کد خبر: ۷۳۵۳۵
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۷
از آنجایی که عده ای با این جریان مخالف بودند و از ابتدا تمایلی به مذاکره و حل مشکل نداشتند امروز در راستای مواضع قبلی خود بار دیگر وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی را در سیبل انتقادات و هجمه های خود قرار داده اند.
بعد از توافق بر سر چگونگی حل پرونده هسته ای ایران اکنون زمان اجرای تعهدات و  به جریان افتادن رسمی طرح جامع اقدام مشترک یا همان برجام است. 

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، طبق توافقی که در تیرماه 94 میان ایران و 1+5 صورت گرفت قرار شد ایران تعداد سانتریفیوژهای خود را در جهت اعتماد سازی کاهش دهد و در مقابل طرف دیگر تعهد کرده است تحریم هایی را که در طول سال های گذشته چه به صورت قطعنامه و چه به صورت یکجانبه وضع کرده است لغو کند.

هر چند آنچه بیان شد تنها  یکی از مواردی است که در این سند قید شده است اما به هر صورت این سند با تمام آنچه مورد توافق قرار گرفته است از فیلترهایی مانند مجلس، شورای عالی امنیت ملی و شورای نگهبان عبور کرد و همه مهر تائید بر آن زدند. 

از آنجایی که عده ای با این جریان مخالف بودند و از ابتدا تمایلی به مذاکره و حل مشکل نداشتند امروز در راستای مواضع قبلی خود بار دیگر وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی را در سیبل انتقادات و هجمه های خود قرار داده اند. 

سازمان انرژی اتمی متخلف است 

چندی پیش سازمان انرژی اتمی طبق تعهدات خود اقدام به جمع آوری سانتریفیوژهایی کرد که غیر فعال بودند اما این مسئله گویا به مزاق خیلی ها خوش نیامد و از آنجایی که سخت در جست و جوی بهانه ای بودند تا از این طریق حرکت وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی را زیر سوال ببرند این موضوع را دستاویزی قرار دادند و اعلام کردند که سازمان انرژی اتمی خلاف قانون عمل کرده است.

اسماعیل کوثری از نمایندگان منتقد دولت در گفت و گو با فارس عنوان می کند : متأسفانه سازمان انرژی اتمی پیش از آنکه تیم نظارت‌کننده بر روند اجرای برجام توسط شورایعالی امنیت ملی تشکیل، معرفی و مشخص شود اقدام به جمع‌آوری بیش از 6 هزار سانتریفیوژ کرده بود که این اقدام تخلف محسوب می‌شود.

کوثری به موضوع بازدید کمیسیون امنیت ملی نیز اشاره می کند و می گوید: : ما در بازدید از تاسیسات هسته‌ای نطنز جمع‌آوری این سانتریفیوژها که تخلف سازمان انرژی اتمی است را مشاهده کردیم و در گزارشی که قرار است به صحن علنی ارائه دهیم، حتماً آن را قید خواهیم کرد.

البته کوثری در مصاحبه خود تصدیق می کند که سانتریفیوژهای جمع آوری شده غیر فعال بودند و مطرح می کند: درست است که این 6 هزار سانتریفیوژ غیرفعال بودند ولی بالاخره کار گذاشته شده بودند و نباید تا زمانی که تیم نظارت‌کننده بر روند اجرای برجام تکمیل و معرفی می‌شد، سازمان انرژی اتمی اقدام به جمع‌آوری آنها می‌کرد.

این انتقادات از سوی دولت بدون پاسخ باقی نماند و عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه در این رابطه گفت : سازمان انرژی اتمی  طبق جدول زمانبندی خود نسبت به جمع آوری سانتریفیوژها اقدام می کنند و البته این همزمان با مسیر راه ما در نقشه راه با آژانس است.

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام با بیان اینکه سانتریفیوژهای غیرفعال جمع آوری شده اند گفت: تعدادی از سانتریفیوژهایی که فعال هستند باقی می مانند و بیش از پنج هزار سانتریفیوژ در نطنز و بیش از هزار سانتریفیوژ در فردو باقی می ماند و غیر از آن، تعداد اضافه به تدریج جمع آوری خواهد شد. 

شایعه های بی اساس

در حالی که برخی اصرار دارند القا کنند که سازمان انرژی اتمی به طور خاص و دولت به طور عام مرتکب نخلف شده است، عباسعلی منصوری آرانی عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی  در این راستا عنوان می کند : بنابر آن‌چه در مجلس مقرر شد، جمعی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، از تاسیسات هسته‌ای نطنز بازدیدی به عمل آوردیم که ضمن بررسی روند کار، از فعال‌بودن سانتریفیوژ‌ها مطمئن بشویم.

وی افزود: بنابر مشاهدات ما حدود ۶۰۰۰ سانتریفیوژ غیرفعال جمع‌آوری شده‌ و فعالیت‌ها در چارچوب‌هایی که مشخص شده ادامه دارد و برخی شایعه‌هایی که درمورد تخلف‌های سازمان انرژی اتمی مطرح شده، صحت ندارد و این سازمان کاملاً بر اقدام‌ها اشراف دارد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: علی‌القاعده و در صورت عملی شدن تعهدات طرف مقابل، با ۵۰۶۰ سانتریفیوژ در نطنز و ۱۰۴۴ سانتریفیوژ در فردو به فعالیت‌های خود ادامه خواهیم داد، البته در حال حاضر تا رسیدن به تعداد ۵۰۶۰ سانتریفیوژ در نطنز فاصله داریم، اما مقدمات لازم در این خصوص نیز در دست انجام است و درصورتی بسته‌شدن کامل پرونده PMD این مسئله را در روز معین، محقق خواهیم ساخت.

منصوری‌آرانی اضافه کرد: کماکان منتظریم که پرونده PMD بسته شود و پس از آن در چارچوب تعهداتی که در برجام داریم، عمل کنیم.

البته این تکذیب تنها به منصوری آرانی ختم نشد و رئیس کمیسیون امنیت ملی نیز در این رابطه اظهار نظر کرد؛ 

علاءالدین بروجردی در این راستا گفت : با توجه به بندهای 3 و 4 نکات رهبری که در نامه ایشان به رئیس‌ جمهور به آن ها توجه شده بود، اقدامات مربوط به بندهای 4 و 5 این نامه تنها هنگامی انجام می‌ شود که آژانس بین ‌المللی انرژی اتمی پایان PMD را اعلام کند. چون در حال حاضر در مرحله قبل از بسته ‌شدن پرونده PMD هستیم، در تاسیسات هسته‌ ای فردو و اراک کاری انجام نشده و سانتریفیوژهای فعال نطنز نیز هیچ کدام جمع‌ آوری نشده است البته حدود 6 هزار سانتریفیوژ غیر فعال سایت نطنز جمع ‌آوری شده است.

بروجردی در همین زمینه عنوان می کند: اکنون در نطنز 6 هزار سانتریفیوژ غیر فعال که هیچ تزریق گازی در آن ها نشده بود، جمع ‌آوری شده است و بقیه سانتریفیوژها نیز پس از بسته ‌شدن پرونده PMD کاهش می‌ یابند. بیش از 9 هزار سانتریفیوژ در حال حاضر در تاسیسات هسته‌ ای نطنز فعال است که پس از بسته‌ شدن پرونده PMD این تعداد به 5 هزار و 60 سانتریفیوژ می ‌رسد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین