کد خبر: ۲۳۴۳۸۷
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۵
در طی چهارسال اخیر اتحادیه اروپا و آمریکا به بهانه الحاق کریمه به خاک خود و نیز مداخله و تشدید بحران اوکراین با حمایت از مخالفان جدایی طلب شرق اوکراین تحریم های شدیدی علیه روسیه اعمال کرده اند.
  به گفته کارشناسان اقتصادی، تحریم های غرب علیه روسیه در چند سال اخیر تاثیر بسزایی بر روند رابطه اقتصادی مسکو با کشورهای آسیای مرکزی بویژه قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان داشته است.

 در طی چهارسال اخیر اتحادیه اروپا و آمریکا به بهانه الحاق کریمه به خاک خود و نیز مداخله و تشدید بحران اوکراین با حمایت از مخالفان جدایی طلب شرق اوکراین تحریم های شدیدی علیه روسیه اعمال کرده اند.

این تحریم ها که از سال 2014 به اجرا در آمده اند و شامل مجموعه ای از تحریم های اقتصادی و مالی ضد روسی است، واکنش متقابل مسکو را در پی داشته و موجب کاهش شدید سطح روابط تجاری و اقتصادی بین روسیه با غرب به ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا شده است و همچنین تاثیر بسزایی بر روند روابط اتقصادی این کشور با همسایگان خود در منطقه آسیای مرکزی بویژه قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان داشته است.

به گزارش یوروآسیا، نوسانات ارزش روبل روسیه تا حدودی باعث کاهش ارزش پول ملی قزاقستان (تنگه) شده است. اگرچه مقامات بسیار تلاش کردند تا دلیل کاهش ارزش تنگ را به تحریم های روسیه ارتباط ندهند اما اکثر مردم دلیل اصلی این سقوط ارزش را به خوبی می دانند.
از تابستان سال جاری تا کنون ارزش واحد پولی قزاقستان با کاهش یک دهمی در مقابل دلار همراه بوده و همچنان روند کاهش ارزش پول در روزهای اخیر ادامه دارد.

به گفته مرکز راتینگ، با کاهش ارزش پول ملی در مقابل دلار، تقاضای مردم برای خرید دلار افزایش یافته است و تنها در ماه سپتامبر سطح تقاضای خرید دلار به 2.4 برابر رسید.

در ماه آگوست سال جاری، بانک مرکزی قزاقستان طی بیانیه ای اظهار داشت، کاهش ارزش پول کشور به دلیل تحولات ژئوپلتیکی منطقه بویژه تحریم های آمریکا علیه کشورهای روسیه، چین و ترکیه بوده است.

به رغم افزایش بهای نفت خام به عنوان مهم‌ترین محصول صادراتی قزاقستان، اما ارزش پول این کشور طی این بازه کاهش یافته است. در ژوئن سال 2017 هر یک دلار معادل 312 الی 322 تنگه معامله می‌شد، در حالی که این رقم امروز به حدود 363 تنگه رسیده است. حتی در مورخ 10 سپتامبر سال جاری هر دلار معادل 380 تنگه نیز معامله می‌شد.

بر اساس داده‌های منتشر شده توسط وزارت اقتصاد ملی قزاقستان، تولید ناخالص داخلی این کشور در بازه ژانویه تا آگوست 2018 برابر 3.8 درصد رشد داشته است. پیش‌بینی‌های دولت رشد 4 درصدی را برای تمام طول سال پیش‌بینی کرده است.

این در حالی است که بانک مرکزی این کشور نرخ تورم تا سال 2020 را بین همان پنج تاهفت درصد پیش‌بینی کرده است.

تیمور سلیمان‌اف، وزیر اقتصاد این کشور در اوایل ماه سپتامبر سال جاری پذیرفت که نرخ تورم در سال 2019 به میزان بالاتری از حد مجاز خواهد رسید و برای پایین آوردن آن به نرخ مجاز، ممکن است به مداخله دولت نیاز باشد.

او در این زمینه گفته است: ما بارها گفته‌ایم که اگر تحریم‌های ایالات متحده (علیه روسیه) به صورت مستقیم بر ما نیز تاثیرگذار باشد، تاثیر آن تنها در نرخ تبدیل (تنگه به دلار) خواهد بود.
اضافه براین، به گفته کارشناسان اقتصادی، تحریم‌های جدید آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه به اقتصاد تاجیکستان تأثیر خواهد رساند.

حاجی محمد عمراف تحلیلگر اقتصادی تاجیک در مصاحبه با اسپتنیک گفت، تحریم‌های جدید غرب علیه روسیه به اقتصاد این کشور و ارزش روبل روسی تاثیر منفی خواهد رساند که می تواند موجب کاهش درآمد ارسالی کارگران مهاجر تاجیک نیز شود.

به گفته وی، کاهش ارزش روبل روسی به معنی کم شدن میزان حقوق و دستمزدهای کارگران مهاجر خارجی از جمله تاجیکان خواهد شد که درآمد ارسالی آنان به کشورشان سالانه برابر با 30 درصد از تولید ناخالص ملی تاجیکستان است.

عمراف افزوده است: شاید تشدید تحریم‌های جدید غرب علیه روسیه زمینه کاهش قیمت برخی از مصولات صنعتی این کشور را نیز فراهم سازد که به نفع تاجیکستان است اما در مجموع به دلیل وابستگی زیاد اقتصاد تاجیکستان به درآمد ارسالی کارگران تاجیک از روسیه این تحریم‌ها قطعا به اوضاع اقتصادی تاجیکستان تاثیر منفی خواهد رساند.

از سال 2015 که غرب تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه اجرا کرد بازار معاملات ارزی تاجیکستان نیز به دلیل کاهش درآمد ارسالی کارگران مهاجر دچار آشفتگی شد.

در نتیجه این بحران در تاجیکستان تعدادی از بانک ها ورشکست شدند و مجوز فعالیت شماری از بانکها و مراکز مالی و اعتباری نیز لغو گردید به طوری که هنوز هم بانکها نمی توانند مبلغ های مشتریان خود را بازپرداخت کنند.

همچنین با تشدید تحریم های غرب علیه روسیه، نرخ دلار در قرقیزستان افزایش یافت.
بانک ملی قرقیزستان برای جلوگیری از ادامه رشد نرخ دلار در بازار ارز مبلغ 19 میلیون و 50 هزار دلار به این بازار تزریق کرد.

در حال حاضر نرخ رسمی دلار در قرقیزستان بین 50 تا 69 «صوم» می‌باشد.

همچنین هفته گذشته نرخ دلار 67 تا 68 صوم بود، اما روند رو به رشد است.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین