کد خبر: ۳۸۵۹۲۵
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۹
صرف نظر از بیماری‌هایی از جمله وبای پرندگان (پاسترولوز) که چند سال پیش در تالاب میانکاله اتفاق افتاد و پیش از آن هم آنفولانزای فوق حاد پرندگان که جمعیت‌ها را واقعاً ویران می‌کند، مسئله صید و شکار همچنان در ایران پابرجاست.


فعال محیط‌زیست گفت:قانون طبق چیزی که وجود دارد اجرا شود، یا آن را پاره کنند و بگویند ما اصلاً قانون نداریم.

محمد‌علی یکتانیک، فعال محیط‌زیست درباره معضل شكار پرندگان به شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، گفت: مسئله پرندگان مهاجر موضوعی است که همیشه راجع به آن بحث بوده و به رغم همه وعده و وعیدهایی که داده شده، هرگز به هیچ دستاوردی در مورد آن نرسیده‌ایم؛ فقط وقت‌کشی شده و شعار دادند. در حالیکه وسعت تالاب‌ها کاهش یافته و زیستگاه‌های‌شان کوچکتر شده‌اند، به دلیل فشار مضاعف از طریق صید و شکار نیز، جمعیت پرنده‌ها به وضوح و به شدت نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است.

او ادامه داد:  موسسه بین المللی «Birdlife International»چند سال پیش به شکل غیر رسمی، آماری در مورد پرنده‌های مهاجری که در شمال و شمال غرب اروپا پایش و رصد می‌شدند، منتشر کرد که بر اساس آن، ۴۵۰ میلیون فرد پرنده از همه گونه‌ها یعنی انواع پرندگان آبزی، کنار آبزی، حواصیل‌ها، عقاب‌ها و در واقع شکارگران و … کاهش پیدا کرده است. امروز این کاهش را به طرز کاملاً قابل مشاهده‌ای در تالاب‌های کشور خودمان هم می‌بینیم.

یکتانیک اضافه کرد: صرف نظر از بیماری‌هایی از جمله وبای پرندگان (پاسترولوز) که چند سال پیش در تالاب میانکاله اتفاق افتاد و پیش از آن هم آنفولانزای فوق حاد پرندگان که جمعیت‌ها را واقعاً ویران می‌کند، مسئله صید و شکار همچنان در ایران پابرجاست.

در استان‌های شمالی یعنی مازندران، گیلان و امسال هم با توجه به آبگیری‌هایی که در تالاب‌ها شده در استان گلستان،امسال به لطف آقای ظهرابی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی، شکار آزاد هم شده است.  تالاب آلاگل در استان گلستان که سال‌ها خشک بوده، آبگیری شده و صدها شکارچی به آنجا پ سایر بازمانده تالاب ها با خیال آسوده تر حجوم میبرند تا هر آنچه که هست و نیست و می‌بینند را بزنند. این سه استان شمالی و استان خوزستان، کانون‌های کشتار گروهی پرندگان مهاجر با روش‌های تماماً غیرقانونی هستند؛
روش‌های صید جرگه‌ای یا صید گروهی با دام‌های هوایی که این دام‌های هوایی و دام قفس هاس زمینی هم پیشرفت چشمگیری کرده‌اند.

این فعال محیط‌زیست اضافه کرد: قبلاً تورهای نامرئی نبودند، اما حالا نامرئی شده‌اند. یعنی قبلاً صیادها در شب‌هایی می‌توانستند با این تورها صید کنند که ماه طلوع نکرده بود یا دیر طلوع می‌کرد که این یک بازه ۱۵ روزه از بیست و پنجم ماه قمری تا دهم   ماه بعد است و در این مقطع ماه به اصطلاح بلند نیست، دیر طلوع می‌کند، در آسمان نیست و آسمان تاریک است. به این دلیل در آن بازه می‌توانستند شکار کنند که پرندگان تورها را نمی‌دیدند. حالا دیگر تورها نامرئی شده‌اند و دیگر لازم نیست ماه در آسمان نباشد و در نتیجه کارشان راحت تر و بازه فعالیتشان بیشتر شده است. حالا صرفاً حفاظت محیط زیست مازندران در عملیات‌هایی تورها را جمع می‌کند که در واقعً هیچ فایده‌ای معناداری هم نداشته است. یکتانیک افزود البته در حال حاضر اطلاعی ندارم اما تا چند سال قبل، فقط در شهر فریدونکنار ۴ مغازه به صورت تخصصی این تورها را می‌فروختند و کسی با این مغازه‌ها کاری نداشت و جمع کردن تعداد بسیار محدودی از ده‌ها هزار توری که در آن منطقه برپاست، صرفاً بازار تور فروش‌ها را گرم‌تر می‌کرد و آن رویه اشتباه همچنان در حال تکرار شدن است.

یکتانیک گفت: در گیلان و گلستان همان کار هم انجام نمی‌شود. در محدوده بزرگی از شهرستان‌های رودسر و لنگرود و ... این دام‌ها برپاست. در استان گیلان هرجایی که تالاب هست، در شهرستان‌های اطراف آن دام‌های هوایی می‌گذارند و این دام‌ها به صغیر و کبیر رحم نمی‌کنند  یعنی ما در روش صیدهای جرگه‌ای و گروهی، صید هدف نداریم. هر پرنده‌ای و در هر تعدادی می‌تواند در این روش‌ها صید شود.حلال‌گوشت،حرام‌گوشت، خوراکی، غیر خوراکی، جغد، شاهین، پرنده‌های کوچک آوازخوان، گنجشک سانان،مرغابی‌ها، غازها، حواصیل‌ها، چنگرها، غواص‌ها و آبچرها، همه در این روش‌ها صید و به راحتی هم عرضه می‌شوند.

او اضافه کرد: در فریدون کنار جلوی بازار گرفته شده ولی صید پابرجاست یعنی یک دام هوایی کمتر نشده که بیشتر هم شده است و متاسفانه در اول فصل بعضی از مسئولین می‌آیند، شلوغ می‌کنند، به بازدید می‌روند، صحبت می‌کنند، فشاری می‌آورند و تمام می‌شود و حالا تمام شده است. دوباره همه چیز به شرایط عادی برگشته و کشتار پرندگان با قوت ادامه پیدا می‌کند و دیگر کسی شعار نمی‌دهد و جوگیر نمی‌شود و این موضوع برای من که سال‌هاست راجع به این مسئله کار و اطلاع رسانی کرده‌ام تازگی ندارد و می‌دانم که مقطعی است و متأسفانه تمام می‌شود. اوضاع پرنده‌ها بسیار بسیار وحشتناک است. ما به راحتی گونه بسیار بسیار با ارزش و منحصر به فرد درنای سیبری را از دست دادیم و این پرنده منقرض، تمام و از روی کره زمین حذف شد.


گونه‌های دیگری مثل غاز پیشانی سفید کوچک، اردک سر سفید، اردک بلوطی و اردک سرحنایی هم در نوبت هستند و همان شرایط را دارند.

واقعاً می‌شود گفت که سازمان محیط زیست هم دست روی دست گذاشته یعنی اصلا انگار نه انگار که مطابق با شرح وظایفش باید کاری برای حفظ این گونه‌ها انجام دهد.

این فعال محیط‌زیست با بیان اینکه یک مشکل اصلی و بزرگ محیط زیست ایران، عدم اجرای قانون است، تأکید کرد: تا زمانی که حاکمیت با قاطعیت قانون را اجرا نکند و در مورد متخلفینی که دستگیر می‌شوند و جرم‌شان محرز است اعمال قانون انجام ندهد، تعقیب قضایی شکل نگیرد و وفق قانون جریمه نشوند، این بازدارندگی هم ایجاد نشده و نخواهد شد. این رأی‌های ساختگی که ۵ روز بروند جایی را جارو کنند یا درخت بکارند بیهوده است. قانون باید طبق چیزی که وجود دارد اجرا شود یا آن را پاره کنند و بگویند ما اصلاً قانون نداریم و خودمان قانون اجرا می‌کنیم، تبرئه می‌کنیم و رأی‌های ساختگی می‌دهیم. سال‌هاست که از وجود این مشکل و راه حل‌های آن اطلاع داریم ولی هیچ اتفاقی نیفتاده و کشتار پرندگان همچنان ادامه دارد.








ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین