کد خبر: ۱۱۶۶۸۰
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۴
در ادامه این نشست، دکتر میترا حکیم‌شوشتری، روان‌پزشک کودکان، گفت: اکنون در دوره‌ گذار و گسترش رسانه‌های مجازی قرار داریم که به اشتباه در اختیار کودکان قرار می‌گیرد.
پوران درخشنده، کارگردان فیلم «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند»، گفت: نمی‌دانم چرا به خانواده‌ها آموزش‌های لازم شیوه‌ برخورد با فرزندانشان ارائه نمی‌شود و بعد از حادثه به فکر درمان می‌افتیم. نشست تخصصی «فرزندپروری؛ سرپرست خوب، سرپرست بد» دوشنبه یکم شهریور در جشنواره فیلم سلامت برگزار شد و متخصصان سلامت و هنرمندانی ازجمله پوران درخشنده، ستاره اسکندری، فلور نظری و نیما رئیسی و همچنین اعضای پویش «بدسرپرست، تنهاتر است» به موضوعاتی درباره فرزندپروری، سرپرستی از کودکان، انواع آموزش‌هایی که باید به آنها داده شود و... پرداختند.این نشست با نمایش فیلم «هیس، دخترها فریاد نمی‌زنند» همراه بود و پوران درخشنده، کارگردانی که در این فیلم به موضوع آزار جنسی کودکان در غفلت والدین پرداخته است، گفت: باید اجازه بدهیم هنرمندان وارد فضاهای اجتماعی شوند و برای رشد و آگاهی مردم قدم بردارند. هنرمندان می‌توانند درباره سلامت روح و جسم، مسائل خودمراقبتی، تعریف والدین و جایگاه معلم در تربیت کودکان نقش ایفا کنند. کودک نیاز به محبت و پدر و مادر دارد، او احتیاج به دیده‌شدن دارد، فرزند تنها یک کلمه نیست بلکه اهمیت آن در مسئولیتی است که به بار می‌آورد. درخشنده ادامه داد: متأسفانه برخی والدین وقتی در خانه‌ هستند به فرزندان خود بی‌توجه‌اند اما بچه‌ها نیاز به دیده‌شدن دارند و باید با یک نفر صحبت کنند. در فیلم من یعنی «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند» وقتی کودک آسیب دیده با والدین و معلم خود صحبت می‌کند، علت خلق و خوی او را کم‌غذایی می‌دانند. فقط دارودادن به کودک، راه درمان او نیست و باید فراتر از آن فعالیت کنیم و به روان‌شناس و روان‌پزشک مراجعه کنیم. این کارگردان سینما همچنین با ابراز خرسندی از تشکیل کمپین «بدسرپرست، تنهاتر است» گفت: لازم است این سؤال را از خودمان و مسئولان بپرسیم که چرا به پیشگیری فکر نمی‌کنیم، چرا آموزش‌های لازم را به خانواده‌ها برای مواجهه با فرزندانشان نمی‌دهیم و فقط بعد از وقوع حادثه به‌دنبال درمان آن هستیم؟!

کودکان به اشتباه در معرض فضای مجازی‌هستند

در ادامه این نشست، دکتر میترا حکیم‌شوشتری، روان‌پزشک کودکان، گفت: اکنون در دوره‌ گذار و گسترش رسانه‌های مجازی قرار داریم که به اشتباه در اختیار کودکان قرار می‌گیرد. متأسفانه کودکان این روزها در فضای مجازی شاهد تصاویر و فیلم‌های جنسی هستند. آزار جنسی فقط رفتار جنسی نیست بلکه وقتی کودک در معرض فیلم‌هایی نامناسب سن خود و با محتوای رفتار جنسی قرار بگیرد، به نوعی دچار آزار جنسی شده است. سال‌هاست درباره ضرورت آموزش جنسی به کودکان صحبت می‌کنیم و باید از کودکی نقاط خصوصی بدن را به او توضیح بدهیم، خوشبختانه این روزها خانواده‌ها این آموزش‌ها را می‌گیرند اما هنوز باید تلاش‌های بیشتری انجام شود. او ادامه داد: ضرورت آموزش جنسی به کودکان از چهارسالگی شروع می‌شود و او باید بیاموزد که به‌جز مادر هنگام استحمام و پزشک هنگام معاینه، شخص دیگری حق ندارد نقاط خصوصی بدن او را ببیند و لمس کند. ما به کارگاه‌های تربیت جنسی والدین نیاز داریم که چنین اطلاعاتی را به آنها ارائه کنیم و آنها این آموزش‌ها را به فرزندانشان بدهند. در ادامه، دکتر یمانی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، گفت: رفتار یک کودک بازتاب رفتارها و مسائل تربیتی والدین اوست؛ اما سؤال این است که ما برای بهبود شیوه‌های تربیتی والدین چه کرده‌ایم؟! به نظرم راه زیادی داریم تا به ایده‌آل‌هایمان در این زمینه برسیم. سعی کرده‌ایم مهارت‌های ارتباطی را به کودکان یاد دهیم و خانواده‌ها را با راهکارهای تربیتی آشنا کنیم. او ادامه داد: در جامعه‌ای که بسیاری از حرف‌ها تابو است، باید آموزش‌هایی را به کودکان ارائه کنیم. آرزو داریم این هدف تبدیل به نیاز و مطالبه شود. ما باید به کودکانمان یاد دهیم چه آسیب‌هایی در جامعه وجود دارد و اساسا قصد آسیب به کودکان، خودش نوعی آسیب به آنها محسوب می‌شود. آموزش جنسی، مسئله‌ای نیست که به هر شکلی و در هر جایی بتوان آن را به کودک ارائه کرد و اگر به صورت اشتباه فقط به بازگوکردن این موارد برای کودکان بپردازیم، دردی دوا نمی‌کند، بیان مسائل جنسی برای کودکان باید به صورت آموزشی و بسیار با دقت و حساسیت انجام شود. دکتر یمانی درباره فرزندآوری و فرزندپروری هم گفت: زمانی بر کنترل جمعیت تمرکز شد اما حالا با توجه به نیاز به رشد جمعیت، بر فرزندآوری تأکید می‌شود. بااین‌حال، فرزندآوری نیاز به پیش‌زمینه‌هایی دارد تا با تربیت صحیح نسل آینده مواجه باشیم، انتظار می‌رود طبقه جوان و فرهیخته به فرزندآوری رو بیاورد که این موضوع، مشارکت و کمک هنرمندان را نیز می‌طلبد. تأثیری که یک فیلم تلویزیونی یا سینمایی می‌تواند داشته باشد، بسیار زیاد است همان‌طور که سال‌ها می‌خواستیم از ایدز حرف بزنیم و ممکن نبود اما حالا سریالی در حال پخش است که در قالب فیلم به مردم آموزش‌های لازم را ارائه می‌کند.

فرهنگ‌سازی درست به کودکان آسیب‌دیده کمک می‌کند

سیدعلی آذین، متخصص پزشکی اجتماعی، نیز در این جلسه بر لزوم اصلاح تدریجی رفتار با کودکان تأکید کرد و گفت: صحبت درباره مسائل ریشه‌ای و حل معضلات کلی باید در زمان طولانی‌‌تری انجام شود؛ اما می‌توان از رفتارهای خرد آغاز کرد و به‌تدریج به حل مشکلات ریشه‌ای رسید. این متخصص تأکید کرد: گاهی سوءتفاهم‌هایی در آموزش جنسی کودک به وجود می‌آید، باید بدانیم در آموزش کودکان قرار نیست هر موضوعی را به آنها بگوییم بلکه باید به شرایط سنی آنها توجه داشت. آموزش نیز مثل غذاست و همان‌طور که غذای کودک دوساله، چهارساله، 6‌ساله و بالاتر با هم متفاوت است، آموزش‌دادن به آنها نیز متفاوت است. مانند خوراک، قرار نیست آموزش متوقف شود اما باید متناسب با سن صورت بگیرد. او در پاسخ به اینکه آیا کودکی که مورد آزار جنسی قرار می‌گیرد، قابلیت احیای روانی دارد یا نه، توضیح داد: این آسیب به قدری سنگین است که می‌تواند جنبه‌های مختلف زندگی فرد را تا سال‌ها تحت‌تأثیر قرار بدهد؛ اما این موضوع بستگی به فرهنگ‌سازی و شرایط جامعه دارد. دکتر آذین تأکید کرد: در کشورهای دیگر می‌بینیم که راحت‌تر از فضای ما درباره آزار جنسی سخن گفته می‌شود و حتی چهره‌های سرشناس از تجربیاتشان در این زمینه سخن می‌گویند و مردم می‌بینند که این تجربیات سخت را پشت سر گذاشته و توانسته موفق باشد.

منبع: وقایع اتفاقیه

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین