کد خبر: ۲۱۷۱۳۰
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۳:۰۰
شرکت اینتل، امسال نیز در نمایشگاه کامپیوتکس حضور یافت؛ اما دو سورپرایز بزرگ هم برای کاربران داشت. اینتل در جریان نطق اصلی خود در کامپیوتکس ۲۰۱۸، به مناسبت چهلمین سالگرد تولید پردازنده‌های X86، از دو پردازنده جدید رونمایی کرد. یکی از آن‌ها با نام Core i7-8086K شناخته می‌شود که یک پردازنده‌ی ۶ هسته‌ای با فرکانس پردازشی ۵ گیگاهرتز است. در کنار این پردازنده، اینتل از یک پردازنده‌ی جدید ۲۸ هسته‌ای با فرکانس پردازشی ۵ گیگاهرتز نیز رونمایی کرد که طرفداران را شگفت‌زده کرد.
 شرکت اینتل، امسال نیز در نمایشگاه کامپیوتکس حضور یافت؛ اما دو سورپرایز بزرگ هم برای کاربران داشت. اینتل در جریان نطق اصلی خود در کامپیوتکس ۲۰۱۸، به مناسبت چهلمین سالگرد تولید پردازنده‌های X86، از دو پردازنده جدید رونمایی کرد. یکی از آن‌ها با نام Core i7-8086K شناخته می‌شود که یک پردازنده‌ی ۶ هسته‌ای با فرکانس پردازشی ۵ گیگاهرتز است. در کنار این پردازنده، اینتل از یک پردازنده‌ی جدید ۲۸ هسته‌ای با فرکانس پردازشی ۵ گیگاهرتز نیز رونمایی کرد که طرفداران را شگفت‌زده کرد.

اینتل خیلی سطحی این پردازنده را رونمایی کرد و اطلاعات چندانی را در اختیار طرفداران قرار نداد؛ بنابراین طرفداران ده‌ها پرسش بی‌پاسخ داشتند. گرگوری براینت، معاون ارشد اینتل و مدیر کلاینت کامپیوتینگ گروپ، فقط اعلام کرد که این پردازنده‌ی جدید در سه ماهه آخر سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه می‌شود.

واضح است که توضیح خاصی از سوی اینتل درباره‌ی این پردازنده‌ی قدرتمند داده نشده است و پرسش‌های بسیاری را به‌وجود آورده که بی‌پاسخ هستند. کاربران می‌خواهند بدانند که آیا این پردازنده اورکلاک شده است؟ از چه سیستم خنک کننده‌ای برای آن استفاده شده است؟ کدام پلتفرم آن را اجرا کرده است؟ کدام مادربرد از آن پشتیبانی کرده است؟ آیا از معماری خاصی در ساخت آن استفاده شده است؟ گره پردازشی آن چگونه است؟ مصرف برق آن چقدر است؟ برای آن‌که به این پرسش‌ها پاسخ داده شود، یکی از مقامات اینتل به صورت خصوصی توضیحاتی را ارائه کرده است که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

آیا پردازنده اورکلاک شده است؟
نماینده‌ی اینتل تأیید کرده که این پردازنده اورکلاک شده است. این مقام می‌گوید که روی صحنه نیز به موضوع اورکلاک بودن پردازنده اشاره شده است؛ اما با وجود این، حضار تأیید کرده‌اند که گرگوری براینت چنین چیزی را روی صحنه اعلام نکرده است. نکته‌ی عجیب این است که اینتل خیلی سریع این پردازنده را معرفی کرد و تلاش می‌کرد که از آن عبور کند.

کاربران می‌گویند امیدوار بوده‌اند که گرگوری براینت مدت زمان بیشتری را به این پردازنده اختصاص می‌داد و توضیحات کاملی را ارائه می‌کرد تا آن‌چه که مورد نیاز است برای کاربران روشن شود؛ اما متأسفانه این‌چنین نشد. متأسفانه حتی عکاسان نیز به زحمت توانستند تصاویری از اسلایدها ثبت کنند. تا به این‌جا پی بردیم که پردازنده ۲۸ هسته‌ای اینتل، اورکلاک شده است.

از چه سیستم خنک کننده‌ای استفاده شده است؟
نماینده‌ی اینتل تأیید کرد که سیستم خنک کننده‌ی مورد استفاده برای این پردازنده، چیلِر آب خنک بوده است. چیلِر آب خنک، حرارت را بر اساس حالت جذبی می‌زداید. اینتل روز پس از کنفرانس، این سیستم خنک کننده را به نمایش گذاشت؛ اما گویا به دلیل یک‌سری محدودیت‌هایی که امسال وجود داشته، امکان نشان دادن سیستم خنک ‌کننده در نطق اصلی کنفرانس وجود نداشته است. اینتل در سال‌های گذشته سیستم خنک کننده را به همراه معرفی پردازنده، به حضار نشان می‌داد؛ اما امسال این‌چنین نشد.

پیش از آن‌که کنفرانس برگزار شود، ذکر شده بود که این یک کنفرانس کاملاً فنی و تخصصی است؛ بنابراین باید توضیحات نیز به‌طور کامل ارائه می‌شدند؛ اما بنابر دلایلی نامعلوم، حضار شاهد یک کنفرانس تخصصی نبودند.

روی کدام پلتفرم اجرا شد؟
اینتل مستقیماً به این پرسش، پاسخ نداد؛ اما با توجه به چیزی که اینتل به نمایش گذاشته بود، حضار به‌سادگی می‌توانستند بفهمند که این پردازنده روی سوکت سرور LGA 3647 قرار گرفته است. هنوز مشخص نیست که چرا اینتل این مجموعه را به عنوان یک سیستم ورک‌استیشن قدرتمند معرفی کرد. اینتل اعلام کرد که فقط درصد خاصی از بازار، مشتری این پردازنده خواهند بود که چندان بی‌ربط هم نگفته است.

اینتل به‌خوبی می‌داند که تنها درصد خاصی از مشتریان حاضر هستند برای تجربه‌ی بهترین عملکرد، هر مبلغی را پرداخت کنند؛ بنابراین بر کسی پوشیده نیست که این پردازنده نیز برای آن دسته‌ی خاص از مشتریان است. شاید به همین دلیل است که اینتل مانور زیادی روی این پردازنده نداد.

کدام مادربورد از آن پشتیبانی می‌کند؟
در جریان نطق اصلی کنفرانس، اینتل اعلام کرد که با دو شرکت ایسوس و گیگابایت به صورت مشترک وارد مذاکره شده تا آن‌ها محصولی را تولید کنند که بتواند از این پردازنده‌ی ۲۸ هسته‌ای پشتیبانی کند. با وجود این، اینتل اعلام نکرد که در جریان کنفرانس پردازنده ۵ گیگاهرتزی روی کدام مادربورد قرار گرفته است. با توجه به پرس‌وجوهای انجام شده از دو شرکت ایسوس و گیگابایت، مشخص شد که مادربوردهای گیگابایت به نقطه‌ی پشتیبانی از فرکانس ۵ گیگاهرتز رسیده‌اند و خود گیگابایت نیز این موضوع را تأیید کرد؛ اما گفت که اینتل قصد ندارد از شرکتی که توانسته این مادربورد را تولید کند، مستقیماً نام ببرد زیرا هنوز خود گیگابایت نیز رسماً این خبر را به کاربران اعلام نکرده است.

در آن سوی ماجرا، ایسوس قرار دارد که هنوز هیچ توضیحی در مورد مادربوردهای جدید خود ارائه نداده است. اینتل پس از آن‌که پردازنده را معرفی کرد، پردازنده را از روی این مادربورد برداشت؛ اما پیش از آن‌که این کار را انجام دهد، ویدیوهایی از بنچمارک پردازنده روی اینترنت منتشر شد.

از کدام معماری استفاده می‌کند؟ در مورد گره پردازش چطور؟
تنها چیزی که نماینده‌ی اینتل تأیید کرده این است که پردازنده ۲۸ هسته‌ای جدید بر پایه یکی از گره‌های ۱۴ نانومتری ساخته شده است. بسیاری از افراد گمان می‌کردند که این گره ۱۰ نانومتری است؛ اما حالا مشخص شده که این‌گونه نیست و گره پردازش آن ۱۴ نانومتری است. اینتل هنوز اطلاعات بیشتری ارائه نکرده است؛ اما به نظر می‌رسد که به‌زودی گره ۱۰ نانومتری نیز مورد استفاده قرار بگیرد. نکته جالب این است که این پردازنده‌ی جدید نیز همچون پردازنده‌های ۲۸ هسته‌ای زئون پلاتینوم ۸۱۷۶ و زئون پلاتینوم ۸۱۸۰، از سری Skylake-X است و بر پایه‌ی پلتفرم جدید Cascade Lake نیست. اینتل قول داده که تا اواخر سال جاری، پردازنده‌هایی را بر پایه Cascade Lake-X‌ معرفی کند.

شرکای تجاری تولید کننده‌ی مادربرد، می‌گویند که برنامه HEDT (رایانه‌های بالارده) شرکت اینتل و محصولاتی که در سایه‌ی آن تولید می‌شوند، ممکن است یک تجارت مکارانه باشد. این شرکا می‌گویند در حال حاضر ترجیح می‌دهند به جای آن‌که روی نسخه به‌روزرسانی شده‌ی مادربرد X299 تمرکز کنند همچنان روی نسخه‌ی فعلی مادربردهای سری X299 خود کار کنند تا این‌که ایتل برنامه‌های خود را در مورد HEDT اعلام کند.

مصرف برق پردازنده چقدر است؟
همچون موارد قبلی، این هم یکی از مواردی است که اینتل اطلاعات چندانی را در مورد آن به کاربران نداده است. حالا که مشخص شده فرکانس ۵ گیگاهرتزی این پردازنده حاصل اورکلاک است، می‌توان نتیجه گرفت خود پردازنده با کلاک به مراتب کم‌تری کار می‌کند و این یعنی TDP یا همان توان طراحی حرارتی، برای پردازنده کم‌تر از چیزی است که انتظار می‌رفت. به عنوان مثال، پردازنده‌ی زئون پلاتیوم ۸۱۸۰ فرکانس پایه ۲.۵ گیگاهرتزی دارد و در حالت توربو نیز این فرکانس برای توان طراحی حرارتی ۲۰۵ وات به ۳.۸ گیگاهرتز می‌رسد. ما می‌دانیم که سوکت LGA 3647 طبق آن‌چه که اینتل اعلام کرده، می‌تواند توان طراحی حرارتی معادل ۲۶۵ وات را نیز پشتیبانی کند؛ بنابراین فرکانس پردازنده‌ی ۲۸ هسته‌ای جدید اینتل، در بهترین حالت چیزی بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ مگاهرتز بیشتر از حالت توربوی پلاتیوم است.

توان طراحی حرارتی این پردازنده احتمالاً ۲۶۵ وات است
اینتل پیش‌تر دمای مربوط به بدنه و سنسورهای دیجیتال پردازنده ۸۱۸۰ را برای توان طراحی حرارتی ۲۰۵ واتی اعلام کرده بود که به نظر می‌رسید کمی بالاتر از استانداردهای حال حاضر برای چیپ‌های سازمانی است. این اطلاعات نشان می‌دهند که توان طراحی حرارتی پردازنده‌ی ۲۸ هسته‌ای جدید اینتل به احتمال بسیار زیاد ۲۶۵ وات خواهد بود که بسیار زیاد است (اما همچنان از انتظارات پایین‌تر است) و نشان می‌دهد پردازنده نیز بسیار گران قیمت خواهد بود.

کاربرانی که در اورکلاک کردن پردازنده تخصص دارند و در کنفرانس اینتل نیز حضور داشتند، به خوبی می‌دانند که برق مصرفی پردازنده‌ی جدید چقدر خواهد بود. پیش‌تر، پردازنده‌ی ۱۸ هسته‌ای Core i9-7980 با فرکانس پردازشی ۴.۹ گیگاهرتز در حالت اورکلاک، به منبع تغذیه ۱۰۰۰ واتی نیاز داشت. با انجام یک محاسبه‌ی ساده می‌توان فهمید که برق مصرفی این پردازنده‌ی ۲۸ هسته‌ای با فرکانس ۵ گیگاهرتز به مراتب بیشتر است. سیستمی که در جریان کنفرانس مورد استفاده قرار گرفت، منبع تغذیه ۱۶۰۰ واتی و گرافیک کم مصرف داشت.

اینتل چه کاری باید انجام دهد؟
اینتل امسال یکی از نامفهوم‌ترین کنفرانس‌های خود را برگزار کرد به گونه‌ای که بسیاری از اطلاعات مربوط به این پردازنده‌ی ۲۸ هسته‌ای که بسیار مهم است، در اختیار کاربران قرار نگرفت. همچنین، هیچ اطلاعاتی نیز در مورد سیستم‌هایی که این پردازنده روی آن‌ها قرار گرفته بود نیز ارائه نشد و همین موضوع باعث شد تا گمانه‌زنی‌های بسیار زیادی میان کاربران به‌وجود آید. داخل سیستم‌ها نشان داده نشد و دستگاه‌های خنک کننده‌ نیز مخفی ماندند. اینتل روی صحنه از فرکانس ۵ گیگاهرتزی صحبت کرد ولی هیچ‌گاه نگفت که این فرکانس حاصل اورکلاک است. این نکته‌ی مهمی است و اگر کاربر آن را متوجه نشود دچار اشتباه می‌شود. نماینده‌ی اینتل می‌گوید که خیلی خوب توضیح داده نشد؛ اما واقعیت این است که اصلاً توضیح داده نشد.

بهترین کاری که اینتل باید انجام دهد این است که به صورت جداگانه تمام داستان مربوط به این پردازنده را تعریف کند و آن‌چیزی که همگان باید بدانند را نشان دهد. اجازه دهد پژوهشگران و بررسی‌کنندگان به سیستم‌ها دسترسی یابند تا اطلاعات خود را کامل کنند. معرفی یک پردازنده‌ی ۲۸ هسته‌ای ۵ گیگاهرتزی یکی از مهم‌ترین اتفاقات در علم مهندسی طراحی پردازنده است و باید بیش از این مورد توجه قرار گیرد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین