|
|
امروز: دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۸
کد خبر: ۳۶۳۱۰۶
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۹:۰۸
کارلو بوونتمپو، مدیر اقلیم برنامه کوپرنیک اتحادیه اروپا، در این باره گفت: «ال نینو معمولاً با رکوردشکنی دما در سطح جهانی همراه است. این که آیا این اتفاق در سال ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ رخ خواهد داد هنوز مشخص نیست، اما به نظر من احتمال زیادی وجود دارد که این اتفاق بیفتد.»


یورونیوز: دانشمندان آب و هوایی می‌گویند با تغییرات اقلیمی پیش رو حاصل از بازگشت پدیده «ال نینو»، جهان ممکن است در سال ۲۰۲۴-۲۰۲۳ شکستن رکورد دمای متوسط زمین را تجربه کند.

مدل‌های اقلیمی نشان می‌دهند که پس از گذشت سه سال از الگوی آب‌وهوایی «لا نینا» در اقیانوس آرام، که به طور کلی دمای کره زمین را اندکی کاهش می‌دهد، جهان در اواخر امسال به الگوی آب و هوایی ال نینو بازخواهد گشت که سبب خواهد شد دما بالاتر رود.

اِل‌نینو (El Niño)، معکوس لا نینا، نوعی رخداد اقلیمی کلان و چرخه آب و هوایی است که هر ۴ یا ۵ سال یکبار تکرار می‌شود. در اثر این پدیده و با کاهش سرعت باد‌هایی که به سمت غرب در امتداد استوا می‌وزند، آب گرم به سمت شرق رانده شده و دمای اقیانوس‌ها را بالا می‌برد. افزایش دمای اقیانوسی شدت گرفتن خشکسالی‌ها، ریزش باران‌های سیل‌آسا و بروز تغییرات بزرگ در آب و هوای کره زمین را در پی دارد.

کارلو بوونتمپو، مدیر اقلیم برنامه کوپرنیک اتحادیه اروپا، در این باره گفت: «ال نینو معمولاً با رکوردشکنی دما در سطح جهانی همراه است. این که آیا این اتفاق در سال ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ رخ خواهد داد هنوز مشخص نیست، اما به نظر من احتمال زیادی وجود دارد که این اتفاق بیفتد.»

آقای بوونتمپو اضافه کرد که مدل‌های آب و هوایی بازگشت به شرایط ال نینو را در اواخر تابستان، و احتمال وقوع ال نینوی قوی را در پایان سال نشان می‌دهند.

اگرچه گرم‌ترین سال ثبت شده جهان تا کنون سال ۲۰۱۶ و همزمان با وقوع یک ال نینوی قوی بوده، با این حال تغییرات آب و هوایی حتی در سال‌های بدون ال نینو نیز باعث افزایش دمای شدید شده است. دانشمندان می‌گویند هشت سال گذشته گرم‌ترین سال‌های ثبت شده در جهان بوده‌اند، امری که روند گرمایش طولانی‌مدت ناشی از انتشار گاز‌های گلخانه‌ای را نشان می‌دهد.

فریدریک اتو، مدرس ارشد در مؤسسه گرانتام کالج امپریال لندن، گفت که افزایش دمای ناشی از ال نینو می‌تواند تأثیرات تغییرات آب و هوایی کنونی در کشور‌ها را (از جمله موج‌های گرمای شدید، خشکسالی و آتش‌سوزی‌های جنگلی) بدتر کند.

وی اضافه کرد: «اگر ال نینو گسترش پیدا کند احتمال زیادی وجود دارد که سال ۲۰۲۳ حتی گرمتر از سال ۲۰۱۶ باشد، به ویژه با توجه به اینکه انسان‌ها به سوزاندن سوخت‌های فسیلی ادامه می‌دهند.»

روز پنجشنبه دانشمندان اتحادیه اروپا در برنامه کوپرنیک گزارشی منتشر کردند که در آن تغییرات اقلیمی شدید جهان در سال گذشته ارزیابی شده است.

بنابر این گزارش، سال گذشته در رتبه پنجم گرم‌ترین سال‌های تاریخ قرار گرفته است. اروپا گرم‌ترین تابستان خود را در سال ۲۰۲۲ تجربه کرده است، در حالی که بارش باران‌های شدید ناشی از تغییرات اقلیمی سبب وقوع سیل فاجعه‌آمیز در پاکستان شده و سطح یخ دریای قطب جنوب نیز در ماه فوریه به پایین‌ترین حد خود رسیده است.

مطابق برآورد دانشمندان اتحادیه اروپا، میانگین دمای جهانی در حال حاضر ۱.۲ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران پیش از انقلاب صنعتی است.

این گزارش می‌افزاید علیرغم اینکه اکثر تولیدکنندگان عمده گاز‌های گلخانه‌ای در جهان متعهد شده‌اند که در نهایت انتشار خالص خود را به صفر برسانند، با این حال انتشار جهانی گاز دی‌اکسید کربن در سال گذشته همچنان به افزایش خود ادامه داده است.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین