سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: دومین دور گفتوگوهای ایران و اروپا در ماه دسامبردر بروکسل برگزار میشود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، بهرام قاسمی روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران اظهار کرد: مسائل مختلفی از جمله در زمینه تکنولوژی، سرمایهگذاری، ایرانیان مقیم در اروپا و بسیاری از پارامترهایی که میتواند در روابط دو طرف مطرح باشد در این مذاکرات مطرح است و معاون وزیر خارجه سرپرستی این مذاکرات را بر عهده دارد.
حقوق بشر یکی از مسائلی است که در مذاکرات با اروپا مطرح میشود
او همچنین در رابطه با موضوع حقوق بشر و طرح آن در این مذاکرات گفت: موضوع حقوق بشر میتواند یکی از مسائلی باشد که در این مذاکرات مطرح میشود اما الزاما این مذاکرات حول محور حقوق بشر نیست، ما مسائل زیادی را با طرف اروپایی داریم.
سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: ما در بحث حقوق بشر، دیدگاهها و نگاههای خود را بر اساس دین اسلام و نیز قانون اساسی داریم و آنها هم نگاه خود را دارند که میتوانیم در این رابطه شنونده نظرات یکدیگر باشیم.
تایید حضور سفیر ترکیه در ایران در وزارت خارجه
قاسمی حضور هفته گذشته سفیر ترکیه در تهران در وزارت خارجه برای ارائه توصیحات و گفتوگو پیرامون مسایل دو جانبه، سوریه، عراق و خلیج فارس را تایید کرد.
هرگونه مشارکت ترکیه در عراق باید با اجازه دولت مرکزی باشد
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات اخیر مقامات ترکیه در ارتباط با موصل و این که آنها قصد دارند در عملیات آزادسازی موصل شرکت کنند و نسبت به این منطقه ادعاهایی مطرح کردهاند؟ گفت: بحث تروریسم و مقابله با تروریسم در منطقه و حتی در سطح جهان بحث مهمی است و هر دولتی که میتواند باید برای مبارزه با تروریسم اقدام کند و این کار درستی است. البته به هیچ وجه قابل قبول نیست که کشوری به بهانه مبارزه با تروریسم و هر جنایت دیگری حاکمیت ملتهای دیگر را لغو کند و بدون اجازه و مجوز دولت مرکزی آن کشور بخواهد به صورت یکجانبه عمل کرده و حاکمیت آن کشور را نقض کند. هرگونه مشارکت در موضع مبارزه با تروریسم در عراق باید با هماهنگی، اطلاع و مجوز دولت مرکزی این کشور صورت بگیرد.
سفیران ایران در سوریه، عمان و سوییس بهزودی مشخص میشوند
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تعیین سفیران جدید ایران در سوریه، عمان و سوییس و این که آیا انتخاب سفیر ایران در سوییس به دلیل خاصی اینقدر به طور انجامیده است؟ افزود: این موضوع دلیل خاصی نداشته است. در مورد هر سه کشور که اشاره کردید افرادی مطرح هستند و در حال کار شدن بر روی این موضوع هستیم تا هرچه زودتر به این کشورهای مهم اعزام شوند. این پروسه در حال انجام است، امیدواریم که این پروسه در این مقطع زمانی با توجه به روابط ویژهای که ما با سه کشور داریم هرچه زودتر طی شود و سفیران اعزام شوند.
وی با بیان این که هر سه کشور برای ما مهماند و تعجیل داریم هرچه زودتر سفیران جدید به این مناطق اعزام شوند، ادامه داد: البته همانطور که میدانید عمدتاً پروسه تعیین سفیران و طی شدن مراحل مربوط به آن یک پروسه طولانی است و ما باید یک مقداری آن را کوتاهتر کنیم. در سوریه تا آنجایی که قانون به ما اجازه میداد سفیر در محل مأموریت خود حضور داشت. چرا که همانطور که شما میدانید میزان مدت حضور سفیران در هر کشور بر اساس یک زمانبندی مشخصی انجام میشود.
قاسمی در مورد برگزاری چهل و هفتمین اجلاس کارگروه تعیین رژیم حقوقی دریای خزر در تهران نیز، گفت: جلسه این کارگروه از روز گذشته به مدت دو روز در تهران آغاز شده است. در روز اول آقای ظریف در مراسم افتتاحیه آن حضور داشتند و اکنون در سطح معاونان این اجلاس در حال برگزاری است.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان این که رژیم حقوقی دریای خزر موضوع پیچیدهای است با توجه به خود پیچیدگیهای دریای خزر، اظهار کرد: در ادوار گذشته در این زمینه مذاکراتی برگزار شده و توانستهایم برخی از ابهامات و پیچیدگیهایی که وجود داشته است را حل کنیم و امیدواریم اجلاس تا بعدازظهر امروز بتواند برخی دیگر از ابهامات موجود را حل کند. رفع ابهامات و پیچیدگیهایی که در این زمینه وجود دارد زمانبر است، ما در این راستا به زمان نیاز داریم تا اختلاف دیدگاهها و ابهاماتی که وجود دارد رفع شود و امیدواریم در این زمینه بتوانیم به یک تفاهم نهایی برسیم.
عربستانیها باید هرچه زودتر از یمن خارج شوند
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در ارتباط با آخرین تحولات یمن و نقض آتشبس از سوی عربستان در این کشور و مخالفتش با درخواست سازمان ملل متحد برای ادامه آتشبس در این کشور، گفت: در یمن با شرایط خاص و پیچیدهای مواجه هستیم. ما از آتشبسی که قرار بود به اجرا گذاشته شود استقبال کردیم و آن را به عنوان یک مقدمه و پیشفرض میدانستیم که میتواند با تلاش کشورهای منطقه و عدم استمرار تجاوزات عربستان به یمن زمینه برای یک آتشبس طولانی و رسیدن به یک شرایط مطلوب جهت برگزاری مذاکرات سیاسی در ارتباط با این بحران فراهم کند.
وی ادامه داد: متأسفانه عربستان این آتشبس را شکست و به نظر میرسد که وضعیت این کشور در حال پیچیدهتر شدن از گذشته است. عربستانیها باید هرچه زودتر از یمن خارج شوند. این موضوع به نفعشان است چرا که ادامه این بحث عربستان را با چالشهای جدی مواجه میکند و استمرار این وضعیت به نفع آنها نیست.
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان ادامه داد: در اولین گام این توقع وجود داشت که عربستان آتشبس را اجرا کند و این اتفاق نیفتد. ما نسبت به وضعیت یمن و کشتارهایی که در این منطقه در حال صورت گرفتن است نگران هستیم و امیدواریم که دولت ریاض بپذیرد که حملاتش را متوقف کند و اجازه بدهد که تحت مدیریت سازمان ملل یک آتشبس جدی در این کشور ایجاد شود و شرایط برای انجام مذاکرات سیاسی و حل این بحران ایجاد شود.
آنچه درباره تیراندازی نزدیک سفارت ایران در آنکارا منتشر شده یک خبر رسانهای است
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه صبح امروز اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه در نزدیکی سفارت ایران در ترکیه توسط نیروهای امنیتی این کشور تیراندازی انجام شده است، ادامه داد: من اطلاع موثقی در این زمینه ندارم و خبر موثقی در این ارتباط تاکنون از سفارت کشورمان در آنکارا به دست ما نرسیده است و در حال حاضر آنچه که در این زمینه منتشر شده یک خبر رسانهای است.
قاسمی گفت: آنچه که در حال حاضر میتوانم بگویم این است که در این تیراندازیها بعید است سفارت ایران هدف بوده باشد و در واقع نمیتوانم تأیید کنم که هدف سفارت ایران بوده است.
وی ادامه داد: گاهی ممکن است درگیریهایی بین نیروهای امنیتی و برخی از موارد خاص پیش بیاید ولی تصور اولیه بر آن است که این موضوع ارتباطی با سفارت ایران نداشته و هدف آن نبوده است.
مذاکره مشخصی با اتحادیه اروپا در رابطه با سوریه در دستور کار نیست
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با صحبتهای اخیر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه اعلام کرده این اتحادیه به زودی مذاکرات خود با ایران و عربستان را در ارتباط با بحران سوریه آغاز میکند و اینکه گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا در ارتباط با سوریه بر اساس چه سازوکاری خواهد بود، گفت: خانم موگرینی مواضع خود را اعلام کردند و اشاره کردند که این دو کشور در بحث سوریه نقشآفرین هستند البته این نقشآفرینی میتواند وجوه مختلفی داشته باشد.
وی با اشاره به جایگاه و نقش ایران در حل بحران سوریه، ادامه داد: آنها به جایگاه و نقشی که ایران در این ارتباط ایفا میکند به خوبی آگاه هستند. نقش عربستان نیز در این زمینه مشخص است و بر اتحادیه اروپا نیز این موضوع پوشیده نیست.
وی با بیان اینکه هر کدام وظایفی دارند که باید تعریف شود و شاید نتوان در کنار هم این دو را جمع کرد، در ادامه به حمایت برخی از کشورهای منطقه از تروریسم و جریانهای تکفیری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مذاکره مشخصی با اتحادیه اروپا به صورت جلسه و یا اجلاس مشخصی در این ارتباط در دستور کار نیست. البته ما رایزنیها و تماسهایی با اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن در مورد مسائل منطقه، دوجانبه و بینالمللی داریم و این تماسها برقرار است.
میتوانیم در مورد کلیت موضوع پناهندگان در کل منطقه با اتحادیه اروپا تبادل نظر داشته باشیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه کمسیونر اتحادیه اروپا در زمینه امور بشردوستانه و پناهجویان به ایران سفر کرده است آیا این وجود امکان دارد در جریان این سفر، بین ایران و اتحادیه اروپا در ارتباط با بحث کمکهای بشردوستانه به حلب و موضوع پناهندگان سوری گفتوگویی انجام شود، افزود: تا آنجا که اطلاع دارم دستور کار سفر این کمیسیونر بیشتر مربوط به پناهندگانی است که از سالیان قبل در ایران اقامت داشتند. البته آنچه که مورد اشاره قرار گرفت میتواند در همکاریهای آتی در ارتباط با آن صحبت کرد ولی اینکه بگوییم موضوع پناهندگان سوری هم در جریان این سفر در دستور کار مشخص طرفین بوده است، من اطلاع کافی ندارم.
وی ادامه داد: البته تصور دارم که میتوانیم در مورد کلیت موضوع پناهندگان در کل منطقه با اتحادیه اروپا تبادل نظر داشته باشیم با توجه به اینکه در دهههای گذشته ایران تجربههای موفقی در این زمینه داشته و ما میتوانیم مشورتهای لازم را در این ارتباط به اتحادیه اروپا ارائه کنیم.
هیچ دولتی نمیتواند بدون اجازه دولت مرکزی عراق در مبارزه با تروریستها دخالت داشته باشد
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در ارتباط با عملیات آزادسازی موصل و نگاه ایران به این موضوع و همچنین دخالتهای ترکیه در این زمینه، تصریح کرد: نگاه ما به حاکمیت ارضی عراق کاملاً مشخص است. موصل بخش مهمی از عراق است و امیدواریم با درایت، مدیریت و جدیتی که در این ارتباط در دولت عراق وجود دارد، این اتفاق مثبت یعنی پاکسازی موصل از عناصر تروریستی داعش هرچه زودتر رخ دهد و طولانی نشود.
قاسمی با ابراز امیدواری نسبت به این که هرچه زودتر این عملیات به پایان برسد و موصل به جایگاه قبلی خود برگردد، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران برای تمام مذاهب و قومیتها در عراق احترام قائل است و بحث آنها را از عناصر تروریستی و تکفیری جدا میداند و امیدواریم که در یک وضعیت مناسب و مطلوب آزادی موصل انجام و به پایان برسد.
این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: دیگرانی که به هر دلیل علاقهمند هستند در موضوع مبارزه با تروریستها در داخل عراق مشارکت داشته باشند باید این اقدام را با مجوز دولت عراق انجام دهند و هیچ دولتی نمیتواند بدون اجازه دولت مرکزی عراق در این امر دخالت داشته باشد. این امری ناپسند است و اگر انجام شود بدعت خطرناکی است که میتواند نهایتاً گریبانگیر کسانی شود که این موضوع را رعایت نکردند.
اتباع ایران نمیتوانند در دادگاه کشورهای دیگری علیه ایران اعلام جرم کنند
سخنگوی وزیر امور خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که به تازگی شاهد بودیم که تعدادی از ایرانی - آمریکایی که از زندانهای ایران آزاد شدند به دادگاههای ایالتی آمریکا مراجعه کردهاند و از ایران شکایت کردهاند. از دیگر سو یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرده بود که قرار بود در برابر آزادی یکی از این افراد 20 ایرانی از زندانهای آمریکا آزاد شوند. چرا این موضوع محقق نشده است؟ گفت: این کتاب همچنان باز است و شاهنامه به آخر نرسیده است و مسائل متعددی وجود دارد و ما نمیتوانیم بگوییم که داستان بین ایران و آمریکا تمام شده است.
او ادامه داد: افرادی که شکایت کردهاند تبعه ایران هستند و نمیتوانند در دادگاه کشورهای دیگری علیه ایران اعلام جرم کنند. در مورد آن 20 نفر نیز که اشاره کردید من اطلاعاتی ندارم و مناسب است که ریز این موضوع را از مقامات قضایی سوال کنید.
وی با بیان این که ما اقداماتی که انجام میدهیم متقابل است، ادامه داد: تصور بر این نیست که ما با آمریکاییها به این نقطه مشخص رسیدهایم. ما با آمریکاییها در کنار تعدادی از کشورهای اروپایی در ارتباط با موضوع هستهای مذاکراتی داشتیم و به تفاهماتی رسیدیم. ایران در جریان این موضوع به تعهدات خود عمل کرد ولی متأسفانه شاهد برخی از بدقولیها و بدعهدیها از سوی طرفهای مقابل از جمله آمریکاییها هستیم. در حالی که آنها باید در اسرع وقت به تعهدات خود در برجام عمل کنند.
خبرنگاری در این نشست خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت در حالی که چند سال پیش تسلیحات شیمیایی سوریه از این کشور خارج شد به تازگی آمریکاییها بار دیگر ادعای بهکارگیری تسلیحات شیمیایی توسط ارتش سوریه را مطرح کردند و از ایران و روسیه نیز خواستهاند که دست از حمایت سوریه بردارند. نظر ایران در این ارتباط چیست؟ که او در پاسخ گفت: تصور ما این است آن چه که در این زمینه مطرح میشود یک فرافکنی در راستای ایجاد فضای کاذبی جهت دخالت برخی از قدرتها در امور این کشور است و این که دولت سوریه و گروههایی که در حال مبازره با تروریسم هستند را تحت فشار قرار دهند.
با آتشبس میخواهند روند مبارزه با تروریستها را محدود کنند
او با بیان این که سخنانی که در این زمینه مطرح میشود غلط و بیربط است مگر این که کسی بتواند با شواهد دقیق و نظارتهای سازمانهای بینالمللی این موضوع را اثبات کند، تأکید کرد: به نظر ما این یک بازی سیاسی جدید است. در سوریه هرگاه دولت موفق میشود که به پیروزیهایی دست پیدا کند و سرزمینهای خود را آزاد کند و با تروریستها مقابله بیشتری کند این نوع حرکات و رفتارها با بهکارگیری واژههای زیبایی چون آتشبس از سوی برخی از قدرتها آغاز میشود چرا که و در واقع با این موضوع میخواهند روند مبارزه با تروریستها را محدود کنند.
وی با بیان این که آنچه دیگران برای ایران و یا کشور دیگری تجویز میکنند امری غلط و نابهجاست، تصریح کرد: اگر ایران حضور مستشاری در سوریه دارد این موضوع با درخواست دولت مشروع و قانونی سوریه بوده است و دیگران نمیتوانند در این ارتباط اظهارنظر کنند و چیزی که دولت سوریه خواسته است را نقض کنند. ما باید به آنها بگوییم لطفاً سوریه را ترک کنید. به تروریستها امکانات و تسهیلات نظامی ندهیم و اجازه ندهید که تروریستهای آموزش دیده از اقصی نقاط جهان به سوریه آمده و علیه حاکمیت سوریه بجنگند و دست به کشتار مردم این منطقه بزنند.
ایران و کانادا بهدنبال ایجاد دفاتر حافظ منافع هستند
سخنگوی وزارت خارجه در مورد آخرین گفت و گوهای ایران و کانادا و این که این گفتوگوها به چه نتیجهای رسیده است؟ گفت: مذاکرات کارشناسی بین دو کشور همچنان ادامه دارد و ما امیدواریم با حل و فصل برخی از مسائل باقی مانده بین دو کشور در مرحله نخست بتوانیم برای داشتن دفاتر حافظ منافع در پایتخت دو کشور به تفاهم برسیم.
بهرام قاسمی در ادامه با بیان این که تحقق این موضوع میتواند به خدمترسانی و ارائه خدمات لازم به شهروندان دو کشور کمک کند و این موضوع میتواند نخستین گام باشد ادامه داد: اگر در این مورد تفاهمات لازم انجام شود ما میتوانیم گامهای بعدی را برداریم.
او افزود: هنوز برخی از مسائل حقوقی و سیاسی بین دو کشور وجود دارد و امیدواریم با توجه به اهمیتی که دو کشور برای یکدیگر قائل هستند بتوانیم با اشتیاق و جدیت بیشتری گامهای بعدی را برداریم. ما در برابر هر گام مثبتی میتوانیم گام مثبتی داشته باشیم تا به یک تفاهم اولیه برسیم و بعد از آن در راستای برداشتن گامهای بعدی اقدام کنیم و زمینه آن فراهم شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده به نقل از سفیر ایران در روسیه مبنی بر این که احتمالا تا سال آینده شاهد لغو روادید بین ایران و روسیه خواهیم بود گفت: اراده دو کشور؛ توسعه همکاریها در زمینههای مختلف و ایجاد تسهیلات کنسولی برای دو کشور است و این موضوع در دستور کار است.
وی با بیان این که این موضوع در دستور کار مذاکرات دو طرف بوده است و امیدواریم که در این زمینه گامهای بیشتری برداشته شود گفت: من میتوانم صحبتهای آقای سفیر را این گونه بیان کنم که ایشان تاکید بر این داشتند که دو کشور خواهان رسیدن به یک نقطه مطلوب در بحث روادید هستند.
از نزدیک شدن گروههای لبنانی برای تعیین رییسجمهور استقبال میکنیم
قاسمی با بیان این که پیگیری این گونه توافقات با توجه به این که دارای مسائل فنی و پیچیدهای است امری زمانبر است و باید دو طرف در این زمینه تفاهم کنند ادامه داد: فکر میکنم در کوتاه مدت لغو روادید نخواهیم داشت بلکه تسهیلات کنسولی بین دو کشور برای بخشهای مشخصی در دراز مدت و کوتاه مدت ایجاد شود و همان طور که گفتم تا لغو روادید راه باقی است. گرچه اراده این است که این موضوع رخ دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با انتخاب رییسجمهور لبنان و توافق گروههای سیاسی لبنانی از جمله سعد حریری در ارتباط با رییسجمهور شدن گزینه حزبالله خاطرنشان کرد: این اتفاق میمونی است و میتوان به آن خیر مقدم گفت و از آن استقبال کرد.
او افزود: حفظ تمامیت ارضی لبنان برای ما مهم است، لبنان کشوری موثر در خاورمیانه است و این که این کشور برای مدتی رییسجمهور نداشت موضوع خوبی نبود.
این دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد: این که گروههای مختلف لبنانی در ارتباط با انتخاب رییسجمهور و گزینهای در این مورد به هم نزدیک شوند اقدام مثبتی است و میتواند به ایجاد اجماع و وحدت ملی هر چه بیشتر در این کشور بیانجامد.از دیگر سو در صورت تحقق این موضوع این امر برای کل منطقه و جهان پیام مثبت و خوبی دارد.
ایران فعلا نمیخواهد در قرهباغ میانجیگری کند
وی در مورد سفر رییسجمهور به ارمنستان و این که آیا ممکن است ایران در جریان این سفر بخواهد در ارتباط با موضوع قرهباغ بین آذربایجان و ارمنستان وساطت کند؟ گفت: تصور نمیکنم در شرایط کنونی علاقمند باشیم که به دلایل مختلف در این ارتباط در نقش میانجی عمل کنیم. البته معتقد هستیم که هیچ کشوری به اندازه ایران در این ارتباط توانایی ندارد به خاطر اشرافی که ایران بر مسائل منطقه دارد ولی همانطور که گفتم بحث میانجیگری مطرح نیست.
قاسمی با اشاره به دیدگاههای ایران در ارتباط با بحران قرهباغ گفت: امیدواریم که این بحران هر چه زودتر حل و فصل شود؛ حقوق دو کشور حفظ شود و آنها بتوانند به این وخامت پایان دهند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری در مورد خبر اخیر روزنامه گاردین مبنی بر این که به ایمیلهای جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمدجواد ظریف در ارتباط با نشست لوزان و درخواست ایران جهت اضافه شدن مصر و عراق به فهرست کشورهای شرکت کننده در نشست لوزان دست پیدا کرده است؟ گفت: من در جایگاهی نیستم که یک خبر گاردین را تایید و یا تکذیب کنم. رسانههای غربی به دلایل مختلفی و در مقاطع مختلف مطالبی را منعکس میکنند که میتوانند مصداق عینی و بارزی نداشته باشند و گاهی هم میتوانند ناشی از یک برداشت و ذهنیتی باشند که آن ذهنیت و برداشت درست است.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان این که ما علاقمند بودیم کشورهای شرکت کننده در این اجلاس متنوعتر باشند تا با نگاههای متفاوت و متنوع تمام ابعاد مشکلات و بحران سوریه مطرح و زیر ذرهبین قرار گیرد گفت: در این علاقمندی ما تردیدی نیست و ما میخواستیم غیر از ترکیب نخست کشورهای دیگری نیز در این نشست شرکت کنند.
قاسمی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با احضار سفیر ترکیه در تهران به وزارت خارجه و این که او در مصاحبهای با یک رسانه ترکی گفته احضار نشده است، گفت: حالا نمیشود روی الفاظ جدل کنیم که کدام است ولی در کل میتوانم تایید کنم که هفته گذشته سفیر ترکیه در تهران به صورت مفصل در وزارت خارجه حاضر بوده و پیرامون مسائل زیادی از جمله حول و حوش روابط دوجانبه، سوریه، عراق و مسائل حاشیه خلیج فارس با ایشان صحبت شده بود. سوالاتی مطرح شده و ایشان تا آنجا که میتوانستند و در اطلاع بودهاند به این سوالات پاسخ دادند. بخشی از مطالب را نیز که بر آن اشراف نداشتند به آنکارا منتقل کردند تا بعد از آن پاسخ آنکارا را به ایران منتقل کنند.
او گفت: بین ایران و ترکیه رفت و آمد و تعامل وجود دارد از جمله سفارت ما و مقامات ترکیه و همانطور که گفتم این جلسه در وزارت خارجه برگزار شده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ارتباط با رفت و آمد هیأتهای اروپایی به ایران از جمله هیأتهای اخیر گفت: ما علاوه بر این که با اتحادیه اروپا در تماس هستیم با تک تک کشورهای اروپایی نیز عمدتا روابط قدیمی داشتهایم و مشکلات زیادی با اکثر این کشورها نداشتهایم.
وی با اشاره به حضور چند هیأت اروپایی در حال حاضر در تهران ادامه داد: در حال حاضر وزیر محیط زیست هلند، وزیر حمل و نقل آلمان، کمیسیونر پناهجویان و کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا و معاون پارلمان اتریش در ایران هستند. تا آنجا که اطلاع دارم کمیسیونر پناهجویان و کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا سفری به کرمان و برخی از مناطق که پناهجویان خارجی در ایران حضور دارند داشته است.
او با تاکید بر این که این رفت و آمدها ادامه خواهد داشت و در سطح بالاتری نیز سفرهایی مطرح است و دعوتهایی نیز صورت گرفته است که در زمان خود انجام میشود گفت: در مورد سفر برخی از رییسانجمهور به ایران که در آینده انجام میشود دوستان ما در ریاستجمهوری اطلاعرسانی خواهد کرد.
هدیه ظریف به کری در حل یک مجادله کمک کرد
قاسمی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با هدیه ظریف به جان کری و مباحث حاشیهیی که در این ارتباط از سوی برخی از رسانهها منتشر شده است، ادامه داد: در رفت و آمدهای سیاسی و دیپلماتیک معمولا هدایایی رد و بدل میشود و این موضوع از سطوح عالی تا سطوح پایین مرسوم است و مقامات کشورها بر اساس فرهنگ و منطقهای که در آن زندگی میکنند هدیههایی را به طرفهای مقابل خود میدهند که بعضی مواقع این هدیهها کتاب است یا صنایع دستی و به طور کلی چیزهایی که جنبه سمبلیک دارد را هدیه میدهند.
وی ادامه داد: در حین مذاکرات هستهای و در یک مقطع حساس و ویژه یک مبحث فنی و پیچیده بین ما و طرفهای مذاکره کننده به خصوص آمریکاییها وجود داشت و آمریکاییها ادعایی را مطرح میکردند که ایرانیها در طراحیها و محاسبات خود در یک مورد خاص دقیق نبودهاند و این مبنای یک رایزنی بین ما و طرف آمریکایی بوده است.
این دیپلمات ایرانی با بیان این که اصولا هدایایی که ارائه میشود ارزش مادی ندارد و نوعی حرکت، اقدام و رفتاری است که در خود پیام و حرف دارد و شما میتوانید با یک هدیه یک حرف و پیام را منتقل کنید، ادامه داد: در این مقطع دکتر ظریف یکی از کتابهای چندگانه استاد فرشچیان را که در برگیرنده تصاویر نقاشی ایشان بوده به آقای کری میدهند و توضیحی نیز در مورد کتاب میدهند. تصاویر را به ایشان نشان میدهند و به ایشان تاکید میکنند که اینها تصاویر برخی از تابلوهای این استاد نقاشی است و اگر شما به نمایشگاه ایشان در نیوجرسی بروید میتوانیم بخشی از تابلوهای ایشان را ببینید و در برخی از موارد آقای فرشچیان وقتی میخواهند یک قسمتی از تابلویشان را توضیح بدهند با توجه به این که عرض و طول نقاشیهایشان کم نیست مجبور میشوند برای نشان دادن برخی از طراحی و محاسبات در این نقاشیها از ذرهبین مخصوص استفاده کنند. آقای ظریف در آن جلسه میگویند این نشان میدهد که ایرانیان نه امروز بلکه از گذشته در مورد این مسائل پیچیده و فنی دقیق بودهاند. این سخنان و این هدیه به حل و فصل یک مجادله بین دو طرف کمک میکند و ایشان با این هدیه پیامی را منتقل میکند که موثر بوده است.
وی با اشاره به ظرفیتها و توانمندیهایی که در هنر ایرانی وجود دارد گفت: هنر زبانی است که میتوان با آن حرف زد و ما ایرانیها میتوانیم با توجه به پیشینه خودمان از آن برای انتقال پیام و حرفمان به خوبی استفاده کنیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر رییسجمهور به ارمنستان و این که این کشور در دیپلماسی ایران چه جایگاهی دارد گفت: اصولا روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه شمالی خود از جمله آذربایجان و ارمنستان روابط خوبی است و ما به صورت مستمر تلاش داریم که با توجه به علایقی بین دو طرف وجود دارد آن را گسترش و تعمیق دهیم.
قاسمی با بیان این که ارمنستان جایگاه ویژهای در میان همسایگانمان دارد ادامه داد: لذا این ویژگیها طلب میکند که ما روابط ویژهای را با این کشور داشته باشیم همانطور که با آذربایجان روابط خوبی داشته و داریم.
او با بیان این که انجام سفرهای منظم به کشورهای همسایه به صورت متقابل در دستور کار است، ادامه داد: امیدواریم سفر رییسجمهور به ارمنستان نیز هر چه زودتر در زمان خود انجام شود و گامهای بلندی در تحکیم روابط برداشته شود.
وی با بیان این که ایران و ارمنستان میتوانند در مورد مسائل منطقه همکاریهای خوبی داشته باشند و ما این نوع ارتباط را از قبل با آذربایجان نیز داشتهایم ادامه داد: طرف مقابل (ارمنستان) از مدتها قبل برای انجام این سفر دعوت کرده بود و ما منتظر فرصت بودیم که این سفر در زمان لازم و در اسرع وقت خود انجام شود.
صهیونیستها سعی دارند در جهان اسلام و بین کشورهای عربی تنش ایجاد کنند
خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت خارجه گفت چندی پیش یونسکو قطعنامهای را صادر کرد و در آن قطعنامه اعلام کرد که مسجد الاقصی ارتباطی با صهیونیستها ندارد و مرتبط با فلسطینیها و جهان اسلام است ولی این موضوع با حمایت مناسبی از سوی کشورهای اسلامی روبهرو نشد. موضع ایران در ارتباط چیست؟ که وی در پاسخ خاطرنشان کرد: ما بعد از این که یونسکو این قطعنامه را تصویب کرد از آن استقبال کردیم و آن را موضعی به حق میدانیم.
او با اشاره به مظلومیت مردم فلسطین و محروم شدن آنها از حقوق مختلفشان افزود: متاسفانه در جهان اسلام و از سوی کشورهای اسلامی نه امروز بلکه از گذشته شاهد هستیم که نگاه و توجه لازم به مساله مهم جهان اسلام یعنی موضوع فلسطین کم رنگ شده است و این میتواند از منویات و خواستههای شوم صهیونیستها باشد. آنها با تلاشهای مذبوحانه خود سعی کردند در جهان اسلام و بین کشورهای عربی تنش ایجاد کنند تا موضوع فلسطین و اشغالگری صهیونیستها به مساله ثانویه تبدیل شود و این جای تاسف دارد.
قاسمی گفت: امیدواریم که جهان اسلام با وجود یک دشمن مشترک به خود آید و با اتحاد و اجماع لازم در برابر این گونه توطئهها ایستادگی و مقابله کند.
مسائل حقوق بشری نیز در گفتوگوها با اروپا مطرح میشود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که با توجه به آغاز دور دوم گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا در آینده نزدیک قرار است که مذاکرات حقوق بشری نیز بین ایران و این اتحادیه برگزار شود و هیاتی نیز در این راستا تیم ایرانی را همراهی کند، تصریح کرد: روابط ما با اروپا روابطی مهم، اساسی و زیربنایی است و ما اشتراکات زیادی با یکدیگر داریم البته میتوانیم بگوییم که اختلاف نظرهایی نیز در مورد مسائل ارزشی و حتی سیاسی در مورد مسائل منطقه نیز داریم.
این دیپلمات ارشد کشورمان خاطرنشان کرد: از گذشته گفتوگوها بین ایران و اتحادیه اروپا وجود داشته و این گفتوگو با توجه به ظرفیتهایی که در ایران و اتحادیه اروپا وجود دارد، ادامه خواهد داشت.
وی با بیان این که در ماه دسامبر دور دوم گفتوگوهای ایران و اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد و این مذاکرات در سطح معاونان است، ادامه داد: موضوع حقوق بشر میتواند یکی از مسائل مورد بحث ما باشد.
وی گفت: الزاما این مذاکرات حول محور حقوق بشر نیست و ما مسائل زیادی داریم که با طرفهای اروپایی مطرح کنیم و همانطور که اشاره شد حقوق بشر میتواند یکی از این موضوعات اساسی باشد که در روابط ما وجود دارد. نگاه ما به حقوق بشر نگاهی اسلامی و دارای ویژگیهای خاص خود است که ممکن است برخی از آن برای طرف اروپایی قابل درک نباشد. آنها نیز نگاه خاص خود را دارند و ما میتوانیم صحبتهای یکدیگر را بشنویم.
قاسمی ادامه داد: ما هیأت مستقل حقوق بشری در این مذاکرات نخواهیم داشت و در هیاتی که در این مذاکرات شرکت میکنند متخصصان از حوزههای مختلف که روی آن تفاهم شده حضور خواهند داشت و این گونه نیست که هر حوزه گروه مستقل خود را داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه که در ابتدای این نشست درگذشت زنده یاد رضا رستمی یکی از خبرنگاران فرهنگی را که پنجشنبه گذشته فوت کرد تسلیت گفت.
او در پاسخ به سوال خبرنگاری در ارتباط با روند صدور ویزا برای اتباع غربی به خصوص آمریکایی در ایران گفت: بر اساس درخواست برخی از سازمانها و میزبانهای ایرانی درخواست ویزا برای برخی از مهمانان خارجی در سطوح دانشگاهی و آکادمیک مطرح میشود که این درخواستها بررسی میشود و مراحل لازم خود را طی میکند.
وی با بیان این که این روند از گذشته نیز ادامه داشته است، ادامه داد: اکنون بحث لغو روادید بین ایران و کشورهای این منطقه مطرح نیست ولی همانطورکه گفتم هر موقع میزبان ایرانی در خواستی را برای ویزا مطرح کرده است، این درخواست بررسی شده و مراحل خود را طی میکند.