کد خبر: ۷۳۸۲۵
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۷
اجلاس گازی GECF امسال از حاشیه‌های نفتی دور نماند و کشورهای عضو اوپک از آن به عنوان فرصتی برای تبادل نظر درباره وضعیت بازار نفت پیش از رسیدن به اجلاس اوپک استفاده کردند، وزیر نفت ایران در این بین از نبود اراده در برخی اعضای اوپک برای بازگرداندن ثبات به بازارنگران است و عربستان خارج از GECF به یادآوری نقشش در این ثبات می‌پردازد.
اجلاس GECF اگرچه مجمعی برای گردهم‌آیی کشورهای صادرکننده گاز است اما بسیاری از اعضا آن در اوپک نیز حضور دارند و بنابراین در آستانه برگزاری اجلاس اوپک، GECF فرصتی برای این کشورهای پیش آورد که درباره وضیت بازار نفت نیز تبادل نظر کنند.

کشورهای نفتی شرکت کننده در این اجلاس اولین نگرانی‌شان درباره بازار سیر نزولی قیمت نفت است که از تابستان 2014 آغاز شده و حالا به حدی رسیده‌است که به اعتقاد برخی اعضای اوپک منعکس‌کننده ارزش واقعی نفت نیست.

کم‌رنگ شدن حضور ایران در بازارهای نفتی اگرچه عرضه را کاهش داد اما دیگر کشورها از جمله عربستان در این مدت تلاش کرده‌اند که بازار بیشتری برای صادرات نفت خود به دست آورند، حال با برگشتن ایران به این بازار پس از رفع تحریم‌ها انتظار می‌رود که این روند تغییر کند.

وزیرنفت عراق از جمله وزرایی است که از برنامه‌ای برای فرمول گذاری اقدامات اساسی در جهت بازیابی قیمت‌های نفت خبرداده و از کشورهای عضو اوپک خواسته است که ضمن همکاری بهترین تصمیم را بگیرند.

هشدارها درباره قیمت نفت و روندی که در پیش گرفته از سوی کشورهای عضو اوپک جدی بود، تا آنجا که وزیر نفت ونزوئلا پیش‌بینی کرد که اگر اوپک سیاست‌های خود را برای ثبات در بازار تغییر ندهد سال دیگر قیمت هر بشکه نفت به 20 دلار کاهش می‌یابد.

وی معتقد است که دیگر نمی‌توان روند تغییر قیمت را در دست بازار رها کرد، اما وزیر انرژی روسیه نظر دیگری دارد. آلکساندر نواک اگرچه معتقد است که بازار نفت در شرایط سختی قرار دارد اما می‌گوید امروز دیگر مذاکره در بازار نفت کار سختی است و بهترین راه ممکن و کارآمد برای بازگرداندن تعادل به آن در درازمدت این است که اجازه دهیم عرضه خود را با تقاضا هماهنگ کند.

اما درباره اینکه روند بازار نفت در آینده به چه سمت حرکت خواهد کرد، پیش‌بینی‌های مختلفی ارائه می‌شود، از یک سو ایران نیز با قیمت‌های پایین نفتی موافق نیست و از سوی دیگر بازگشت ایران به بازار نفت با افزایش تولید و صادرات نفت ایران همراه خواهد بود که این امر به افزایش عرضه منجر خواهد شد.

از سوی دیگر کشورهای عضو اوپک به ویژه عربستان نیز طی 17 ماه گذشته با گذشتن از سقف تولید خود تلاش کرده‌اند که میادین نفتی کشورهای خارج از اوپک مانند امریکا را شکست دهند، و حالا بسیاری از کشورها عضو اوپک نگران روزهای پیش رو هستند.

وزیر نفت ایران که اوپک را یک نهاد تاثیرگذار طی سال‌های گذشته می‌داند با دیگر کشورها در باره وضعیت قیمت نفت توافق نظر دارد ومعتقد است اوپک در صورت همکاری اعضا می‌تواند با ابزارهای خود بازار نفت را بار دیگر در کنترل خود بگیرد و البته ایجاد ثبات در بازار جهانی نفت وظیفه ذاتی اوپک می‌داند اما نکته اینجاست که به گفته وی اراده جدی برای ایجاد چنین ثباتی را در میان برخی از اعضای اوپک نمی‌بیند.

زنگنه در این بین به کشور خاصی اشاره ندارد، اما طی سال‌های گذشته عربستان از جمله کشورهایی بوده که با گذشتن از سقف تعیین شده تولید نفت تلاش کرده بود در غیاب رقیب بازار نفتی خود را گسترش دهد.

در این بین علی النعیمی، وزیر نفت عربستان اخیرا با اشاره به نقش عربستتان در ثبات بازار نفت، پیش‌بینی می‌کند که با توجه به افزایش چشم‌گیر تقاضای نفت در دهه آینده، دارندگان نفت باید ظرفیت تولید خود را برای پاسخگویی به تقاضا افزیش دهند و این درحالیست که وزیر نفت ایران تاکید دارد اعضا باید به سقف تعین شده خود پایبند بمانند.

وزیر نفت عربستان ضمن تاکید بر نقش این کشور در ثبات بازارنفت – ثباتی که وزیر نفت ایران نگران آن است- می‌گوید تلاش‌هایش را برای همکاری کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت در داخل و خارج از اوپک در راستای حفظ بازار و ثبات قیمت‌ها ادامه می‌دهد.

در عین حال النعیمی با تاکید بر لزوم سرمایه‌گذاری، کشف و پیشرفت بیشتر، می‌گوید که سال به سال تقاضا برای انژی و نفت افزایش می‌یابد و پیش‌بینی می‌کند که افزایش تقاضا به طور متوسط یک میلیون بشکه در روز طی این دهه خواهد بود و بنابراین صنعت نفت نیز باید خود را برای پاسخگویی به این تقاضا آماده کند.

در آستانه اجلاس اوپک و با در نظر گرفتن اظهار نظرها و نگرانی‌ها از روند بازار باید دید که آیا طبق پیش‌بینی برخی تحلیلگران اظهارات وزیر عربستان به معنای تعیین سهمیه جدید اوپک است و آیا پاسخی به نگرانی‌ها در مورد ثبات بازاری که عربستان نقش خود را در آن پررنگ می‌داند، داده می‌شود؟


منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین