|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۶
کد خبر: ۳۷۱۲۱۱
تاریخ انتشار: ۱۵ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۹
اعضای هیات‌مدیره این شرکت، مانند جبراییلی سمت‌های مختلفی دارند؛ مثلا وقتی بنا شد موسسه «تامین منابع مالی بسیجیان» منحل شود، «محمد دانشوری» به نمایندگی از «بنیاد تعاون بسیج» به عنوان مدیر تصفیه موسسه انتخاب شدند. یا «حمیدرضا مقدم‌فر» که مشاور فرهنگی و رسانه‌ای فرمانده سپاه پاسداران است.

اعتماد نوشت: بعد از گذشت حدود یکسال از عمر دولت رییسی، یاسر جبراییلی از حامیان سرسخت روی کار آمدن رئیسی، انتقادهای تندی از قوه مجریه و خصوصا تیم اقتصادی دولت را آغاز کرد.

در این مطلب آمده است؛

می‌گویند هر فردی را از دوستانش باید شناخت؛ با دانستن رفاقت «سید یاسر جبراییلی» با «علی‌اکبر رائفی‌پور» و «وحید یامین‌پور» معلوم است که جهت‌گیری و سوگیری سیاسی‌اش چطور و چگونه است؛ مخالف سرسخت برجام است؛ سر نزاع با FATF (گروه ویژه اقدام مالی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم) دارد؛ با واردات واکسن کرونای خارجی هم سر ناسازگاری داشت.

به عبارت دیگر هرآنچه برای شناخته شدن به عنوان یک چهره محافظه‌کار لازم است را او در مواضعش یکجا دارد. گفته می‌شود او در برنامه‌ریزی اقتصادی دولت رییسی نقش قابل توجهی داشته است. به عبارتی می‌توان او را در زمره نسل جدیدی از محافظه‌کاران دانست که تاثیر و نفوذ قابل توجهی در حاکمیت دارند.

یاسر جبراییلی از رویش‌های روزنامه کیهان است و از آنجا کم‌کم وارد فضای سیاست شد. او از جمله جوانانی است که به عنوان چهره‌ای تندرو شناخته می‌شود؛ مانند دو رفیق شفیقش که عکس آبگوشت‌خوری‌شان در یک رستوران سنتی، سر و صدای زیادی در فضای مجازی به راه انداخت.

آخرین سمت جبراییلی، «ریاست مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام» بود؛ چندی پیش خبرهایی مبنی بر عزل او از این سمت منتشر شد که نه خودش و نه مجمع، واکنشی به آن نداشتند. با این وجود آخرین مرتبه‌ای که نام او در وبسایت مجمع نشان داده شده، مربوط است به خردادماه ۱۴۰۲ و بعد از آن دیگر در خبرهای مربوط به مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی، نامی از او برده نشده است.

سید یاسر جبراییلی متولد ۱۳۶۳ در روستای فخرآباد از توابع مشکین‌شهر استان اردبیل است. او کارشناسی زبان انگلیسی از دانشگاه شهید رجایی تهران دارد؛ کارشناسی ارشد را در دانشگاه تهران و رشته روابط بین‌الملل را با گرایش «اقتصاد سیاسی» اخذ کرد.

جالب اینکه طبق خبر «فارس»، او سال ۱۳۸۳ به عنوان عضو علی‌البدل شورای مرکزی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انتخاب شده بود؛ حال آنکه بنا بر زندگی‌نامه‌ای که خود جبراییلی روی وبسایتش منتشر کرده، هیچگاه دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی نبوده است.

او در «پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی» هم از رشته اندیشه سیاسی مدرک دکترای خود را گرفته است؛ همان پژوهشگاهی که گفته می‌شود «امیرحسین ثابتی» مجری شبکه افق و از نزدیکان به جبهه پایداری، از آن مدرک دکتری گرفته است.
ارسال یادداشت برای کیهان و باز شدن افق‌های جدید

او چند ماه پس از روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۴، یک یادداشت برای روزنامه کیهان ارسال کرد که با استقبال مسوولان این روزنامه قرار گرفت. حسن شایانفر برای پیوستن به تحریریه کیهان از او دعوت کرد و جبراییلی هم به این دعوت لبیک گفت. حسن شایانفر در دهه ۶۰ برای کارهای «فرهنگی» به زندان قزلحصار رفت‌وآمد داشت. شایانفر همچنین مدیر دفتر پژوهش‌های موسسه کیهان بود و سلسله مقالات او با عنوان «نیمه‌پنهان» در این روزنامه منتشر می‌شد که محتوای آن علیه برخی چهره‌ها و جریانات سیاسی بود.

جبراییلی سال ۱۳۹۰ در یادداشتی خواستار «ابراز ندامت» محمد خاتمی پیرامون اعتراضات سال ۸۸ شده و برای بازگشت فعالیت سیاسی رییس‌جمهوری اسبق ایران تعیین تکلیف کرده بود: «اگر از گذشته ابراز ندامت کرد، می‌توان از او گذشت، اما قبول بازگشت اگر به معنای از سر گرفتن فعالیت سیاسی چنین فردی باشد، به‌طور طبیعی از منظر عقل و شرع مردود است.» او در یادداشتی دیگر، مانند فردی که برایش الهام‌بخش بوده، مدعی دیدار خاتمی و جرج سوروس شده بود.

نگاهی به نوشته‌های جبراییلی در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ خورشیدی، نشان می‌دهد یادداشت‌های او بیشتر بر آنچه «جریان فتنه» می‌خواند متمرکز بوده و هدفش نیز غالبا زدن اصلاحات و به خصوص محمد خاتمی بوده است.

طی شدن پله‌های ترقی با معاونت در خبرگزاری فارس

این چهره محافظه‌کار پله‌های ترقی را خیلی سریع طی کرد و ۶ سال بعد از نخستین تجربه‌اش در تحریریه کیهان، از سوی نظام‌الدین موسوی مدیرعامل وقت خبرگزاری فارس و نماینده فعلی تهران در مجلس، به عنوان معاون «پژوهش و آموزش خبرگزاری فارس» منصوب شد. او در این سمت انتشارات خبرگزاری فارس را راه‌اندازی کرد.

سال ۱۳۹۲ او مرکزی با نام مرکز «علمی- کاربردی خبرگزاری فارس» یا همان «دانشکده رسانه فارس» را تاسیس کرد که آنجا هم با حکم مدیرعامل خبرگزاری، قائم‌مقام شد. بنا به نوشته وبسایت خود جبراییلی، از این مرکز در خبرگزاری فارس، «تعداد قابل‌توجهی وارد رسانه‌های جبهه انقلاب اسلامی شده‌اند».

با روی کار آمدن دولت حسن روحانی و آغاز مذاکرات هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی، یادداشت‌های جبراییلی معطوف به سیاست خارجی شد. از مذاکرات هسته‌ای تا توافق‌های بین‌المللی مانند معاهده پاریس گرفته تا FATF که قوانینی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم دارد، به اظهارنظر پرداخت؛ البته اظهارنظراتی که غالبا نه فقط نقد که حملات سنگینی علیه دولت و تیم مذاکره‌کننده انجام می‌داد.

از «فارس» به آستان قدس رضوی

این چهره که در مکتب حسین شریعتمداری و حسن شایانفر پرورش یافته است، از خبرگزاری فارس به آستان قدس رضوی رفت و «مرکز مطالعات اقتصادی سازمان اقتصادی رضوی» را ایجاد کرد. حکم او در آستان قدس را ابراهیم رییسی به عنوان تولیت امضا کرده بود. ابراهیم رییسی از اسفند ۱۳۹۴ تا اسفند ۱۳۹۷ تولیت آستان قدس رضوی را بر عهده داشت.

سال ۱۳۹۴ و در گرماگرم مذاکرات هسته‌ای، در مخالفت با برجام کم نمی‌گذاشت؛ با تمام توان در جهت مخالفت با این مذاکرات فعالیت می‌کرد. جبراییلی در همان سال طی یادداشتی نوشت که بر فرآیند برجام، «یک دلار از دارایی‌های مسدودشده ایران در امریکا آزاد نخواهد شد.»

جبراییلی در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۶، در کمپین رییسش در آستان قدس فعالیت می‌کرد. چند روز پیش از برگزاری رای‌گیری، او در کانال تلگرامی‌اش از جلو بودن آرای نامزدهای طیف محافظه‌کار خبر داد و نوشت: «تقریبا تمامی نظرسنجی‌های مراکز معتبر نشان می‌دهد مجموع آرای آقایان رییسی، قالیباف و میرسلیم، از مجموع آرای آقایان جهانگیری، روحانی و هاشمی‌طبا بیشتر است. این وضعیت افکار عمومی بیانگر آن است که رییس‌جمهور مستقر با همه ابزارهایی که در دست دارد نتوانسته است جایگاه خود را تثبیت کند.»

او در ادامه تلویحا خواستار کناره‌گیری دو نامزد از سه نامزد محافظه‌کاران شد تا به قول او سبد رای آنها «منسجم‌تر» شود: «یک شوک واقعی و ملموس در این ایام که عبارتست از ائتلاف سه کاندیدای جریان انقلابی، سازمان رای را در روزهای آینده منسجم‌تر و قاطع‌تر کرده و ان‌شاءالله کار را در ۲۹ اردیبهشت تمام خواهد کرد.» هرچند شوک مدنظر جبراییلی با کناره‌گیری محمدباقر قالیباف از جمع نامزدها تحقق یافت، اما باز هم ابراهیم رییسی با فاصله‌ای معنادار حدود ۸ میلیون رای اختلاف، شکست سختی خورد.

مشاور فرمانده کل سپاه

پس از پایان کار رییسی در آستان قدس، به نوشته وبسایت خودش، یاسر جبراییلی با حکم «محمدعلی جعفری» فرمانده کل وقت سپاه پاسداران، به سمت «مشاور اقتصاد مقاومتی فرمانده کل سپاه» منصوب شد.

در برخی منابع خبری آمده که او در همین حوالی زمانی، «مرکز مطالعات پیشرفت عماد» را تاسیس کرده است اما با این وجود اطلاعاتی از این موسسه در دسترس نیست. تنها سال ۱۴۰۰ گردهمایی تحت عنوان «فعالان حوزه نوآوری اجتماعی» برگزار شد که در آنجا فردی با نام «حامد ملک‌زاده» به عنوان مدیر مرکز مطالعات پیشرفت عماد و همچنین رییس ستاد نوآوری‌های اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام معرفی شد. به غیر از این موضوع، در موتورهای جست‌وجو هیچ اطلاعات دیگری از این موسسه دیده نمی‌شود.

جبراییلی همان سال ۱۳۹۷ به عنوان «عضو هیات موسس» وارد پژوهشکده «سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت» شد. به غیر از عضویت در هیات موسس، جبراییلی در حال حاضر در گروه «اقتصاد و صنعت» این پژوهشکده، «مربی حکمرانی و سیاست‌گذاری گروه اقتصاد و صنعت» نیز هست.

محسن رضایی، استاد داور دکترای جبراییلی

آخرین روز از شهریور ۱۳۹۸، جبراییلی در قامت دانشجوی دکترای اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، به دفاع از رساله خود پرداخت. عنوان این رساله «سازوکار تعیین رهبر در نظام جمهوری اسلامی از منظر مردم‌سالاری دینی» بود. محسن رضایی دبیر وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از سه داور جلسه دفاع جبراییلی بود.

او در این پایان‌نامه «نظریه‌پردازی درباره اسلام سیاسی و اطاعت از ولایت فقیه» را از «شاخص‌های اسلامیت آیت‌الله خامنه‌ای» و «انتخاب از سوی مجلس خبرگان و حمایت‌های مردمی از آیت‌ا... خامنه‌ای ذیل شاخص‌های جمهوریت» عنوان کرد. محسن رضایی «به عنوان داور اول» از این رساله دکتری «تمجید» کرد. او ضمن تاکید بر «نو بودن تجربه مردم‌سالاری دینی در دنیا» گفت که «مردم‌سالاری دینی هرگز ذیل دموکراسی غربی قرار نمی‌گیرد بلکه نوع جدیدی از صورت اداره جامعه در دنیا قلمداد می‌شود.»

محسن رضایی، رییس جبراییلی در مجمع

مدتی پس از این جلسه دفاع، محسن رضایی که از قضا داور رساله دکترای جبراییلی هم بود، او را به عنوان جانشین دبیر در مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی منصوب کرد. دی‌ماه همان سال محسن رضایی جایگاه او را ارتقا داد و به عنوان رییس این مرکز منصوب کرد.

وقتی او جایگاه بالایی در مجمع به دست آورد، مخالفت‌هایش با FATF، برجام و واردات واکسن خارجی کرونا شکل دیگری پیدا کرد و این مخالفت‌ها دیگر از سوی یک کارشناس ساده یا ستون‌نویس کیهان نبود، بلکه از طرف یک مقام رسمی حاکمیتی در سمتی تاثیرگذار بود.

همه شبکه‌های اجتماعی را مسدود کنید!

آبان‌ماه ۱۳۹۸ و چندی پس از اعتراضات بنزینی آن سال، جبراییلی خواستار مسدودسازی همه شبکه‌های اجتماعی خارجی شد و مسدودسازی موقت آن زمان را هم به دولت نسبت داد: «شبکه‌های اجتماعی خارجی بحمدالله با تدبیر دولت برای مقابله با ناآرامی‌ها از دسترس خارج شده‌اند. این امر نشان‌دهنده این است که اولا دولت به خوبی به نقش این شبکه‌ها در اغتشاشات واقف است، ثانیا آنچه ادعا می‌شد ممکن نیست، کاملا شدنی است!» او افزوده بود که «دقیقا به همین دلیلی که هم‌اکنون این شبکه‌ها از دسترس خارج شده‌اند، همیشه باید چنین باشد. تفاوت وضع کنونی با سایر اوقات این است که امروز خسارات این شبکه‌ها کاملا آشکار و ملموس است، اما در سایر مواقع، خسارات به قدری پنهان است که محسوس نیست. دولت همچنان که برای مقابله با اغتشاشات خیابانی این شبکه‌ها را مسدود کرد، باید برای مقابله با اغتشاشات فرهنگی نیز برای همیشه این شبکه‌ها را مسدود نماید.»

واکسن خارجی نیاورید!

دی‌ماه ۱۳۹۹ و در حالی که کرونا مشغول طغیان بود، جبراییلی در یک برنامه زنده تلویزیونی خواستار عدم واردات واکسن خارجی به کشور شد. او گفته بود «یک جریان تحقیر ملی در کشور به دنبال واردات واکسن است. تحت فشار این جریان، بالای ۲۰۰ میلیون دلار صرف واردات واکسن خارجی شده است. از مسوولان می‌خواهم جلوی این معامله گرفته شود. با توجه به گزارش‌هایی که از واکسن‌های خارجی دیدم، به مردم توصیه می‌کنم واکسن خارجی نزنند.» او در ادامه گفته بود که من و خانواده‌ام واکسن خارجی نخواهیم زد و از مردم هم خواسته بود تا این واکسن‌ها را استفاده نکنند.

این سخنان جبراییلی هم با واکنش دامنه‌داری در شبکه‌های اجتماعی روبرو شد. بسیاری این سخنان را آن‌هم در شرایطی که کرونا در حال کشتار روزانه شهروندان بود، غیرمسوولانه می‌دانستند.

عضویت در «جریان گام دوم انقلاب»

بهمن‌ماه ۱۳۹۹ یاسر جبراییلی با همراهی چندین تن دیگر از همفکرانش بیانیه‌ای آماده کردند که طی آن «جریان گام دوم انقلاب اسلامی» اعلام موجودیت کرد: «انقلابی‌گری اسلامی ملت ایران با قدرت فزاینده ادامه دارد و از همین روست که دولت جوان انقلابی در نقطه مقابل پیری و خستگی و محافظه‌کاری - که قتلگاه انقلاب است- قرار می‌گیرد. ما به عنوان جمعی از خیل عظیم جوانانی که مخاطب بیانیه گام دوم و مکلف به تکالیف آن هستند، بر خود فرض دانستیم که پرچمی تحت عنوان «جریان گام دوم انقلاب اسلامی» برافراشته و در حد وسع و توان خویش، وظیفه بر زمین‌مانده ایجاد یک جبهه و جریان منسجم از جوانان مومن و انقلابی را که شرط لازم اقدام در گام دوم است، به جا آوریم.»

در این بیانیه که چند ماه قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ منتشر شد، آمده بود: «دولت جوان حزب‌اللهی عزیمت جوانان مومن و انقلابی آتش به اختیار برای سازمان‌یافتن در قالب دولت و در یک کلمه «دولت‌سازی اسلامی» است. این است که باید گام دوم و تشکیل دولت جوان حزب‌اللهی را لازم و ملزوم یکدیگر دانست. مسوولیت برداشتن گام دوم انقلاب، با جوانانی است که پرورش‌یافته مکتب امامین انقلاب و میوه و ثمره نظام اسلامی هستند. گام دوم، فصل ثمردهی مدرسه انقلاب در ساختار جمهوری اسلامی از حیث نیروی انسانی است.»

تغییر دادن برنامه پخش شبکه نسیم

سال ۱۴۰۰ ماجرای انتقاد فرزند ۱۱ ساله جبراییلی از کنداکتور شبکه نسیم و عمل کردن مدیران شبکه به انتقادات آقازاده یاسر جبراییلی باعث واکنش‌های گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی شد.

ماجرا از آنجا شروع شد که او در یک پست اینستاگرامی نوشت: «امروز وقت اذان ظهر سیدحسین ۱۱ ساله ما ناراحت بود از اینکه از یک طرف سریال ساختمان پزشکان در حال پخش است و دوست دارد تماشایش کند و از طرف دیگر می‌خواهد نماز اول وقت بخواند. گفتیم سریال رو ببین بعد نماز می‌خونی. پای سریال نشست، ما نماز خوندیم و سفره ناهار انداختیم. ناهارش را نخورد، تلویزیون را هم خاموش کرد و رفت نماز خواند، اما اعصابش خرد بود. کنار کشیدم و گفتم چیه بابا؟ گفت تا اذان تموم میشه بقیه سریال رو پخش می‌کنن فرصت نماز خوندن نذاشتن. گریه کرد... .»

جبراییلی در ادامه با انتقاد از کنداکتور شبکه نسیم نوشت: «برخی شبکه‌ها مثل شبکه پویا درباره این مساله مهم دقت دارند و رعایت می‌کنند، اما برای تعدادی دیگر از شبکه‌ها یا اساسا این مساله اهمیت ندارد، یا در تنظیم کنداکتور کاهلی و تنبلی می‌کنند و به تبعات کارشان واقف نیستند. کودک و نوجوان در حال رشد برایش سوال پیش می‌آید چرا نماز اول وقت که اینقدر رویش حساسیت وجود دارد، برای صدا و سیما اهمیت ندارد؟ به نظرتان ذهن جوان و در حال رشد کودک و نوجوان چه پاسخی به این پرسش می‌دهد؟ تضادی که صدا و سیما میان علاقه فرزندان ما به یک سریال و خواندن نماز اول وقت ایجاد می‌کند، چه اثر تربیتی روی آنها می‌گذارد؟!»

چند ساعت پس از این نوشته مدیر شبکه نسیم به جبراییلی پیام می‌دهد و تاکید می‌کند که مورد انتقاد فرزند جبراییلی را جامه عمل خواهد پوشاند. خود جبراییلی در تکمیل پست اینستاگرامی قبلی‌اش نوشت: «آقای احسانی مدیر شبکه نسیم پیام دادند و گفتند که این مساله را از فردا حل خواهند کرد. ان‌شاءالله در تمامی شبکه‌ها و برنامه‌های صدا و سیما اصلاح لازم صورت گیرد. در کامنت‌ها درباره گاندو هم این اشکال مطرح شده بود. آقای فروغی نیز گفتند سعی می‌کنند با فاصله از اذان پخش کنند. بعد از این درخواست، ‏شبکه نسیم روز شنبه بعد از اذان حدود ۱۴ دقیقه پیام بازرگانی داشت و بعد سریال ساختمان پزشکان را پخش کرد.» پس از تغییر کنداکتور پخش شبکه نسیم، انتقادات زیادی نسبت به نفوذ چهره‌هایی مانند جبراییلی در همه مسائل مطرح شد؛ حرف منتقدان این بود که تنها صدای برخی افراد و جریانات خاص است که از سوی مسوولان شنیده می‌شود و شهروندانی که نفوذ و مسوولیتی ندارند، هرچه فریاد بزنند کسی صدای‌شان را نخواهد شنید.

تخریبم کردند!

جبراییلی اما این واکنش‌ها را با یادداشتی در روزنامه جوان پاسخ داد؛ او در این یادداشت انتقادات را «موج سنگین و بی‌سابقه‌ای از تخریب و تهمت علیه حقیر در فضای مجازی» خواند. او در ادامه نوشت: «ما نمی‌توانیم و نباید نسبت به رفتار و جهت‌گیری ساختارها و کارگزاران نظام بی‌تفاوت باشیم و مساله‌ای که میلیون‌ها نفر در معرضش هستند، به صورت فردی و در چهاردیواری خانه‌مان حل‌وفصل کنیم.» جبراییلی در ادامه انتقادها را تلویحا به ستیز دشمن با جریان انقلابی و اسلام توصیف کرده و آورده بود: «جریان حزب‌اللهی باید مراقبت کند که دشمن با همه توانش به ستیز با اسلام سیاسی و جریان انقلابی آمده است. مع‌الاسف یک فرهنگ غلط در جامعه حزب‌اللهی شکل گرفته که وقتی دشمن آتش سنگینش را روی یکی از سنگرهای ما خالی می‌کند، یا سکوت می‌کنیم و در دل لذت می‌بریم، یا اینکه به هر دلیلی از جمله عقده‌ها و کینه‌های شخصی سعی می‌کنیم «از یک زاویه دیگر» و البته با حفظ مرز با دشمن، همان سنگر را بکوبیم و بدین‌ترتیب به مرور زمان، از لشکر یکپارچه‌ای که باید به قلب دشمن می‌تاخت، کلونی‌ها و باندهای رقیب و متنازعی بسازیم که مهیای تصرف دشمنند! هیچ خطری بزرگ‌تر از این فقدان وحدت و همدلی و همبستگی و «ولایت» در جبهه انقلاب، ما را تهدید نمی‌کند و برای این وضع، چاره‌ای باید.»

جبراییلی در موسسات گوناگون

جبراییلی در شرکت‌ها و موسسات گوناگونی عضویت داشته و دارد. نام او در بین آگهی‌های مرتبط با موسسه‌ای به نام «افکارسنجی دانش نوین ایرانیان» دیده می‌شود. او در این موسسه در جایگاه عضو هیات‌مدیره قرار داشته است. شرکای دیگر این موسسه به غیر از جبراییلی، موسسه خبرگزاری فارس، سید نظام‌الدین موسوی و حسن اختری بوده‌اند. آخرین آگهی مربوط به تغییرات این موسسه مربوط به سال ۱۳۹۴ می‌شود. سال ۱۳۹۳ تغییراتی در این موسسه صورت گرفته بود که طبق آن مجید قلی‌زاده از جمع شرکا خارج شده بود. قلی‌زاده مدیرعامل خبرگزاری تسنیم است و نظام‌الدین موسوی که در حال حاضر نماینده مجلس است، آن زمان مدیرعامل خبرگزاری فارس بوده است. البته موسوی در زمان تولیت رییسی در آستان قدس، مسوول ارتباطات رسانه آستان شده بود. به عبارت دیگر، موسوی و جبراییلی در آستان قدس رضوی هم مانند همین موسسه افکارسنجی با یکدیگر همکار بوده‌اند و نقطه اشتراک این دو نیز، ابراهیم رییسی است.

عضویت در شرکت بالادستی روزنامه جوان

موسسه دیگری که جبراییلی در آن عضو است، «شرکت توزیع مجتمع پیام‌آوران نشر روز» است. این شرکت صاحب امتیاز روزنامه جوان است؛ نشریه‌ای که به «روزنامه نزدیک به سپاه» معروف است. البته سال ۱۳۹۸ عبدالله گنجی مدیرمسوول وقت روزنامه جوان ارتباط این روزنامه با سپاه را رد کرده و گفته بود: «از نظر تشکیلاتی، حقوقی و ساختاری خیر (ارتباطی با سپاه ندارد) اما همین که این روزنامه را در بسیج مشاهده می‌کنند گمان می‌کنند مال سپاه است.» او همچنین از قرارداد این روزنامه با بسیج سخن گفته بود که هر ساله در فروردین‌ماه «قراردادی با معاونت نیروی مقاومت بسیج می‌بندیم و طبق آنکه بخشی از تیراژمان را به بسیج می‌فروشیم. روزانه چندهزار نسخه از روزنامه‌مان را به بسیج می‌دهیم و پولش را می‌گیریم. اینکه می‌گویند جوان روزنامه بسیج و سپاه است فلسفه‌اش این است.»

در آخرین آگهی مرتبط با هیات‌مدیره این شرکت، علاوه بر جبراییلی، نام افرادی چون «محمد دانشوری»، «محمدجواد اخوان»، «حمیدرضا مقدم‌فر»، «محمود سالاری»، «محمد مظفری» و «سید مصطفی پاکزادیان» دیده می‌شود.

اعضای هیات‌مدیره این شرکت، مانند جبراییلی سمت‌های مختلفی دارند؛ مثلا وقتی بنا شد موسسه «تامین منابع مالی بسیجیان» منحل شود، «محمد دانشوری» به نمایندگی از «بنیاد تعاون بسیج» به عنوان مدیر تصفیه موسسه انتخاب شدند. یا «حمیدرضا مقدم‌فر» که مشاور فرهنگی و رسانه‌ای فرمانده سپاه پاسداران است.

عضویت در شرکتی که خودش در شرکت‌های دیگر عضو است

نام جبراییلی در موسسه‌ای دیگر به نام «صدرا آرمان سپهر» دیده می‌شود. در آگهی تغییرات این موسسه در سال ۱۴۰۱ که آخرین تغییرات نیز هست، جبراییلی به عنوان فردی «خارج از شرکا»، به عضویت اصلی هیات‌مدیره انتخاب شده است. موسسه فرهنگی صدرای کرمان، به عنوان شرکت مادر «صدرا آرمان سپهر» است که در امور خیریه فعالیت می‌کند. بنا بر نوشته‌های وبسایت «منوچهر محمدی» مدیرعامل این موسسه، «صدرا آرمان سپهر» با مجوز ارشاد تشکیل شده که «صرفا به تحقیق و پژوهش در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی می‌پردازد».

نام «صدرا آرمان‌سپهر» نیز در شرکت‌های دیگر دیده می‌شود. مرتضی محمدی، به نمایندگی از «صدرا آرمان سپهر» در شرکت «انرژی گستران متحد» به عنوان عضو هیات‌مدیره و در شرکت «پترو فرآیند فیدار» به عنوان رییس هیات‌مدیره دیده می‌شود. همچنین «صدرا آرمان سپهر» در شرکت «سلامت دیبا فارمد» به تاریخ فروردین ۱۴۰۲، صاحب یک صندلی هیات‌مدیره شده است.

برجام؟ ضرر هم زده!

اما جبراییلی که با این افراد همکار است، درباره FATF همواره مخالفت کرده و تنها در شرایطی موافق این معاهده است که «اولا هیچ تحریمی وجود نداشته باشد و ثانیا گروه‌های مقاومت شامل گروه‌های تروریستی نشوند، لذا تا آن زمان اساسا امکان همکاری کامل با گروه ویژه اقدام مالی برای ایران وجود نخواهد داشت.»

همچنین از نظر جبراییلی برجام تقریبا کمکی که به اقتصاد کشور نکرده، هیچ؛ بلکه ضررهایی را هم وارد کرده است. او با همین نگاه، به حمایت از رییسی در انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و تلاش زیادی برای پیروزی او انجام داد. در هنگام بستن کابینه و تیم اقتصادی از سوی پیروز انتخابات، حدس و گمان‌های زیادی مطرح شد مبنی بر اینکه جبراییلی یکی از صندلی‌ها اقتصادی دولت را صاحب خواهد شد. اما پیش‌بینی‌ها درست از آب در نیامد.

تبدیل شدن از حامی به منتقد

بعد از گذشت حدود یکسال از عمر دولت رییسی، جبراییلی انتقادهای تندی از قوه مجریه و خصوصا تیم اقتصادی دولت را آغاز کرد. در هنگامه حذف ارز ترجیحی در اردیبهشت ۱۴۰۱، او در توییتی نوشت: «حذف ارز ۴۲۰۰ و افزایش قیمت بنزین را یک توطئه تمام‌عیار علیه آیت‌الله رییسی می‌دانم. چنانکه فردای فاجعه آبان ۹۸ خبری و سخنی از بچه‌های شیکاگو که اردیبهشت ۹۸ به اتفاق IMF شوک‌درمانی را طراحی کردند، نبود، این‌بار نیز چنین خواهد شد و انگشت اتهام به سمت رییس‌جمهور نشانه خواهد رفت.»

اما یکی از نمایندگان که حامی سرسخت ابراهیم رییسی است، پاسخ تندی به جبراییلی داد. «مالک شریعتی» نوشت: «اینکه با حذف دلار جهانگیری مخالفید و دلیل هم دارید، اصلا ایرادی ندارد اما اینکه برای فرو کردن حرفت به ذهن مخاطب، با تکرار دروغ گران شدن بنزین، دارید با آبان ۹۸، «این‌همانی» درست می‌کنید، اگر نامردی نباشد، حتما با نظر کارشناسی و عدالتخواهی فرسنگ‌ها فاصله دارد. حالا هر جور صلاح می‌دانید!»

اما جبراییلی انتقادها را ادامه داد. در همان بازه زمانی او در توییتی دیگر نوشت: «همچنان به جمله‌سازی با عبارات یارانه پنهان، ارز ترجیحی، قاچاق، رانت، فساد و ... ادامه دهید تا مردمی که سفره‌شان را کوچک کردید، به تدبیرتان تکبیر بگویند! هدف تحریم‌ها، تقابل مردم و حاکمیت بود؛ تحریم نتوانست، تعدیل نشان داده که می‌تواند/ خدایا تو شاهدی که در انذار، کوتاهی نکردیم».

چند ماه قبل هم پس از اعلام شکسته شدن تورم، خطاب به رییسی نوشت: «آقای رییسی بزرگوار وعده نصف شدن نرخ تورم خاطرتان هست؟ نصف عمر دولت شما گذشت و رکورد ۳۰ ساله تورم در سال مهار تورم شکست. این وضع برخلاف ادعای حسن روحانی نتیجه بی‌برجامی نیست. ما در تجارت خارجی که موضوع تحریم است رکورد زدیم. ریلِ اقتصاد را عوض نکنید، روزهای تلخی در پیش است.»

هرچند یاسر جبراییلی این روزها منتقد اقدامات اقتصادی دولت و تورم و... شده، اما نمی‌توان از تلاش‌های او برای روی کار آمدن دولت ابراهیم رییسی چشم‌پوشی کرد؛ به عبارت دیگر او در دو بزنگاه انتخاباتی حمایت‌های سفت و سختی از ابراهیم رییسی انجام داد که دومین مرتبه منجر به پیروزی شد. اما او حالا در زمان مشکلات سخت دولت در کنار نوع مدیریت اقتصادی، تبدیل به منتقد شده است؛ البته که افکار عمومی نقش پر رنگ جبراییلی و جبراییلی‌ها را در ایجاد وضع کنونی فراموش نخواهد کرد؛ هرچند که تندترین انتقادات را هم داشته باشند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین