کد خبر: ۳۲۹۳۶۵
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۸

 یورونیوز: حزب حاکم از جناح محافظه‌کار راستگرا در انتخابات سراسری نروژ رقابت را به اتحاد چپ میانه واگذار کرد.

با اعلام نتایج انتخابات نروژ در روز سه‌شنبه ۱۴ سپتامبر (۲۳ شهریور) «یوناس گاهر اشتوره»، رهبر حزب کارگر نروژ قرار است در همین روز مذاکرات خود را برای ایجاد یک اتحاد جدید و تشکیل دولت ائتلافی آغاز کند.

با اتمام شمارش آرا در نروژ حزب کارگر که بزرگترین حزب سیاسی نروژ به شمار می‌رود به همراه دو متحد چپگرای این حزب یعنی سوسیالیست‌ها و حزب میانه‌رو طرفدار اروپا اکثریت پارلمان، یعنی ۱۰۰ کرسی از مجموع ۱۶۹ کرسی آن را به دست آوردند. حزب حاکم با کسب تنها ۶۸ کرسی در انتخابات پارلمانی شکست سنگینی را متحمل شد و یک کرسی پارلمان نیز به یکی از احزاب منتقد درشمال کشور رسید.


کمیسیون انتخابات نروژ مشارکت را ۷۶.۵ درصد اعلام کرده است. این میزان در انتخابات قبلی بیش از ۷۸ درصد بود.

یوناس گاهر اشتوره، سیاستمدار ۶۱ ساله شب گذشته در جمع طرفدارانش اعلام کرد که از طرف‌هایی که خواهان تغییر در روند سیاسی در نروژ هستند دعوت به همکاری خواهد کرد. حزب کارگر پیشتر وعده داده بود که به سمت استفاده از انرژی‌های پاک مانند نیروی باد و هیدروژن آبی که از گاز طبیعی برای تولید سوخت جایگزین استفاده می‌شود خواهد رفت.

حزب محافظه‌کار شکست خود در انتخابات را پذیرفت. ارنا سولبرگ، نخست وزیر کنونی و رهبر حزب محافظه‌کار پس از پایان انتخابات گفت: «ما می‌دانستیم که برای پیروزی به معجزه نیاز داریم. من به گاهر اشتوره که با اکثریت آشکار پیروز انتخابات شده تبریک می‌گویم.»

این شکست در حالی رقم می‌خورد که حزب محافظه کار در انتخابات سال ۲۰۱۳ توانسته بود حزب کارگر را کنار بگذارد و سولبرگ از آن زمان به عنوان نخست وزیر نروژ فعالیت می‌کرده است. او امیدوار بود که به اولین نخست وزیر در نروژ تبدیل شود که برای سومین دوره چهار ساله متوالی پیروز انتخابات شود. او در طول هشت سال تصدی خود اکتشافات نفت را گسترش داد، مالیات را کاهش و همچنین به دنبال کارآمدتر کردن مدیریت دولتی در کشور بود.


موضوع گسترش یا محدود کردن اکتشافات نفتی یکی از مهم‌ترین مسائلی به شمار می‌رفت که در جریان کارزار انتخاباتی در نروژ مورد توجه قرار گرفته بود. در حالی که حزب حاکم محافظه‌کار و دست راستی از گسترش این صنعت استقبال می‌کرد در مقابل ائتلاف چپ‌ها از توجه بیشتر به انرژی‌های تجدید پذیر سخن می‌گفتند. پیروزی دوباره سولبرگ خبر خوبی برای کمپانی‌های نفتی به شمار می‌رفت اما در عین حال کارشناسان معتقدند حتی روی کار آمدن ائتلافی از حزب کارگر و چپ‌ها هم نمی‌تواند تغییراتی رادیکال در وضعیت صنعت نفت و گاز این کشور ایجاد کند.

حزب میانه‌رو با کسب نزدیک به ۱۴ درصد آرا توانسته ۳.۶ درصد آرای خود را افزایش دهد و با کسب ۹ کرسی مجلس به دستاورد مهمی برسد. رهبر این حزب تریگو اسلاگسولد که از کشاورزی به سیاست روی آورده حالا توانسته مجموعه سیاسی تحت مدیریت خود را به سومین حزب بزرگ و قدرتمند در کشورش تبدیل کند.

این حزب بیشتر از منافع پایگاه‌ روستاییان دفاع می‌کند و تشکیل ائتلافی میان حزب کارگر، میانه‌رو و چپ سوسیالیستی چندان هم ساده نخواهد بود. ماینه‌روها گفته‌اند با چپ سوسالیستی ائتلاف نمی‌کنند و این سه حزب در مورد سرعت خروج از صنعت نفت با یکدیگر اختلاف نظر دارند. حزب چپ سوسیالیستی اما که مدافع قوی مسائل محیط زیستی است طرفدار کاهش هرچه سریع‌تر تمرکز بر حوزه نفت و اکتشافات در این حوزه است.

این سه حزب پیشتر و در دولت‌های ینس استولتنبرگ در در سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۳ با یکدیگر کار کرده‌اند. آقای استولتنبرگ که در حال حاضر دبیرکل ناتو است در آن‌ سال‌ها به عنوان نخست وزیر نروژ فعالیت کرده بود.

صنعت نفت حدود ۱۴ درصد از تولید ناخالص داخلی نروژ و همچنین ۴۰ درصد از صادرات این کشور را به خود اختصاص داده است. ضمن اینکه ۱۶۰ هزار شغل به صورت مستقیم با این صنعت گره خورده است. همین موضوعات باعث شده امکان کاهش تمرکز در صنعت نفت در این کشور با پیچیدگی‌های زیادی رو به رو شود.

با نتایجی که در انتخابات نروژ به دست آمد، اکنون هر پنج کشور منطقه اسکاندیناوی در شمال اروپا دارای دولت‌های چپگرا هستند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین