|
|
امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۳
کد خبر: ۶۲۹۴۶
تاریخ انتشار: ۲۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۸
چینی ها گزینه بعدی ایران برای توسعه فاز ١١ پارس جنوبی بودند. طرح در سال ١٣٨٨ با هزینه چهار میلیارد دلار به آنها واگذار شد.
اما پس از گذشت سالها قرار است که بن بست فاز 11 با مشارکت متخصصان داخلی شکسته شده و حفاری چاه های دریایی آن، در هفته های آینده توسط شرکت های ایرانی انجام شود.

پس از سال ها فراز و نشیب، قرار است طلسم فاز 11 که پر حاشیه ترین فاز پارس جنوبی شناخته می شود، شکسته شده و حفاری چاه های آن در هفته های آینده توسط شرکت های ایرانی آغاز شود.

 فاز 11 از فازهای پرحاشیه پارس جنوبی به شمار می رود که فراز و نشیب های متعددی را تجربه کرده است. با وجود اینکه در گذشته، شرکت های متعدد خارجی (فرانسوی، مالزیایی و چینی) برای فعالیت در آن پیشقدم شده بودند اما به دلایل مختلف و از جمله تحریم، هیچگاه مذاکرات به نتیجه منتهی نشده بود.

اما پس از گذشت سالها قرار است که بن بست فاز 11 با مشارکت متخصصان داخلی شکسته شده و حفاری چاه های دریایی آن، در هفته های آینده توسط شرکت های ایرانی انجام شود.

وحید معیر مدیرعامل نفت و گاز گروه مپنادرباره واگذاری حفاری چاه های فاز 11 پارس جنوبی، اظهار داشت: تاکنون، دوبار پیشنهاد فنی و مالی طرح حفاری فاز 11 را به شرکت ملی نفت ارایه کرده ایم که براساس آن 11 حلقه چاه توسعه ای و یک حلقه چاه اکتشافی توسط مپنا حفر خواهد شد.

مدیرعامل نفت و گاز گروه مپنا با بیان آنکه آخرین پیشنهاد را دو هفته پیش ارایه کرده و در حال حاضر منتظر تصمیم گیری شرکت نفت وگاز پارس هستیم، افزود: به محض امضای قرارداد، آماده شروع کار هستیم.

وی خاطرنشان کرد: دکل دریایی برای حفاری در فاز 11 را نیز خریداری کرده و آماده امضای قرارداد و ابلاغ شروع به کار هستیم.

مدیرعامل نفت و گاز گروه مپنا در خصوص برنامه زمان بندی اجرای این طرح نیز، اظهار داشت: براساس قرارداد ارایه شده و در صورت فراهم بودن شرایط، می توانیم در طی دو سال کار حفاری فاز 11 را به اتمام برسانیم.

معیر گفت: پیش از این، حفاری میادین خشکی از جمله آزادگان جنوبی را انجام داده ایم، اما حفاری دریایی فاز 11 اولین تجربه دریایی مپنا خواهد بود.

پیش از این، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در خصوص واگذاری حفاری فاز 11 گفته بود: فاز 11 به اندازه ٢ فاز متعارف است، که هر فاز متعارف شامل ١١ حلقه چاه توسعه ای است که هم اکنون مراحل آخر مذاکرات را طی می کند.

وی با بیان آنکه قرار است بخش حفاری هر فاز به شرکتهای پتروپارس و مپنا سپرده شود، اظهار داشته است: طرح توسعه فاز ١١ پارس جنوبی در قالب دو فاز ١١A و ١١B انجام می شود؛ در فاز نخست این طرح که شامل ساخت یک جکت، یک سکو، یک خط لوله دریایی و حفاری است، گاز تولید شده از دریا این فاز به تاسیسات پالایشگاهی فازهای ٦ تا ٨ پارس جنوبی ارسال می شود.

فاز 11 تاریخ پرفراز و نشیبی را طی کرده است به طوری که ابتدا شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال فرانسه در سال ٢٠٠٠ میلادی برای توسعه بخش بالادستی فاز ١١ پارس جنوبی و ساخت یک کارخانه حدود ١٠ میلیون تنی تولید گاز طبیعی مایع شده (ال.ان.جی) به توافق رسیدند و سرانجام در سال ١٣٧٩ تفاهمنامه ای میان دو طرف امضا شد.

پس از امضای این تفاهم نامه، شرکت پتروناس مالزی نیز برای توسعه فاز ١١ پارس جنوبی پیشقدم شد و با توافقی سه جانبه شرکت ملی نفت ایران ٥٠ درصد، شرکت توتال فرانسه ٤٠ درصد و پتروناس مالزی ١٠ درصد از سهام توسعه بخش بالادستی و تا پایین دستی فاز ١١ پارس جنوبی را در اختیار گرفتند.

در حدفاصل سال ١٣٨٥ تا ١٣٨٧ توتال فرانسه به دلیل افزایش قیمتهای جهانی فولاد و بالارفتن هزینه اجرای این پروژه مشترک گازی، به وقت کشی پرداخت و یکسری مذاکرات دنباله دار در تهران و اروپا میان دو طرف آغاز شد و در نهایت شرکت ملی نفت ایران با پیشنهاد حدود ١٠ تا ١١ میلیارد دلاری فرانسویها مخالفت کرد.

چینی ها گزینه بعدی ایران برای توسعه فاز ١١ پارس جنوبی بودند. طرح در سال ١٣٨٨ با هزینه چهار میلیارد دلار به آنها واگذار شد.

طبق قرارداد، شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی چین) موظف شد توسعه این فاز مرزی با کشور قطر را طی ٥٢ ماه تکمیل کند، اما شرکت چینی کوچک ترین اقدامی برای اجرای قرارداد صورت نداد؛ شرکت ملی نفت ایران نیز ٥٠ ماه بعد قرارداد با چینی ها را فسخ کرد.

فاز ١١ پارس جنوبی با هدف تولید روزانه ٢ میلیارد فوت مکعب گاز از میدان پارس جنوبی توسعه می یابد. گاز استحصالی این فاز به عنوان خوراک واحدهای ال.ان. جی به میزان ١٩٠٠ میلیون فوت مکعب در روز تحویل خواهد شد و علاوه بر آن، روزانه ٨٠ هزار بشکه میعانات گازی در این فاز تولید خواهد شد.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین