|
|
امروز: پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۶
کد خبر: ۳۸۵۰۰۹
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۲

دونالد ترامپ بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز و راهی کاخ سفید شده است. او در سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ هم رییس جمهور آمریکا بود و با ایران دوران پرتنشی را سپری کرد.

در دوره قبل چه اتفاقاتی رخ داد؟
او در دوره قبلی با شروع به کار خود محدودیت‌ها و فشار‌ها به ایران را آغاز کرد. ابتدا با قانونی، ورود ایرانیان به آمریکا را محدود کرد. سپس از برجام خارج شد و تحریم‌های حداکثری بر تهران اعمال کرد. سپس سپاه را تروریستی اعلام کرد. در این میان، مشتریان نفتی ایران را هم تهدید کرد تا صادرات نفت ایران را به صفر برساند.

با این حال کمی بعد، به دنبال راه‌هایی برای توافق با ایران می‌گشت. ابتدا از طریق ژاپن به ایران پیام فرستاد. سپس تلاش کرد تا وزیر خارجه اش در نیویورک با ظریف مذاکره کند. بعد، مکرون رییس جمهور فرانسه را واسطه کرد تا با ظریف این بار در بیاریتز فرانسه مذاکره کند. ظریف هم به بیاریتز رفت، اما مذاکره‌ای شکل نگرفت.

سپس مکرون برای دیدار روحانی و ترامپ در نیویورک نهایت تلاشش را به کار برد که ناکام ماند.

با ناک ماندن این تلاش‌ها دوباره روابط دو طرف به تنش کشیده شد. در شهریور ۹۸ وقتی دو نفتکش شرکت عربستان با نام آرامکو نزدیک بندر فجیره در دریای عمان دچار آتش‌سوزی و انفجار شدند، آمریکا این اتفاق را منتسب به ایران کرد. اوج تنش میان ایران و آمریکا در دوره ترامپ هم ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس در عراق بود که دو کشور را حتی تا آستانه جنگ پیش برد.

در تیر ۱۳۹۹ و نزدیک‌شدن زمان پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران طبق برجام، ترامپ تلاش کرد که این تحریم‌ها را تمدید کند. پس از آن نیز اصرار داشت که مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال کند و حتی وزیر خارجه اش رسما تقاضای فعال شدن این مکانیسم را داد که با پاسخ منفی جامعه جهانی و طرف‌های برجام روبرو شد.

واکنش ایران به انتخاب ترامپ
با انتخاب مجدد ترامپ اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران انتخابات را فرصتی برای بازبینی و بازنگری در رویکرد‌های ناصواب گذشته دانست.

مسعود پزشکیان رییس جمهور هم ضمن تاکید بر اینکه برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده گفت: ما در توسعه روابط خود با دیگر کشور‌ها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت.

چه خواهد شد؟
ترامپ تمایل به توافق با ایران دارد، زیرا می‌خواهد افتخار این توافق را به نام خود ثبت کند. اما در طرف مقابل ایران اعتمادی به ترامپ ندارد. با این حال هم شرایط ایران و منطقه نسبت به ۲۰۱۶ عوض شده و هم تیم ترامپ تغییرات زیادی خواهد داشت.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین