به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیسجمهور ایران در گفتوگو با روزنامه گاردین با بیان اینکه غرب به تعهدات خود در توافق هستهای عمل نکرده است، گفت که اگر قرار باشد این توافق برقرار بماند، دو طرف باید به تعهداتشان پایبند باشند.
وی افزود: همانطور که آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد تایید قرار داده است، ایران کماکان به تعهدات خود عمل میکند، در حالی که دیگر بر کسی پوشیده و محرمانه نیست که غرب به معنای واقعی به تعهداتش عمل نکرده است؛ اینکه تحریمها رفع شود و تعاملات بانکی به حالت عادی بازگردد، تجارت به سرعت رشد کند و روابط اقتصادی افزایش یابد. اینها در حدی که انتظارش را داشتیم محقق نشدهاند.
صالحی که برای یک سخنرانی در نشست انجمن جهانی هستهای به لندن سفر کرده و در جریان مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 نیز نقشی کلیدی داشت، در این سفر با فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه پیشین انگلیس دیدار و گفتوگو کرد. هاموند در دوران فعالیتش به عنوان وزیر امور خارجه در مذاکرات هستهای حضور داشت.
صالحی در ادامه با بیان اینکه روابط خوبی با هاموند دارد، افزود: هاموند در این دیدار رویکرد مثبتی داشت و گفت که این مسئله در دستور کار آنها است. آنها مسئله را به طور جدی پیگیری کردهاند و در تلاش هستند تا به نحوی موانعی را که در مسیر همکاریهای بانکی با ایران وجود دارد، رفع کنند.
این مقام ایرانی همچنین گفت: توافق هستهای میتواند یک چارچوب سیاسی دیپلماتیک برای حل بحرانهای بزرگ بینالمللی باشد، بنابراین دو طرف موظفاند تمام تلاش خود را به کار گیرند تا این توافق پا برجا نگه داشته شود و نگذارند از هم بپاشد.
وی تاکید که توافق هستهای به نفع ایران و طرف غربی است و در صورت نابود شدن، تاسف برانگیز خواهد بود.
معاون رئیسجمهور ایران که توافق هستهای را یک موفقیت میبیند، در ادامه این گفتوگو نسبت به تبعات تلاشهای صورتگرفته برای تغییر مفاد توافق هستهای و وضع خواستههای مضاعف هشدار داد و گفت: گاه و بیگاه شاهد این هستیم که طرف دیگر درخواستهایی مطرح میکند که فراتر از برجاماند و در عین حال، میبینیم که طرف دیگر خودش به طور کامل به تعهداتی که داده، از جمله درخصوص تعامل بانکهای بزرگ با ایران، عمل نکرده است. طرح درخواستهای زیادهخواهانه اوضاع را پیچیدهتر میکند.
به نوشته روزنامه گاردین، صالحی در نشستی با خبرنگاران و دانشگاهیان انگلیسی در شورای اروپایی روابط خارجی در لندن گفته بود که ممکن است تغییر دولت در آمریکا اوضاع را برای اجرای برجام دشوارتر کند، اما اگر آنها (آمریکاییها) دست به اقداماتی بزنند که توافق را نابود کند، اعتبار سیاسی آمریکا زیر سوال خواهد رفت.
وی به گاردین گفت: اشارههایی میشود مبنی بر اینکه ممکن است توافق را ترک کنند یا آن را بازنویسی کنند یا از طرفی دیگر، نظارتهای بیشتر یا زیادهخواهیهایی را مطرح کنند تا جایی که ایران دلسرد شود و در نهایت از توافق کنارهگیری کند. رهبر معظم ما پیش از این اعلام کرده است که جمهوری اسلامی یکجانبه توافق را نقض نخواهد کرد اما در عین حال رد نمیکنم که تهدیداتی وجود دارد که توافق را در معرض خطر قرار میدهد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ضمن خودداری از اظهارنظر درباره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات پیش روی آمریکا، گفت: تا جایی که میدانم، اتحادیه اروپا کاملا از این توافق حمایت میکند، همینطور چینیها، و هندیها و باقی اعضای جامعه بینالمللی از آن بسیار خرسند هستند.
صالحی گفت که معتقد است، با تمام این احوالات، توافق هستهای پابرجا میماند. در عین حال جهان امنتر میماند در صورتیکه همزمان که به فکر صلح هستیم، برای آن تلاش هم بکنیم.