دکتر محمد جواد فاطمی با اعلام این خبر، اظهار کرد: سوختگی بیماری است که برای افرادی با تمکن مالی پایین اتفاق میافتد؛ دلیل آن هم این است که سوختگی با استاندارد بودن وسایل گرمایشی، پخت وپز و فیزیک محل زندگی سرو کار دارد. با این وجود استانداردسازی از آموزش نیز اهمیت بیشتری دارد.
خلاء سیستم ثبت اطلاعات بیماران سوخته
وی یکی از مشکلات پیشگیری از ابتلا به سوختگی در کشور را نداشتن آمار درستی از تعداد موارد سوختگی دانست و گفت: در تمام ایران آمار درستی از تعداد موارد سوختگی نداریم، علت آن هم نداشتن سیستم ثبت اطلاعات جامع بیماران سوختگی در کشور است. هیچ دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستانی نیز آمار خود را به صورت دقیق ثبت نمیکند. تمام آمارهایی که اعلام میشود نیز تخمینی و براساس اطلاعات جمعآوری شده از بیمارستانهای مختلف است.
رییس انجمن حمایت از بیماران سوخته، استفاده از وسایل غیراستاندارد در محل زندگی را مهمترین عامل آتشسوزی دانست و افزود: اگر در خانهای زندگی کنید که سیستم گرمایشی، پخت و پز و فیزیک آن استاندارد باشد، حتی اگر آموزشی نیز ندیده باشید، حادثه کمتر اتفاق میافتد. در استانهایی که فقر بیشتری وجود دارد مانند سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، مناطقی از خوزستان، استانهای مرزی و مناطقی که اقلیتها در آنها زندگی میکنند، به دلیل محرومیت استان معمولا از وسایل پخت و پز غیر استاندارد مانند اجاق گازهای بدون ترموکوبل و چراغهای شعلهای استفاده میکنند.
وی تصریح کرد: هرکجا که از شعله استفاده شود خطر آتش سوزی و سوختگی بیشتر است. بیشتر نقاطی که افراد تمکن مالی چندانی ندارند از چراغهای خوراک پزی یا بخاریهای قطرهای و دارای کاربراتور استفاده میشود که اغلب این وسایل میتوانند باعث آتشسوزی شوند.
مشکلات روانی ناشی از فقر، از شایعترین علل خودسوزی در استانهای محروم
فاطمی تاکید کرد: مشکلات روانی ناشی از فقر مالی در این استانها، یکی از شایعترین علل خودسوزی در این استانها است. بیشتر موارد خودسوزی در استانهای سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، چهارمحال و بختیاری و لرستان و مناطق مشابه اتفاق میافتد. این سوختگیها نیز بسیار فجیع است و درصد بالایی از بدن فرد را گرفتار میکند، چون اغلب با نفت یا بنزین است، در عین حال موارد مرگ و میر هم در آنها خیلی بیشتر است.
رییس انجمن حمایت از بیماران سوخته، اعتیاد را یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد آتش سوزی مطرح کرد و گفت: اعتیاد ارتباط جدی با آتش سوزی و سوختگی دارد. درصد قابل توجهی از بیماران در بیمارستانهای سوختگی را افرادی تشکیل میدهند که به علت حالتهای قبل و بعد از مصرف، باعث ایجاد آتش سوزی میشوند. در استانهای مرزی به خصوص کرمان و سیستان و بلوچستان، شیوع استفاده از مواد مخدر بیشتر است. در این استانها سوختگی معمولا با درصد بیشتری اتفاق میافتد
فوت سالیانه ۳۰۰۰ نفر در کشور به علت سوختگی
وی در باره آمار سوختگی در کشور نیز توضیح داد و گفت: طبق آمارهای اعلام شده سالانه ۱۸۰ هزار نفر در کشور دچار سوختگی میشوند، از این تعداد ۳۰ هزار نفر در بیمارستانهای سوختگی بستری میشوند و ۳۰۰۰نفر نیز فوت میکنند. قرار است با کمک وزارت بهداشت، سیستم ثبت اطلاعات جامع بیماران سوختگی راه اندازی شود؛ در این صورت همه مراکز سوختگی با هم ارتباط پیدا میکنند و ما میتوانیم آمار درستی از پراکندگی سوختگی، تعداد تخت، نیازهای هر استان و عوامل مرگ و میر جمع آوری کنیم.
فاطمی، پیشگیری را اصلی بسیار مهم در موضوع سوختگی خواند و گفت: ما هرچقدر تخت سوختگی راهاندازی و بودجه صرف آن کنیم، تا زمانی که پیشگیری از سوختگی ایجاد نشود این اقدامات نیز تاثیری نخواهد داشت.
یک بخش! سهم استان سیستان و بلوچستان از درمان سوختگی
رییس انجمن حمایت از بیماران سوخته، تعداد بیمارستان سوختگی در استان سیستان و بلوچستان را یک مرکز اعلام کرد و گفت: این مرکز در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به شکل یک بخش سوختگی با تعداد اندکی تخت وجود دارد و امکانات زیادی هم ندارد. هنوز سیستم نظارت و ارزیابی بخشهای سوختگی سراسر کشور به طور دقیق راهاندازی نشده است.
فاطمی در ادامه بیان کرد: ما در کشور بیمارستان سوختگی استاندارد نداریم، شاید بتوان بیمارستان امیرالمومنین شیراز که به تازگی افتتاح شده است را به استانداردها نزدیک دانست. تمام بیمارستانهای سوختگی سراسر کشور نیاز به استانداردسازی دارند. تشکیل تیمهای درمانی مناسب سوختگی و همین طور تهیه و استفاده از پانسمانهای نوین و روشهای بیولوژیک سوختگی باید در این بیمارستانها استفاده شود که متاسفانه تقریبا هیچکدام از آنها ندارند.
شیوع سوختگی در پاییز و زمستان
رییس انجمن حمایت ازبیماران سوخته در ادامه، ضمن اشاره به شیوع سوختگی در پاییز و زمستان، بیان کرد: هر ایرانی باید اطلاع داشته باشد که اگر آتش سوزی اتفاق افتاد یا خودش سوخت باید اقدامی انجام دهد. همه مردم روش استفاده از کپسول اطفای حریق را بدانند، در منزل خود یک کپسول داشته باشند و بدانند با چه شمارهای تماس بگیرند. همچنین سیستمهای اعلام حریق باید در ساختمانها جدی گرفته شود.
وی ادامه داد: ما حوادث بسیار تلخی داریم که ناشی از آگاه نبودن افراد است. اگر آنها آموزش دیده بودند قطعا آن اتفاق تلخ، تبدیل به حادثهای جزئی میشد.
فاطمی در مورد مدارس نیز توصیه کرد: مدارس به دانش آموزان، به ویژه معلمان باید آموزش دهند که اگر آتش سوزی اتفاق افتاد چه کاری باید انجام دهند. حادثه شین آباد اتفاقی بود که در اثر ناآگاهی یک معلم اتفاق افتاد. اگر او میدانست که باید اول بچهها را از کلاس خارج کند و بعد بخاری آتش گرفته را، هیچکدام از این ۲۴ بچه نمیسوختند. خواهس میکنیم صدا و سیما و رسانهها مداخله کنند و به مردم آموزش دهند. انجمن حمایت از بیماران سوختگی محتوای کافی آموزشی را دارد. این انجمن میتواند اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهد.