|
|
امروز: شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۳
کد خبر: ۵۳۱۴۹
تاریخ انتشار: ۱۵ تير ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۸
جهانبخش ایزدی استاد دانشگاه در یادداشتی که امروز دوشنبه در روزنامه آرمان منتشر شده است با اشاره به روند مثبت و پیش رونده مذاکرات هسته ای جاری میان ایران و گروه پنج به علاوه یک آورده است:درطول دو سال گذشته اما هر قدمی که برداشته شده موضوعی حل شده و اکنون قدم های انتهایی برای امضای توافق نیز درحال برداشته شدن است.
در این مطللب آمده است : مذاکرات هسته ای به احتمال زیاد به نتیجه خواهد رسید زیرا دو طرف اراده سیاسی لازم را برای رسیدن به توافق دارند. در مذاکرات بین المللی رکن سازنده و مهم، اراده سیاسی است. مذاکره کنندگان نیز وجود اراده سیاسی برای نیل به توافق را تایید می کنند.

همچنین نزدیک به 12سال است که مذاکرات وقت دستگاه های دیپلماسی غربی و ایران را به خود اختصاص داده و حجم وسیعی از مذاکرات با اداره دو طرف صورت گرفته است. در طول دو سال گذشته اما هر قدمی که برداشته شده موضوعی حل شده و اکنون قدم های انتهایی برای امضای توافق نیز درحال برداشته شدن است.

از طرفی مسایل فنی نیز به صورت کامل حل وفصل شده و به فرآیند انتهایی خود رسیده است. چند روز پیش مذاکرات برای چند روز تمدید

اینکه وزیرخارجه آمریکا به صورت دائم درمحل مذاکرات حضور دارد و سایر وزرای خارجه نیز درمحل مذاکرات رفت وآمد می کنند، نشان دهنده این است که طرفین و خصوصا آمریکایی ها دنبال این هستند که گفت وگوها را به سرانجام برسانند. البته باید توجه داشت که بحث توافق با اجراکردن توافق متفاوت است.

توافق زمانی است که طرفین به باورمشترک برسند ولی اجرای توافق یک مرحله پرپیچ و خم است و درمرحله اجرای توافق سنگ اندازی ها، دبه کردن ها و اختلافات و تحلیل های مختلف صورت می گیرد. معمولا‍ موافقتنامه ها به آسانی به مرحله اجرا نمی رسند. درمورد توافق هسته ای نیز به همین شکل است.

براساس بیانیه لوزان درواقع طرفین متعهد هستند که به یک توافق جامع دست یابند. البته در اینجا بحث های زیادی مطرح است ازجمله اینکه آیا موافقتنامه یا قطعنامه ای که قرار است در شورای امنیت درجهت برداشته شدن تحریم ها به تصویب برسد، قطعنامه جدیدی است؟ و این قطعنامه متفاوت از قطعنامه های قبلی است؟ یا اینکه تجمیع قطعنامه های قبلی در زیر فصل هفتم است؟ چنین بحث های حقوقی به وجود آمده و در آینده نیز به وجود خواهد آمد.

در محافل کارشناسی و جلسات ارزیابی هنوز نتیجه واحدی به دست نیامده است. پاره ای اعتقاد دارند که قطعنامه جدید زیر فصل هفتم نیست. پاره ای دیگر می گویند زیر فصل هفتم مصوبه جدیدی برای رفع تحریم ها به تصویب خواهد رسید و پاره ای دیگر می گویند قطعنامه های قبلی با قطعنامه فعلی تجمیع خواهد شد این درحالی است که ایران قطعنامه های قبلی را رد می کند ولی قطعنامه رفع تحریم ها را خواهد پذیرفت.

هرکدام ازاین موارد پیچیدگی های حقوقی خود را دارد که به نظرمی رسد در دوره پساتوافق تاحدودی کار را پیچیده خواهد کرد. کنگره با دولت فدرال آمریکا توافق کرده که بعد ازامضای توافق، کنگره 60روز فرصت دارد تا توافقنامه را ارزیابی کند. شاید درهنگام بررسی کنگره نیز مشکلاتی به وجود آید ولی درمجموع بعید است ایالات متحده توافق را رد کند و در انتها توافق را خواهد پذیرفت.

منبع : روزنامه آرمان
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین