کد خبر: ۶۹۳۶۸
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۹
شرکت دو کشور ایران و عربستان تا به آن حد اهمیت داشت که که وزیر امور خارجه آلمان نیز این مسئله را به زبان آورد. اشتاین مایر گفت: گمان نمی کردم روزی نشستی با حضور امریکا و اروپا و همسایگان سوریه و ایران و عربستان تشکیل شود و این دو کشور دور یک میز بنشینند.
بار دیگر وین به سرخط خبرهای ایران بازگشت اما این بار نه برای پرونده هسته ای  بلکه برای حل بحران سوریه.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، روز گذشته هتل امپریال شاهد نشستی میان چندین کشور تاثیر گذار در معادلات بین المللی بود تا از طریق گفت و گو و مذاکره راه حلی برای سوریه که از سال 2011 در آتش دشمنی و نفرت می سوزد پیدا کنند.

نکته قابل توجه در این نشست حضور ایران و عربستان بود . هرچند تا پیش از دعوت از ایران، عربستان یکی از مخالفان سرسخت برای دعوت بود، اما تاب ایستادن در مقابل تمام کشورهای شرکت کننده را نداشت، چرا که در مورد دعوت از ایران نوعی اتفاق نظر وجود داشت و همین موضوع موجب شد تا عربستان از موضع خود پایین بیاید.

شرکت دو کشور ایران و عربستان تا به آن حد اهمیت داشت که  که وزیر امور خارجه آلمان نیز این مسئله را به زبان آورد. اشتاین مایر گفت: گمان نمی کردم روزی نشستی با حضور امریکا و اروپا و همسایگان سوریه و ایران و عربستان تشکیل شود و این دو کشور دور یک میز بنشینند.  

کری به دیدار ظریف رفت



پنجشنبه اولین روزی بود که ایران در وین حاضر شد و همین حضور، کری را پای پیاده به محل اقامت تیم وزارت خارجه ایران کشاند  تا با محمد جواد ظریف دیدار کند .

کری در مورد دیدارش گفت :  گفت‌وگوی ایران و آمریکا در وین تنها بر بحث اجرای برجام متمرکز است و مسئله سوریه در دیدار با نمایندگان اتحادیه اروپا و روسیه مطرح می‌شود.

کری پس از خروج از هتل «بریستول» که محل اقامت ظریف است، در پاسخ به این سوال که آیا خوش‌بین است، گفت: «من همیشه خوش‌بین هستم.»

البته  دیدارهای دوجانبه ایران و آمریکا به همین یک مورد ختم نشد و در حاشیه نشست وزیر امور خارجه دو کشور سه بار با یکدیگر به گفت و گو پرداختند که هر سه در رابطه با نحوه اجرای برجام بود؛ هر چند در خبرهای غیر رسمی شنیده شده که گویا صحبت هایی هم از آغاز روابط تجاری و صادرات برخی کالا به آمریکا به میان آمده. صادراتی از قبیل میگو، گل و غنچه گل، زعفران و همچنین مبل.

بیانیه وزارت خارجه امریکا در مورد دیدار کری و ظریف

سایت وزارت خارجه آمریکا، مارک تونر سخنگوی کاخ سفید درباره دیدار پنجشنبه جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران گفت پیش از نشست چند جانبه روز جمعه در وین درباره سوریه، کری دیداری دوجانبه با ظریف وزیر خارجه ایران برگزار کرد.

هدف از این دیدار پیگیری اقدامات لازم برای اجرای برجام بود. کری در این دیدار همچنین مسئله اتباع زندانی و ناپدید شده آمریکا در ایران را مطرح کرد.

در همین حال خبرگزاری اسپوتنیک از وین نیز گزارش داد که مذاکرات بین جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در پایتخت اتریش برگزار شد تنها به مسئله هسته ای اختصاص داشت.

گفته می شود تنها موضوعی که در مذاکرات دوجانبه بین کری و ظریف مطرح شد مسئله هسته ای و اقدامات برای اجرای آن به اضافه طرح جامع اقدامات مشترک در این خصوص بود.

دست پر ایران برای سوریه

ایران در نشست وین برای حل بحران سوریه شرکت کرد اما نه به عنوان کشوری منفعل بلکه او با دستی پر در این نشست حاضر شد.

برخلاف روسیه که تنها به راه حل نظامی می اندیشد و همینطور برخلاف کشورهای اروپایی و عربی که راه حل را در سیاست و البته کناره گیری بشار اسد از قدرت می دانند؛ ایران طرحی را ارائه کرد تا هم راه حل نظامی و هم راه حل سیاسی گام به گام همه به پیش بروند.

ایران بدون چانه زنی بر روی شخص بیان کرد که راه حل سیاسی تنها از مسیر انتخابات آزاد می گذرد و باید سرنوشت سوریه توسط مردم ان رقم زده شود.

بیانیه ای 9 ماده ای

نهایتا روز جمعه روز پایان نشست بود و کشورها باید به یک تصمیم نهایی دست پیدا می کردند که البته این امر نیز محقق شد و بیانیه ای 9 ماده ای خروجی این گرد همایی بود.
 متن بیانیه از این قرار است :

1- حفظ اتحاد، استقلال، تمامیت ارضی و ماهیت سکولار سوریه، از اهمیت بنیادین برخوردار است؛

2- نهادهای دولتی، دست‌نخورده باقی خواهند ماند؛

3- حق تمامی مردم سوریه، صرفنظر از طبقه‌بندی‌های قومی یا مذهبی آنها بایستی حفظ شود؛

4- تسریع تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ ضروری است؛

5- دسترسی به کمک‌های بشردوستانه در سرتاسر خاک سوریه تضمین خواهد شد و شرکت‌کنندگان [در نشست وین] حمایت از بی‌خانمان‌های داخل سوریه، پناهندگان و کشورهای میزبان آنها را افزایش خواهند داد؛

6- بایستی «داعش» و سایر گروه‌های تروریستی، شامل گروه‌های قرار گرفته در فهرست شورای امنیت سازمان ملل، و علاوه بر آن، گروه‌های مورد توافق شرکت‌کنندگان را شکست داد؛

7- شرکت کنندگان نشست وین‌ مطابق با اعلامیه 2012 ژنو و قطعنامه شماره 2118 شورای امنیت ،سازمان ملل را به تشکیل نشستی با حضور نمایندگان دولت سوریه و معارضان این کشور جهت رسیدن به فرایندی سیاسی که به تشکیل حکومتی معتبر، فراگیر و غیرطائفه‌ای، و به تبع آن، قانون اساسی جدید و انتخابات منتهی می‌شود، دعوت کردند. این انتخابات، بایستی با هدف اجرای رضایت‌بخش و رعایت بالاترین معیارهای بین‌المللی از حیث شفافیت و مسئولیت‌پذیری، تحت نظارت سازمان ملل، به صورت آزاد و منصفانه و با حق شرکت تمامی مردم سوریه، از جمله جمعیت دور از وطن این کشور، برگزار شود؛

8- این فرایند سیاسی تحت رهبری و مالکیت سوریه خواهد بود و مردم سوریه درباره آینده این کشور تصمیم خواهند گرفت.

9- شرکت‌کنندگان، همراه با سازمان ملل متحد، مدالیته آتش‌بس سراسری و اجرای آن که در تاریخی معین و هم‌راستا با این فرایند سیاسی جدید آغاز خواهد شد را مورد بررسی قرار خواهند داد؛

بنابر آنچه گفته شده مذاکره کنندگان ظرف دو هفته دیگر برای تکمیل مباحث بار دیگر با یکدیگر دیدار خواهند کرد.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین