|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۷
کد خبر: ۱۰۷۲۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۵
این گام بسیار بزرگی بود که وزارت نفت برداشت و اکنون در تمام جایگاه های شهرهای بزرگ کشور، بنزین یورو 4 عرضه می شود و از 2 روز گذشته در آبادان نیز توزیع بنزین یورو 4 آغاز شده و این اقدام بسیار تاثیرگذاری در کاهش بنزن بوده است.
 رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست کشور گفت: ما در ارتباط با محیطبانان قوانین خوبی داریم و الان در دولت سه هزار امتیاز سختی کار برای محیطبانان در نظر گرفته شده است که با توجه به اینکه پایه حقوقی محیطبانان بسیار ضعیف است این سه هزار امتیاز می‌تواند برای حل بخشی از مشکلات انها موثر باشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید،رییس سازمان حفاظت محیط زیست با ارائه گزارشی به نمایندگان ملت با تاکید براینکه چندین لایحه مهم زیست محیطی در مجلس نهم ماند و تصویب نشد، از مجلس دهم درخواست کرد برای داشتن محیط زیست سالم هرچه سریعتر به این لوایح زیست محیطی رسیدگی و آنها را به تصویب برساند.

[درخواست از مجلس برای تصویب سریع لوایح زیست محیطی/اراده دولت برای رفع مساله گرد و غبار جدی است]

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، معصومه ابتکار با حضور در جلسه علنی امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی گزارشی درباره ریزگردها، آلودگی هوا، مشکلات زیست محیطی واقتصاد مقاومتی به نمایندگان ارائه کرد.دوازدهمین جلسه علنی مجلس دهم امروز با حضور 246 نماینده و به ریاست علی لاریجانی آغاز شد.
مشروح گزارش رییس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رییس جمهور به شرح زیر است:

** حذف بنزین پتروشیمی و عرضه بنزین استاندارد یورو 4

معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مجلس شورای اسلامی گفت: این گام بسیار بزرگی بود که وزارت نفت برداشت و اکنون در تمام جایگاه های شهرهای بزرگ کشور، بنزین یورو 4 عرضه می شود و از 2 روز گذشته در آبادان نیز توزیع بنزین یورو 4 آغاز شده و این اقدام بسیار تاثیرگذاری در کاهش بنزن بوده است.

بنزن یک عامل صد در صد سرطان زا است؛ بر اساس دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی بنزن یک کارسینوژن گرید A است و این وضعیت بنزن در شهر تهران بوده است و شهرهای دیگر ما نیز وضعیت بهتری نداشته اند.

میزان بنزن در شهر تهران به شدت کاهش یافته و این روند کاهنده ادامه دارد و ما هم نظارت کافی و دقیقی داریم؛ الان پایش مستمر سوخت عرضه شده در جایگاه ها و پایش وضعیت آلودگی کلان شهرها با دستگاه های سنجش برخط به صورت مستمر انجام می شود و ما در هر لحظه وضعیت هوای شهرهای بزرگ یعنی تنفس 35 میلیون شهروند ایرانی را تحت نظر داریم و روند روبه بهبود است.

تقریبا 50 روز به تعداد روزهای سالم هوای تهران اضافه شده است. البته هنوز باید کارهای زیادی باید انجام دهیم. در مورد اصفهان تعداد روزهای سالم و پاک بین سال های 95 و 92 سه برابر شده است. یکی از دلایل مهم آن اقدامات دولت در حذف مازوت بوده است؛ نیروگاه های ما در سال 92 تقریبا بیش از 40 درصد مازوت مصرف می کردند اما اکنون حدود 9 درصد بیشتر مازوت مصرف نمی کنند و تاکید ما این است که وزارت نفت دیگر مازوت به نیروگاه ها ندهد و نیروگاه ها بتوانند با گاز طبیعی کار کنند و آلودگی هوای کمتری داشته باشیم.

** استاندارد سازی خودروهای کشور

علاوه بر این در بحث استانداردسازی خودروی کشور گام های مهمی برداشته ایم؛ در سال 92 خودروسازها 10 سال در اجرای استانداردهای خوردو عقب بودند از سال 92 فشارها و پیگیری ها از طرف سازمان حفاظت محیط زیست دنبال شد و از سال 93 خودروسازی کشور استاندارد یورو 4 را به اجرا گذاشت و اکنون تمام خودروسازهای کشور استاندارد 94 را تبعیت می کنند.

سازمان حفاظت محیط زیست سامانه و نظام مستمر نظارت بر خطوط خودروی کشور را دارد اجرا می کند و هر جا با استاندارد یورو 4 انطباق نداشته باشد اجازه شماره گذاری خودرو را نمی دهیم و این کار اخیرا برای تعدادی از خودروها انجام دادیم به شکل بسیار جدی پیگیر این موضوع هستیم و از مجلس می خواهیم از این موضوعات که در ارتباط با سلامت و زندگی میلیون ها شهروند ایرانی است از ما حمایت لازم را انجام دهند.در شهرهای دیگر نیز روندهای مشابهی دارد البته این کارها استمرار دارد.

وی ادامه داد: بعد از سال ها اجرای برنامه های کاهش آلودگی هوا در اروپا ، دوباره اروپا اعلام کرده است که خودروهای دیزلی را مشکل دار می داند و می خواهد حذف کند و برنامه های از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را به اجرا گذاشته اند؛ بنابراین موضوع بسیار مهمی است که نیاز به پیگیری دارد.

** تغییرات اقلیم

ابتکار گفت:ایران جزو کشورهایی است که به شدت تحت تغییرات اقلیمی قرار گرفته به این مفهوم که با افزایش دما و کاهش بارندگی و مشکلات ناشی از تغییر اقلیم را داریم مستقیما تجربه می کنیم؛ دنیا 85 درجه صدم سلیسیوس افزایش دما داشته طی 30 سال گذشته اما ایران یک و نیم درجه سانتیگراد افزایش دما را داشته است. در این ما افزایش دما در بسیاری از شهرهای ما مشاهده می شود و موج گرما که خود معضل است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:ما دربحث تغییراقلیم برای حفظ منافع کشورهای درحال توسعه،حضور بسیار قوی و تعیین کننده ای دراجلاس های بین المللی داشته ایم. رئیس جمهور فرانسه این حضور را در سفری که دکتر روحانی به فرانسه داشتند، مورد تاکید قرار دادند و اینکه ایران نقش کلیدی در بحث توافق پاریس و کاهش گازهای گلخانه ای داشته است.

وی ادامه داد: در برنامه ریزی که با دستگاه ها داشتیم تقریبا حدود یک سال قبل از همه دستگاه ها خواستیم که برنامه های کاهش گازهای گلخانه ای خود را بدهند و همه دستگاه ها مانند وزارت نفت و نیرو و صنعت و معدن برنامه های خود را دادند که حدود 35 درصد شد.اما با توجه به رشد اقتصادی و طرح های اقتصاد مقاومتی در جلسات هماهنگی توافق کردیم بیشتر از 12 درصد کاهش را نپذیریم و آن هم 4 درصد قطعی و 8 درصد منوط به رفع کامل تحریم ها و برقراری مناسبات تجاری و انتقال تجربیات است.

ابتکار بیان کرد: ایران جزو 10 کشور اول تولیدکننده گازهای گلخانه ای است؛ یعنی ما هم آثار تغییر اقلیم را داریم می بینیم و هم خودمان جزو کشورهای تولیدکننده هستیم که در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی و سیاست های کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب در مورد اصلاح الگوی مصرف و بهینه سازی مصرف انرژی ما باید حتما موضوع تولید گازهای گلخانه ای را که شامل بهینه سازی مصرف انرژی است در دستورکار کشور قرار دهیم.تا این انرژی که هر روز در ایران از دست می دهیم و پرتی که در فلرها و مصارف صنعتی و نیروگاه های با راندمان پایین و مصارف خانگی دارد اتفاق می افتد را بتوانیم مهار کنیم و این منبع ثروت ملی را دوباره به دست آوریم.

** گردوغبار

وی گفت: گردوغبار بحث بسیار مهمی برای کشور ما است؛درحال حاضر 80 درصد کشور ما کم و بیش تحت تاثیر موضوع گردوغبار است و بسیاری از شهرهای غربی و جنوبی ما دچار مشکلات زیادی در این رابطه هستند و تعداد روزها و شدت آن روبه افزایش بوده است که دو منشا داخلی و خارجی دارد که منشا خارجی آن عمدتا عراق است که غرب و شمال غرب و جنوب عراق کانون های اصلی آن است؛ غرب و شمال غرب عراق الان کاملا جزو اراضی متصرفی داعش است و از کنترل دولت عراق خارج است و ناحیه ای (بیان ربع الخالی) در جنوب عربستان است که آن هم از کانون های گردو غبار است.

ابتکار گفت:عراق 8 میلیون هکتار کانون بحرانی گردوغبار دارد، عربستان 11 میلیون هکتار کانون بحرانی گردوغبار دارد و در ایران بامطالعاتی که انجام دادیم از اول دولت یازدهم ستاد ملی مقابله با گردوغبار شکل گرفت و کار اصلی این ستاد انجام مطالعه در مورد کانون های داخلی گردوغبار ایران قرار دارد و الان در 15 استان شناسایی کامل و تدوین کامل برنامه گرو غبار آنها انجام شده و استان های دیگر در دست اقدام است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود:‌علاوه بر این خیلی از برنامه های اجرایی که به عهده سازمان جنگل ها و مراتع است در این استان ها حدود 40 هزار هکتار که البته خود سازمان جنگل ها معتقد است که تا 100 هکتار را هم می تواند انجام دهد اما با چه بودجه ای و با کدام امکانات؟ با این بودجه فعلی مقابله با کانون های گردو غبار شاید 30 سال هم یعنی ما 2 و 8 دهم میلیون هکتار را باید بتوانیم مدیریت کنیم که این نیازمند یک بسیج عمومی برای مقابله با بیابان زایی است. و نیازمند اعتبارات معادل حداقل هزار میلیارد تومان برای مالچ پاشی و کاشت نهال است.

** حوزه خارجی
ابتکار ادامه داد: در حوزه خارجی ما چندین تفاهم نامه با عراق داریم؛ ما در اسفند 93 برای اینکه طرح های مقابله با گردوغبار داخل عراق را کلید بزنیم در آن کشور درخت کاشتیم. اما با وجود همه پیگیری ها امکانی برای دولت عراق برای اجرای طرح هایش نبود.

وی تصریح کرد: هفته گذشته با وزیر محیط زیست عراق مذاکره تلفنی داشتم که اعلام کرد، آمادگی کامل دارند ولی تمام کانون های اصلی که توفان گردوغبار ماه گذشته غرب کشور ما که کرمانشاه، ایلام و خوزستان به شدت تحت تاثیر آن بود، در نقطه ای است که وزیر محیط زیست اعلام کرد در اختیار ما نیست و هر وقت این مشکلات برطرف شد ما برای مالچ پاشی آن آمادگی داریم.

ابتکار بیان کرد:بنابراین ما موضوع را به سازمان ملل بردیم و در سال گذشته قطعنامه ای را برای مقابله با گردوغبار گرفتیم و تکلیف شد به بان کی مون که آن را پیگیری کند. چون فقط مساله ما نیست و کره جنوبی و ژاپن که تحت تاثیر گردوغبار چین است، آفریقا، آمریکای جنوبی نیز با آن درگیر هستند.

وی ادامه داد:‌قطعنامه دوم را براساس مطالعاتی که انجام شده ماه گذشته در اجلاس وزرا محیط زیست گرفتیم و پیگیر موضوع هستیم که به عنوان یک مرکز منطقه ای در ایران بتوانیم از تمام تجربیات جهانی استفاده کنیم. سال گذشته هم اجلاس بین المللی را در اهواز برگزار کردیم که بسیار موثر بود در انتقال تجربیات و توان افزایی کشور ما برای مقابله با موضوع گردوغبار که البته سازمان جنگل ها و مراتع خیلی در این زمینه تجربیات و توان خوبی دارد.

ابتکار گفت: به هر حال باید تمام ابعاد داخلی و بین المللی موضوع گردوغبار را درنظربگیریم و ما تمام تلاش خود را انجام می دهیم و پیگیر مسائل هستیم و اتفاقات خوبی هم افتاده است.بطور مثال در استان خوزستان سال گذشته 8 هزار هکتار سازمان جنگل ها کاشت نهال و مالچ پاشی داشته است. در خوزستان احیای تالاب هورالعظیم را داشتیم که آبگیری شده و دیگر خشک نیست. این تالاب کانون گردوغبار برای استان خوزستان بود.

***درخواست از مجلس برای تصویب سریع لوایح زیست محیطی

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با تاکید براینکه چندین لایحه مهم زیست محیطی در مجلس نهم ماند و تصویب نشد، از مجلس دهم درخواست کرد برای داشتن محیط زیست سالم هرچه سریعتر به این لوایح زیست محیطی رسیدگی و آنها را به تصویب برساند.

ابتکار با بیان اینکه، هفته گذشته دولت مصوبه ای راتصویب که تمام ابعاد مسئله گرد و غبار در آن دیده شده است، افزود:این نشان می دهد که اراده جدی در ارتباط با رفع این معضل بسیار جدی است.

وی در عین حال با تاکید براینکه ابعاد مسئله گرد و غبار بسیار وسیع و جهانی است، از مجلس دهم خواست ضمن همراهی با دولت برای مواجه صحیح و رفع مسئله مردم به خصوص ساکنان مرزنشین کشورمان کمک و همراهی لازم را با دولت یازدهم داشته باشد.
ابتکار همچنین با اشاره به لایحه هوای پاک که در مجلس نهم مسکوت ماند و تصویب نشد، این لایحه را برای حفظ محیط زیست کشور بسیار مهم خواند.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ادامه داد:سازمان محیط زیست از مجلس درخواست می کند که این لایحه را درکنار لوایح دیگر از جمله لایحه حفاظت از دریاچه ها و تالاب های ایران که در مجلس نهم نهایی شد اما متاسفانه به تصویب نرسید، در دستور کار قرارداده و آنرا به تصویب برساند.

وی یکی دیگر از لوایح مسکوت مانده در مجلس نهم را لایحه حفاظت از خاک عنوان کرد و با تاکید بر اینکه این لایحه نیز به جهت اینکه خاک کشور در حال فرسایش بادی و آبی و آلودگی ها و از دست رفتن است، بسیار مهم و دارای اهمیت دانست.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست افزود: این وضعیت به علت مصرف بی رویه سموم و آلودگی های مواد شیمایی واحدها ایجاد شده است و رسیدگی و برخورد با این معضل نیز نیازمند یک قانون محکم است.

وی همچنین با اشاره بحث گونه سنبل آبی که بعنوان تهدید جدی برای تالاب های انزلی و عینک رشت محسوب می شود، اظهارکرد: سازمان حفاظت از محیط زیست برای رفع این گونه مهاجم که این تالاب ها را با چالش مواجه کرده است برنامه ای تنظیم کرده است و به طور حتم با کمک مجلس آن را کنترل خواهیم کرد.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست همچنین با تاکید براینکه این سازمان برای بهره گیری از تمام ظرفیت ها در سطح بین المللی از آمادگی کامل برخوردار است گفت:دولت یازدهم در بحث دیپلماسی محیط زیست بسیار فعال بوده است.

ابتکار با اشاره به اینکه سازمان حفاظت از محیط زیست در طول سه سال گذشته در مجامع بین المللی حضور پررنگ و تاثیرگذاری داشته ایم و از بسیاری از امکانات سازمان های بین المللی و حمایت های فنی و همکاری ها در قالب دوره های آموزش فنی بهره مند شده است، اظهار امیدواری کرد این حضور در عرصه بین الملل با حمایت مجلس از تداوم لازم برخوردار باشد.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست همچنین با اشاره به برگزاری یک دوره آموزشی ویژه محیط بانان در ماه گذشته در کشور اتریش گفت:محیط بانان این سازمان علاوه بر طی کردن دوره های تخصصی در ایران، برای حضور در دوره های آموزشی بین المللی و بهره گیری از علوم روز حمایت می شوند.

ابتکار در ادامه از نمایندگان مجلس درخواست کرد که فردا دوشنبه به منظور دفاع از حریم طبیعت ایران، در مجلس ترحیم سه محیط بان شهید سازمان حفاظت از محیط زیست در شهرک غرب تهران شرکت کنند.

ابتکارادامه داد:احیای تالاب ها از برنامه های اصلی دولت یازدهم است. تالاب اگر زنده باشد، خدمات آن چندین برابر زمین کشاورزی است؛ می گویند تالاب تا 40 برابر یک زمین کشاورزی خدمات تنوع زیستی برای مردمان از آبزی پروری تا دامپروری دارد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اما الان به دلیل چند مساله که یکی سومدیریت در نحوه مدیریت منابع آب بوده یعنی سدسازی های بی رویه که بدون ارزیابی های زیست محیطی سبب خشک شدن تالاب، رودخانه و آب های زیرزمینی شده است.

همچنین مصرف بی رویه در بخش کشاورزی؛ در این بخش مصرف بی رویه با حداقل بازدهی، حداقل بهره وری را داشته است و اتفاقاتی که در کنار تالاب های ما افتاده است.

وی با اشاره به تالاب جازموریان گفت: این تالاب از زمانی خشک شد که از 50 سال پیش سازمان عریض و طویل کشت و صنعت جیرفت شکل گرفت و تمام منابع یعنی 400 هزار هکتار تالاب خشک شد و الان 400 هزار هکتار زیر کشت است د و گوجه وهندوانه که گیاهی آب براست کاشت می شود.
ابتکار تصریح کرد:این تالاب یکی از کانون های اصلی گردوغبار جنوب کشور است و حتی گفته می شود یکی از کانون های مهم کل کشور است.
ابتکار ادامه داد: دولت یازدهم برای این موضوع اقدامات ویژه ای داشته است:

- احیای دریاچه ارومیه که اقدامات بسیار موثر دولت یازدهم در کنار بارندگی های خوبی که اتفاق افتاده باعث شده دریاچه ارومیه امروز تراز آن یک متر بالاتر رود؛ یعنی پنج برابر شده است و خیلی ها که ناامیدانه می گفتند موضوع را رها کنیم الان باور کردند که دریاچه ارومیه احیا شده است.
- آموزش مردم که با جدیت دارد دنبال می شود

- اموزش کشاورزی و اصلاح کشاورزی در اطراف این تالاب ها

- انجام همکاری گسترده در سطح بین المللی با کشورها و سازمان های مختلف برای دریاچه ارومیه و برای انزلی با ژاپن
- برای هامون سیاست ویژه ای که شامل برنامه ریزی منطقه ای، ملی و بین المللی بوده را انجام داده ایم اما متاسفانه این نکته را باید بگویم که یکی از موانع ورود آب به داخل هامون، موانع خودمان بود که با همکاری دولت یازدهم با وزارت کشور و مرزبانی، بخش هایی از دایک های مرزی که این طرف را جهنم و آن طرف را بهشت کرده بود، برداشته شد و آب وارد هامون شده در نوبت های مختلف در سال 93 و 94 این اتفاق افتاده است و وضعیت هامون نسبت به سال های قبل بهتر بوده البته تا بازگشت هامون به شرایط اصلی خود فاصله زیادی داریم .
ابتکار تصریح کرد:یکی از اقدامات مهم دولت جمهوری اسلامی ایران، کسب جایگاه بین المللی برای هامون در سال گذشته بود؛ هامون با تلاش های طاقت فرسا و با توجه به مخالفت هایی که از طرف کشورهای عربی انجام شد، در یونسکو به عنوان ذخیره گاه زیست کره ثبت شد و مذاکرات خوبی با رییس جمهور افعانستان داشتم.

این برای اولین بار است که ما در این سطح موضوع هامون را در مذاکرات بین المللی و دیپلماسی خود با افغانستان پیش می بریم و از دولت نیز خواستیم که مساله احیای هامون را به صورت جدی در دستورکار خود قرار دهد.

** احیای گاو خونی

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در سال 93 و 94 بعد از 10 سال خشکی مطلق احیای این تالاب مهم که یکی از کانون های گردو غبار شده بود، اتفاق افتاد و بخش های زیادی از آن آبگیری شد و جان تازه ای گرفت و باز بعد از سال ها وزارت نیرو حقابه زیست محیطی تالاب ها و رودخانه ها و دشت های ایران را اعلام کرد.

این موضوعی بود که قبلا نادیده گرفته می شد و می گفتیم آب اول برای شرب، دوم برای کشاورزی و سوم برای صنعت و اگر چیزی باقی ماند برای محیط زیست؛ اما امروز همه به این باور رسیده ایم که اگر حقابه محیط زیست نباشد، نمی تواند طبیعت آب بدهد، نه به آب شرب و نه به آب کشاورزی و نه به آب صنعت می رسیم؛ بنابراین باید اول حقابه طبیعت را رعایت کنیم و بدانیم که رودخانه، تالاب و آب های زیر زمینی یک حداقل نیازهایی دارد که اگر آنها را نادیده بگیریم فروچاله هایی می شود که الان در تهران، کرمان، یزد و میناب شاهد آن هستیم.

***سفر به میناب
وی در ادامه با اشاره به اینکه دو هفته دیگر به دعوت هزار نفر از شهروندان و تشکل های مینابی به میناب می روم، گفت: سفره آب های زیر زمینی میناب به حدی تخلیه شده که تمام میناب در حال تبدیل شده به فروچاله است.اینها نکات مهم و حیاتی است؛ محیط زیست را اگر رعایت نکنیم و ارزیابی زیست محیطی را برای طرح های بزرگ نداشته باشیم، نتیجه آن نابودی طبیعت است.

** پسماندها

بحث پسماند را در کشور داریم که سال ها بی توجهی به آن باعث شده ما مشکلات زیادی داشته باشیم و بیشترین مشکل ما در گیلان و مازندران است؛ جاده های بزرگی را به سمت استان های شمالی درحال احداث است، جمعیت را می بریم اما مدیریت پسماند، فاضلاب و بودجه برای این مسائل پیش بینی نشده است که امیدوارم مجلس به اهمیت این موضوعات توجه داشته باشد.

سازمان محیط زیست برای این منظور با همکاری وزارت کشور کارهای زیادی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و سرمایه گذاری صنعت گران در حوزه های مربوط به بازیافت انجام داده است. امروزه بازیافت یکی از زمینه های اصلی سرمایه گذاری است. بازیافت در صنایع الکترونیک نیز بسیار مهم است؛ حدود 10 میلیون موبایل دورریختنی خواهیم داشت که زباله می شود اما از آن تا 10 تن طلا قابل بازیافت است.

ابتکار تصریح کرد: امروز بازیافت پسماند الکترونیک، بازیافت پسماندهای ویژه و خانگی در دستورکار دولت است و دولت سیاستگذاری و برنامه ریزی های خوبی شامل تعیین معیارها، ضوابط و ملاک ها همکاری ما با صندوق ملی محیط زیست ایران که در دولت هشتم تاسیس شد، اما بعد تعطیل شد و ما در دولت یازدهم دوباره احیا کردیم، انجام داده است.

معاون رییس جمهوری گفت:از ابتدای دولت یازدهم در سال 92 صندوق ملی محیط زیست ایران را احیا کردیم؛ صندوق یک سازوکار مهم اقتصادی برای حمایت از طرح های محیط زیست است و این صندوق می تواند هم کمک های ملی و بین المللی و دولتی دریافت کند و ما بتوانیم با سرمایه گذاری درست در راستای اقتصاد مقاومتی که تاکید بر اصلاح الگوی مصرف دارد، پیش ببریم.

** الگوی مصرف و تولید

ابتکار ادامه داد:‌سوء مدیریت در منابع آب، در بخش مصرف عمدتا در بخش کشاورزی، مشکل خشکسالی و تغییر اقلیم باعث شده که ایران جزو کشورهایی باشد که بیشترین تنش آبی را دارد. دولت یازدهم برای اصلاح این موضوع و اصلاح نگرش در بحث مدیریت منابع آب، اقداماتی را انجام داده است؛ ما فقط با ارزیابی زیست محیطی در این دوره جلوی 15 سد غیرضروری را گرفتیم و جاهایی در این کشور بوده که در گذشته آب نبوده اما سد برای عده ای نان می شده و سدها را ساخته اند و امروز آبی وجود ندارد که پشت آن سد برود.
دولت یازدهم نسبت به مدیریت این مساله بسیار دقت داشته و ما سدهایی راکه ضرورت یا توجیه زیست محیطی نداشته را متوقف کردیم و این می تواند به ادامه این روند برای مدیریت صحیح منابع آب کمک کند.

** احیای رودخانه ها
معاون رییس جمهوری ادامه داد:‌براحیای رودخانه ها تاکید زیادی داشتیم که نمونه آن کشف رود در خراسان و اقداماتی بود که برای رودخانه کارون کردیم.

وی ادامه داد:پایش منابع آب خیلی جدی بوده است؛ روی جنگل ها کار جدی را آغاز کردیم و اخیرا هم رئیس جمهور دستور داد تا یک کارگروه ویژه تشکیل شود. پیشنهاد ما استراحت جنگل های طبیعی هیرکانی کشور است؛ تمام شاخص ها نشان می دهد که بهره وری بی رویه، قاچاق، آتش سوزی، زباله و تغییر کاربری دارد جنگل های هیرکانی را که یک نوار باریک در شمال کشور است از بین می برد.
ابتکار گفت: برای مقابله با آتش سوزی اقدامات زیادی انجام شده با همکاری ستاد کل نیروها مسلح به طوری که در 14 استان 42 بالگرد آماده هستند تا ظرف چند دقیقه با اطلاع رسانی آتش سوزی، امدادرسانی کنند.

مناطق تحت حفاظت که ذخایر طبیعت ایران است؛ دنیا می گوید 17 درصد کشورتان را حفاظت کنید اما ما فقط 11 درصد را توانسته ایم حفاظت کنیم یعنی ما از شاخص جهانی عقب هستیم؛ دنیا می گوید آنقدر روند نابودی طبیعی سریع است که اگر طبیعت خود را حفظ نکنید، برای نسل آینده هیچ چیزی باقی نمی ماند. در رابطه با تنوع زیستی اقدامات زیادی انجام دادیم که یکی از آنها آموزش مردم و چاپ تصویر یوزپلنگ روی پیراهن تیم ملی بود.

ابتکار گفت: در آموزش مردم اقدامات خوبی صورت گرفت که می توان به جشنواره بین المللی فیلم سبز اشاره کرد که دوماه پیش بعد از 10 سال تعطیلی برگزار شد، و هزار و 200 فیلم در آنجا عرضه شد که همه در حوزه محیط زیست بود و ارائه 400 فیلم خارجی از 41 کشور دنیا اتفاق بسیار مهمی بود.

در حوزه آموزش و پرورش با همکاری وزارت آموزش و پرورش در اکثر کتاب های درسی حدود 60 مورد اشاره به مسائل محیط زیست برای دانش آموزان از سطح ابتدایی تا دبیرستان اتفاق افتاده رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: رشد تعداد سمن ها که تقریبا دوبرابر شده و از حدود 400 سازمان در سال 92 به 800 سازمان فعال و علاقمند رسیده است. 14 محدوده را ارزشگذاری کردیم که معادل 23 درصد از تولید ناخالص داخلی ایران ارزش دارد؛ مناطقی که روز به روز شاهد تخریب و فشار بیشتر روی آنها هستیم.

ابتکار گفت: بر روی دیپلماسی محیط زیست نیز در این دوره بسیار کار شد؛ همکاری های بین المللی بسیار خوب که 12 معاهده درایم که همه اجرایی و عملیاتی شده است.اسناد زیادی را در رابطه با توسعه پایدار داریم؛ ارزیابی زیست محیطی یک برنامه قوی و موثر شده، برنامه مدیریت سبز در دستگاه های دولتی دارد اجرا می شود، روی توانمندسازی خیلی کار کردیم که احیای شورای عالی محیط زیست مهمترین آن بوده است.

وی بیان کرد:‌در حوزه محیط بانان اقدامات مهمی انجام شده است و دولت یازدهم برای وضعیت محیط بانان اقدامات مهمی انجام داده است؛ البته بودجه ما بسیار ناچیز است که متاسفانه 17 درصد بودجه عمومی کشور، بودجه محیط زیست است که تازه اگر اختصاص یابد. یعنی ما این گسترده عظیم مسائلی که داریم بودجه ما بسیار ناچیز است که امیدواریم مجلس ما کمک کند.



در همین زمینه بخوانید
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین