|
|
امروز: جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۵۵
کد خبر: ۲۷۲۶۶۶
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۶
. عربستانی‌ها نیز در مقابل یک استقبال باشکوه از ترامپ به عمل آوردند. به او مدال اعطا کردند و برنامه‌هایشان برای معاملات تجاری و تسلیحاتی با آمریکا را بیان کرده و از رئیس جمهوری آمریکا برای شرکت در یک مراسم رقص شمشیر سنتی دعوت به عمل آوردند.
 رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه گذشته اقدام به وتو کردن سه لایحه در کنگره با هدف ممانعت از فروش تسلیحاتی به ارزش ۸ میلیارد دلار به عربستان و هم‌پیمانش یعنی امارات کرد. این جدیدترین مورد از لطفی بود که رئیس جمهوری آمریکا در حق عربستان انجام داد اما در طول دوران ریاست جمهوری او به غیر از این مورد می‌توان دست کم به ۱۰ لطف دیگری که او در حق عربستان داشته، اشاره کرد.

 شبکه یورو نیوز در گزارشی درباره اقداماتی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تاکنون در راستای نفع رساندن به عربستان و حاکمانش انجام داده، می‌نویسد: "دونالد ترامپ از همان اولین روزهای ریاست جمهوری‌اش عربستان را مورد عنایت قرار داد و این کشور را در بطن سیاست خارجی خود در خاورمیانه قرار داده و در همین راستا مواضع ریاض از جمله علیه ایران و اشتهایش برای کسب سلاح‌های ساخت آمریکا تقسیم شده است.

با این حال ترامپ با انتقادهایی از جمله از سوی حامیان خودش در حزب جمهوری‌خواه از بابت فرش قرمزهایی روبه‌رو است که برای حاکمان عربستان پهن می‌کند.

در اینجا می‌توان یک فهرست از ۱۰ مورد از اقداماتی که دولت ترامپ به نفع عربستان انجام داده، ذکر کرد:

۱. ترامپ عربستان را اولین مقصد برای نخستین سفر خارجی خود به عنوان رئیس جمهوری آمریکا انتخاب کرد. در ماه مه ۲۰۱۷ ترامپ ریاض را برای اولین سفر خارجی خود از زمان رسیدن به ریاست جمهوری انتخاب کرد. این یک اقدام بی‌سابقه از سوی یک رئیس جمهوری منتخب جدید در تاریخ آمریکا محسوب می‌شود. عربستانی‌ها نیز در مقابل یک استقبال باشکوه از ترامپ به عمل آوردند. به او مدال اعطا کردند و برنامه‌هایشان برای معاملات تجاری و تسلیحاتی با آمریکا را بیان کرده و از رئیس جمهوری آمریکا برای شرکت در یک مراسم رقص شمشیر سنتی دعوت به عمل آوردند.

۲. ترامپ محاصره عربستان علیه قطر را تحسین کرد. کمی بعد از سفر ترامپ به ریاض، عربستان، امارات و بحرین و مصر اقدام به اعمال محاصره علیه قطر کردند. ترامپ در ۶ ژوئن ۲۰۱۷ در توییتی این اقدام را تحسین کرد، در حالی که این تحسین ترامپ متناقض با صحبت‌های مقامات دولت خودش در راستای دعوت طرف‌های اختلاف به آرامش و مصالحه بود. ترامپ گفت: من در سفر اخیرم به خاورمیانه اظهار کردم که دیگر نباید ایدئولوژی رادیکال تامین مالی شود. رهبران کشورهای محاصره‌کننده انگشت اتهام را به سمت قطر گرفتند و گفتند: آنجا را نگاه کنید!

پس از آن رکس تیلرسون، وزیر خارجه سابق آمریکا و جیمز ماتیس وزیر دفاع اسبق دولت ترامپ اعلام کردند که نسبت به این محاصره اعمال شده علیه قطر در بی‌خبری قرار گرفته بودند.

۳. ترامپ فروش بمب‌های هدایت شده دقیق به عربستان را از سر گرفت. دولت ترامپ در ژوئن ۲۰۱۷ به کنگره اطلاع داد که قصد دارد فروش بمب‌های هدایت شونده دقیق به عربستان را که از سوی باراک اوباما رئیس جمهوری سابق متوقف شده بودند با توجه به نگرانی‌ها از بابت مرگ غیرنظامیان در حملات هوایی ائتلاف عربستان به یمن از سر بگیرد.

۴. ترامپ از سرکوب مخالفان در ریاض از سوی محمد بن سلمان استقبال کرد. بعد از آنکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در نوامبر ۲۰۱۷ عملیات دستگیری صدها تاجر و مقام و عضو ارشد خاندان سلطنتی عربستان را در هتل ریتز کارلتون رقم زد و خواستار دریافت پول از بابت فساد این مقام‌ها شد. ترامپ این عملیات سرکوب را تحسین کرد. ترامپ دو روز بعد از مشخص شدن این عملیات دستگیری در توییتی نوشت: اعتماد زیادی به ملک سلمان و ولیعهدش در عربستان دارد. آنها دقیقا می‌دانند دارند چه کار می‌کنند. برخی از آنهایی که این رفتار تند علیه آنها صورت گرفته کسانی بودند که سال‌ها مشغول دوشیدن کشورشان بودند.

۵. دولت ترامپ از محکوم کردن عملکرد عربستان در جنگ یمن طفره رفت. مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به یک ضرب الاجل تعیین شده از سوی کنگره در سپتامبر ۲۰۱۸ عنوان کرد که عربستانی‌ها به قوانین جنگ در یمن پایبند هستند و اجازه به دسترسی‌های به کمک‌های انسان دوستانه را به یمنی‌ها می‌دهند در حالی که گروه‌های حقوق بشری به عکس این وضعیت اعتراض کرده و مقامات وزارت خارجه آمریکا نیز به آن معترض بودند.

۶. پاسخ ترامپ به حادثه قتل جمال خاشقجی. قتل جمال خاشقجی ستون نویس اصالتا عربستانی روزنامه واشنگتن پست و از منتقدان حاکمیت عربستان در محل کنسولگری این کشور در استانبول در اکتبر ۲۰۱۸ با واکنش اعتراض آمیز بین‌المللی روبه‌رو شد. سازمان سیا نیز بعدا نتیجه گرفت که این ولیعهد عربستان بوده که دستور این قتل را داده است اما دونالد ترامپ در ۲۰ نوامبر سال گذشته در بیانیه‌ای با تیتر ایستادن در کنار عربستان عنوان کرد آژانس‌های اطلاعاتی ما به ارزیابی تمامی اطلاعات ادامه می‌دهند اما موضوع می‌تواند این باشد که ولیعهد عربستان از این واقعه اسفناک اطلاع داشته است- شاید او اطلاع داشته و شاید هم اطلاع نداشته است! بر همین اساس ما ممکن است هرگز تمامی حقایق پیرامون قتل جمال خاشقجی را متوجه نشویم. در هر صورت این روابط ما با پادشاهی عربستان است که برقرار است. ترامپ همچنین در مصاحبه‌ای با ان بی سی در ژوئن ۲۰۱۹ بار دیگر از عربستان به دلیل مشتری مهم سلاح‌های آمریکایی بودن دفاع کرده و یافته‌های یک گزارش سازمان ملل که تحقیقاتی کامل درباره قتل خاشقجی را مطالبه کرده، کم اهمیت خواند.

۷. دولت ترامپ با دادن تکنولوژی‌های هسته‌ای به عربستان بعد از قتل خاشقجی موافقت کرد. دولت ترامپ در دو موقعیت یکی در ۱۸ اکتبر ۲۰۱۶ ، ۱۶ روز بعد از حادثه قتل خاشقجی و در ۱۸ فوریه ۲۰۱۹ با منتقل ساختن تکنولوژی‌های حساس هسته‌ای به عربستان سعودی موافقت کرد. انتقال تکنولوژی‌های هسته‌ای به عربستان همراه با مذاکراتی درباره یک توافق مربوط به امکان تحقق همکاری‌های هسته‌ای با ریاض بوده‌اند. ریک پری وزیر انرژی آمریکا در جلسه استماعی در مارس ۲۰۱۸ از پاسخ به پرسش‌ها درباره اینکه آیا دولت ترامپ چنین توافقی با عربستان را بدون به اصطلاح "استاندارد طلایی" و محدودیت‌های این استاندارد در زمینه غنی سازی اورانیوم و باز فراوری پلوتونیوم منعقد می‌کند طفره رفت.

۸. آمریکا مانع تصویب قطعنامه شورای سازمان  امنیت مل در باره یمن شد. در دسامبر ۲۰۱۸ دولت ترامپ تهدید به وتو کردن قطعنامه‌ای تهیه شده از سوی بریتانیا به منظور درخواست پاسخگو کردن عربستان و کشورهای دیگر از بابت جنایات جنگی در یمن و وادار کردن آنها به دادن دسترسی مستقیم یمنی‌ها به محموله‌های غذایی و دارویی در بنادر یمن کرد. بعدا اما یک قطعنامه با لحن کاملا تلطیف شده تصویب شد.

۹. ترامپ قطعنامه کنگره برای پایان دادن شراکت آمریکا در جنگ عربستانی را وتو کرد. ترامپ در ۱۶ آوریل گذشته یک قطعنامه دو حزبی در کنگره برای مطالبه پایان یافتن پشتیبانی نظامی آمریکا از جنگ تحت رهبری عربستان در یمن را وتو کرد. این برای نخستین بار بود که هر دو مجلس اصلی کنگره آمریکا اقدام به تصویب قطعنامه‌ای بر مبنای قانون اختیارات جنگی با هدف محدود کردن توانایی و اختیارات رئیس جمهوری برای استقرار نظامیان در جنگ کردند.

۱۰. آمریکا به اقدام خارج کردن نام عربستان از فهرست سیاه عوامل به کارگیری کودک‌سربازان کرد. در ۲۰ ژوئن مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا تصمیم گرفت نام عربستان در فهرست سیاه سالانه کشورهای عامل به کارگیری کودک‌سربازان در جنگ گنجانده نشود در حالی که این به رغم توصیه‌های مقامات داخل وزارت خارجه آمریکا انجام گرفت."


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین