کد خبر: ۱۲۸۳۶۵
تاریخ انتشار: ۰۶ آبان ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۳
او روز سه‌شنبه در «مرکز آمریکایی پیشرفت»، اتاق فکری که از سوی جان پودستا، رئیس کمپین هیلاری کلینتون راه اندازی شده و ریاست آن برعهده نیرا تاندن، مدیر سیاسی کمپین انتخاباتی سال 2008 کلینتون است، درباره ایران سخنرانی کرد.
 مشاوران ارشد نامزدهای انتخاباتی آمریکا می‌ توانند نشانه‌‌های آشکاری از سیاست‌‌های رئیس‌ جمهوری بعدی این کشور درباره ایران به دست بدهند. در این گزارش، با توجه به سخنان مشاوران ارشد کمپین هیلاری کلینتون چنین نتیجه گیری شده که اگرچه حامیان ایران در کاخ سفید خواهند ماند اما برخلاف دولت اوباما، افرادی نیز وارد دولت احتمالی کلینتون خواهند شد که به دنبال سیاست مقابله با جمهوری اسلامی ایران هستند.

به نقل از بلومبرگ، رئیس‌‌جمهوری بعدی آمریکا، این فرصت را دارد که که بار دیگر به متحدان خود در منطقه خاورمیانه انسجامی بدهد و به آن‌‌ها بگوید: «ما بازگشتیم و دوباره رهبری (منطقه) را به دست خواهیم گرفت.»

این جمله‌‌ای است که در این ماه، بارها از سوی فعالان دموکرات حاضر در کمپین هیلاری کلینتون شنیده شده است. در واقع این جمله‌‌ای است که دقیقا از زبان مایکل مورل، معاون و رئیس موقت پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و مشاور کنونی کمپین هیلاری کلینتون گفته شده است.

او روز سه‌شنبه در «مرکز آمریکایی پیشرفت»، اتاق فکری که از سوی جان پودستا، رئیس کمپین هیلاری کلینتون راه اندازی شده و ریاست آن برعهده نیرا تاندن، مدیر سیاسی کمپین انتخاباتی سال 2008 کلینتون است، درباره ایران سخنرانی کرد.

مورل که در صورت راهیابی هیلاری کلینتون به کاخ سفید، مقامی عالی در دولت او به دست خواهد آورد، هوادار تقویت نقش آمریکا در خاورمیانه برای مقابله با ایران است. مثلا او گفته که آمریکا باید مجموعه جدیدی از تحریم‌ها را علیه ایران به اجرا در آورد تا «رفتار همراه با سوء نیت ایران را مجازات کند.» این در حالی است که دولت اوباما با تلاش‌های کنگره آمریکا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران پس از برجام مخالف بود و بسیاری از آن‌ها را وتو کرد.

مورل همچنین سیاست جدیدی برای نیروی دریایی آمریکا در راستای توقیف کشتی‌های ایرانی که (ادعا می‌شود) به جنگ نیابتی در یمن کمک می‌کنند، پیشنهاد داده است. به ادعای مورل «کشتی‌هایی وجود دارند که به طور منظم (بنادر) ایران را ترک کرده و برای حوثی‌ها در یمن سلاح می‌برند. «من هیچ مشکلی با این سیاست ندارم که نیروی دریایی آمریکا باید کشتی‌های ایرانی را متوقف کرده و اگر آن‌ها سلاح حمل می‌کردند، بار آن‌ها را ضبط کنند.»

او البته متذکر این نکته شده است که چنین سیاستی ممکن است چالش‌هایی در حقوق بین‌الملل داشته باشد. وی همچنین پیشنهاد کرده که به عنوان بخشی از سیاست مقابله با ایران، باید از متحدان آمریکا در منطقه خاورمیانه خواسته شود که اقدامات بیشتری برای کاستن از تهدیدهای تروریستی موجود در این کشورها و فساد حاکم بر دولت‌هایشان انجام دهند.

در زمان اوباما و پس از انعقاد برجام، آمریکا میزبان کشورهای منطقه خاورمیانه بود که از تقویت ایران نگران بودند و به آمریکا آمده بودند تا از آن چه که حمایت تهران از شبه‌نظامیان حاضر در لبنان، عراق، یمن و سوریه خوانده شده، صحبت کنند. پاسخ اوباما فقط این بود که این دولت‌ها را مطمئن کرد که می‌توانند بسته پیشنهادی جدیدی درباره خرید تسلیحات آمریکایی داشته باشند.

در واقع اوباما به ندرت حاضر بود با اقدامات ایران در منطقه مقابله کند. مثلا در عراق، جنگنده‌های آمریکایی از عملیات شبه‌نظامیان شیعه که مورد حمایت ایران هستند، حمایت می‌کرد. یا در سوریه، به دنبال توافقی با روسیه برای انجام عملیات‌های مشترک بود که می توانست مورد رضایت ایران باشد.

حتی جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در تلاش بود تا بانک‌های اروپایی را مطمئن کند که می‌توانند سرمایه‌گذاری امن در ایران داشته باشند. دولت اوباما همچنین مجوز فروش هواپیماهای بوئینگ را به شرکت‌های پروازی ایران که به دلیل مسائل سوریه در تحریم هستند، صادر کرد.

رویکرد مورل به ایران، مطابق با رویکردی است که جک سولیون، مشاور ارشد امنیت ملی کلینتون در ماه ژوئن مطرح کرده بود. او به موسسه امنیتی ترومن گفته بود: «ما نیاز داریم تا هزینه‌های بی‌ثبات‌سازی منطقه از سوی ایران را افزایش دهیم. ما نیاز داریم تا برای شرکای سنی مذهب خود در منطقه ایجاد اطمینان کنیم.»

این رویکرد همچنین در چارچوب گزارشی است که از سوی «مرکز آمریکایی پیشرفت» در این هفته منتشر شد و سیاست جدیدی در قبال خاورمیانه پیشنهاد می‌کرد. این گزارش می‌گوید که توافق هسته‌ای که در سال 2015 با ایران به دست آمد : «ایران را به یک شریک منطقه ای برای آمریکا تبدیل نکرد و این کشور همچنین برای منافع و ارزش‌های آمریکا در خاورمیانه و دیگر نقاط جهان ایجاد خطر می‌کند.»

البته این گزارش با انتقاد حامیان توافق با ایران و جناح چپ حزب دموکرات همراه شد. دنیس کوسنیچ، عضو سابق کنگره از حزب دموکرات در مجله نیشن نوشته که این گزارش تخت تاثیر پیمانکاران وزارت دفاع است که در «مرکز آمریکایی پیشرفت» حضور دارند. جیمی لوبه، روزنامه نگار، نیز از این گزارش به دلیل هدر دادن وقت ارتباط گرفتن با ایران انتقاد کرد.

به هر حال، این مسائل نشان می‌دهد که اگر کلینتون، رئیس‌جمهور بعدی آمریکا باشد، هم هواداران مقابله به واشنگتن بازخواهند گشت و هم این که هواداران ارتباط با ایران در کاخ سفید خواهند ماند.
منبع: آنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین