کد خبر: ۲۵۴۳۴
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۵
روز گذشته دلار برای دومین روز متوالی کاهش یافت. در این روز قیمت دلار با 15 تومان افت نسبت به روز دوشنبه به 3240 تومان رسید تا پس از رفتار هیجانی قیمت‌ها در روزهای گذشته، به سطح کمتر از 3250 تومانی بازگردد.

برخی از تحلیلگران معتقدند با منطقی شدن فضای انتظارات، تغییرات قیمتی دلار مجددا با اندازه‌ای کمتر انجام خواهد گرفت. هر چند همزمان تاکید می‌کنند که با توجه به تورم سال‌های گذشته و تورم فعلی، «کاهش قیمت دلار» لزوما اثراتی مثبت بر اقتصاد کشور نخواهد گذاشت. به گفته این گروه، نکته مهم در بازار ارز این است که اولا، شدت نوسان‌ها کم باشد و ثانیا، رفتار قیمتی ارز به گونه‌ای باشد که با ایجاد تناسب بین قیمت‌های داخلی و خارجی، به «کاهش قیمت واقعی ارز» و «تضعیف رقابت‌پذیری تولیدات داخلی و تشدید واردات» منجر نشود.

روز گذشته قیمت دلار در شروع کار بازار بر تابلوی اکثر صرافی‌ها 3250 تومان ثبت شد که کاهشی 5 تومانی نسبت به روز پیشین داشت. در ادامه قیمت دلار با 10 تومان کاهش دیگر به 3240 تومان و در ساعات میانی ظهر با 5 تومان افت دیگر به 3235 تومان رسید. در این ساعات بهای دلار بر تابلوی برخی صرافی‌ها 3230 تومان هم ثبت شد؛ ولی  در ساعات انتهایی بازار بهای این ارز دربرابر کاهش بیشتر قیمت مقاومت کرد و دلار با 5 تومان افزایش به 3240 تومان رسید.

 روز سه‌شنبه دلار در بین فعالان غیر‌رسمی هم با نرخ 3232 تومان معامله می‌شد که اختلافی 8 تومانی با فعالان رسمی بازار داشته است. نکته جالب تفاوت نرخ خرید صرافی‌ها و نرخ خرید دلالان است. در این روز در حالی‌که اکثر صرافی‌ها نرخ خرید خود را 3210 تومان اعلام کردند، دلالان به خرید دلار با نرخ 3230 تومان پرداختند.

  تاثیرپذیری بازار از عوامل انتظاری
به‌نظر می‌رسد با خبر پایان مذاکرات نیویورک و تغییر انتظارات نسبت به احتمال توافق در میان برخی فعالان، بهای دلار در دو روز ابتدایی هفته افزایش یافت و تا حدودی با کاهش اثر این خبر، قیمت این ارز در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه کاهش پیدا کرد. روز دوشنبه «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با خبرگزاری «ایتارتاس» اعلام کرد که رایزنی‌های وزرای امور خارجه ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 درخصوص پرونده هسته‌ای ایران تقریبا از 10 روز دیگر سر گرفته خواهد شد؛ ولی صحبت بر سر مذاکرات دوجانبه و چندجانبه است و نشستی با حضور وزیران خارجه طرفین برگزار نخواهد شد.

 در روزهای اخیر برخی از مسوولان دیپلماتیک طرفین، نسبت به نزدیک شدن مواضع دو طرف و افزایش احتمال حصول توافق صحبت‌هایی را مطرح کرده‌اند. به‌نظر می رسد انتشار این اخبار عامل مهمی برای ریزش‌های جزئی  قیمت دلار در بازار بوده است. به این ترتیب، به‌نظر می‌رسد در روزهای اخیر بازار از عوامل انتظاری بیشتر از عوامل بنیادی تاثیرگرفته است. همچنین روز گذشته بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را 26 هزار و 668 ریال اعلام کرد که کاهشی یک ریالی نسبت به روز دوشنبه داشت.

   از خرسندی تا نارضایتی دلالان
دلالانی که در روزهای ابتدایی هفته به امید افزایش قیمت بیشتر اقدام به خرید دلار کردند، با افت قیمت دلار در روزهای اخیر بسیار نگران و ناراحت و عصبی هستند. گروهی از آنها در این حالت با بدبینی کاهش قیمت دلار را ناشی از تزریق و توزیع ارز در بازار می‌دانند. روز گذشته این عده از هراس ادامه کاهش قیمت تلاش کردند ارز خود را به فروش برسانند.

این در حالی است که گروهی دیگر در بازار اعتقاد دارند علت کاهش قیمت دلار در دو روز گذشته بی‌تمایلی خریداران به خرید دلار در این نرخ است.  این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که به باور برخی فعالان، روز یکشنبه با افزایش قیمت دلار به یک‌باره گروهی از تاجران از هراس افزایش قیمت بیشتر شروع به خرید ارز مورد نیاز خود کردند و به‌دنبال آن بهای شاخص ارز افزایش بیشتری یافت. با این حال با افت قیمت دلار در دو روز گذشته، اکثر فعالان انتظار کاهش قیمت بیشتری را دارند.

در این بین گروهی در بازار هستند که در روزهای اخیر که قیمت کاهش پیدا کرده است، تلاش می‌کنند به خرید ارز بپردازند. این عده که باور به افزایش قیمت دوباره دارند در این روزها که قیمت ارز تا حدودی کاهش پیدا کرده، قصد دارند به خرید دلار بپردازند و در آینده در روزهایی که قیمت بالا می‌رود به فروش ارز خریداری شده خود بپردازند.

  یکی از این معامله‌گران با خوش‌بینی به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «در چند سالی که در بازار بوده‌ام، به این نتیجه رسیده‌ام که خریدار بازار همیشه برنده بازار بوده است.» با این حال برخی از این فعالان در حال انتظار برای کاهش قیمت بیشتر هستند.  به گفته ّآنها کسی در این روزها برنده بازار خواهد بود که در کف قیمت بازار به خرید ارز بپردازد.

به‌نظر می‌رسد ریسک بازار در این روزها برای این دسته از معامله‌گران در تشخیص کف بازار است. در این میان برخی دلالان با احتیاط بیشتری هم‌چنان سعی می‌کنند به معاملات روزمره بپردازند و دلار خریداری شده خود را  در همان روز به فروش برسانند. به اعتقاد این عده از آنجا ‌که دلیل مشخصی برای افزایش قیمت دلار در آینده نزدیک وجود ندارد، نباید در این روزها دست به ریسک زد.

  افت دوباره سکه
روز گذشته هر سکه بهار آزادی به بهای 934 هزار تومان معامله شد که کاهشی 4 هزار تومانی نسبت به روز دوشنبه داشت. این در حالی است که روز گذشته تا حدودی بین فروشندگان سکه راجع به نرخ فروش توافقی وجود نداشت.

قیمت سکه روز گذشته میان فروشندگان بین932 هزار تومان تا 940 هزار تومان بود، هر چند که نرخ فروش  غالب همان 934 هزار تومان بود. روز سه‌شنبه با وجود افت یک درصدی اونس در بازارهای جهانی و کاهش 3/0 درصدی دلار در بازارهای داخلی، قیمت سکه تنها 4/0 درصد کاهش پیدا کرد  و به‌نظر می‌رسد فروشندگان سکه تا حدودی در این روز  در برابر کاهش قیمت بیشتر مقاومت کردند.
منبع : دنیای اقتصاد
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین