کد خبر: ۷۹۸۳۸
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۱
معصومه ابتکار در مصاحبه اخیر خود با روزنامه گاردین که دیروز منتشر شد از پیروزی مذاکره بر توسل به زور، خسارات تحریم ها بر محیط زیست، القای غلط ایران هراسی در منطقه و لزوم پایبندی آمریکا به تعهداتش گفت.
معصومه ابتکار در مصاحبه اخیر خود با روزنامه گاردین که دیروز منتشر شد از پیروزی مذاکره بر توسل به زور، خسارات تحریم ها بر محیط زیست، القای غلط ایران هراسی در منطقه و لزوم پایبندی آمریکا به تعهداتش گفت.

متن گفت و گوی معصومه ابتکار با روزنامه گاردین را در زیر می خوانید؛

معصومه ابتکار به روزنامه گاردین گفت که موفقیت مذاکرات هسته ای، امیدها برای حل مسالمت آمیز درگیری های سوریه را افزایش داده، اما نسبت به ایجاد ایران هراسی توسط رقیبان هشدار داد.

یکی از معاونین رئیس جمهور کشور گفت لغو تحریم ها علیه ایران در روز شنبه نشانه دوره ای جدید در روابط دو جانبه میان تهران و واشنگتن بوده و افزود: ایجاد روابط بهتر، بیشتر مشروط به عملکرد آمریکا در اجرای تعهدات خود تحت پیمان هسته ای تابستان گذشته است.

معصومه ابتکار در مصاحبه با روزنامه گاردین نسبت به تلاش جدید در منطقه برای ایجاد حس «ایران هراسی» هشدار داد که توسط تنها رقیب منطقه ای یعنی عربستان سعودی در حال انجام است.

ابتکار از متحدان نزدیک رئیس جمهور حسن روحانی، لغو تحریم ها را به عنوان «موفقیت دیپلماسی و مذاکره» مورد تاکید قرار داد و گفت: "لغو تحریم ها نشانه ای بسیار قوی بود که به وسیله آن ما می توانیم بسیاری از منازعات برجسته بین المللی را بدون توسل به زور و خشونت حل و فصل کنیم."

وی امیدوار است که اجرای قرارداد هسته ای، نقطه عطف و تاثیری مثبت در مذاکرات به بن رسیده سوریه باشد: "چند هفته پیش تحولات مثبتی در رابطه با سوریه و امیدهای بسیاری دیدیم. فکر می کنم ما باید به دنبال نقش مثبت، نه تنها برای ایران بلکه برای تمام آنانی باشیم که به دنبال یافتن راه حل مسالمت آمیز برای مسائلی مانند سوریه و یمن هستند، چرا که شرایط کنونی یمن نیز وحشتناک است."

ابتکار که رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران نیز هست نقش اساسی طی انقلاب اسلامی سال 1357 به عنوان سخنگوی دانشجویان ایرانی داشت که به سفارت آمریکا در تهران حمله کرده و 52 دیپلمات را به مدت 444 روز به گروگان گرفته بودند. 6 سال اقامت در فیلادلفیا قبل از انقلاب لهجه روان انگلیسی آمریکایی برای او به ارمغان آورد.

ابتکار، یکی از چهره های برجسته اصلاح طلب، اولین زن معاون رئیس جمهور ایران شد که قبلا از سال 1376 تا سال 1384 در همان سازمان فعالیت می کرد. بسیاری از دانشجویان انقلابی که در گروگانگیری حضور داشتند پس از آن چهره های برجسته اصلاح طلب شدند و از روابط بهتر با غرب دفاع کردند. برخی از آن ها از جمله ابراهیم اصغرزاده به دلیل دیدگاه های خود مدتی زندانی بودند.

لغو رسمی تحریم ها در روز شنبه بر ارتباط دوباره تهران با اقتصاد جهانی پس از یک دهه اقدامات تنبیهی پیچیده تاثیر می گذارد. به گزارش شبکه بین المللی سویفت، بانک های ایرانی روز یکشنبه به طور خودکار به سیستم بانکی جهان متصل شدند. روز دوشنبه، وزیر نفت ایران اعلام کرد مقامات خواستار افزایش نیم میلیون بشکه در روز پس از لغو تحریم ها شده اند. افزایش صادرات نفت خام تهران بازار جهانی نفت را تحت تاثیر قرار داده که در حال حاضر به دلیل عرضه بیش از حد، با کاهش قیمت نفت رو به رو شده است.

ابتکار گفت وقتی روز شنبه بیانیه لغو تحریم ها اعلام شد وی در جشنواره فیلم در برج میلاد تهران حضور داشت. او گفت: ." مردم از شعف احساس سرزندگی کردند.آن چه من در شبکه های اجتماعی دیدم، امید، خوش بینی و انرژی بسیار برای پیشرفت بود."

ابتکار گفت: نوع عملکرد امریکا در پسا تحریم، افزایش روابط دو جانبه را تعیین می کند. "به نظر من این دوره جدید اعتمادسازی است."

وی در پاسخ به سوالی درباره چشم انداز حضور وزیر خارجه آمریکا در تهران برای اولین بار پس از انقلاب اظهار کرد: "به نظر من چگونگی عملکرد آینده آمریکا در اجرای توافق هسته‌ای در ابعاد و جنبه‌های مختلف بسیار مهم است."

"البته اشتیاق زیادی بین شرکت‌های آمریکایی و بخش خصوصی آن کشور برای تعامل با ایران وجود دارد. همچنین فکر می‌کنم که اشتیاق زیادی برای بخش‌های خصوصی و علمی ایران نیز در این زمینه وجود دارد. زمینه دیپلماسی عمومی مهیا شده و شاید شاهد خیل عظیم رفت و آمد گردشگران نیز باشیم."

حکومت ایران سوء ظن عمیقی درباره تعهد آمریکا به بهبود روابط دارد. تنها یک روز پس از لغو تحریم هسته ای و در پی اعلام واشنگتن به اعمال تحریم های بیشتر به دلیل برنامه موشک های بالستیک ایران، مقامات ایران به شدت اعتراض کردند. شرکت های آمریکایی علاقه مند به ورود در بازار ایران به دلیل تحریم های گذشته مربوط به تروریسم با مانع مواجه شدند.

تعداد زیادی از ایرانیان، نه فقط دلسوزان پیشرفت، از قانون جدید کنگره آمریکا برای مجازات اروپاییان و دو ایرانی سفر کرده به آن کشور و محرومیت به خاطر برنامه لغو ویزا ، عصبانی بودند. قانون جدید می گوید اروپاییانی که در 5 سال گذشته به ایران سفر کردند نمی توانند بدون ویزا وارد آمریکا شوند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه افزود: تحریم ها خسارات زیادی به اقتصاد ایران از جمله بخش های زیست محیطی وارد کرد. "تحریم از جنبه‌های مختلف خسارات زیادی وارد کرد. به خصوص از نظر فن آوری های جدید که ما در حوزه هایی مانند نگهداری و حفاظت از منابع آبی، استفاده صحیح از آب در بخش کشاورزی پایدار، حفاظت از رودخانه ها، تالاب ها و دریاچه ها نیاز داشتیم"

ایران مانند دیگر کشورهای منطقه با چالش جدی آب مواجه شده، به همین دلیل دولت روحانی با ایجاد صندوق ملی محیط زیست، بودجه ای برای مقابله با این مسئله، همچنین مهار انتشار گازهای گلخانه ای اختصاص داده است.

"ما علاوه بر فناوری‌های جدید در پالایشگاه‌ها برای تولید سوخت‌های با کیفیت به فناوری نوین در بخش خودروسازی نیز نیاز داریم. شهری مانند تهران پنج میلیون خودرو سواری و موتور سیکلت دارد که بسیاری از آن ها فرسوده شده و باید با وسایل نقلیه استاندارد امروزی جایگزین شوند."

روز دوشنبه، شرکت خودروساز آلمانی دایملر قراردادی با شرکای محلی برای بازگشت دوباره به بازار ایران امضا کرد؛ شرکتی که به علت اعمال تحریم ۶ سال روابط خود با ایران را قطع کرده بود. بازار خودروی ایران بزرگ بوده و خودروسازان فرانسوی شامل رنو و پژو به دنبال بازگشت به ایران هستند.

ابتکار در ادامه گفت: "موضوع مهم بعدی که دولت روحانی با آن مواجه خواهد شد انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ماه اسفند است."

روز یک شنبه که مردم پس از سال ها روزی بدون تحریم را آغاز کردند، تندروها در ایران با رد صلاحیت تعداد قابل توجهی از نامزدهای اصلاح طلب معتدل در پروسه بررسی، اولین ضربه را به دولت روحانی وارد کردند.

شورای نگهبان که نامزدها را قبل از هر انتخابات در ایران بررسی می کند، تنها 40 درصد از نامزدها را تایید صلاحیت کرد. گزارش ها حاکی از آن است که فقط 30 نفر از 3000 چهره های اصلاح طلب که ثبت نام کرده بودند یعنی یک درصد از آن ها تایید صلاحیت شدند. علی مطهری، عضو مستقل مجلس فعلی در میان نامزدهای رد صلاحیت شده بود. رد صلاحیت نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز اعلام شد.

ابتکار در این زمینه گفت: "اکنون نگرانی‌هایی در زمینه فرآیند بررسی شورای نگهبان وجود دارد و امیدواریم که بتوانیم بر نگرانی‌ها غالب شویم. همه به دنبال انتخابات عادلانه و رقابت سالم هستند و این مهم ترین موضوعی است که پیش رو داریم. دولت در پی اطمینان یافتن از انجام درست انتخابات بر اساس قانون و اصولی است که ما برای چشم انداز دموکراسی در کشور داریم."

معاون رئیس جمهور در مورد افزایش تنش بین تهران و ریاض بر سر اعدام یک شیعه برجسته توسط عربستان به منجر به حمله به سفارت عربستان در ایران شد، گفت: "سیاست دولت روحانی کاهش تنش بود. تهران و ریاض به دلیل درگیری های منطقه، از جمله جنگ یمن و سرنوشت رئیس جمهور سوریه بشار اسد، با هم اختلاف نظر دارند."

"فکر می کنم ایران اکنون و به ویژه در دولت دکتر روحانی خود را به جهان نشان داده است که دارای نیات خوب برای همه همسایگان و تلاش برای ترویج صلح و امنیت است. برای ایجاد حس ایران هراسی تلاش های زیادی می شود. چیزی برای ترس از ایران که کشوری مستقل در منطقه است وجود ندارد. همانطور که ایران کاملا آماده دفاع از خود است، آماده همکاری با کشورهای همسایه خویش برای صلح، رفاه و بهبود روابط نیز هست."

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین