|
|
امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۵
کد خبر: ۶۷۷۱۸
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۵
روز گذشته با رونمایی از برنامه اقتصادی شش‌ماهه دولت از زمان اجرایی شدن برجام تا لغو کامل تحریم‌ها که با حضور سه چهره اقتصادی دولت – رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌‌ریزی، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی – انجام شد، دولت نشان داد که همچون دو سالی که از سوی منتقدان نادیده گرفته شده، برای وضعیت اقتصادی برنامه دارد.
رزونامه ابتکار در سرمقاله خود به قلم رضا دهکی نوشت:در هفته گذشته و پس از انتشار نامه چهار وزیر به رئیس‌جمهوری درباره بازار سرمایه، منتقدان دولت فرصتی پیدا کردند تا هجمه‌های سیاسی خود به دولت تدبیر و امید را رنگ اقتصادی بزنند و در قالب گزارش و مصاحبه و نقد و نظر منتشر کنند. این رفتار در حالی صورت گرفت که منتقدان دولت – به عمد یا به سهو – محور بودن موضوع «بازار سرمایه» را در این نامه مورد فراموشی قرار داده و آن را به کل اقتصاد ایران تعمیم داده بودند. و در نتیجه بروز رکود یا عدم رشد را – برخلاف گزارش‌های رئیس‌جمهوری – در وضعیت هشدار دانستند. علاوه بر این مسائل حاشیه‌ای از این نامه برداشت شد که به عنوان مثال رئیس‌جمهوری وقتی برای شنیدن نظرات اعضای کابینه خود ندارد یا به نظرات آن‌ها توجهی نمی‌کند و در نتیجه این چهار وزیر نهایتا ناچار شده‌اند نامه بنویسند و البته آن را رسانه‌ای هم بکنند. پاسخ این ابهام‌ها در جلسه دو هفته پیش سخنگوی دولت به تفصیل داده شد و البته با این حال همچنان برخی از منتقدان دولت به سبکی که در سایر هجمه‌های خود دارند، آن‌ها را ناشنیده گرفته و همچنان بر دیدگاه خود پافشاری کردند. با این همه، برآیند نظر این منتقدان، بی‌برنامگی دولت یازدهم در مسائل اقتصادی بوده است.

روز گذشته با رونمایی از برنامه اقتصادی شش‌ماهه دولت از زمان اجرایی شدن برجام تا لغو کامل تحریم‌ها که با حضور سه چهره اقتصادی دولت – رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌‌ریزی، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی – انجام شد، دولت نشان داد که همچون دو سالی که از سوی منتقدان نادیده گرفته شده، برای وضعیت اقتصادی برنامه دارد. دولت یازدهم که میراث‌دار ویرانی گسترده اقتصادی دولت‌های نهم و دهم است، پیش از این توانسته بود رشد منفی اقتصادی را به رشد مثبت بدل کند و تورم لجام گسیخته پیش از این را نیز تا حد زیادی مهار کند. با این حال همه این کارها در شرایطی انجام شد که ایران همچنان زیر فشار تحریم‌های بین‌المللی قرار داشت و دولت تلاش می‌کرد در عین حال که از داشته‌های داخلی برای کنترل وضعیت استفاده کند، با به نتیجه رساندن مذاکرات هسته‌ای، فشارها را کاهش دهد و افق روشن‌تری برای به سامان رساندن اقتصاد ایجاد کند. توافق هسته‌ای و متعاقب آن، تصویب برجام در نهادهای مرتبط و در نهایت اجرایی شدن قریب‌الوقوع آن، این فرصت را برای دولت یازدهم به وجود آورده است که سناریوی خوش‌بینانه خود درباره دوران پس از مذاکرات هسته‌ای را به عرصه اجرا بیاورد. برنامه دولت که بیش از هر چیز بر محورهای تثبیت افزایش رشد اقتصادی و تک رقمی کردن نرخ تورم تا پایان عمر دولت یازدهم تاکید دارد، موضوعاتی مثل سرمایه‌گذاری و کاهش نرخ بیکاری را هم مدنظر قرار داده است. با این حال باید به یاد داشت که دولت یازدهم نه تنها همچنان با جیب خالی به جای مانده از عملکرد پرانتقاد دولت پیش از خود به پیش می‌رود، بلکه با کاهش درآمد ناشی از افت قیمت نفت روبروست. با این حال شاید برنامه‌های دولت در حوزه جذب سرمایه‌گذاری یا تکیه بر برنامه‌های جدی‌تر مالیاتی بتواند کمک کند که از این مسیر پر چالش عبور کند. به هر ترتیب رونمایی از بسته جدید رونق اقتصادی دولت نشان می‌دهد که دولت، بی‌برنامه نیست. محتوای این بسته هم نشان می‌دهد که در صورت اجرای آن و درست بودن تحلیل‌هایی که منجر به تهیه این برنامه شده است، می‌توان تحقق اهداف آن را ممکن دانست. این در حالی است که با اجرایی شدن برجام و نتایج حاصل از آن همچون لغو کامل تحریم‌ها، آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده و رشد سرمایه‌گذاری در کشور، می‌توان افق‌های روشن‌تری را پیش روی اقتصاد ایران دید.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین