|
|
امروز: چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۵:۵۰
کد خبر: ۲۶۲۴۰۸
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۲
اگر اروپایی‌ها واقعاً به این نتیجه برسند که احتمال خروج ایران از برجام وجود دارد، حتماً تلاش می‌کنند با اعطای امتیازات بیشتر مقامات ایرانی را ترغیب به ماندن در برجام کنند و این چیزی است که مقامات کشورمان نیز به آن آگاهند.
 «من معتقدم آقای روحانی تهدید نکرد بلکه از واقعیت محتملی سخن گفت که رفتارهای اروپا می‌تواند باعث آن شود.»

روزنامه آرمان امروز نوشت: «روز چهارشنبه شورای عالی امنیت ملی با صدور بیانیه‌ای از تغییر سیاست‌های جمهوری اسلامی در خصوص برجام خبر داد. در این بیانیه که رئیس‌جمهوری در جلسه هیأت دولت به مفاد آن اشاره کرد، تصریح شده که ایران برخی تعهدات خود در برجام را کاهش خواهد داد. بر اساس اعلام حسن روحانی، ایران دیگر اورانیوم و آب سنگین خود را نخواهد فروخت و به سقف‌هایی که درباره این دو ماده در برجام اشاره شده، پایبند نخواهد بود. اعلام این مواضع در ۱۸ اردیبهشت، سالگرد خروج غیر قانونی آمریکا در برجام پیغامی روشن برای دیگر طرف‌های برجام داشت.

«آرمان» در گفت‌وگو با فیاض زاهد، نماینده ادوار مجلس و استاد دانشگاه به بررسی دلایل و نتایج اتخاذ این تصمیم از سوی ایران پرداخته است. زاهد می‌گوید که تصمیم دولت، تصمیمی صحیح و بر اساس واقعیت‌های بین‌المللی بوده و اروپا باید هزینه تأمین امنیت خود از طریق برجام را بپردازد. گزیده این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

- موضع دولت با توجه به زمان‌بندی اعلام آن که همزمان با خروج غیر قانونی ایالات متحده از برجام صورت گرفت و پیام روشنی که برای آمریکا و دیگر کشورها داشت، موضعی بحق و مناسب بود.

- اعلام این مواضع در سالروز خروج دولت ترامپ از این توافق بین‌المللی و پس از صبر استراتژیک یک ساله‌ای که برای فرصت‌دادن به مردم منطقه و افکار عمومی جهان اتفاق افتاد، اقدامی مفید است.

- این صبر یک ساله به ما اجازه داد تا با استفاده از دیپلماسی عمومی، حسن نیت و ظرفیت تعامل منطقی ایران برای شفاف‌شدن مسائل را به جهانیان نشان دهیم و بسیاری از بهانه‌ها را از طرف مقابل گرفت.

- اروپا می‌دانست ایران در قدم اول از برجام خارج نخواهد شد لذا همان‌گونه که ما تهدید به خروج از برجام و دادن فرصت ۶۰ روزه به اروپایی‌ها کردیم، آنها نیز به‌دنبال اهرم‌های فشاری مانند بردن پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند تا ما را از انجام اقدامات متقابل بازدارند.

- مشکل اروپا آن است که به برجام اعتقاد دارد ولی راه‌های منطقی و اثرگذار برای اجرای آن را در اختیار ندارد.

- اروپایی‌ها از نظر سیاسی و اصول بین‌الملل با رفتار آمریکا در خصوص ایران مخالف هستند.

- اروپا بدش نمی‌آید که هزینه رفتار غیر قانونی را آمریکا بپردازد و آنها در سایه آمریکا حداقل امتیازات را به ایران دهند.

- اگر اروپایی‌ها واقعاً به این نتیجه برسند که احتمال خروج ایران از برجام وجود دارد، حتماً تلاش می‌کنند با اعطای امتیازات بیشتر مقامات ایرانی را ترغیب به ماندن در برجام کنند و این چیزی است که مقامات کشورمان نیز به آن آگاهند.

- اصلاً منطقی نیست که ما تمام عوارض تحریم، نارضایتی و فشار را در داخل به دوش بکشیم و در برجام هم بمانیم.

- برای اروپا برجام بسیار اهمیت دارد، زیرا این توافق در منطقه‌ای منعقد شده که اثرات بسیار بیشتری روی امنیت قاره سبز دارد و اگر آنها مایل به حفظ آن هستند، باید سهم خود را پرداخت کنند.

- تحریم‌های فعلی بسیار سخت‌تر از تحریم‌های دوره قبل است و اگر قرار باشد که ما سودی از برجام نبریم، چرا باید اجازه دهیم ما را تهدید کنند. تصمیم دولت درست بود و با پشتوانه توان آقای ظریف و تیم حرفه‌ای ایشان باید دنبال قدم‌های بعدی باشیم.

- اگر دولت ایران دولتی مسئول نبود و به وظایف و رسالت انسانی خود توجه نمی‌کرد و مانند ژنرال نوریگا در پاناما رفتار می‌کرد، می‌توانست ایران را به هاب صادرات مواد مخدر به اروپا تبدیل کند.

- من معتقدم آقای روحانی تهدید نکرد بلکه از واقعیت محتملی سخن گفت که رفتارهای اروپا می‌تواند باعث آن شود.

- آمریکا به‌دنبال آن است که با بالابردن سطح تنش ما را وادار به گفت‌وگو کند. استراتژی نهایی آمریکا مصالحه با ایران است و حاضر است برای دستیابی به این هدف، دست به درگیری‌های محدود نظامی با ایران بزند.»



ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین