کد خبر: ۱۷۹۱۲
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۲
آنچه انجام میانجیگری را تشویق می کند، گامهای مثبتی است که اخیرا از سوی دو کشور برداشته شد که آخرین مورد آن، دعوت وزیر خارجه سعودی از همتای ایرانی خود برای سفر به عربستان است.
امیر کویت به ایران می‌آید تا از سویی پیام دوستی و همسایگی تهران را برای کشورهای حاشیه خلیج فارس ببرد و از سوی دیگر به چرخیدن کلید دولت تدبیر و امید در قفل روابط تیره و تار تهران- ریاض کمک کند.

«شیخ صباح الاحمد الصباح» امیر کویت، به عنوان سومین رئیس یک کشور عربی فردا (یکشنبه) مهمان «حسن روحانی» رئیس جمهوری کشورمان است تا برگ دیگری از فصل جدید روابط ایران و کشورهای خارجی ورق بخورد. در این سفر 2 روزه قرار است شیخ صباح و هیئت همراهش با مقامات عالی رتبه کشورمان دیدار و درباره مسائل دوجانبه حول موضوعات داخلی و منطقه ای دیدار و گفت وگو کنند.

امیر کویت که در سال 2006 بر کرسی ریاست تکیه زد پس از «سلطان قابوس» پادشاه عمان و «نوری المالکی» نخست وزیر عراق، سومین مقام بلندپایه عربی است که از زمان روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید ایران در انتخابات خرداد ماه سال گذشته به تهران خواهد آمد؛ سفری که طی یک ماه اخیر بخش مهمی از تحلیل‌ها و ارزیابی‌های رسانه ها و تحلیلگران جهان و منطقه را به خود اختصاص داده است.

«خالد الجارالله» معاون وزیر خارجه کویت در تشریح پروندهه های روی میز گفت‌وگو در سفر امیر این کشور به تهران گفت: اوضاع سوریه، عراق، مصر و همچنین امنیت خلیج فارس از جمله مهمترین موضوعاتی است که قرار است در این سفر به آنها پرداخته شود.

ایران و کویت همواره و طی چند دهه گذشته روابط متعادلی با یکدیگر داشتند اما در سال های اخیر و در پی تشدید بحران های منطقه ای در سوریه و بحرین، روابط دو کشور رو به تیره گی رفت تا با روی کار آمدن  حسن روحانی در ایران و به تبع گفتمان نوِ رئیس جمهور در عرصه سیاست خارجی برخلاف سلفش، بار دیگر بارقه های امید از بهبود روابط ایران با کشورهای همسایه بر منطقه بتابد.

از سوی دیگر، محمد جواد ظریف که با زیرکی و هوشیاری و تکیه بر تجارب گذشته به سرعت پله های بهبود وضعیت سیاست خارجی و پرونده هسته ای و تنش زدایی در این عرصه را سپری کرد بلافاصله پس از توافق ژنو راهی کشوهای حاشیه خلیج فارس شد تا ضمن تشکر ویژه از «سلطنت نشین عمان»، پیام دوستی و همسایگی ایران را به کشورهای قطر، امارات و کویت بدهد. سفری که در جدول کاری آن خبری از حضور وزیر خارجه ایران در عربستان و بحرین، دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس نبود تا ادامه تنش های ایدئولوژیک بر سر بحران های منطقه ای میان تهران و ریاض دو رقیب دیرینه خاورمیانه پررنگ تر شود.

سفر تاریخی امیر کویت به ایران فرصتی تاریخی برای منطقه

رسانه‌های خارجی به اتفاق، سفر امیر کویت به ایران که اتفاقا ریاست دوره ای شورای همکاری خلیج فارس را نیز اخیرا برعهده گرفته است را سفری تاریخی و بیانگر گرم تر شدن روابط تهران و همسایگان جنوبی‌اش عنوان کرده و در این باره می نویسند: «در میانه ادامه تنش و درگیری‌های داخلی در سوریه و ادامه نفوذ ایران در این کشور، سفر امیر کویت به تهران می تواند فرصتی مهم و حیاتی برای دو کشور محسوب شود تا گام های خود را برای بهبود روابط و فراموش کردن اختلافات گذشته سریعتر بردارند.»

دولت کویت در آستانه این سفر، بیانیه‌ای در این باره صادر کرد و در آن ابراز امیدواری کرد که برنامه سفر شیخ صباح ال‌احمد الصباح، امیر کویت به ایران باعث برقراری و تقویت صلح و ثبات و امنیت در حوزه خلیج فارس شود؛ روزنامه کویتی الرای اما در این باره می نویسد که امیر کویت برای گفت وگو در خصوص مسائل کشورهای عربی به دیدار مقامات ایرانی خواهد رفت.

محمد جواد ظریف روز پنج شنبه و در حاشیه هفدهمین اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد که در قصر الامم الجزیره برگزار شد در دیدار با شیخ صباح الخالد الصباح وزیر خارجه کویت با اشاره به سفر روز یکشنبه امیر این کشور به ایران، این سفر را سبب تقویت روابط دو کشور و گشوده شدن صفحه جدیدی در این زمینه ارزیابی کرد.

پس از آنکه روابط ایران و همسایگان عربی خود در حاشیه خلیج فارس در سال های اخیر به عرصه تخت و تازهای بحران های منطقه ای تبدیل شد؛  روی کار آمدن رئیس جمهوری میانه رو در ایران اما زمین بازی را در خاورمیانه تغییر داد. ریاض که تا پیش از این به بهانه بحران در بحرین و سوریه و برنامه هسته ای ایران، دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را با سیاست های ضد ایرانی خود همراه کرده بود اکنون خود را در منطقه تنهای تنها می بیند. از یک سو پرونده هسته ای ایران در سراشیبی حل و فصل افتاد و از سوی دیگر همه‌ی تلاش های غربی و عربی برای براندازی در سوریه با بن بست مواجه و ایران پیروز میدان سوریه شد تا به یک باره ایران به لطف مذاکرات هسته ای و کنار رفتن سایه تحریم ها و افزایش فروش نفت بار دیگر به یکی از قدرت های منطقه ای بدل شود.

ایران از طرفی میتواند با استفاده از فرصت سفر امیر کویت به ایران نشانه های عملی از حسن نیت تهران نسبت به همسایگان عربی خود را نشان دهد و از سوی دیگر کویت، که یکی از میانه روترین کشورهای عربی است را به حمایت و همراهی با سیاست های خود در منطقه بکشاند و متقابلا حسن ظن دیگر کشورهای عربی را نیز کسب کند.

شیخ صباح هم همانند سلطان قابوس در نقش میانجی ظاهر می‌شود؟

پس از تجربه موفق میانجیگری «سلطان قابوس» میان ایران و آمریکا در موضوع پرونده هسته‌ای ایران، «امیر کویت» گویی فردا برای نزدیک تر کردن تهران و ریاض وارد پاویون فرودگاه مهرآباد تهران خواهد شد؛ خالد الجارالله معاون وزیر خارجه کویت در این باره اعلام کرد کشورش آماده میانجیگری میان ایران و عربستان برای حل اختلافات میان آنها در خلال سفر شیخ «صباح الاحمد» امیر کویت به تهران است.

وی در این باره، گفت: آنچه انجام میانجیگری را تشویق می کند، گامهای مثبتی است که اخیرا از سوی دو کشور برداشته شد که آخرین مورد آن، دعوت وزیر خارجه سعودی از همتای ایرانی خود برای سفر به عربستان است.

«سعود الفیصل» وزیر خارجه عربستان اخیرا پس از کش و قوس های فراوان در روابط تهران و ریاض از همتای ایرانی‌اش برای سفر به عربستان سعودی دعوت کرد تا در اجلاس سالانه «سازمان همکاری های اسلامی» در شهر جده شرکت کند؛ دعوتی که با موافقت و استقبال تهران مواجه شد. با این حال به نظر می رسد وزرای خارجه ایران و عربستان نشست و گفت وگوهای سختی را در جده پیش روی داشته باشند. بحران در سوریه، حزب الله در لبنان و  پرونده هسته ای ایران همچنان محل مناقشات بسیاری میان دو کشور است که چرخیدن کلید دولت تدبیرو  امید در قفل یکی از سخت ترین مسائل منطقه ای را مشکل تر می کند.

از این رو به نظر می رسد مأموریت امیر کویت برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان با مشکلاتی مواجه خواهد بود.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین