|
|
امروز: سه‌شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۹
کد خبر: ۱۸۴۸۶۱
تاریخ انتشار: ۰۴ آبان ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۶
آن روز هم يكي از روزهاي ويژه و خاص بود. آقاي پروين عصباني بود و مي‌خواست تيم را بيرون بكشد. يعني بازي نيمه كاره به پايان برسد. روي نيمكت اتفاقاتي رخ مي‌دهد و داخل زمين هم كارهايي مي‌شود.
دربي ٨٥، عصر امروز از ساعت ١٦:٤٠ در ورزشگاه آزادي آغاز خواهد شد؛ ديداري كه علاوه بر جذابيت در ليگ براي هواداران بسيار جذاب و مهم است. سال‌هاست حرف و حديث‌هاي زيادي پيرامون توصيه‌هايي از نهادهاي بالادستي براي تعيين نتيجه اين بازي مطرح مي‌شود كه هيچ كدام از اين مسائل تا به حال به طور رسمي تاييد نشده است. يكي از كساني كه از نزديك چند سالي دربي‌هاي پايتخت را زيرنظر داشت، سعيد فائقي، معاون وقت رييس سازمان تربيت‌بدني بود. او كه در زمان معاونتش در سازمان تربيت‌بدني دربي‌هاي جنجالي زيادي برگزار شد، حالا در گفت‌وگويي جالب با روزنامه اعتماد به بررسي آن بازي‌ها پرداخته است.

 
در دوره معاونت شما در سازمان تربيت‌بدني حدود ١٠ دربي برگزار شد. سخت‌ترين دربي در دوران مديريت شما كه نگراني زيادي براي آن وجود داشت مربوط به كدام بازي است؟

تنها دربي كه نگراني زيادي درباره آن داشت مربوط به سال ٧٨ بود كه دو روز قبل از آن حادثه كوي دانشگاه رخ داده بود. بازي قرار بود در جريان جام حذفي برگزار مي‌شد در نهايت هم پرسپوليس برنده دربي شد. در آن زمان آقاي هاشمي طبا از دولت تماس گرفتند و گفتند كه دولت نگران است و بهتر است وقتي بازي مساوي شد، بازي مستقيما به پنالتي كشيده شود اما من گفتم ما پيش از بازي اعلام نكرده‌ايم كه بازي به پنالتي كشيده مي‌شود و الان هم نمي‌شود اين كار را بكنيم. اين يعني در آن زمان رييس دولت وقت كه آقاي خاتمي بود نسبت به اين بازي ابراز نگراني كرده بود.

يعني به شما توصيه نكردند كه بازي بهتر است تمام شود يا بدون پيروزي يك تيم به پايان برسد؟ هميشه بحث از بالا دستور آمد مطرح مي‌شود.

نه اصلا چنين توصيه‌اي به ما نكردند. بازي جام حذفي بود و بايد يك تيم برنده مي‌شد. در زمان معاونت ما، فدراسيون فوتبال حتي يك اخطار هم از فيفا دريافت نكرد. چرا كه مي‌دانستيم اگر دخالت كنيم فيفا برخورد مي‌كند. ما بيشترين رعايت را به لحاظ بين‌المللي انجام مي‌داديم. اگر كوچك‌ترين دخالت را در امور فدراسيون فوتبال انجام مي‌داديم به تبع آن با محروميت‌هاي زيادي مواجه مي‌شديم. حتي اگر مي‌خواستيم رييس فدراسيون را تغيير بدهيم تمام موارد قانوني را رعايت مي‌كرديم. يعني يا يك مصوبه مجمع درست مي‌كرديم كه مثلا اين تغيير مديريت در مجمع اتفاق افتاده است يا از رييس فدراسيون خواهش مي‌كرديم كه خودش استعفا بدهد تا فيفا به اين مسائل ورود نكند. شايد خيلي‌ها بگويند فقط به خاطر درگيري‌ها بود كه ما داور خارجي مي‌آورديم بلكه فقط اين نبود؛ يكي از دلايلش هم همين مسائل بين‌المللي بود كه مي‌خواستيم همه بدانند تمام اصول بين‌المللي را رعايت مي‌كنيم.

آيا رييس دولت اصلاحات نسبت به مسائل فوتبالي ورود مي‌كردند؟

آقاي خاتمي گفته بودند درباره دو فدراسيون با من مشورت كنيد. آن فدراسيون‌ها هم كشتي و فوتبال بود. حتي يادم است براي فدراسيون فوتبال كه قرار شد تغييراتي انجام بدهيم ليست ٥ يا ٦ نفره را آقاي هاشمي طبا پيش آقاي خاتمي برد تا نظر او را بپرسد. در نهايت آقاي خاتمي اعلام كردند نظر من روي صفايي فراهاني است.

در دربي سال ٧٨ و بعد از حوادث كوي دانشگاه كه به آن اشاره كرديد حرف و حديث‌هاي زيادي وجود دارد به طور مثال عنوان شده از دولت فشار آوردند تا اين بازي لغو شود اما آقاي صفايي فراهاني پافشاري كردند تا بازي برگزار شود. اين مساله را تاييد مي‌كنيد؟

آقاي آيت‌اللهي، استاندار وقت تهران نظرشان اين بود كه بازي برگزار نشود و به تعويق بيفتد. ايشان به عنوان استاندار تهران و رييس شوراي تامين چنين نظري را داشتند. اما ما كه در حوزه ورزش بوديم نظرمان بود كه مساله را سياسي نكنيم و اجازه دهيم فوتبالي پيش برود. حتي تعهد داديم كه اگر اين مسابقه را برگزار كرديم و عواقبي داشت، مسووليتش با ما است. ما اعتقاد داشتيم بازي بايد برگزار شود كه اين كار را انجام داديم.

يكي از دربي‌هاي جنجالي كه در زمان شما انجام شد همان بازي‌اي است كه پرسپوليس ٩ نفره شد و بازي جنجال زيادي داشت؛ آيا توصيه‌اي واقعا بود كه بازي با نتيجه تساوي به پايان برسد؟

آن روز هم يكي از روزهاي ويژه و خاص بود. آقاي پروين عصباني بود و مي‌خواست تيم را بيرون بكشد. يعني بازي نيمه كاره به پايان برسد. روي نيمكت اتفاقاتي رخ مي‌دهد و داخل زمين هم كارهايي مي‌شود. در نتيجه من خودم بين دو نيمه با داور صحبتي انجام دادم و گفتم كه رعايت كن و ببين اوضاع چگونه است. يعني سكوها در حال تحريك شدن است. يعني سابقه‌اي از اين بازي را به داور بازي گفتم. با آقاي پروين هم صحبت كردم و گفتم كه تيم را بيرون نياور چرا كه بازي به جنجال كشيده مي‌شود. اينها توصيه‌هاي شخصي من بود نه اينكه كسي به من گفته باشد. صحبتي هم با آقاي فتح‌الله‌زاده داشتم اما آقاي فتح‌الله‌زاده استنباطش از حرف‌هاي من اين بود كه ما گفتيم بازي را غيرعادي به پايان ببريد در صورتي كه من چنين حرفي نزدم. در صورتي كه من فقط گفتم بازي درگيرانه نشود. شما اگر ١٠ بار هم آن بازي را نگاه كنيد از نظر فوتبالي آن بازي هيچ مشكلي نداشت. استقلال با اينكه تيم حريف ٩ نفره بود فشار زيادي آورد اما به گل نرسيد. پرسپوليس هم چند فرصت خوب داشت ولي نتوانست گل بزند. ما هيچ‌وقت نخواستيم بازي يك طرفه تمام شود يا نتيجه بازي را تعيين كنيم.

يكي ديگر از دربي‌هايي كه خيلي جنجال داشت همان تساوي ٢ بر ٢ بود كه به درگيري بازيكنان انجاميد و حتي چند بازيكن بازداشت شدند و عنوان شد شما براي حل مشكل‌شان به دادسرا رفتيد.

يك جايي وظيفه ما اين است كه از بازيكن و ورزشكارمان حمايت كنيم. اينكه من از بازيكنم حمايت كرده باشم ارتباطي به آبي و قرمز ندارد. اين وظيفه من است كه از بازيكنم دفاع كنم. مثلا اتفاقات اينچنيني هم رخ داده كه مثلا يك حاكم حكمي درباره يك ورزشكار داده كه مي‌خواست آن حكم را در ورزشگاه اجرا كند مي‌خواست او را در ورزشگاه شلاق بزند اما وظيفه من اين بود كه ورود كنم و اجازه ندهم اين كار رخ بدهد. در آن زمان آقاي ميرمحمدزاده، سخنگوي قوه قضاييه بود و محبت كرد و اجازه نداد كه اين كار صورت بگيرد. حتي مشكلي هم براي مجاهد خضيراوي پيش آمد كه من در دادگاه تجديد نظر پيگير كارهايش بودم. اي كاش زودتر كارهايش را پيگيري مي‌كردم.

در زمان رياست‌جمهوري آقاي خاتمي ايشان نظري درباره انتخاب اعضاي هيات‌مديره باشگاه‌هاي استقلال و پرسپوليس مي‌دادند؟

آقاي خاتمي نسبت به فوتبال حساس بودند. او به‌شدت به فوتبال علاقه‌مند بود. حتي يادم است زماني كه از استراليا برگشتيم آقاي خاتمي علاقه‌ داشتند بازيكنان ملي‌پوش به ديدارشان بروند. اما من مخالفت كردم چرا كه كشتي ما در آن زمان قهرمان جهان بود و وزنه‌برداري ما هم قهرمان داشت. هنوز آنها با رييس‌جمهوري ديدار نكرده بودند. من هم فكر كردم با اين وجود رفتن فوتبالي‌ها پيش رييس‌جمهور كمي بي‌احترامي به ساير ورزش‌هاست. اما آقاي هاشمي طبا گفتند وقتي آقاي رييس‌جمهور ابراز تمايل كرده نبايد ما مخالفت كنيم.

اينكه گفته مي‌شود آقاي خاتمي طرفدار يكي از باشگاه‌ها بودند را شما تاييد مي‌كنيد؟

نه اصلا اينچنين نبود. آقاي خاتمي نه پرسپوليسي بود نه استقلالي.

وقتي اسم دربي مي‌آيد نخستين چيزي كه به ذهن‌تان مي‌آيد چيست؟

وقتي اسم دربي مي‌آيد ياد بازي سال ١٣٧٣ مي‌افتم. قبل از آن بازي واقعا تنم مي‌لرزيد الان هم تنم مي‌لرزد چون به تازگي مسووليت گرفته بودم و شايد سخت‌ترين حادثه ورزشي زندگي من بود. در آن زمان ما كمي حرفه‌اي نبوديم و طاقت‌مان كم بود. الان كه نگاه مي‌كنم مي‌بينم مي‌شد خيلي عادي با آن برخورد كرد. كار به جايي رسيده بود كه حتي من وسط بازي قرص نيتروگليسيرين زير زبانم مي‌گذاشتم. يعني در تمام بازي‌ها من اين قرص را خوردم.

به عنوان سوال پاياني مي‌خواهيم درباره دربي ٨٥ صحبت كنيم پيش‌بيني‌تان از اين بازي چيست؟

شرايط تا اينجا به نفع پرسپوليس است يعني هر طوري كه نگاه مي‌كنيم بازي به نفع پرسپوليس خواهد شد. اما شايد در فاصله تا بازي استقلالي‌ها هم كاري انجام دهند و بتوانند نتيجه را به نفع خودشان تمام كنند.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین