|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۲
کد خبر: ۴۲۲۷۳
تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۰
ژاپن و آمریکا برای تدوین مجموعه ای از برنامه های امنیتی و دفاعی در چارچوب همکاریهای دوجانبه جهت مقابله با چالشهای جدید پیش روی دو کشور توافق کردند اما توکیو می داند که در این مسیر با موانعی روبرو است.
چارچوب کلی این توافق در جریان مذاکره و دیدار اخیر شوتارو یاچی، دستیار شینزوآبه نخست وزیر ژاپن در امور خارجی و سوزان رایس، مشاور سیاست خارجی باراک اوباما در واشنگتن نهایی شده است.

بر اساس این گزارش، کاخ سفید نیز اعلام کرده که واشنگتن و توکیو در خصوص مقابله با چالشهای امنیتی و دفاعی دو کشور در قرن بیست و یکم به توافقاتی دست یافته اند.

رسانه های ژاپنی از شوتارو یاچی که دبیری شورای امنیت ملی ژاپن را نیز بر عهده دارد، به عنوان دست راست شینزوآبه در حوزه مسائل سیاست خارجی یاد می کنند.

براساس گزارشی که خبرگزاری کیودو منتشر کرده، در دیدار مشاوران ارشد دیپلماتیک ژاپن و آمریکا همچنین در خصوص هماهنگی این دو کشور و اتحاد با هفت کشور صنعتی جهان در ارتباط با تحولات اخیر اوکراین تاکید شده است.

سفر شوتارو یاچی و مذاکرات اخیر او در کاخ سفید در عین حال با هدف انجام هماهنگیهای لازم جهت سفر ماه آینده شینزوآبه به ایالات متحده آمریکا انجام شده است.

مسائل امنیتی شرق آسیا، فعالیتهای هسته ای کره شمالی، آزمایشهای موشکهای بالستیک در منطقه و مسئله تشکیل اتحاد سه جانبه سئول - توکیو - واشنگتن از دیگر محورهای مذاکرات این مقام ژاپنی در واشنگتن بوده است.



توافق صورت گرفته میان آمریکا و ژاپن پس از آن صورت می گیرد که چین همواره از نزدیک شدن این دو کشور ناراحت بوده و بارها به این موضوع اشاره داشته است.

پکن و توکیو دارای اختلافات تاریخی و سیاسی هستند و این اختلاف مسایل ارضی را نیز شامل می شود. این اختلافات حتی در سال های اخیر روابط دو کشور را بارها دچار تنش کرد.

آمریکا نیز با آگاهی از وجود چنین مشکلاتی میان دو کشور مطرح آسیایی همواره در تلاش برای دامن زدن به آن است و برگزاری نشست های نظامی و امضای موافقتنامه های امنیتی در چارچوب همین سیاستهای تفرقه افکنانه صورت می گیرد.

یکی دیگر از نگرانی های آمریکا و نزدیکی بیش از حد آن به کشورهایی همچون ژاپن و حتی کره جنوبی و توسعه برخی کشورها در شرق قاره آسیا ازجمله چین است.

به باور کارشناسان، آمریکا هیچگاه به فکر حفظ وضع موجود خود نبوده و همواره به دنبال رسیدن به نوعی «برتری» در عرصه بین الملل است و به دلیل همین نگاه و تفکر است که به خود اجازه حضور در مناطق مختلف دنیا را به بهانه «حفظ موازنه قدرت» می دهد.

حضور چهار روزه شوتارو یاچی به آمریکا و دیدار او با سوزان رایس مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا و آنتونی بلینکن معاون وزیر خارجه این کشور، دقیقا در چارچوب همین سیاستها صورت گرفته و نشان دهنده این موضوع است که که دو کشور همچنان در بسیاری از جهات که مورد قبول برخی کشورهای منطقه بویژه چین و کره شمالی نیست، همسو هستند.

ارتقای همکاریهای امنیتی و نظامی آمریکا و ژاپن در حالی انجام می شود که کابینه شینزو آبه در ماههای اخیر تلاش کرده تا قوانین مربوط به محدودیت نیروهای نظامی این کشور را لغو و اختیارات آنها را افزایش دهد.

این کشور حتی درتلاش است محدودیتهای قانونی صادرات سلاح را نیز برداشته و به بهانه های مختلف ازجمله گسترش فعالیتهای اقتصادی، به جرگه صادرکنندگان تجهیزات جنگی بپیوندد و از قرار معلوم، آمریکا نخستین بازار ژاپن در این عرصه خواهد بود.

آبه با اشاره به این قانون که پس از شکست کشورش در جنگ جهانی دوم از سوی آمریکا وضع شد، گفته بود با توجه به اینکه 68 سال از زمان وضع این قانون می گذرد، لازم است در راستای تغییر و تحولاتی که اکنون پدید آمده است، اصلاحاتی نیز در این قانون صورت گیرد.

تلاشهای او کابینه اش برای به کرسی نشاندن این طرح البته مخالفانی هم در پارلمان ژاپن دارد و به عنوان یکی از موانع اصلی اجرای طرح امنیتی و نظامی شینزو آبه محسوب می شود.

حزب دموکرات ازجمله این احزاب است که نگرانی خود را بارها به دلیل اتخاذ سیاستهای اقتصادی و امنیتی از سوی «آبه» اعلام کرده است.

نمایندگان این حزب معتقدند که برنامه ها و تصمیمات اتخاذ شده از سوی نخست وزیر ژاپن و نزدیکی بیش از حد او به آمریکا، عواقب خوشایندی برای کشور نخواهد داشت.

مشکل دیگر آبه مخالفت مردم ژاپن با حضور نظامیان در این کشور بویژه در منطقه اوکیناوا است. مردم این منطقه بارها با برگزاری تظاهرات خواستار جمع آوری پایگاههای نظامی آمریکا شده اند، خواسته ای که تاکنون از سوی آبه و حزبش به آن توجه نشده است.

نتایج آخرین نظرسنجی انجام شده از سوی خبرگزاری کیودو ژاپن که سه ماه پیش انجام شد، نشان می دهد که بیش از 70 درصد از ساکنان اوکیناوا مخالف جابجایی پایگاه نیروهای آمریکا در این منطقه بوده و خواستار برچیدن کامل آن هستند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین