به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید، محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران که در نیویورک به سر میبرد در گفتوگو با شبکه بیبیسی تلاشها برای حفظ برجام پس از خروج آمریکا از این توافق را دشوار توصیف کرد و گفت: از آنجایی که نقش دلار آمریکا در نظام مالی بینالمللی فراگیر است، (حفظ برجام) بهطور قطع سخت خواهد بود. انتخابها نیز بسیار روشن هستند؛ یا جامعه بینالملل به آمریکا اجازه خواهد داد تا حکمرانی کند، در گذشته این کشور چنین کاری انجام میداد اما آن زمان بر اساس یک سری قوانین بوده نه برمبنای احکامی که هر روز تغییر میکردهاند.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره موضع انگلیس درقبال برجام بیان کرد: نخست ویر ترزا می و بعلاوه رئیس جمهور مکرون و دیگران نیز اعلام کردهاند که (به توافق) پایبند هستند و پایبند به این هستند که ایران از منافع اقتصادی برجام بهره میبرد. اروپاییها شاید نسبت به آنچه دیگران انتظار داشتند، تعهدات بهتری را ارائه دادند. بنابراین، اروپا باید این تعهدات سیاسی را به سازوکارهایی تبدیل کند و من بر این باورم که این سازوکارها به کار گرفته خواهد شد.
وی ادامه داد: اما مهمترین و دشوارترین مسئله این است که ببینیم آیا این سازوکارها موثر است یا خیر. ما تنها کمی بیشتر صبوری خواهیم کرد. این، بدان معنی نیست که صبر ما تمام نخواهد شد اما کمی صبر میکنیم تا ببینیم چه میشود.
وزیر امورخارجه کشورمان همچنین در پاسخ به این سوال که آایا احتمال دارد رئیس جمهور ایران درخواست رئیس جمهور آمریکا برای دیدار را بپذیرد، گفت که هیچ چیز غیرممکن نیست.
وی در ادامه تصریح کرد: نتایج دیدار رئیس جمهور ترامپ با رئیس جمهور روحانی توافقی دو صفحهای و یک عکس یادگاری خواهد بود. ما سندی داریم که 150 صفحه است که کلمه به کلمه آن، نه فقط توسط ایران و آمریکا، بلکه توسط شش قدرت دیگر بر سر آن مذاکره شده است. من بهعنوان کسی که برای این توافق مذاکره کردم و مدتی طولانی درگیر آن بودم میتوانم به ترامپ اطمینان دهم که آمریکا به توافق بهتری دست نخواهد یافت.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره اظهارات اخیر ترامپ در باره رهبر کره شمالی که گفته بود آنها عاشق هم شدهاند، اظهار داشت: روابط بینالملل مربوط به عاشق شدن نیست. روابط بینالملل درباره احترام گذاشتن و تعهدات است.
وی افزود: آمریکا بر سر این توافق مذاکره کرد اما ببینید، اتفاقی که در آمریکا پس از روی کار آمدن ترامپ افتاد، انقلاب نبود، بلکه تنها تغییری در دولت بود و توافق هستهای نیز یک توافق شخصی میان من و جان کری و رئیس جمهور اوباما و رئیس جمهور روحانی نیست. این یک توافق بینالمللی میان هفت کشور به همراه اتحادیه اروپا است که در یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل گنجانده شده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در ماه مه با وجود مخالفت شدید سایر کشورها به ویژه دیگر طرفهای برجام خروج خود از این توافق را اعلام کرد و گفت که تحریمها علیه ایران را بازمیگرداند. بخش دوم این تحریمهای ضد ایرانی که حوزه نفت را هدف قرار میدهد اوایل ماه نوامبر بازگردانده خواهد شد. اکنون کشورهای 1+4 در حال کار روی یک سازوکار ویژه مالی برای ادامه تجارت شرکتها با ایران در جهت پرهیز از این تحریمهای واشنگتن هستند