روز گذشته شرکتهای پالایشی نقش موثری در نوسانات شاخصهای بازار سرمایه داشتند که علت آن را میتوان افزایش قیمت جهانی نفت دانست. امروز نیز در معاملات بازار سهام ایران شاهد رشد فزاینده قیمتها در گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای بودیم. به طوری که سه نماد پالایشی از جمله پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران از تاثیرگذارترین سهمها روی نماگرهای بازار سرمایه بودند. در نمادهای یاد شده حضور خریداران حقیقی در مقابل حقوقیها پررنگ بود.
از طرفی کاهش مقدار صادرات نفتی ایران طی ماههای گذشته سبب پررنگ شدن ریسکهای سیستماتیک در بازار سرمایه شده است. بسیاری از سهامداران گروه نفتی طبیعتا نگران از وضعیت فروش نفت ایران در آینده هستند.
در کنار این موضوع عرضه نفت خام سبک در رینگ بینالملل بورس انرژی دو بار انجام شده و قرار است، فردا (یکم بهمن) برای سومینبار انجام شود. آنگونه که اعلام شده نحوه تسویه این معاملات به صورت ریالی میتواند صورت گیرد. در نتیجه ورود ارز به کشور حاصل از صادرات نفت خام از طریق بورس انرژی به مراتب مقدار کمی است و این موضوع میتواند تاثیر بسزایی در معاملات سهام شرکتهای وابسته به نفت باشد.
امروز در کنار گروههای پالایشی که فشار زیادی برای رشد شاخص داشتند، نمادهای پتروشیمی و بانکی دست به دست یکدیگر دادند تا شاخصهای بازار سهام در تراز پایینتری قرار گیرد و در این امر بسیار هم موفق بودند؛ به طوری که شاخص کل بازده نقدی و قیمتی امروز بیش از ۵۰۰ واحد افت کرد و در نیمه کانال ۱۶۵ هزار واحدی قرار گرفت.
از جمله شرکتهایی که معامله سهامشان تاثیر کاهنده بر شاخصهای بازار سرمایه داشت، میتوان به صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، بانک ملت، بانک تجارت و پتروشیمی پارس اشاره کرد.
گروه محصولات شیمیایی که تعداد نمادهایش روی شاخصهای بازار تاثیر کاهنده داشتند، امروز عمدتا با کاهش قیمت در بسیاری از سهمها مواجه شد، اما در عین حال تعدادی از سهمهای این گروه توانستند با رشد آرامی تا پایان ساعات معاملاتی پیش روند و کمتر یک درصد رشد کنند.
همچنین نمادهای گروه بانکی که عمدتا صورتهای مالیشان زیان را نشان میدهد، امروز اکثرا با بیش از سه درصد کاهش قیمت روبرو شده است. افت قیمت در گروه بانکها و موسسات اعتباری طی امروز و روز گذشته در حالی صورت میگیرد که رییس بانک مرکزی سابقا اعلام کرده بود که از ابتدای بهمنماه سال جاری یعنی از فردا، سود سپردههای بانکی به صورت ماهشمار پرداخت خواهد شد و این موضوع هزینهها را بر روی بانکها و موسسات اعتباری به مراتب کاهش میدهد.
در گروه خودرو و ساخت قطعات نیز امروز فعالان بازار سرمایه شاهد کاهش قیمت برای تقریبا بیش از نیمی از سهمهای این گروه بودند. این موضوع نیز در حالی صورت میگیرد که به تازگی قیمت خودروها در ایران با رشد فزایندهای مواجه شده و عدهای معتقد بودند با افزایش قیمت خودروها زیانها جبران میشود و اقبال سهامداران به خرید این سهمها افزایش مییابد، اما بسیاری معتقدند ساختارهای نامناسب اقتصادی در خودروسازان کشور سبب شده که حتی افزایش قیمت خودرو تا حدود ۱۰۰ درصد هم نتواند زیان انباشته آنها را جبران کند.
همانگونه که گفته شد امروز نماگر اصلی بازار سرمایه ۵۵۶ واحد کاهش پیدا کرد و تا رقم ۱۶۵ هزار و ۵۷۴ واحدی پایین آمد. همچنین شاخص کل هموزن نیز با ۱۱۶ واحد افت مواجه شد و به رقم ۲۹ هزار و ۳۳۵ واحدی رسید.
همچنین شاخص آزاد شناور با ۹۵۳ واحد رشد به نیمه کانال ۱۸۰ هزار واحدی رسید و شاخص بازار اول و دوم نیز هر کدام به ترتیب ۲۸۱ و ۱۷۲۲ واحد افت کردند.
ارزش معاملات بورس تهران در دومین روز کاری این هفته به رقم ۶۹۱ میلیارد تومان رسید که این رقم ناشی از دست به دست شدن بیش از ۲.۳ میلیارد سهم و اوراق مالی طی ۱۷۶ هزار و ۷۵۸ نوبت دادوستد بود.
در عین حال آیفکس با ۱۱ واحد کاهش بار دیگر کانال ۲۰۰۰ واحدی را ترک کرد و به رقم ۱۹۹۲ رسید. ارزش معاملات فرابورس ایران به عدد ۴۲۸ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات این بازار رقم ۷۴۸ میلیون سهم و اوراق مالی را تجربه کرد.