|
|
امروز: سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۳
استقبال گرم کردها از ظریف در «اربیل»
کد خبر: ۲۳۱۳۳
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۴
گروه سیاسی، زینب اسماعیلی: بغداد، کربلا، نجف‌اشرف، اربیل و سلیمانیه، چند شهر عراق است که سه روز گذشته میزبان محمد‌جواد ظریف- وزیر خارجه ایران- بود. شهرهای غبارآلود عراق اگرچه در فاصله نزدیکی با یکدیگر قرار دارند اما هرکدام پایگاه طیفی از قدرت در عراق هستند که در مقایسه با فاصله شهری‌شان، مواضع سیاسی چندان نزدیکی به یکدیگر ندارند. ظریف روز گذشته در سومین روز از سومین سفرش به عراق در یک‌سال گذشته، برای اولین‌بار به شهرهای اربیل و سلیمانیه در منطقه کردستان عراق رفت و در آنجا با مسعود بارزانی، رییس اقلیم کردستان عراق دیدار کرد. آن‌دو بعد از این دیدار در جمع خبرنگاران حاضر شدند و در نشستی خبری بر همکاری در مورد حل مسایل عراق تاکید کردند.  «رویترز» از این نشست خبری گزارش داده که مسعود بارزانی، رییس اقلیم کردستان گفته‌ است: «ما درخواست کمک کردیم و ایران جزو اولین کشورهایی بود که برای ما سلاح فرستاد.» سایت خبری «رووداو»، نزدیک به حزب دموکرات کردستان هم از بارزانی نقل کرده است: «تحویل تسلیحات ایران توان نظامی نیروهای کرد را افزایش داده است.» خبرگزاری «کردپرس» نیز گزارش داده است: «رییس اقلیم کردستان عراق در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه‌ ایران اعلام کرد که‌ ایران اولین کشوری بوده‌ که‌ اربیل پس از حمله‌ «داعش» از آن درخواست تسلیحات و همکاری نظامی کرده‌ است و ایران نیز به‌ این درخواست پاسخ مثبت داده‌.» با این‌حال محمدجواد ظریف در این نشست، «وجود نیروهای نظامی ایران در عراق را تکذیب» و تاکید کرد: «ایران در مبارزه با «داعش» با اربیل و بغداد همکاری نظامی داشته، ولی هیچ نیرویی به‌ داخل خاک عراق اعزام نکرده‌‌ است.» همچنین ظریف در پاسخ به‌ سوالی درخصوص درخواست کردها برای برگزاری همه‌پرسی در مناطق موردمناقشه‌ عراق، تاکید کرد که‌ جمهوری اسلامی ایران از هر توافقی میان بغداد و اربیل برای حل مشکلات فی‌مابین، حمایت می‌کند. وزیر خارجه‌ ایران ضمن ابراز خوشحالی از روند تشکیل دولت در عراق، ابراز امیدواری کرد که‌ این دولت با توصیه‌ مراجع تقلید و مسوولان عراق همه‌ طیف‌ها را در خود جای دهد. در همین رابطه‌ او اضافه کرد: «ایران از هر دولتی که نتیجه گفت‌وگوهای میان جریانات عراقی باشد حمایت خواهد کرد، به‌‌ویژه‌ شخص حیدر العبادی نخست‌وزیر مکلف برای تشکیل کابینه‌.»  او اضافه کرد: «ما تمامیت ارضی و وحدت ملی و توسعه عراق را توسعه و امنیت خود می‌دانیم.» ‌خبر آنچه بارزانی «کمک تسلیحاتی» ایران می‌خواند و ظریف با تعبیر «همکاری‌های نظامی» از آن یاد کرد در حالی‌ منتشر شده که خبرگزاری «مهر» نیز به نقل از وزیر کشور ایران گفته: «اخیرا که «داعش» به کردستان عراق حمله کرد مسوولان کردستان درخواست کمک از ایران داشتند و جمهوری اسلامی علاوه بر ارایه مشاوره، نیروهای آنان را ساماندهی کرد.»
وزیر کشور در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفته که «راهبردهای مهم جمهوری اسلامی در کمک به ملت مسلمان عراق»، منجر به «آزادی برخی استان‌های اشغال‌شده توسط تروریست‌ها و عقب‌نشینی آنها» شده است. رحمانی‌فضلی با تاکید بر اینکه در ابتدای حمله نیروهای «داعش» به عراق تنها ایران و حزب‌الله لبنان از دولت عراق حمایت می‌کردند، گفته: «ما در این مساله حضور به‌موقعی داشتیم و روزهایی بود که نگران سقوط شهرهای زیارتی و عتبات عالیات بودیم چون شش لشکر تسلیم شده و اختلافات سیاسی در عراق و فشارهای بین‌المللی نیز زیاد بود.» وزیر کشور اضافه کرده که «یک روز خبر آوردند که امکان سقوط شهرهای کربلا و نجف وجود دارد. رییس‌جمهور در آن جلسه گفت این شهرها خط‌قرمز ماست و اگر قرار باشد چنین اتفاقی بیفتد هیچ محدودیتی در عملیات وجود نخواهد داشت.»روحانی خردادماه امسال در جمع مردم لرستان گفته ‌بود: «به همه ابرقدرت‌ها، مزدوران، آدمکشان و تروریست‌ها اعلام می‌کنیم ملت بزرگ ایران برای حراست از عتبات‌عالیات از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.»
همکاری نظامی داشتیم
عراق چندین‌ماه است که با تهاجم گروه تروریستی «داعش» مواجه است. پیشمرگه‌‌های کرد مهم‌ترین گروه‌های عراقی بودند که توانستند در مقابل تروریست‌های «داعش» مقابله کنند. با توجه به مقاومت اقلیم کردستان در مقابل «داعش» اختتام سفر سه‌روزه محمدجواد ظریف به عراق با سفر به اربیل کم‌‌اهمیت نیست. ظریف در اربیل در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حضور نیروهای ایرانی در منطقه کردستان تاکید کرد: «ما در عراق حضور نظامی نداریم اما با دولت مرکزی و اقلیم کردستان در حوزه‌های مختلف همکاری نظامی داشتیم و خوشحالیم که توانستیم وظایف خود را انجام دهیم. معتقدیم کشورهای غربی‌ نیز تعهداتی نسبت به دولت مرکزی عراق داشتند که متاسفانه آنها را اجرا نکردند و باید از آنها پرسید که چرا به تعهداتشان پایبند نبودند؟ در عین‌حال ما کماکان در کنار مردم عراق خواهیم بود.» ظریف در پایان سفرش با جلال طالبانی، رییس‌جمهوری پیشین عراق که به‌تازگی پس از طی دوره طولانی بیماری به عراق بازگشته، به سلیمانیه رفت. او در روزهای گذشته نیز با حیدر عبادی، نوری مالکی، نخست‌وزیر فعلی و سابق، فواد معصوم، رییس‌جمهور فعلی عراق، هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق و آیت‌الله سیستانی و مراجع دیگر شیعه در نجف و کربلا دیدار کرد. ظریف در همه این دیدارها از تشکیل دولت وحدت ملی در عراق حمایت کرد.

منبع: شرق
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین