|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۰
کد خبر: ۲۰۳۳۹۳
تاریخ انتشار: ۰۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۰
آن‌ها در این راستا و با توجه به سیاست‌های تحریک طایفه‌ای برای گسترش این سیاست خود نیم نگاهی نیز به اقلیت آذری زبان موثر در ایران دارند. این در حالی است که بیشتر مردم جمهوری آذربایجان شیعه هستند.»
  عربستان به‌دنبال تغییر ماهیت درگیری با ایران، تلاش می کند از مسیر قفقاز سیاست مهار ایران را پیگیری کند.

 روزنامه العرب چاپ لندن در گزارشی نوشت: «عربستان به‌دنبال این است که با جمهوری آذربایجان که بر مرزهای شمالی ایران سایه افکنده است، ائتلاف تشکیل دهد. آن‌ها در این راستا و با توجه به سیاست‌های تحریک طایفه‌ای برای گسترش این سیاست خود نیم نگاهی نیز به اقلیت آذری زبان موثر در ایران دارند. این در حالی است که بیشتر مردم جمهوری آذربایجان شیعه هستند.»

العرب می‌نویسد: «دولت‌های آذری همواره از افزایش نفوذ ایران در کشورشان نگران بودند تا اینکه در سال 2013 ممنوعیت فعالیت رجال دینی مرتبط با ایران را آزاد کردند تا از موج رو به گسترش پیوستن آذری‌های سنی به صفوف داعش جلوگیری کنند، اما این سیاست عاملی در جهت تقویت نفوذ ایران در آذربایجان شد و طبق گزارشی از موسسه مستقل توران، 22 مدرسه از 150 مدرسه دینی آذربایجان را ایران مدیریت می‌کند و فعالیت‌های دینی ایران در این کشور با موفقیت زیادی مواجه شده است.»

این روزنامه عرب‌زبان می‌افزاید: «عربستان برای مقابله با نفوذ فزایند ایران در منطقه می‌کوشد، نفوذی که موجب نگرانی جمهوری آذربایجان شده است و الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری این کشور که در نوامبر 2017 (آبان) به ریاض سفر کرد را بر آن داشت تا برای تقویت همکاری امنیتی- نظامی آذربایجان و انجام مذاکره در زمینه مقاومت در مقابل نزدیکی ایران به این کشور، با سلمان بن‌عبدالعزیز، پادشاه عربستان مذاکره کند.»

طبق این گزارش، رسانه‌های آذربایجان از برگزاری نشست‌هایی میان هیات‌های سعودی و آذری خبر داده‌اند و امکان توسعه همکاری نظامی و اجرای آموزش‌های نظامی مشترک را بررسی کرده‌اند. از آن زمان به بعد، شاخص روابط میان آذربایجان و ایران به نحو چشمگیری کاهش یافته است. تحلیلگران معتقدند دغدغه کنونی میان ایران و آذربایجان که در حال شدت گرفتن است، با نزدیک شدن روسیه به آن نشانه‌هایی مشخص می‌یابد.

العرب نوشت: «در چند دهه گذشته، روابط میان ایران و آذربایجان به نحوی بود که هر یک از دو کشور نگران آن بودند طرف مقابل از نفوذ دینی یا نژادی خود برای ایجاد هرج و مرج و بر هم زدن استقرار دیگری استفاده کند. به‌گفته شاهین اوغلو، مدیر یک مرکز مطالعاتی در یکی از دانشگاه‌های باکو، جمهوری آذربایجان برای دخالت در امور داخلی ایران ابزاری در اختیار ندارد، اما روابط نزدیک ایران با ارمنستان و نزاع طولانی مدت بر سر قره‌باغ باعث نگرانی آذربایجان است.»

این روزنامه در پایان می‌‌نویسد:‌ «عربستان از روابط پیچیده میان این دو کشور آگاه است و می‌کوشد اوضاع راهبردی را علیه ایران تغییر دهد، در همین راستا مسئولان سعودی به همتایان خود در باکو درباره افزایش نفوذ ایران و تبدیل شدن آذربایجان به نسخه قفقازی عراق هشدار می‌دهند و توافق‌هایی امنیتی با آذربایجان امضا کرده‌اند. نگرانی‌های آذربایجان درباره نفوذ ایران راه را در برابر سعودی‌ها برای تثبیت برخی نقاط راهبردی برای فشار آوردن به ایران از ناحیه شمالی آن، از آذربایجان و امتداد دادن آن به داخل خاک ایران، از سمت شرق با ائتلافی محکم با پاکستان، فراهم کرده است.»

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین