|
|
امروز: جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۶
کد خبر: ۳۶۱۲۶۳
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۵
با این وجود البخیتی پیش‌بینی کرد با توجه به اعتبار و جایگاه هر دو کشور ایران و عربستان این تحول نه فقط بر روابط یمن و عربستان بلکه بر کل روابط کشورهای عربی و اسلامی تاثیر مثبتی بگذارد. البخیتی افزود، هرگونه همگرایی میان کشورهای اسلامی در راستای منافع آنها بوده و آمریکا و اسرائیل را ناخرسند می‌کند.

برخی منابع در صنعاء تاکید کردند، راه‌حل در تهران نیست و راه‌حل بحران یمن موافقت با خواسته‌های صنعاء و ابراز حسن نیت با عمل به خواسته‌های مربوط به پرونده انسانی بدون وقت‌کشی یا فرار از تعهدات است.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه الاخبار چاپ لبنان، با توجه به ادامه مذاکرات میان صنعاء و ریاض با میانجیگری عمان، توافق روز جمعه عربستان و ایران، خوش‌بینی محافل یمنی درباره احتمال موفقیت در روند صلح را تقویت کرد به ویژه که عربستان تلاش می‌کند این توافق را راه جادویی برای خروج از بن‌بست در این کشور نشان دهد. اما برخی منابع در صنعاء در گفتگو با الاخبار تاکید کردند، راه‌حل در تهران نیست که اگر بود، در تلاش‌های قبلی خود برای متوقف کردن جنگ و لغو محاصره موفق شده بود، به ویژه که ریاض پیش از این بارها از تهران برای میانجیگری با صنعاء جهت متوقف کردن حملات علیه شرکت آرامکو طی سال گذشته کمک خواسته بود. این منابع افزودند، راه‌حل بحران یمن موافقت با خواسته‌های صنعاء و ابراز حسن نیت با عمل به خواسته‌های مربوط به پرونده انسانی بدون وقت‌کشی یا فرار از تعهدات است.

پیشتر جنبش انصارالله از این توافق استقبال کرد و عبد الملک العجری، عضو هیات مذاکره‌کننده آن، توافق یاد شده را نوید خوبی برای آرام شدن درگیری‌های منطقه‌ای دانست و گفت، ادعای خطر ایران که عربستان آن را اساس حمله خود به یمن قرار داده بود، بی‌اعتبار شد و ریاض باید پس از این همگرایی از یمن عذرخواهی کرده و هرچه سریعتر جنگ و محاصره را متوقف کرده و شروع به بازسازی کند. محمد البخیتی، عضو دفتر سیاسی انصارالله نیز گفت، ازسرگیری روابط میان ریاض و تهران پیش از ازسرگیری روابط میان صنعاء و ریاض نشان می‌دهد که نبرد ما با کشورهای متخاصم نبردی مستقل است و تنها با بازپس‌گیری حاکمیت و استقلال یمن پایان خواهد یافت. با این وجود البخیتی پیش‌بینی کرد با توجه به اعتبار و جایگاه هر دو کشور ایران و عربستان این تحول نه فقط بر روابط یمن و عربستان بلکه بر کل روابط کشورهای عربی و اسلامی تاثیر مثبتی بگذارد. البخیتی افزود، هرگونه همگرایی میان کشورهای اسلامی در راستای منافع آنها بوده و آمریکا و اسرائیل را ناخرسند می‌کند.

از سوی دیگر، کنگره مردمی سراسری یمن در بیانیه‌ای اعلام کرد که این توافق می‌تواند نقش موثری در تقویت انسجام و همبستگی جهان اسلام و نیز دور کردن منطقه از درگیری‌ها و مداخله‌های خارجی ایفا کند. این کنگره در ادامه بیانیه خود ابراز امیدواری کرد که عربستان و ایران به مسؤولیت خود در پایان یافتن مشکلات و درگیری‌های چند سال گذشته منطقه عمل کنند تا امنیت و ثبات و نیز خواسته‌های ملت‌های منطقه از جمله همکاری و همبستگی کشورهای همسایه در زمینه‌های مختلف محقق شود.

در مقابل گروه‌ها و چهره‌های حامی ائتلاف واکنش‌های متفاوتی داشتند و برخی از توافق یاد شده استقبال کرده و برخی دیگر نسبت به پیامدهای آن برای منافعشان به عنوان آغاز اتمام جنگ هشت ساله ابراز نگرانی کردند. در این میان شورای انتقالی جنوب، همسو با امارات حمایت خود را از این توافق اعلام کرد اما کابینه معین عبد الملک، نخست وزیر دولت مستعفی یمن ابراز امیدواری کرد که این توافق نقش موثری در جلوگیری از آنچه «دخالت ایران در یمن ایفا کند. کابینه دولت مستعفی یمن مدعی شد که موضعگیری‌هایش بر اساس اقدامات و عملکردها است و تا زمانی که تغییری واقعی رخ دهد، به تعامل محتاطانه خود با حاکمیت ایران ادامه خواهد داد. حزب اصلاح و سایر جریان‌های وابسته به عربستان از این توافق استقبال کردند اما یوسف الحاضری، سردبیر روزنامه اخبار الیوم نزدیک به حزب اصلاح در توییتی خیانت ریاض به قوانین و استفاده از برگ برنده یمن برای تقویت منافع منطقه‌ای و بین‌المللی‌اش را محکوم کرده و آن را متهم کرد که مانع حل‌وفصل نظامی در جبهه‌ها بوده و عامدانه دولت را تضعیف کرد تا امروز نفوذ در منطقه را با ایران شریک شود.

موضعگیری گروه‌های یمنی در مورد توافق ایران و عربستان بر اساس محاسبات سود و زیان به این شکل است، برخی چهره‌های سیاسی در صنعاء معتقدند که این توافق یک مساله ایرانی-عربستانی و مرتبط با منافع دو کشور است و مساله یمن شرایط خاص خود را دارد، همچنین آنها هر گونه تاثیر مثبت توافق بر مساله یمن در آینده نزدیک را بعید دانستند. اما برخی کارشناسان بر این باورند که ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان پیامدهای مثبتی برای وضعیت یمن خواهد داشت چراکه تا چند روز دیگر جنگ در یمن وارد نهمین سال خود خواهد شد، آنها همچنین به بُعد منطقه‌ای و بین‌المللی این بحران که در چند سال گذشته به خوبی نمایان و بر پیچیدگی‌های آن افزوده شده و به چالش بزرگی برای روند صلح تبدیل شده، اشاره کردند. در همین چارچوب عبد الغنی الزبیدی، کارشناس نظامی در صنعاء به الاخبار گفت، یمن به توافق ایران و عربستان اهمیت می‌دهد و امیدوارم منطقه شاهد آشتی‌های متعددی باشد که به وضعیت تنش پایان داده و شرایط را به قبل از قطع روابط میان تهران و ریاض بازگرداند. الزبیدی افزود، این توافق مقدمه آشتی با صنعاء است و توقف جنگ و محاصره مهمترین نتیجه آن است، ریاض با این توافق خواسته پیش از اعلام توافق با صنعاء اقدامی انجام داده و شرایط را برای آن آماده کند، این کارشناس نظامی در ادامه پیش‌بینی کرد که توافق صلح طی چند روز آینده و یا در صورت تاخیر در ماه رمضان با میانجیگری عمان امضا شود تا به این ترتیب ریاض اعلام کند که توافق ما با تهران منجر به توافق ما با صنعاء شد. همچنین او بعید دانست که انصارالله در حال حاضر به عربستان حمله کند و علت آن هم این است که انصارالله امتیازهایی شامل پرونده‌های انسانی از جمله موضوع پرداخت حقوق‌ها و لغو کامل محاصره و توقف جنگ را به دست خواهد آورد.



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین