|
|
امروز: چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۹
کد خبر: ۲۰۴۱۵
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۹
وزیرامورخارجه کشورمان با بیان اینکه درباره برنامه هسته‌ای ایران و اصل غنی سازی دیگر کسی صحبت نمی‌کند گفت: خواسته ما از طرف مقابل بر اساس منافع مردم، لغو همه تحریم‌ها است.
"محمدجواد ظریف"  پیرامون مذاکرات ایران با 1+5 اظهار داشت: ممکن است سه تا چهار کشور باشند که موضوعاتی را درباره غنی سازی اورانیوم در ایران مطرح کنند اما کنفرانس عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای یکبار در سال ۱۹۹۰ و یکبار نیز در سال ۲۰۱۰ اعلام کرده که ایران حق غنی‌سازی دارد.

وی ادامه داد: امروز دیگر این بحث وجود ندارد که ایران حق دارد غنی سازی انجام دهد یا نه. غنی سازی در ایران انجام خواهد شد و فشار‌ها و تحریم‌ها بر اساس توافق ژنو بعد از توافق نهایی باید لغو شود.

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: توافق ژنو دست ما را در این زمینه باز گذاشته است؛ در این توافق آمده که باید صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران تایید شود همچنین مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی اخیر با درایت درباره ۱۹۰ هزار سو یا واحد غنی سازی مباحثی را مطرح فرمودند که این امر نشان از صلح آمیز بودن فعالیت هسته‌ای ایران دارد. ˈ

ظریف با بیان اینکه صنعتی بودن غنی سازی اورانیوم در ایران نشان از صلح آمیز بودن این فعالیت‌ها دارد؛ گفت: ۴. ۲ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران که به ناحق مصادره شده بود، آزاد شد و این روند در مدت زمان چهار ماهه تمدید شده مذاکرات نیز ادامه خواهد داشت. وی اضافه کرد: آنان همچنین تعهد کردند که تحریم‌های جدیدی اعمال نکنند.

مقابله با تهدیدآمریز نشان دادن انرژی هسته‌ای ایران

وی افزود: در طول چند سال گذشته بدخواهان می‌خواستند جمهوری اسلامی را از دسترسی به انرژی صلح آمیز هسته‌ای باز دارند، تلاش کردند فعالیت‌های ایران در این زمینه را تهدید آمیز نشان دهند.

رییس دستگاه دیپلماسی و سرپرست تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران تاکید کرد: پشتوانه عظیم مردم و حضور ملت در انتخابات یک فرصت ویژه بود و‌‌ همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند حماسه سیاسی مردم این فرصت را برای دولت به وجود آورد که در راستای تغییر فضا حرکت کند.

ظریف یادآور شد: سال گذشته غربی‌ها فعالیت هسته‌ای ایران را به عنوان یک تهدید می‌دیدند و فضاسازی عجیبی کرده بودند و ایران را به عنوان یک خطر مطرح می‌کردند، آن‌ها خواستار از بین رفتن رآکتور اراک بودند و حرف‌هایی می‌زدند که از نگاه مردم ما بی‌اساس بود.

وی اظهار کرد: با تلاش و تدبیری که صورت گرفت این روند با شروع مذاکرات و توافق ژنو در بدو مسوولیت دولت جدید متوقف شد و در یکسال اخیر هیچ تحریم جدیدی علیه ایران نبوده و حضور گسترده فعالان اقتصادی در کشور، نشان از ایجاد فضای جدید دارد.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: از همه مهم‌تر غربی‌ها فضای روانی علیه ایران ایجاد کرده بودند که گویا کار کردن با جمهوری اسلامی باید هزینه داشته باشد اما امروز این فضا فروریخته و شاهد حضور بنگاه‌های اقتصادی در کشورمان هستیم و درباره برنامه هسته‌ای ایران و اصل غنی سازی دیگر کسی صحبت نمی‌کند و تنها نتانیاهو و جنگ طلبان به این امر به عنوان نگرانی اشاره می‌کنند.

خواستار اغو تمامی تحریم‌ها هستیم

ظریف تاکید کرد: امروز کشور‌ها درباره مسائل مختلف دیگری صحبت می‌کنند و کسی درباره تعلیق غنی سازی و یا تعداد سانتیفیوژ سخنی به میان نمی‌آورد و خواسته ما از طرف مقابل، بر اساس منافع مردم لغو همه تحریم‌ها است.

وی با بیان اینکه این فضا در داخل و بیرون مذاکرات ایجاد شده است، توضیح داد: در زمان مذاکرات تمام روزنامه‌های تندروی غربی اعلام کردند که نباید توافق با ایران کنار گذاشته شود لذا این تغییر در فضای بیرونی که همراه با تغییر فضای درونی مذاکرات بود، یک واقعیت است.


دیوار ایران هراسی فروریخت

وزیر امورخارجه کشورمان با بیان اینکه مواضع جمهوری اسلامی همواره صحیح بوده و نظام ما هیچ وقت دنبال سلاح هسته‌ای نبوده است، تاکید کرد: آخرین وضعیت ما این است که فضاسازی و هراس از جمهوری اسلامی فروریخته و ساختمان تحریم‌ها شکست خورده و برنامه هسته‌ای ایران به واقعیت بهتر معرفی شده است.

ظریف ادامه داد: امروز بحث این نیست که غنی سازی در ایران باشد یا نه. غنی سازی در ایران انجام خواهد شد و در مقابل بر اساس تفاهم ژنو همه تحریم‌ها پس از توافق نهایی باید لغو شود.

وی افزود: راجع به تعداد سانتریفیوژ‌ها البته بحث‌هایی هست. توافق ژنو در این باره دست ما را باز گذاشته است. بحث‌هایی که برخی کشور‌ها مطرح می‌کنند ورود به یک بحث بی‌برنامه است زیرا تعداد سانتیفیوژ ربطی به صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ندارد.

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه یادآور شد: مقام معظم رهبری در جمع کارگزاران نظام درباره ۱۹۰ هزار سو بیاناتی فرمودند که دلیل صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران است و تولید اورانیوم یو. اف ۶، سانتیروفیوژ‌های نطنز تا ظرفیت‌های ساز و کار تبدیل اورانیوم به سوخت همه با هدف تولید میزان مناسب سوخت برای یکسال بوشهر است

صنعتی بودن برنامه هسته‌ای ایران نشان از صلح آمیز بودن آن است

وی ادامه داد: صنعتی بودن برنامه هسته‌ای ایران نشان از صلح آمیز بودن این فعالیت‌ها است. ما عضو ان پی تی هستیم و بر اساس فتوای رهبری، ما به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نیستیم.

ظریف تاکید کرد: اکنون وارد این مرحله شدیم که درباره اعتماد سازی صحبت می‌کنیم. برخی کشورهای غربی با استفاده از عامل زمان تلاش کردند کار را به روزهای پایانی بکشانند اما ما نشان دادیم روی حرف خود ایستاده‌ایم و از حقوق ملت کوتاه نمی‌آییم و این روند موجب شده حرف جدی در مذاکرات شروع شود. مصلحت جمهوری اسلامی به عنوان منادی استفاده صلح آمیز از انرژی این است که درباره اعتمادسازی، منطقی رفتار کند.

وی تصریح کرد: رآکتور اراک صرفا جنبه تحقیقاتی و توسعه‌ای دارد و بحث‌های خوبی در این باره مطرح شده است. زمینه خوبی برای گفت‌و‌گو فراهم شده و طرف مقابل مخصوصا بعد از ورود وزرا وارد گفت‌و‌گو شده‌اند.

رییس دستگاه دیپلماسی و سرپرست تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران ادامه داد: درست است که اختلاف اساسی شاید وجود داشته باشد و ما احساس می‌کنیم طرف مقابل در برابر فشار سیاسی داخلی در پذیرش حرف‌های منطقی مشکل دارد اما روش‌های پیشنهاد شده از سوی ما روند درستی را در این بخش ایجاد کرده است.

ظریف اظهارداشت: توافق دو طرف دارد، برای اینکه به توافق برسید باید طرفین آمادگی داشته باشند. ایران با هدف رسیدن به توافق وارد مذاکره شد. کار طرف مقابل دشوار‌تر است زیرا شاهد حضور شش کشور هستیم.

وی با اشاره به جزییات مذاکره به ۱+۵ توضیخ داد: در جلسه آخر اعلام کردیم که موضع گیری را می‌توان از طریق ایمیل هم اعلام کرد و اگر به دنبال توافق هستید باید بحث کنیم.

زمان عامل فشار برای مذاکرات نخواهد بود

وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به تمدید مذاکرات توضیح داد: شاید برخی فکر می‌کردند با قرار دادن ایران در یک محصور زمانی این امکان وجود دارد که به ما فشار آید اما عامل زمان باید شاخصی برای توافق باشد از این رو ما از این عامل به عنوان فشار عبور کردیم و مذاکرات تا سوم آذر تمدید شد عامل زمان دقیقا در جای خوبی که بحث‌ها وارد موضوعات جدی تری شده بود تمدید شد. ما باید به سمت رسیدن به راه حل برویم و توافق ژنو نیز ما را موظف به این مهم می‌کند.

وی تاکید کرد: در مدت شش ماه نخست مذاکرات، ۴. ۲ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران برابر با ماهیانه حدود ۷۰۰ هزار دلار آزاد شد. از طرفی این مهم تاکید شده که هیچ تحریمی نیز در این مدت اعمال نشود و اخیرا دیدیم که نمایندگان سنا به نقل از وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کردند که با تحریم‌ها موافقت شده اما وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که چنین موافقتی را انجام نداده است همچنین برخی ملاحظاتی در این مدت وجود داشت به عنوان نمونه تحریم بیمه به دلیل زمان بر بودن انجام نمی‌شد که قبول کردند در زمان باقی مانده انجام دهند.

عدم تبدیل اورانیوم به اکسید در دوره جدید

ظریف در ادامه گفت: در دور اول ظرفیتی اورنیوم ۲۰ درصدی داشتیم که رقیق کردیم و بخشی نیز تبدیل به اکسید شد اما این روند در دوره جدید ادامه پیدا نمی‌کند و اورانیوم تبدیل به اکسید شده در برنامه ما به سوخت برای رآکتور هسته‌ای تهران اختصاص می‌یابد همچنین برنامه داشتیم اورانیوم‌هایی که ناقص غنی سازی شده بود به مواد اولیه بازگردانیم تا به دستگاه‌های خود تزریق کنیم.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: اتفاقاتی که در شش ماه اول رخ داده در چهار ماه جدید نیز ادامه می‌یابد. این اتفاقات برای این رخ داد که فضا آرام باشد تا بتوان به راه حل نهایی رسید.

وی با بیان اینکه طرف مقابل به این درک رسیده که راهی جز توافق با ایران در موضوع هسته‌ای وجود ندارد، توضیح داد: آن‌ها می‌توانند تحریم‌های خود را اضافه کنند کما اینکه در چند سال اخیر این روند را ادامه دادند اما این امر تاثیر در برنامه‌های هسته‌ای ما ندارد و مردم ما به درک درستی از مقاومت در برابر تحریم‌ها رسیده‌اند البته ما امیدواریم آن‌ها بدانند که از طریق فشار به جایی نمی‌رسند.

ظریف یادآور شد: مقام معظم رهبری بالا‌ترین امر دینی را در موضوع منع استفاده از سلاح هسته‌ای صادر کردند و هدف معظم له این است که نگرانی وجود نداشته باشد زیرا فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح آمیز و هدف دولت نیز همین است همچنین در چهار ماه پیش رو مذاکرات همانند قبل خوب و موثر پیش خواهد رفت، افزود: ما دیدگاه‌ها و حرف‌های منطقی خود را زده‌ایم و فقط نیازمند یک اراده سیاسی هستیم.

توافق ژنو مانع زیاده خواهی طرف مقابل در مذاکرات می‌شود

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: غربی‌ها بعضی وقت‌ها زیاده خواهی کردند اما تفاهم ژنو مانع از این زیاده خواهی‌ها شده است و هر تفاهم نکات منفی و مثبت دارد اما این تفاهم نامه به گونه‌ای تنظیم شده که جلوی زیاده خواهی‌ها را می‌گیرد.

ظریف با بیان اینکه ما بر اساس خیال‌پردازی مذاکره نمی‌کنیم، گفت: ما با استفاده از مبانی تفاهم نامه ژنو روی موضوعاتی کار کردیم که در صحنه تبلیغاتی انحصار طرف مقابل بود. یکی از این موضوعات نیاز علمی بود و ما کارهای علمی دراین باره انجام دادیم.

وی تاکید کرد: ایران پیش‌تر درباره گریز هسته‌ای و موضوع سلاح هسته‌ای سکوت می‌کرد زیرا به دنبال این نبوده اما ما در این زمینه ادبیات درست کردیم. در یک فضاسازی واقعی بین المللی در این باره بحث شد.

برگزاری جلسه غیرعلنی با نمایندگان

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به جلسه غیرعلنی با نمایندگان مجلس افزود: نمایندگان بیشتر گزارش بنده را شنیدند و ریاست مجلس نیز چارچوب سوالات را و نمایندگان سوالات خود را مطرح کردند و در باره موضوعات اصلی اختلاف، موضوعات اصلی مذاکرات وین و مسائلی از این دست به نمایندگان پاسخ دادیم.

غنی سازی ما برنامه سمبلیک نیست

ظریف تصریح کرد: اختلاف ما امروز سر میزان غنی سازی است و ما تاکید کردیم که غنی‌سازی ما برنامه سمبلیک نیست؛ اتفاقا اگر این گونه بود غرب باید نگران می‌شد و غنی سازی ما صنعتی است. درباره سایر موارد تفاوت دیدگاه اساسی وجود دارد اما با رسیدن به راه حل مشخص و نه موضع گیری می‌توان به حل این موضوعات کمک کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان یادآور شد: غربی‌ها و بقیه اعضای ۱+۵ باید به این درک برسند از طریق انتخاب مردم شرایط استثنایی برای رفع نگرانی‌ها ایجاد شده است و باید از این فرصت استفاده کنند و واقعیت این است ایران دانش فنی هسته‌ای دارد؛ سانتریفیوژهای ایران وارداتی نیست بلکه در کشور به تولید می‌رسد از این رو غرب باید به یک سطح دیگر از اعتماد سازی با ایران برسد.

این که جامعه ایرانی تک صدایی نیست امر مبارکی است

وی درباره دلواپسان مذاکرات هسته‌ای نیز گفت: اینکه جامعه ایرانی تک صدایی نیست امر مبارکی است و زمینه برای نقد وجود دارد؛ البته باید در نقد دو عامل انصاف و منافع ملی لحاظ شود. امیدوارم همه دوستان که با حسن نیت نقد می‌کنند این دو عامل را مورد نظر قرار دهند و هیچ کس در شانی نیست که از حقوق ملت صرف نظر کند اما نیازی نیست در مردم نگرانی ایجاد کنیم مردم نیاز به اعتماد و آرامش دارند.

ظریف تاکید کرد: دولت واقعیت را به مردم منتقل می‌کند از این رو ایجاد نگرانی ضرورتی ندارد.

وزیرامور خارجه کشورمان ادامه داد: من از همه این دوستان تشکر می‌کنم اما اطمینان می‌دهم هر فعالیتی که انجام می‌دهیم در همه سطوح نظام گزارش می‌شود و ما را راهنمایی می‌کنند همچنین بزرگ‌ترین پشتوانه ما حمایت‌های مقام معظم رهبری است از این رو دوستان اجازه دهند که مذاکرات در فضایی آرام در جریان باشد و یقین بدانند که کسی از حقوق مردم کوتاه نمی‌آید.

مذاکره ایران و آمریکا صرفا هسته‌ای است

وی درباره دلیل مذاکره بیشتر با طرف آمریکایی توضیح داد: ما با طرف‌های اروپایی روزانه در تماس بودیم اما واقعیت این است که بیشتر تحریم‌ها را آمریکا انجام داده از این رو بیشترین اقدامات را آمریکایی‌ها انجام داده‌اند و این به آن معنا نیست که ما بقیه اعضای ۱+۵ را فراموش کردیم. ما با ۵ کشور رابطه عادی داریم اما با آمریکا رابطه عادی نداریم.

ظریف با بیان اینکه مذاکره ایران و آمریکا صرفا هسته‌ای است، تاکید کرد: به دلیل اختلاف نظر‌ها و فاصله‌ها و میزان اقداماتی که آمریکایی باید انجام دهند، طبیعی است که مذاکرات بیشتر روی آن‌ها متمرکز باشد.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کری وزیر امور خارجه آمریکا فهم بهتری نسبت به مواضع ایران و واقعیت کشورمان به دولت آمریکا منتقل کرد و مقامات دولت آمریکا ۳۵ سال است که در ایران حضور نداشته‌اند از این رو شناخت آن‌ها از ایران از طریق دروغ‌هایی است که‌گاه خودشان ساخته‌اند.

ظریف تاکید کرد: ما شناخت بهتری نسبت به آمریکا داریم زیرا در سازمان ملل حضور داشته و در آنجا نماینده داشتیم اما آمریکایی‌ها در ایران حضور ندارند.

وی اظهارداشت: خیلی نیاز است آمریکایی‌ها از طریق مذاکرات بدانند که مردم ایران چه چیزی می‌خواهند و بفهمند که واکنش مردم ایران در برابر تحریم منفی است و به تکریم پاسخ می‌دهند.

وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه تکرار در مذاکرات بد نیست، گفت: این امر زنگاری که در جامعه آمریکا نسبت به ایران ایجاد شده رفع می‌کند.

ظریف درباره سقف زمان مذاکرات گفت: سقف زمانی ما سوم آذر است اما برای نتیجه گرفتن باید زمان کوتاهی را طی کنیم. در وین شش، ما متن را نگارش کردیم و فقط باید توافقاتمان را آماده کرده و نهایی کنیم اما همین کار نیز زمان می‌برد.

وی ادامه داد: ضرب الاجل ما سوم آذر ماه است. ما راهکارهایی ارائه کردیم. ما حرف‌های منطقی و عقلانی بر اساس قانون و حقوق بین المللی زدیم لذا آنان می‌توانند راهکارهای ما را بررسی کنند.

وزیر امور خارجه کشورمان یادآور شد: از ابتدا اعتقاد به مذاکره برای مذاکره نداشتیم؛ شاید برخی در طرف مقابل فکر می‌کردند که با ادامه مذاکره از عامل زمان برای امتیاز گیری استفاده کنند اما این امر درهم شکست. ما انعطاف روی راهکار‌ها داریم اما از حقوقمان کوتاه نمی‌آییم.

ظریف ادامه داد: متاسفانه تصوراتی در غرب شکل گرفته که مبتنی بر چارچوب شرق‌شناسانه استعماری است و تلاش کردیم این امر را درهم شکنیم و ما انواع مذاکرات دو جانبه، کار‌شناسانه، تخصصی داشتیم. مجمع عمومی هم فرصت خوبی برای مذاکره است و فعلا همه هیات‌ها در مرحله فکر کردن هستند و با توجه به واقعیت‌ها، طرف مقابل باید راه حل بدهد.

همکاری ایران و آژانس در راستای راستی آزمایی

وی درباره همکاری ایران و آژانس انرژی اتمی توضیح داد: آژانس دو کار در این شش ماه کرده است. نخست راستی آزمایی است که آخرین مورد آن گزارشی بوده که اعلام شد ایران به تعهدات خود برای تبدیل کردن اورانیوم به اکسید عمل کرده است نکته دیگر اتهاماتی بود که علیه ایران مطرح کرده بودند. قبل توافق ژنو توافق کردیم بر اساس چارچوب مشخصی با آژانس کار کنیم و همه موارد توافق شده را حل و فصل کردیم. البته این اتهامات از نگاه ما بی‌مورد است اما ما به این اتهامات پاسخ دادیم.

وزیر امور خارجه کشورمان در باره ابهامات مطرح شده نیز تاکید کرد: ابهامات بر اساس اطلاعات نادرستی است که به آژانس داده شده است. تصور می‌کنم با رسیدن به توافق، تصویر ما از آینده همکاری صلح آمیز هسته‌ای خواهد بود.

اوایل سپتامبر دور بعدی مذاکرات

ظریف گفت: دور بعدی مذاکرات اوایل سپتامبر است و اینکه در چه جایی برگزار خواهد شد بعدا مشخص می‌شود.

روز قدس یادگار امام راحل یکی از بهترین نمونه های حمایت از مقاومت

وی در پایان درباره جنایات در غزه افزود: این مقاومت از یک طرف نشان دهنده مقاومت مردم غزه و عدم پایبندی رژیم صهیونیستی به قوانین بین المللی است همچنین این مهم نشان دهنده اهمال شورای امنیت و عدم رعایت حقوق مردم فلسطین است و روز قدس یادگار امام راحل یکی از بهترین نمونه‌های حمایت از مقاومت و احقاق حقوق اولیه مردم فلسطین است

ظریف با بیان اینکه اعتبار شورای امنیت نباید بیش از این با اهمال در برابر رژیم صهیونیستی خدشه دار شود اظهار داشت: امروز شاهد مجازات جمعی هستیم این‌ها نیاز به محکومیت بین المللی دارد و باید از مردم فلسطین حمایت شود.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین