کد خبر: ۱۳۱۸۵۷
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۵
در صورت محرز شدن مشکلات فیزیکی برای مادر یا جنین، قبل از 4 ماهگی سقط قانونی انجام می‌شود. اما بعد از حلول روح در بدن جنینی که تقریبا شکل انسانی به خود گرفته و زائده دم مانندش از بین رفته به راحتی انجام نمی‌شود و فقط در شرایطی که جان مادر در خطر باشد سقط اتفاق می‌افتد.
  تعدادشان کم نیست کودکانی که به دنیا نیامده در دادگاه بی‌وجدانی محکوم به مرگ می‌شوند. هنوز جان به تن شان مزه نکرده، به قتل می‌رسند. سقط‌های قانونی، مشکل کمتری را برای مادر به وجود می‌آورد در صورتی که سقط‌های غیرقانونی علاوه بر خطراتی که در آن لحظه برای مادر دارد، شاید زنی را تا آخر عمر از حس مادری محروم کند و مسلما مشکلات اجتماعی و اقتصادی به از دست دادن والاترین حس نمی‌ارزد و حتما قدیمی‌ها بی‌دلیل نگفته‌اند هر کودکی با به دنیا آمدنش روزی خود را هم می‌آورد. از بین رفتن کودکان ناخواسته توسط والدین نگرانی‌هایی را برای جامعه سپید پوشان پزشکی هم به دنبال داشته و آنها زنگ‌های هشدار را به صدا درآورده‌اند. 120 پزشک نامه می‌نویسند و درخواست می‌کنند که وزیر بهداشت وارد این گود بشود. گودی که گفته شده، بر اساس بررسی‌های‌انجام شده بر مبنای مدل‌های ریاضی برآورد می شود که سالانه سقط‌های بسیاری در کشور (قانونی و غیرقانونی) رخ می‌دهد.

وزارت بهداشت در قبال این نامه هم سکوت نکرده و دکتر محمد حسین میر دهقان، مدیرکل نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت به ایسنا می‌گوید: «بر اساس قانون مجازات اسلامی، سقط جنین به صورت غیرقانونی و خارج از موارد علمی- پزشکی که از سوی سازمان پزشکی قانونی اعلام می‌شود، قتل نفس و جرم تلقی و مستوجب برخورد قانونی و قضایی با متخلفین است. دفتر نظارت و اعتباربخشی بر حسب وظیفه ذاتی و قانونی خود با تخلفات این زمینه که از طریق بازرسان دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، سازمان های بازرسی و نظارتی، سامانه ثبت و رسیدگی به تخلفات پزشکی (1590) و گزارشات مردمی اعلام شود، برابر قانون برخورد قاطع می‌کند و ضمن بررسی فوری موضوع، پرونده تخلفات جهت رسیدگی به محاکم قضایی ارسال شده و پیگیری لازم صورت می‌گیرد.

فرار از سقط جنین

به نظر می‌رسد بین دوراهی سختی گیر کرده. نمی‌داند فرزندنش را به دنیا بیاورد و اجازه دهد که شوهر معتادش او را بفروشد یا تن به سقطش دهد. او تصمیمش را می‌گیرد هر چه می‌تواند از خانه برمی‌دارد و بیرون می‌زند. حالا به تهران آمده و زندگی سختی دارد. دستفروش است. می‌گوید: «این جوراب را می‌بینی؟ این گل مخصوص من است.» بچه‌اش را به خود آویزان کرده و در مترو جوراب می‌فروشد. حاضر نشده فرزندش را از زندگی محروم کند. می‌گوید: «وقتی شوهرم گفت نمی‌توانم بچه را نگه دارم چطور شکمش را سیر کنم؟ خیلی ناراحت شدم اما وقتی فهمیدم قول بچه را به کسی داده حسم عجیب بود. مثل وحشی‌ها جیغ می‌زدم و فحش می‌دادم. شوهرم راحت گفت دو راه بیشتر نداریم اول این که بچه را به دنیا بیاوریم و پولش را بگیریم یا این که اینقدر کتکت بزنم که به خونریزی بیفتی و بیمارستان مجبور شود او را سقط کند. از وقتی فهمیدم مادر شدم، انگار دنیا را به من داده بودند. حس قشنگی داشتم و خوشحال بودم که شوهرم هر کار کرد نتوانست من را هم معتاد کند. من یک مادر سالم بودم و یک نفر دیگر در دلم بود. نمی‌خواستم به هیچ وجه از دستش بدهم، چیز به درد بخوری نداشتیم اما همان دو سه تیکه را هم برداشتم و آمدم تهران. با یکی از دستفروش‌ها همان روز اول در مترو دوست شدم. او گفت که رئیسش دنبال بافنده هم می‌گردد. بافنده شدم. در روز 5ساعت بیشتر نمی‌خوابیدم و کار می‌کردم. الان هم همینطور است. رئیسم روزی 40 هزار‌تومان حقوق می‌دهد و قبل از به دنیا آمدن بچه‌ام در همان جوراب‌بافی می‌خوابیدم. دیگر از خدا چه می‌خواستم؟ شروع کردم به کار و از این 40تومن 20 تومن را پس‌انداز کردم. رفتم بیمارستان دولتی و بچه‌ام را طبیعی به دنیا آوردم تا مبادا پول زیادی پرداخت کنم. با پس‌اندازم تازه توانسته‌ام یک سوئیت 25 متری در یافت‌آباد اجاره کنم. هنوز وسیله‌ای ندارم. هزینه‌های بچه‌ام نمی‌گذارد که لوازم بخرم. اما خدا را شکر می‌کنم که هست. به خاطرش روزها دستفروشی می‌کنم و شب‌ها بافندگی تا 63 هزار تومان کاسب شوم.»

**مادران در خطرند

اگر عشق مادری اینقدر زیباست، پس دلیل بعضی‌ها برای به قتل رساندن پاره‌تن‌شان چیست؟ دکتر مجید ابهری در مورد سقط‌ جنین به «آفتاب یزد» می‌گوید: «افزایش آمار سقط جنین همسو با سایر آسیب‌های اجتماعی باید مورد کالبد شکافی قرار گرفته تا از افزایش آن جلوگیری شود. از نگاه آسیب‌شنایی سقط جنین یعنی پایان اختیاری به حاملگی توسط دارو یا وسایل دیگر که در این زمینه سقط جنین به دو نوع قانونی و غیرقانونی تقسیم می‌شود.سقط قانونی در صورتی اتفاق می‌افتد که ادامه حاملگی برای جان مادر خطرناک بوده یا اختلال و مشکلات ژنتیکی مبنی بر ناقص بودن جنین وجود داشته باشد. در این صورت با مجوز پزشکی قانونی عمل سقط انجام می‌شود.»
این رفتار‌شناس اجتماعی با بیان این که مشکل موجود در زمینه سقط‌جنین غیرقانونی و یا زیرزمینی است که معمولا در این زمینه می‌توان به حاملگی‌های ناخواسته زنان متاهل یا زنان فاقد شوهر اشاره کرد، می‌افزاید: «در حال حاضر با توجه به ممنوعیت سقط جنین برای آن 90 درصد از این گونه سقط‌ها به علت مسائل غیربهداشتی و سقط توسط افراد غیرمتخصص، به نازایی، عفونت‌های خطرناک و یا حتی مرگ مادر منجر می‌شود که به خاطر مسائل اجتماعی و حفظ آبرو از شکایت صرف نظر می‌شود. در حال حاضر درصد قابل توجهی از سقط جنین در مورد حاملگی‌های ناخواسته در زنان اتفاق می‌افتد. به خاطر ممنوعیت قانونی هیچگونه آماری در این زمینه وجود ندارد و فقط حدس و گمان و یا قرینه‌سازی‌های اجتماعی مبنا آمارگیری است.

وی با اشاره به خطری که زنان را در سقط‌های زیرزمینی تهدید می‌کند، تاکید می‌کند: «با توجه به مشکلات در صورتی که عمل سقط انجام نگیرد ممکن است شاهد کودکان رهیافت یا سرراهی باشیم که وجود آنها نیز مشکلات مختلفی را به همراه دارد. باید این موضوع توسط کارشناسان همراه با آسیب‌شناسان، جامعه‌شناسان و پزشکان متخصص در یک کارگروه علمی مورد بررسی قرار گیرد تا با پیش‌بینی‌های لازم در پیدا کردن راهکارهای مناسب از قتل‌نفس و به خطر افتادن جان بسیاری از زنان و یا کودکان رهیافت جلوگیری شود. حمایت از مادرانی که دچار حاملگی ناخواسته‌ شده‌اند و کمک به آنها در نگهداری فرزند و یا تحویل گرفتن فرزندان‌شان از سوی مراکز نگهداری معتبر، یکی از راه‌های کاهش آمار سقط جنین می‌باشد. یافتن راهکارهای منطقی، قانونی و شرعی برای این‌گونه زنان و دختران می‌تواند از سقط‌های زیرزمینی که همراه با پول جان افراد به خطر می‌افتد جلوگیری کرد. به هر حال اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی عواقب وعوارض این رفتار می‌تواند از قتل انسان های بی‌گناه که هنوز پا به دنیا نگذاشته‌اند جلوگیری کند.»

به گفته وی، گاهی رسانه‌ها به این موضوع مهم توجه می‌کنند و مشکلات آن را مطرح می‌نمایند اما هیچ وقت راهکار‌های منطقی و کاربردی برای آن پیش‌بینی نشده است. بهتر است با برگزاری میزگرد وگفتمان‌های تخصصی، راهی برای این معضل اجتماعی پیدا کرد. در بسیاری از کشورهای اروپایی و بعضی از ایالت‌های آمریکا نیز عمل سقط جنین غیرقانونی و غیرانسانی است. بنابراین بهتر است به جای ژست‌های اجتماعی به فکر راهکارهای اساسی و اجرایی بود.

**تخت‌های 3 میلیون و 800 هزار تومانی

خیابان ناصرخسرو منبع داروی قاچاق نیست. از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن پیدا می‌شود. شوکر و اسپری فلفل تا قابله برای سقط جنین. کوچه‌پس کوچه ها می‌گذرد تا پشت خیابان پامنار می‌رسد. یک خانه قدیمی قتلگاه کودکانی است که چشم به دنیا باز نکردند. چند تا پله بلند را که پایین بروی می‌رسی به حیاط زیبا و قدیمی که پر است از خاک و برگ‌های پاییزی. حوض بی‌رنگ و روی وسط حیاط خیلی وقت است که آب به خود ندیده و دیوار‌ه‌هایش پوسته گذاشته است. چهار اتاق ویران دور نصف حیاط خودنمایی می‌کند. یکی از اتاق‌ها اما آنقدرها هم خراب و ویران نیست. مثل اتاق عمل درستش کرده‌اند. فقط شنیده‌اند که باید سبز باشد. همه چیز سبز است. کمتر از یک ساعت خوابیدن روی تخت این اتاق 3 میلیون و 800 هزار تومان آب می‌خورد. با کلی ناله شاید به 3 میلیون تومان نقد برسد. شماره کارت نمی‌دهند و چک هم برای سقط جنین قبول نمی‌کنند.

آمپول‌های 500 هزار تومانی

آمپول‌های فشار را هم مانند داروهای خاص یا باید از مراکز دولتی تهیه کرد یا ناصرخسرو. این آمپول در خیابان ناصرخسرو تا 500 هزار تومان هم خرید و فروش شده است. اما نکته مهم این است که این آمپول باید در سردخانه باشد. یعنی اگر به صورت قاچاق وارد کشور شود یا باید با کانتینر یخچالی و در 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد وارد شود یا با کوله‌برها. مسلما کوله‌برها که یخچالی ندارند داروی فاسد را به مقصد می‌رسانند و بیراه نیست اگر بگوییم داروهای فاسد در بازار دست به دست می‌شود تا جان زنان حامله‌ای را به مخاطره بیندازد که به دنبال سقط جنین‌ هستند.

دیه‌های سقط جنین

در صورت محرز شدن مشکلات فیزیکی برای مادر یا جنین، قبل از 4 ماهگی سقط قانونی انجام می‌شود. اما بعد از حلول روح در بدن جنینی که تقریبا شکل انسانی به خود گرفته و زائده دم مانندش از بین رفته به راحتی انجام نمی‌شود و فقط در شرایطی که جان مادر در خطر باشد سقط اتفاق می‌افتد.

دکتر آیدین مولازاده، کارشناس حقوق پزشکی به «آفتاب یزد» می‌گوید: «ممکن است یک سرما خوردگی جزئی یا ویروس عادی در ایام بارداری باعث بروز مشکلات متعدد و عقب‌ماندگی ذهنی و جسمی جنین شود.»

در بسیاری از کشورها اولین گزینه موثر در سقط جنین، خواست مادر است. اما در ایران چنین قانونی وجود ندارد و جان و سلامت مادر در سقط‌های غیرقانونی به خطر می‌افتد. در حقیقت این مادر است که تا آخر عمر باید با این مشکلات دست و پنجه نرم کند. دکتر مولازاده در تشریح این نظریه تاکید می‌کند: «اگر سقط را صرفا به تشخیص مادر یا خانواده انجام دهیم، احتمال دارد بعد از سقط از تصمیم خود پشیمان شوند. در اکثر موارد این پشیمانی بعد از سقط گریبان خانواده‌ها را می‌گیرد. اما از باب بهداشتی اگر نگاه کنیم این که یک کار غلط در جای مناسب انجام شود که عوارض بعدی نداشته باشد، خیلی بهتر است.»

وی با اشاره به این که فرهنگسازی در زمینه پیشگیری از بارداری و بعد از بارداری باید ترویج پیدا کند، می‌افزاید: «در این فرهنگسازی باید شرایط اجتماعی افراد از نظر سطح سواد، وضعیت مالی و... را در نظر گرفت. قانون‌گذار هیچ وقت جامعه را در شرایط بحرانی قرار نمی‌دهد. اگر محدودیت‌هایی ایجاد شده برای آن است که احتمال دارد نتوانیم جلوی افزایش آمار سقط‌ها را بگیریم. سقط‌های قانونی خیلی راحت انجام می‌شود. شرع و قوانین هرگز اجازه نمی‌دهد که با حیات یک انسان بازی کنیم. فرزند هدیه خداوند است و اجازه نداریم به خاطر شرایط خودمان او را به قتل برسانیم.»

دکتر مولازاده می‌گوید: «طبیب یا ماما اگر دارویی که موجب سقط جنین شود را تجویز کند قتل عمد محسوب می‌شود و اگر قبل از 4 ماهگی طبیب این تجویز را بکند مسئولیت کیفری دارد. ماده 623 و 624 قانون مجازات اسلامی به صراحت گفته؛ هر کس با دادن دارو یا چیز دیگری باعث شود که جنین سقط شود، مجازاتی 6 ماه تا یکسال حبس دارد حتی اگر با علم به این موضوع که دارویی موجب سقط جنین می‌شود آن را تجویز کند، 3 تا 6 ماه حبس دارد. مگر این که این دارو برای حفظ حیات مادر ضروری باشد. البته هستند آدم‌های سودجویی که از راهکارهای غیرقانونی برای نشان دادن در خطر بودن جان مادر استفاده می‌کنند.»

وی با اشاره به این که قانون دیه سقط غیرقانونی را اعلام کرده است، می‌افزاید: «سقط قانونی دیه‌ای ندارد اما برای سقط‌های غیرقانونی دیه کامل در نظر گرفته شده است. ماده 716 قانون مجازات اسلامی درباره دیه سقط جنین گفته، اگر نطفه باشد 2 صدم دیه کامل، اگر عَلَقه (از 8 هفته به بعد) باشد 4 صدم دیه کامل، اگر به صورت توده گوشتی (مضغه) باشد، 6 صدم دیه کامل و بعد از مضغه و کامل شدن جنین می‌شود، 8 صدم دیه کامل و اگر استخوان‌بندی کامل شود، که روح ندارد یک دهم دیه کامل دارد. اگر روح در بدن جنین دمیده شده باشد و جنین پسر باشد دیه کامل و اگر دختر باشد نصف دیه پرداخت می‌شود. اگر هم روح در جنین دمیده شده و جنسیت آن مشخص نباشد سه چهارم دیه کامل باید پرداخت شود.»

به گفته دکتر مولازاده؛ «در قانون پیش‌بینی شده که اگر مادر عمدا یا به خطا باعث از بین رفتن جنین شود دیه باید توسط خودش پرداخت شود و اگر کسی جنایتی بر مادر وارد کند، علاوه بر دیه مادر باید دیه جنین را هم پرداخت کند و اگر زن بارداری که 4 ماه را گذرانده باشد کشته شود قاتل باید دو دیه پرداخت کند.»

هیچ کدام این راه‌ها و سخت‌گیری‌ها حتی 10 پیشنهاد پزشکان نمی‌تواند به اندازه وجدان انسان‌ها از سقط جنین غیرقانونی پیشگیری کند. سقطی که جیب عده‌ای سودجو را پر می‌کند و جان مادران را به خطر می‌اندازد.

دکتر ابهری: باید این موضوع توسط کارشناسان همراه با آسیب‌شناسان، جامعه‌شناسان و پزشکان متخصص در یک کارگروه علمی مورد بررسی قرار گیرد تا با پیش‌بینی‌های لازم در پید کردن راهکارهای مناسب از قتل‌نفس و به خطر افتادن جان بسیاری از زنان و یا کودکان رهیافت جلوگیری شود.

منبع: آفتاب یزد
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین