شانزدهم اکتبر روزی است که برای همدردی با افرادی که غذای کافی و مناسبی در اختیار ندارند و از ابتدایی ترین حق خود محروم هستند. بسیاری از مردم در این روز خداوند متعال را بابت نعمت های فراوانش شکر می کنند و سعی دارند به سهم خود با گرسنگان جهان همدردی کنند.
روز جهانی غذا که توسط سازمان فائو نامگذاری شده برای فراهم کردن شرایطی
تلاش می کند که تا سال 2030 میلادی هیچ گرسنه ای در سطح جهان وجود نداشته
باشد. این سازمان در سال 1945 توسط نمایندگان 42 کشور جهان در کانادا تاسیس
شد و در حال حاضر دارای ۱۶۹ کشور عضو، یک عضو وابسته (پورتوریکو) و یک
سازمان عضو (جامعه اقتصادی اروپا) است. از اهداف دیگر این سازمان می توان
به بالابردن سطح تغذیه و استانداردهای زندگی مردم،بهبود تولید و توزیع مواد
غذائی و فرآورده های کشاورزی،بهبود کیفی شرایط زندگی روستاییان و حفاظت
منابع طبیعی و ارتقاء وضع توسعه پایدار اشاره کرد.
عادت های غذایی نامناسب ایرانیان را بشناسیم
محمد حسینی کارشناس تغذیه در گفت و گو با خبرنگار ایسکانیوز با اشاره به لزوم نامگذاری روز جهانی غذا می گوید: روز 16 اکتبر ماه روز جهانی غذا نامگذاری شده است مسئولان در این روز تلاش می کنند تا سال 2030 هیچ فرد گرسنه ای در سطح جهان وجود نداشته باشد. شعار روز جهانی غذا آب و هوا در حال تغییر است، کشاورزی هم باید تغییر کند (climate is changing , food and agriculture must to) است و بدین معنا است که کشاورزان وتولید کنندگان مواد غذایی باید محصولاتشان را باتوجه به شرایط آب و هوایی منطقه خود پرورش دهند.
او ادامه می دهد: غذا یکی از نیازهای اولیه انسان ها و جانوران از ابتدای بشریت بوده است امابرخی کارشناسان معتقدندتغذیه ایرانیان وضعیت مطلوبی ندارد پس برای بهبود این وضعیت و حفظ و ارتقای سلامت افراد جامعه باید الگوی غذایی خود را اصلاح کنیم.
حسینی با اشاره به تاثیرات مخرب عادت های بد غذایی می گوید: عادتهای بد غذایی تاثیرات مخربی بر سلامت افراد دارند به طوری که ممکن است در عملکرد برخی از اعضا و ارگان های بدن اختلالاتی را ایجاد کنند و باعث بیماری هایی مانند چاقی ، فشارخون، سوء تغذیه ، کبد چرب ، چربی خون و دیابت و... شوند.
او می افزاید: یکی از این عادت های بد غذایی ایرانیان این است که در ساعات 9 تا 12 شام می خوردند و بعد از مدتی به رختخواب می روند.باید توجه داشت معده و دستگاه گوارش برای هضم غذا به زمان مشخصی نیاز دارد اما بسیاری از افراد پس از مصرف شام به رختخواب می روند و همین امر موجب بیماری های دستگاه گوارش، یبوست و... خواهد شد. همچنین نباید غذا را با سرعت خورد زیرا جویدن بیشتر غذا باعث می شود غذا در مدت کمتری هضم شود.
این کارشناس تغذیه ادامه می دهد: از دیگر عادت های بد غذایی می توان به مصرف بیش از اندازه فست فود و نوشابه اشاره کرد ، بر اساس آمار جهانی مردم کشور ما ۶ برابر متوسط جهانی نان و نوشابه میخورند و یکی از طرفداران پرو پاقرص فست فودها هستند.چربی اشباع شده در افزودنیهای به کار رفته شده در فست فودها یکی از مهم ترین دلایل شیوع چاقی در ایرانیان است از طرفی موادنگهدارنده آن ها موجب برگشت اسید از معده به مری شده و در اثر مصرف مداوم آسیب های زیادی به معده و دستگاه گوارش وارد می کند.
او درپایان تاکید می کنند: تمام افراد باید تلاش کنند تا حد ممکن از عادت های غذایی نامناسب پرهیز کرده و برای حفظسلامتی شان مواد غذایی سالم مانند میوه و سبزیجات را در برنامه غذایی خود جایگزین کنند.
آخرین آمار تعداد افراد دارای سوءتغذیه در جهان
طبق آخرین آمار منتشر شده توسط worldhunger تعداد افراد دارای سوءتغذیه در مناطق مختلف جهان به شرح زیر است:
تعداد افراد دارای سوءتغذیه و درصد شیوع آن در بازه های زمانی 1990-1992 و 2012-2014
درصد شیوع سوءتغذیه دربازه 2012-2014 |
تعداد افراد دارای سوءتغذیه دربازه زمانی 2012-2014 |
درصد شیوع سوءتغذیه دربازه 1990-1992 |
تعداد افراد دارای سوءتغذیه دربازه زمانی 1990-1992 |
|
10.9 |
794.6 |
18.6 |
1,010.6 |
جهان |
<5 |
14.7 |
<5
|
20.0 |
کشور های توسعه یافته |
12.9 |
779.9 |
23.3 |
990.7 |
کشورهای در حال توسعه |
20.0 |
232.5 |
27.6 |
181.7 |
آفریقا |
23.2 |
220.0 |
33.2 |
175.7 |
جنوب صحرای آفریقا |
12.1 |
511.7 |
23.6 |
741.9 |
آسیا |
9.6 |
145.1 |
23.2 |
295.4 |
آسیای شرقی |
9.6 |
60.5 |
30.6 |
137.5 |
جنوب شرقی آسیا |
15.7 |
281.4 |
23.9 |
291.2 |
آسیای جنوبی |
5.5 |
34.3 |
14.7 |
66.1 |
آمریکای لاتین و کارائیب |
14.2 |
1.4 |
15.7 |
1.0 |
اقیانوسیه |
با توجه به جدول می توان دریافت شیوع سوءتغذیه دربازه زمانی 2012-2014 نسبت به سال 1990-1992 در کل جهان ، 7.7 درصد کاهش داشته است. همچنین تعداد افراد دارای سوءتغذیه در کشور های درحال توسعه در هر دو بازه زمانی نسبت به سایر مناطق جهان بیشتر است.
منبع: ایسکانیوز