به گزارش مهر، آمارها از وجود ۱۲هزار زندانی جرائم غیرعمد در زندانهای سراسر کشور حکایت دارد؛ زندانیانی که اغلبشان به دلیل فشارهای اقتصادی، یک اتفاق، حادثه، پیشامد، بیتدبیری و حتی بلندپروازی پشت میلههای زندان، سال جدید را سپری میکنند.
از این ۱۲ هزار نفر، جمعیتی بالغ بر ۲۲۶ نفر را زنان زندانی تشکیل میدهند، زنانی که اغلب آنها به دلیل مشکلات مالی، دنیای زنانه خود را پشت میلههای زندان تفسیر میکنند و آروزی مادری و همسری را بر دیوارهای زندان، نقش میزنند.
اغلب زنان زندانی جرائم غیرعمد جوان هستند
طبق آمارهای سال گذشته، شرایط سنی زنان زندانی به طور میانگین بین ۲۰ تا ۳۵ سال بوده است بااین حال در بین زنان زندانی، زندانیان کهنسال بالای ۶۵ سال هم وجود دارند که در اولویت فعالیتهای ستاد دیه برای اخذ آزادی قرار گرفتهاند.
استان فارس، دارای بیشترین زندانی زن جرائم غیرعمد
با توجه به جمعیت ۲۲۶نفری زندانیان زن جرائم غیرعمد، استان فارس با ۴۳ محبوس در صدر بیشترینها هست. بعد از آن استان گیلان با ۳۱ مددجو در رتبه دوم و مازنداران هم با ۱۹ محکوم در رتبه سوم قرار دارد و پس از آن هم استانهای تهران و اصفهان با ۱۷ و ۱۳ مددجو در ردههای بعدی بیشترین زندانی زن جرائم غیرعمد قرار دارند.
۹۰درصد زنان زندانی جرائم غیرعمد هیچ سابقه کیفری ندارند
بیشترین علت حبس زندانیان زن جرایم غیرعمد مربوط به صدور چک است، این دسته از بدهکاران مالی که بابت صدور چک و در بسیاری موارد به دلیل ضمانت از دوستان، بستگان و متأسفانه همسران با ضمانت از طریق برگههای بانکی روانه زندان شدهاند و طبق آمار، ۹۰درصد زندانیان زن جرائم غیرعمد هیچ سابقه کیفری نداشته و اغلب این مددجویان زن برای اولین بار است که روانه زندان شدهاند. در بین پروندههای ستاد دیه، پروندههایی وجود داشت که زنان زندانی به دلیل مبالغ ناچیز گاهی تا دو ماه در حبس بودند. البته زندانی شدن به دلیل مسائل اقتصادی، صدور چک و ضمانت تنها معطوف به قشر خاصی نمیشود و در بین زنان زندانی در سالهای اخیر از چهرههای معروف تلوزیونی تا دندانپزشک با سابقه هم وجود داشت.
ضمانت همسر و دوستان از علل حبس
متأسفانه در سالهای اخیر، حبس به دلیل ضمانت رشد داشته و بسیاری از زنان زندانی به دلیل ضمانت به خاطر اعتماد نابجا به بستگان و همسایهها و همکاران خود روانه زندان شدند. موارد زیادی بویژه در سالهای اخیر داشتیم که بابت ضمانت از نزدیکان نسبی خودشان محکم به زندان شدند.
سید اسدالله جولایی، مدیرعامل ستاد دیه کشور نبود یک قانون کارآمد را در خصوص اعطای آسان و بدون ملاحظه دسته چک را به زنان علت اصلی افزایش آمار این محکومان میداند و میگوید: در کنار بانوانی که با یک ایده ناپخته اقتصادی با دریافت وامهای پرداخت نشدنی نسبت به تأسیس یک کارگاه یا تولیدی اقدام میکنند، بسیاری از شهروندان و بویژه زنان سرپرست خانواده نیز بدون هیچ محاسبهای تنها با هدف دریافت وامی جهت ثبتنام دخترشان در دانشگاه یا خرید یک خوردوی معمولی برای پسرشان نسبت به گرفتن وام تلاش میکنند که همین عامل در مدتی کوتاه بنا به فشارهای اقتصادی جامعه مادر خانواده را روانه زندان میکند.
تعداد کل زندانیان جرائم غیرعمد |
حدود ۱۲هزار زندانی |
تعداد کل زندانیان زن جرائم غیرعمد |
۲۲۶ نفر |
میزان سابقه کیفری زنان زندانی جرائم غیرعمد |
۱۰درصد کل تعداد؛ ۹۰درصد بدون سابقه کیفری |
میانگین سنی |
اغلب جوان بین ۲۰ تا ۳۵ سال |
بیشترین علت حبس |
صدور چک، فشار اقتصادی؛ ضمانت بستگان و آشنایان |
استان های دارای بیشترین محکوم زن |
فارس، گیلان، مازندران، تهران، اصفهان |
میزان آزادی زنان زندانی، از سال۹۰ تا نیمهاول ۹۵ |
۱۴۰۰ نفر |
میزان تحصیلات |
متغیر از زیر دیپلم تا پزشک |
هنرمندان و مسئولان زن دست به کار شدند
با توجه به تفاهم نامهای که اخیراً بین ستاد دیه و معاونت زنان ریاست جمهوری و با هدف هدف پیشگیری از ورود ناخواسته افراد به زندانها و کاهش وقوع جرایم غیر کلاهبرداری در بین زنان منعقد شده است، کمپین حمایت از آزادی ۲۲۰محکوم زن غیرعمدی تشکیل شده است که هنرمندان و مسئولان زن با حمایت تشکیل این حمایت، به دنبال تلاش برای آزادی این تعداد از زنان زندانی هستند. در جمع اعضای این مجموعه میتوان از چهرههای مختلف هنری بویژه حضور بازیگران نام آشنایی چون ترانه علیدوستی، سحر دولتشاهی و... اشاره کرد.
پیوستن جمعی از بانوان مسئول کشور مانند زهرا احمدیپور، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی هرچند به میزان استقبال چهرههای هنری کشور نیست اما فعالیت این دسته از بانوان در زمینه رهایی جمعی از هموطنان آبرومند دربند قابل توجه است.
از روز مادر تا روز دختر
ابتدای فعالیت این پویش مردمی، سالروز میلاد حضرت زهرا سلاماللهعلیها بود و طی برنامهریزی انجام شده هم مقرر گردیده فعالیتهای خداپسندانه و انساندوستانه این کمپین تا روز میلاد حضرت معصومه علیهالسلام ادامه یابد.