اسلامي به مجلس معرفي شدند. از آنجايي كه دولت همانند يك تيم فوتبال است، ممكن است مربي تيم تصميم بگيرد براي بهبود شرايط و ارتقاي جايگاه تيم، دست به تغييرات بزند و نيروهاي جديد و تازه نفس را وارد كند. مساله تغيير كابينه را نبايد امر غريبي پنداشت بلكه اين كاملا طبيعي و متعارف است و در دولت‌هاي گذشته شاهد آن بوده‌ايم. به‌طور مثال در دولت گذشته، رئيس‌جمهور نصف وزرا را تغيير داد و حتي اين شبهه ايجاد شد كه دولت بنا دارد براي كل كابينه‌اش از مجلس راي اعتماد بگيرد. بر اين اساس و از آنجايي كه اين تغييرات با هدف تقويت رويكرد كابينه انجام شده است بايد آن را به فال نيك گرفت.

در بخشي از اظهارات خود اشاره كرديد به اينكه آقاي روحاني پس از مشورت و بررسي، سه گزينه پيشنهادي خود را به مجلس معرفي كرده است. حال با توجه به انتقادي كه از سوي اعضاي فراكسيون اميد مطرح مي‌شود كه اساسا از آغاز تغييرات تا معرفي مصاديق، اين فراكسيون مورد مشورت قرار نگرفته است سوال اين است كه منظور از مشورت رئيس‌جمهور چيست؟

يك موقع مي‌خواهيم مصداقي بحث كنيم كه در آن زمان بايد به تعداد نمايندگان بحث، مصداق داشته باشيم. چرا كه هر نماينده‌اي مي‌خواهد مصداق مورد نظر خود را معرفي كند. اين امر عملا امكان پذير نيست. بر اين اساس رئيس‌جمهور معيارها را در نظر گرفت و طبيعتا زماني كه معيارها مشترك باشد عملا مثل اين است كه گفت‌وگو انجام شده است. در واقع رئيس‌جمهور در تعيين معيارها ذائقه مجلس و فراكسيون اميد را در نظر گرفت. مساله ديگر اينكه من و آقاي نوبخت معاون رئيس‌جمهور و سخنگوي دولت روز يكشنبه و پيش از صحن علني مجلس، در جلسه‌اي كه به دعوت فراكسيون اميد برگزار شده بود، حضور پيدا كرديم و به سوالات نمايندگان پاسخ داديم و هر آنچه را لازم بود توضيح داديم. اساسا دولت رويكردش تعامل حداكثري با مجلس است و نه تنها فراكسيون اميد كه هر فراكسيون ديگري در مجلس بخواهد، حاضريم به سوالات‌شان پاسخ دهيم.

بحثي كه روز يكشنبه در فضاي رسانه‌اي مطرح شد اين بود كه تا قبل از ساعت هفت و نيم صبح و در همان جلسه‌اي كه شما و آقاي نوبخت با فراكسيون اميد داشتيد، گزينه پيشنهادي دولت براي تصدي وزارت آموزش و پرورش آقاي «نجفي» بود اما با آغاز به كار مجلس آقاي «دانش آشتياني» در ليست سه نفره وزراي پيشنهادي قرار داشت، مي‌شود توضيحات شفافي در اين خصوص ارائه كنيد؟

در سايت‌ها نوشتند فلاني (آقاي اميري) از پاي پله هواپيما برگردانده شد چون من به همراه رئيس‌جمهور قرار بود كه به استان مركزي برويم. اما كل ماجرا اين است كه قرار بود كابينه ترميم شود و روز يكشنبه صبح با آقاي دكتر نوبخت رفتيم در فراكسيون اميد. همان‌طور كه گفتم فراكسيون دعوت كرده بود و ما در آنجا حاضر شديم و به سوالات نمايندگان درباره ترميم كابينه پاسخ داديم. سوالي كه پرسيدند در فراكسيون اين بود كه آيا دكتر نجفي گزينه پيشنهادي دولت براي وزارت آموزش و پرورش هستند؟ كه دكتر نوبخت گفتند: بله. من البته سكوت كردم. جلسه كه تمام شد من قرار بود به همراه رئيس‌جمهور بروم به استان مركزي چون در شهرستان آشتيان براي من برنامه گذاشته بودند. بنابراين قبل از رفتنم از دكتر نهاونديان رئيس دفتر آقاي روحاني، پرسيدم كه آيا نامه معرفي وزرا به مجلس آماده است؟ ايشان گفت: بله آماده است و در دفتر است. گفتم: بيايم آشتيان يا نه؟ گفتند: ببينيد نظر خودتان چيست و يكي از آقايان گفت فقط يك نامه است و بدهيد به يكي از معاونان‌تان تا نامه را به هيات رئيسه تقديم كند. بعد من سوال كردم از دكتر نهاونديان كه در نهايت گزينه‌ها چه كساني هستند؟ ايشان گفت: آقاي دانش آشتياني براي آموزش و پروش، دكتر صالحي اميري براي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و آقاي سلطاني‌فر هم وزارت ورزش و جوانان. من پرسيدم مگر تغيير پيدا كرده است گزينه ها؟ گفتند: در جمع‌بندي نهايي كه ديشب انجام شد گزينه آموزش پرورش شد آقاي دانش آشتياني. من هم كه ديدم چنين تغييراتي انجام شده به آقاي نهاونديان گفتم من هم به احترام مجلس و هم براي تنوير اذهان نمايندگان، خودم نامه را مي‌برم براي تقديم به هيات رئيسه و بعد كه نامه را بردم خودم با ماشين مي‌روم به آشتيان. پس اينكه گفتند از پله هواپيما برگشتم صحت ندارد و نه تلفني زده شد به رئيس‌جمهور يا آقاي نهاونديان و اينها هيچ کدام صحت ندارد. بعد از آن من رفتم به دفتر رئيس‌جمهور و نامه را تحويل گرفتم و در نامه‌اي كه رئيس‌جمهور نوشته بودند به مجلس اسمي از آقاي نجفي برده نشده بود بلكه همين سه نفر در ليست بودند و كارهاي اجرايي را انجام داديم و نامه را حدود ساعت ۱۱ به آقاي لاريجاني رئیس مجلس تحويل دادم و مختصر صحبتي با ايشان داشتم و نهايتا روز سه شنبه يعني ديروز پيشنهاد ترميم كابينه اعلام وصول شد.

خبر ديگري كه درج شد اين بود كه رئيس مجلس، نامه وزرای پیشنهادی را عودت دادند، آيا صحت دارد؟

عودت نامه اساسا صحت ندارد و دليل اينكه پيشنهاد ترميم كابينه روز يكشنبه اعلام وصول نشد اين بود كه برنامه و رزومه يكي از وزراي پيشنهادي آماده نبود و من به آقاي لاريجاني گفتم چون آقاي دانش آشتياني سابقه قبلي دارد، شما مي‌توانيد اين طرح را اعلام وصول كنيد. اما رئيس مجلس گفت چون سه وزير با هم هستند و بايد دستور تكثير رزومه و برنامه‌هايشان را بدهم بهتر است كه رزومه هر سه تكميل شود و بعد بياوريد. من هم تا بعد از ظهر برنامه و زندگینامه آقاي دانش آشتياني را گرفتم و تحويل آقاي لاريجاني دادم. بنابراين عودت نامه صحت ندارد.

يكي از شایعاتی كه مطرح شد اين بود كه فشارهاي سياسي مخالفان دولت در داخل و خارج مجلس سبب شد تا آقاي دانش آشتياني در لحظات آخر جايگزين آقاي نجفي شود، چه پاسخي دارید؟

با شناختي كه از رئيس‌جمهور دارم و اين آشنايي از سال ۷۸ تا الان شكل گرفته است، ايشان معمولا تحت فشارهاي خارجي تصميم نمي‌گيرد و وقتي تصميم گرفت و بررسي‌هاي لازم را انجام داد و به قطعيت رسيد، به آن عمل مي‌كند. قاطعانه مي‌گويم عدم معرفي آقاي نجفي بر اثر فشار نبوده است اما اينكه دليل‌اش چه بود را نمي‌دانم. شايد خود آقاي نجفي قبول نكرده باشد يا هر احتمال ديگر. اينكه اساسا ميان رئيس‌جمهور و آقاي نجفي چه گذشته است را نمي‌دانم يا اينكه راجع به وزارت با ايشان صحبت شده يا نه را بايد از خود آقاي نجفي پرسيد. اما آنچه مي‌دانم اين است كه آقاي نجفي از آقاي دانش آشتياني قاطعانه حمايت مي‌كند و اين را ابراز داشته است.

برخي از حاميان دولت معتقدند درباره تغيير آقاي جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي آنچه سبب اين تغيير شد فشارهاي مخالفان بود و اساسا اين تغيير را نوعي كوتاه آمدن دولت در قبال مخالفان مي‌دانند، تحليل تان در اين خصوص چیست؟

پاسخ به اين سوال در متن استعفاي آقاي جنتي وجود دارد. ايشان شخصي شريف و فرهيخته، مديري مومن و انقلابي و با سابقه درخشان قبل از انقلاب، آشنا به موازين شرعي و داراي سابقه طولاني رفاقت با رئيس‌جمهور هستند. اما تلقي من اين است كه آقاي جنتي با استعفاي خود اعلام كرد كه دست دولت را باز مي‌گذارد. من معتقدم هدف از اين استعفا اين بود كه به دولت كمك شود تا وقت دولت صرف بگومگوهاي سياسي بي‌نتيجه نشود و رئيس‌جمهور با دست باز بتواند مطالبات مردم را برآورده كند.

با توجه به ماه‌هاي پاياني عمر دولت و اينكه شدت هجمه‌هاي مخالفان دولت در اين ماه‌ها چند برابر خواهد شد، آيا وزراي جديد مي‌توانند اولا راي اعتماد از مجلس دهم كسب كنند و دوم اینکه مي‌توانند رويكردها و سياست‌هاي دولت يازدهم را در چنين فضاي سياسي و رقابتي پيگيري كنند؟

اين آقايان هر سه صاحب نظر، انديشه و تجربه هستند. به عنوان نمونه آقاي دانش آشتياني سابقه طولاني در امر تعليم و تربيت دارد و از بنيان‌گذاران مدارس مفيد است كه سابقه طولاني در كارهاي آموزشي دارد. آقاي صالحي امیری در مركز استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت مسئول بخش فرهنگي و اجتماعي بودند و سابقه فعاليت‌هاي گسترده علمي و پژوهشي را در كارنامه دارد. آقاي سلطاني‌فر هم ضمن تجربيات مديريتي در بخش‌هاي دولتي سابقه معاونت سازمان تربيت‌بدني داشته و در مجموع زماني كه سابقه اين سه وزير پيشنهادي را تورق كنيم، مي‌بينيم كه برنامه‌هاي آنها كاملا همسو و هم جهت با سياست‌هاي دولت و برنامه‌اي در مسير تحقق خواست‌ها و مطالبات مردم است. بر اين اساس است كه من خوشبين هستم در اينكه اين سه با راي بالاي نمايندگان مجلس دهم انتخاب مي‌شوند. همچنين اينكه معيار امور كشور، قانون است و كساني هم كه نقد به دولت دارند و نقدشان سازنده است مي‌توانند نقدشان را بيان كنند و دولت هم استقبال مي‌كند اما آناني كه قصدشان تخريب و تخطئه دولت است، بايد بدانند كه ناكارآمدن جلوه دادن دولت ضررش براي نظام است و مردم. بر اين اساس با علم به اينكه مخالفان در ماه‌هاي پاياني هجمه به دولت را بيشتر مي‌كنند وزراي كابينه و وزراي جديد اراده و عزم شان خدمت‌رساني است و وقتي ندارند كه بخواهند وارد حواشي شوند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین