کد خبر: ۱۴۳۹۸۰
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۵
فرمان اجرایی رییس جمهوری آمریکا در مورد ممنوعیت سه ماهه ورود شهروندان هفت کشوراسلامی با واکنش هایی در رسانه های جهان همراه بود و در حالی واقعه 11 سپتامبر بهانه اصلی صدور این قانون اعلام شد که نام هیچ یک از اتباع کشورهای ممنوع شده در میان عاملان این حمله وجود ندارد.
 فرمان اجرایی رییس جمهوری آمریکا در مورد ممنوعیت سه ماهه ورود شهروندان هفت کشوراسلامی با واکنش هایی در رسانه های جهان همراه بود و در حالی واقعه 11 سپتامبر بهانه اصلی صدور این قانون اعلام شد که نام هیچ یک از اتباع کشورهای ممنوع شده در میان عاملان این حمله وجود ندارد.

چند روز پیش «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا 2 فرمان اجرایی را امضا کرد‌ که در یکی از آن ها ورود پناهجویان به آمریکا برای 4 ماه به حالت تعلیق درآمد. همچنین وی در فرمان دیگری به طور موقت صدور هرگونه ویزا برای شهروندان هفت کشور ایران، سوریه، عراق، لیبی، یمن، سودان و سومالی را به مدت 90 روز متوقف کرد. این قانون شامل افراد دوتابعیتی دارای ویزا و گرین کارت آمریکا نیز می شود.

در دوره کنونی و با توجه به حجم گسترده تعامل کشورها با یکدیگر در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و اجتماعی صدور چنین دستورهایی مبنی بر بستن درهای یک کشور به سوی عده ای از مردم یا شهروندان کشورهایی مشخص پذیرفتنی نیست. از این روز بسیاری از مقام های سیاسی کشورها و رسانه های مهم و جریان ساز حتی در آمریکا به این قانون و بازخوردهای آن نگاهی انتقادی داشتند.

هدف و نتیجه این حرکت کاخ سفید را می توان در چارچوب های گوناگونی مورد بررسی قرار داد که نمودهایی از آن در تحلیل رسانه های غربی نیز به چشم می خورد.

**اقدام تلافی جویانه ایران در مقابل آمریکا
از جمله محورهایی که در بسیاری از رسانه های انگلیسی زبان به شکل گسترده ای بازتاب داشت واکنش ایران و مقام های برخی کشورها به این قانون بود. تارنماهای رویترز، واشنگتن پست، لس آنجلس تایمز، دیلی میل، سی.بی.اس و بسیاری از دیگر رسانه ها به این موضوع پرداختند. این رسانه ها تحلیل خود را به سخنان «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در مورد اقدام تلافی جویانه ایران در قبال شهروندان آمریکایی ارجاع دادند.
تارنمای شبکه خبری «الجزیره» در این زمینه نوشت وزیر امور خارجه ایران تصمیم ترامپ برای جلوگیری از سفر مسلمانان به ایالات متحده را هدیه ای بزرگ برای تروریست های تندرو دانست. ظریف اعلام کرد توقف صدور ویزا برای آمریکایی ها تازمانی که دولت این کشور محدودیت ها در مورد ایرانیان را لغو نکند ادامه خواهد یافت.
الجزیره نوشت بیشتر از یک میلیون ایرانی در ایالات متحده زندگی می کنند و در سال 2015 بیشتر از 35هزار ایرانی به آمریکا سفر کردند.
تارنمای روزنامه «یو.اس.ای.تودی» روز شنبه (28 ژانویه) آورد ایران اقدام مشابهی را در مورد شهروندان آمریکایی در پیش می گیرد. با وقوع چنین شرایطی کانادا از این قانون ترامپ خوشحال شد و آغوش خود را به روی این افراد باز کرد.
این روزنامه افزود: رهبران جهان واکنش تندی را به دستور اجرایی ترامپ داشتند. یکی از این کشورها ایران بود که اعلام کرد برای سفر توریست های آمریکایی محدودیت ایجاد می کند. وزیر امور خارجه ایران واکنش تندی به این قانون نشان داد. از دیگر رهبرانی که در این زمینه موضعگیری کردند نخست وزیر کانادا بود. «جاستین ترودو» با بیان اینکه در مورد مهاجران نباید تبعیض مذهبی قایل شد، اظهار کرد کشورش به این افراد خوشامد می گوید. وی تفاوت را عامل قدرت دانست و نوشت: به کانادا خوش آمدید. همچنین «نیکلا استروکون» وزیر ارشد اسکاتلند نیز گفته های مقام کانادایی را تایید کرد و ابراز داشت که از این افراد در اسکاتلند استقبال می شود.
بنابرگزارش های سانه ای افکار عمومی در بسیاری از کشورها از جمله کشورهایی که ذیل این قانون قرار گرفته اند تصمیم کاخ سفید را باعث سقوط محبوبیت و اعتبار آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد در جهان دانستند.
تارنمای «خلیج تایمز» نوشت: دونالد ترامپ به علت قانون ممنوعیت سفر به آمریکا مورد حمله شدید قرار گرفته است. در این رابطه اعتراض هایی صورت گرفت و برخی معترضان در خیابان های آمریکا برای لغو این قانون شعار دادند.

** دروغ پردازی و تناقض در برخورد با تروریسم
برخی تحلیلگران این اقدام ترامپ را توهین به جهان اسلام و ملت ایران تحلیل کرده اند. نوع نگاه تبعیض آلود به کشورها باعث می شود زمینه های خشونت و افراط تقویت شود. در واقع این اقدام آمریکا هدیه ای به تروریست های افراطی است زیرا سرچشمه های واقعی و حتی بانیان منطقه ای و فرامنطقه ای، افراطی گری مورد توجه قرار نمی گیرند و اقدامی برای برخورد ریشه ای با آن صورت نمی گیرد.
تارنمای روزنامه «نیویورک تایمز» روز شنبه ممنوعیت ویزا برای ایرانیان را موضوعی شوکه کننده دانست که باعث سردرگمی شد زیرا این قانون به طور تقریبی همه سفرهای علمی، ورزشی، تجاری و خانوادگی به آمریکا را از این 7 کشور متوقف می کند.
یک کارشناس به نیویورک تایمز گفت که در میان اسامی متهمان 11 سپتامبر هیچ یک از اتباع این 7 کشور حضور نداشتند. در آمریکا این سردرگمی وجود دارد که چرا نام ایران در این فهرست به عنوان تهدید امنیت سرزمینی آمریکا گنجانده شده است. ایالات متحده بیشتر از ایران در ایجاد تروریسم و داعش نقش داشته است.
نکته جالب توجهی که در گزارش روزنامه یواس ای تودی هم به چشم می خورد این است که به صورت آشکار عنوان کرد: ترامپ در دستورش اعلام کرد که از میان 19 هواپیما ربایی که در حادثه 11 سپتامبر نقش داشتند بیشتر آن ها از عربستان سعودی بودند اما هیچ یک از تروریست ها اهل 7 کشوری که اکنون در فرمان ممنوعیت ویزای آمریکا قرار گرفته اند نبودند.

** حقوق بشر از حرف تاعمل
از سوی دیگر برخی کارشناسان این اقدام آمریکا را که تنها شهروندان برخی کشورها و از جمله ایران را نشانه گرفته، دلیلی بر بی اعتباری ادعاهای حقوق بشری آمریکا توصیف کرده اند. این قانون برای آزادی سفر که از بدیهی ترین حقوق انسانی در یک جامعه قانونمند است مانع جدی و غیرمنطقی ایجاد کرده است.
از طرف دیگر بسیاری از دولتمردان پیشین آمریکایی در هر 2 حزب جمهوریخواه و دموکرات همیشه مدعی بودند که هدف فشار، تحریم ها و قوانین ضد ایرانی، دولت و حکومت جمهوری اسلامی است؛ کاخ سفید هیچ دشمنی با مردم ایران ندارد و در جهت آزادی بیشتر و آسایش آن ها گام بر می دارد. این دستور اجرایی نشان داد که هدف دولت آمریکا ناراضی کردن مردم این هفت کشور و به ویژه ایران است زیرا در بین این کشورها بیشترین تعداد سفرها به آمریکا از سوی اتباع و شهروندان ایرانی صورت می گیرد.
تارنمای شبکه خبری «الجزیره» در زمینه این اقدام رییس جمهوری آمریکا به بخش هایی از سخنان وزیر امور خارجه اشاره کرد که این حرکت را برخلاف روندهای اعلامی این کشور در زمینه دوستی با کشورها عنوان کرد.
به نوشته نیویورک تایمز در حالی که ایران مانع شهروندانش برای سفر به ایالات متحده نمی شود این اقدام آمریکا از نظر ایدئولوژیکی برخلاف مباحث مربوط به اشتراک اطلاعات است.
تارنمای یواس ای تودی روز شنبه در گزارش دیگری اعلام کرد این قانون باعث سردرگمی و ناخرسندی ده ها هزار مسافر در جهان شد. این قانون نگرانی های بسیاری را در میان مسلمانان و مسافران در زمینه قوانین آمریکا ایجاد کرده است. با این حال قاضی «آن دانلی» روز شنبه مانع اجرای این قانون شد.
به نوشته این روزنامه گروه های حقوق بشری در آمریکا نیز علیه این قانون موضعگیری کردند. «آنتونی رومرو» معاون اجرایی اتحادیه آزادی های مدنی آمریکایی اظهار کرد که دادگاه آمریکا امروز کاری کرد که باید انجام می داد. اکنون دادگاه مانعی را جلوی سوء استفاده دولت آمریکا یا سیاست ها و دستورهای غیر قانونی قرار داده است.
یو اس ای تودی نوشت: دولت ترامپ در نخستین هفته از آغاز به کارش در یک دادگاه بازنده شد.
منبع: ایرنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین