کد خبر: ۱۱۹۵۷۱
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۸
ا این حال به نظر می‌رسد معتدلین جامعه روحانیت امروز به گونه‌ای دست بالا را در اختیار دارند و تلاش می‌کنند زمینه بازگشت هاشمی و روحانی به جلسات جامعه روحانیت را فراهم کنند.
چند ساعت پس از آنکه مصاحبه غلامرضا مصباحی مقدم، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز تهران درباره حضور هاشمی‌رفسنجانی و حسن روحانی در جلسات جامعه روحانیت منتشر شد محمدعلی‌ موحدی ‌کرمانی، دبیرکل این تشکل روحانی پاسخ بسیار تندی به اظهارات سخنگو داد و اعلام کرد مواضع جامعه روحانیت را خودش اعلام می‌کند. اما آنچه موحدی‌کرمانی را برآشفت چه بود؟

 مصباحی مقدم روز گذشته در مصاحبه‌ای پیرامون وضعیت رییس‌جمهور و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام صراحتا از حضور این دو در جلسات دفاع کرد. او گفت: «جامعه روحانیت مبارز از حضور اعضای باسابقه و برجسته خود مانند آیت‌الله هاشمی و آقای روحانی استقبال می‌کند. در هفته‌های اخیر از یکی از کانال‌های ارتباطی به ما منتقل شد که تداخل زمانی جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی و جامعه روحانیت مبارز مانع از حضور آقای روحانی در جلسات جامعه روحانیت مبارز شده است. به همین دلیل ما در حال رایزنی و برنامه‌ریزی‌های جدیدی هستیم که زمان جلسات جامعه روحانیت مبارز را تغییر دهیم و به زمان دیگری موکول کنیم.» سخنگوی جامعه روحانیت مبارز همچنین درباره آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی نیز اعلام کرد: «ایشان ابراز علاقه‌مندی کردند که در این جلسات حضور پیدا کنند. ایشان در پاسخ به ما عنوان کردند که بنده آمادگی دارم میزبان اعضای جامعه روحانیت مبارز در دفتر خودم باشم و برخی جلسات را در دفتر بنده برگزار کنیم. در نتیجه آیت‌الله هاشمی برای حضور در جلسات جامعه روحانیت مبارز اعلام آمادگی کامل کرده‌اند. در حال حاضر ما در حال رایزنی با اعضای جامعه روحانیت مبارز هستیم که در یک جلسه خدمت آیت‌الله هاشمی در دفتر کارشان برسیم. بنده به عنوان سخنگوی جامعه روحانیت مبارز به صورت کامل با برگزاری جلسه جامعه روحانیت مبارز با حضور آیت‌الله هاشمی موافق هستم.» اما این تمام اظهارات مصباحی‌مقدم نبود. او فراتر از حضور هاشمی و روحانی شرکتشان در جلسات را موجب ارتقای جایگاه سیاسی جامعه روحانیت هم دانست. این اظهارات کافی بود تا دبیرکل جامعه روحانیت مبارز بلافاصله واکنش نشان دهد. اگرچه پیش از این تصور می‌شد موحدی کرمانی پس از اتفاقات انتخابات خبرگان رهبری فاصله کمتری با هاشمی داشته باشد اما اظهارات دیروز او نشان داد معتدلین جامعه روحانیت برای بازگرداندن هاشمی و روحانی به جلسات کار آسانی ندارند.

پاسخ موحدی کرمانی به سخنگو
آیت‌الله محمدعلی موحدی‌کرمانی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز در گفت‌وگو با تسنیم در پاسخ به سوالی درباره مواضع اخیر حجت‌الاسلام مصباحی مقدم، گفت: ایشان حرف‌‌های خودشان را می‌زنند و مواضع جامعه روحانیت، مطلبی است که من به عنوان دبیرکل می‌گویم. وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات مصباحی مقدم مبنی بر عدم مشورت این تشکل با آیت‌الله مصباح، گفت: آیت‌الله مصباح‌یزدی شخصیتی بسیار بزرگوار و محترم برای ما هستند و هروقت که لازم باشد، بنده و جامعه روحانیت از ایشان مشورت خواهیم گرفت. آیت‌الله موحدی کرمانی در پاسخ به سوال دیگری درباره پیشنهاد هاشمی‌رفسنجانی برای برگزاری جلسات جامعه روحانیت در دفتر وی و موافقت مصباحی‌مقدم با این موضوع، گفت: به هیچ عنوان چنین چیزی ممکن نیست. دبیرکل جامعه روحانیت همچنین درباره اظهارات مصباحی مقدم مبنی بر حمایت احتمالی این تشکل از حسن روحانی، گفت: چنین چیزی اصلا مطرح نبوده و نیست و قبلا هم گفته بودم که چنین اقدامی بسیار بعید است.

تلطیف فضا

پس از این گفت‌وگو مصباحی مقدم بار دیگر مصاحبه و در مصاحبه جدید تلاش کرد به نوعی از تند و تیزی اظهاراتش در یک روزنامه بکاهد. او در مصاحبه با ایسنا، با اشاره به تغییر زمان برگزاری جلسات جامعه روحانیت درباره دلیل این امر اظهار کرد: به دلیل عضویت همزمان دو عضو جدید جامعه روحانیت (آقایان محمدی عراقی و محسن قمی) در شورای عالی انقلاب فرهنگی، زمان برگزاری جلسات شورای مرکزی را تغییر داده‌ایم و از طرفی آقای روحانی نیز به نوعی علت حضور نیافتن خودشان را در جلسات جامعه روحانیت، تداخل با زمان برگزاری جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرده بودند و حال با تغییرات انجام شده، آن مانع نیز برای حضور آقای روحانی برداشته شده است. وی همچنین در پایان با اشاره به اعلام آمادگی آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی برای میزبانی جلسات جامعه روحانیت، گفت: این اعلام آمادگی از سوی ایشان موضوع تازه‌ای نیست و پیش از این هم مطرح شده بود.
تقصیر رسانه‌ها بود
با این حال ساعتی پس از این گفت‌وگو مصباحی مقدم در تماس تلفنی با آیت‌الله موحدی کرمانی تلاش کرد تا فضای تنش‌آمیز به وجود آمده را تلطیف کند. او درباره این تماس تلفنی و جلسه سه‌شنبه‌شب جامعه روحانیت گفت: من در تماسی تلفنی درباره این موضوع با آیت‌الله موحدی کرمانی به گفت‌وگو پرداختم و به ایشان گفتم که برخی از رسانه‌ها مشغول انتشار اخباری هستند که دیدگاه هر دو نفر ما در این موضوع بر آن بود که چنین کارهایی جزو شیطنت‌های رسانه‌ای است و مصلحت نیست که به آن دامن بزنیم. ‌ایجاد اختلاف بین اظهارات بنده با آیت‌الله موحدی کرمانی یا سایر دوستان چیزی جز یک شیطنت رسانه‌ای و خبری نیست. در جلسه شب گذشته جامعه روحانیت هم آیت‌الله موحدی کرمانی به من اظهار لطف و از مصاحبه‌های اخیرم تشکر کردند. سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در پایان با اشاره به نقل مطالبی نادرست از سوی وی درباره نقش آیت‌الله مصباح‌یزدی در انتخابات آتی نیز گفت: من استفاده از نظر مشورتی آیت‌الله مصباح‌یزدی را تایید کردم و ان‌شاء‌الله جامعه روحانیت از مشورت‌های ایشان استفاده می‌کند اما طبق آنچه که اعلام کرده بودم، محور فعالیت اصولگراها را برای انتخابات آتی، جامعه روحانیت مبارز بر عهده خواهد داشت. اگرچه در نهایت این اختلاف نظر فاحش میان دو روحانی با سابقه و سیاسی مقصری جز رسانه‌ها نیافت و در آخر با عنوان «شیطنت رسانه‌ای» از آن عبور کردند اما همچنان نمی‌توان از بروز شکاف در میان اعضای جامعه روحانیت به آسانی گذشت.

شکاف در جامعه روحانیت
.
نام هاشمی‌رفسنجانی هنوز آنقدر بزرگ و تاثیرگذار است که با وجود عدم حضور چند ساله در جلسات جامعه روحانیت نه می‌توانند روی نامش خط قرمز بکشند و نه می‌توانند او را بپذیرند. دو دستگی در جامعه روحانیت پیرامون نام هاشمی‌رفسنجانی از آنجایی شروع شد که هاشمی تصمیم گرفت برای انتخابات خبرگان سال ٩٤ نه تنها ثبت نام کند که لیست انتخاباتی هم بدهد. ورود هاشمی به انتخابات از همان لحظه اول با این سوال بزرگ همراه بود که آیا جامعتین حاضرند نام وی را در لیست مشترک انتخاباتی خود قرار دهند یا خیر؟ پاسخ این سوال محدود به یک بله و خیر ساده نشد و در نهایت جامعتین به لیست مشترک نرسیدند تا نام هاشمی و روحانی در لیست جامعه روحانیت مبارز قرار گیرد. اگرچه هاشمی نیز در لیست انتخاباتی خود مشترکات فراوانی با لیست جامعه روحانیت مبارز داشت اما نام موحدی کرمانی در لیست خبرگان مردم – منتسب به هاشمی- نوید نزدیکی این دو چهره انقلابی را می‌داد. نویدی که چند ماه بعد از انتخابات جای خود را به همان ناامیدی سابق داد.

بازسازی جامعه روحانیت به نفع معتدلین

با درگذشت شش عضو جامعه روحانیت در طول سال‌های گذشته بالاخره در مرداد ماه سال جاری اعضای جامعه با ورود شش عضو جدید موافقت کردند. بررسی مواضع و دیدگاه‌های اعضای جدید شورای مرکزی جامعه روحانیت نشان می‌دهد جبهه معتدلین در این نهاد روحانی تقویت شده باشد. اما طیف منتقدین دولت و مخالفان هاشمی و روحانی نیز دو نیروی تازه در میان اعضای جدید دارند. محمد تقی رهبر، امام جمعه اصفهان و آل هاشم، امام جمعه موقت تبریز این دو عضو هستند که مواضع سرسختانه‌ای علیه دولت دارند.

جامعه روحانیت و حسن روحانی

با این حال به نظر می‌رسد معتدلین جامعه روحانیت امروز به گونه‌ای دست بالا را در اختیار دارند و تلاش می‌کنند زمینه بازگشت هاشمی و روحانی به جلسات جامعه روحانیت را فراهم کنند. اتفاقی که اگر رخ دهد یک پرش بلند برای معتدلین خواهد بود و احتمال حمایت جامعه روحانیت مبارز از حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری آتی را بیشتر می‌کند. در طرف مقابل مخالفان هاشمی می‌کوشند تا جلوی این اتفاق را بگیرند و همانطور که دبیرکل این تشکل اعلام کرد حمایت از روحانی را گزینه‌ای بعید بنامند.

منبع: اعتماد

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین