میدل ایست آی گزارش داد؛

تل‌آویو به‌دنبال تجزیه سوریه با نقاب حمایت از دروزی‌ها

کد خبر: ۳۸۸۰۶۹
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۵
این حملات نشان‌دهنده تشدید چشمگیر اقدامات رژیم صهیونیستی علیه کابینه احمد الشرع، رئیس موقت سوریه بود، آن هم در حالی که روابط او با آمریکا رو به بهبود و تماس‌های امنیتی‌اش با رژیم صهیونیستی در حال افزایش بود.

تل‌آویو به‌دنبال تجزیه سوریه با نقاب حمایت از دروزی‌ها

رسانه انگلیسی گزارش داد، رژیم صهیونیستی با نقض توافق‌ها و بمباران دمشق، در پی تجزیه سوریه و نابودی وحدت آن است. این رژیم، طرح آمریکا برای ایجاد ثبات در سوریه را تضعیف کرده و پشت نقاب دروغین حمایت از اقلیت‌های دروزی، به‌دنبال توسعه مناطق نفوذ خود است.

 روز چهارشنبه، رژیم صهیونیستی حملات هوایی شدیدی به دمشق انجام داد، بخشی از وزارت دفاع را منفجر کرد و نزدیکی کاخ ریاست جمهوری را هدف قرار داد، در حالی‌که این حملات را تلاشی برای حمایت از اقلیت دروزی سوریه جلوه داد.

این حملات نشان‌دهنده تشدید چشمگیر اقدامات رژیم صهیونیستی علیه کابینه احمد الشرع، رئیس موقت سوریه بود، آن هم در حالی که روابط او با آمریکا رو به بهبود و تماس‌های امنیتی‌اش با رژیم صهیونیستی در حال افزایش بود.

با تداوم تجاوزات غیرقانونی رژیم صهیونیستی علیه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه، رسانه انگلیسی می‌نویسد که این رژیم با حملات به دمشق، در پی نابود کردن چشم‌انداز دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای سوریه است.

دولت ترامپ با ترکیه و متحدان حوزه خلیج فارس برای یک سوریه یکپارچه همکاری می‌کرد، اما رژیم صهیونیستی خواهان مناطق نفوذ مجزا است. رژیم صهیونیستی و آمریکا به نظر می‌رسد در مسیرهای متفاوتی در سوریه حرکت می‌کنند.

میدل ایست آی می‌نویسد، اگرچه این دو متحد هنوز به تقابل مستقیم نرسیده‌اند، اما مقامات عرب، آمریکایی و مقامات صهیونیستی فعلی و سابق می‌گویند اختلافاتشان می‌تواند برنامه‌های دیپلماتیک بزرگ دولت ترامپ را پیچیده کند.

دارین خلیفه، مشاور ارشد در گروه بحران بین‌الملل، به میدل ایست آی گفت: «رژیم صهیونیستی و آمریکا قطعاً در یک جبهه نیستند.»

رژیم صهیونیستی ادعا کرد حمله‌اش در پاسخ به درخواست‌های دروزی‌های ساکن فلسطین اشغالی بوده که جمعیت‌شان حدود ۱۵۰ هزار نفر است.

شیخ حکمت سلمان الحجری، از رهبران سرشناس دروزی سوریه که نزدیک به رژیم صهیونیستی تلقی می‌شود، خواستار حمایت بین‌المللی شده و گفت این اقلیت با «جنگی کامل برای نابودی» روبروست.

اما دیگر رهبران دروزی سوریه دخالت رژیم صهیونیستی را رد کرده‌اند.

یک دیپلمات آمریکایی در منطقه که تحولات را زیر نظر دارد، به میدل ایست آی گفت: «قطعاً فشار واقعی از جانب دروزی‌ها در داخل اسرائیل برای دخالت وجود دارد.»

او افزود: «چه این فشار واقعی باشد چه نباشد، نتیجه یکی است؛ ایجاد منطقه نفوذ برای اسرائیل در سوریه. یعنی به سوری‌ها گفتن که تانک‌هایشان را کجا بگذارند یا نگذارند.»

وقتی از دونالد ترامپ درباره حملات رژیم صهیونیستی و بی‌ثباتی موجود در سوریه سؤال شد، او از اظهار نظر خودداری کرد و خبرنگاران را به وزیر خارجه‌اش، مارکو روبیو، ارجاع داد. پیش‌تر در همان روز، روبیو تلاش کرد این حملات و وخامت اوضاع امنیتی را به‌سادگی یک «سوءتفاهم» جلوه دهد.

«همه راه‌ها به دمشق ختم می‌شوند»

تلاش رژیم صهیونیستی برای تثبیت خود به‌عنوان قدرت غالب حامی دروزی‌ها در جنوب سوریه با دیدگاه‌های دولت ترامپ در تضاد است.

میدل ایست آی فاش کرد که آمریکا در اوایل سال جاری درخواست‌های رژیم صهیونیستی برای نگه‌داشتن نیروهای بیشتر در شمال‌شرق سوریه را رد کرد. در آن منطقه، نیروهای کرد برای خودمختاری بیشتر تلاش می‌کنند.

دولت ترامپ می‌خواهد حضور نظامی‌اش را در سوریه کاهش دهد و تضمین کند که این کشور – بافتی از مسیحیان، مسلمانان، دروزی‌ها و کردها – یک مرکز قدرت بدون منازعه داشته باشد که از سوی متحدانی مانند ترکیه، قطر ثروتمند و عربستان حمایت شود.

تام باراک، میلیاردر لبنانی‌تبار و فرستاده ترامپ به سوریه و سفیرش در ترکیه، هفته گذشته در جمع خبرنگاران درباره سوریه مفصل صحبت  کرد.

او گفت: «دروزی‌ها می‌خواهند سرزمین دروزی داشته باشند. علوی‌ها سرزمین علوی می‌خواهند. کردها خواهان سرزمین هستند. اما سوریه و دمشق می‌گویند این اتفاق نخواهد افتاد – همه راه‌ها به دمشق ختم می‌شود.»

او افزود: «ما هیچ نشانه‌ای نمی‌بینیم که قرار باشد دولت جداگانه‌ای برای علوی‌ها یا دروزی‌ها ایجاد شود. فقط سوریه وجود دارد.»

البته، سوریه از زمان برکناری بشار اسد توسط احمد الشرع – رهبر پیشین هیئت تحریرالشام و قبل از آن شاخه القاعده در سوریه – درگیر خشونت‌های فرقه‌ای بوده است.

در ماه مارس، نیروهای امنیتی سوریه صدها نفر از علوی‌ها – که اسد به آن گروه تعلق داشت – را در سواحل مدیترانه کشتند. در ماه ژوئن، دست‌کم ۲۵ نفر در بمب‌گذاری کلیسای ارتدوکس یونانی کشته شدند. احمد الشرع بابت نحوه مدیریت پیامدهای این حمله مورد انتقاد قرار گرفت.

در حالی که دولت ترامپ این حملات را محکوم کرد، تمرکز اصلی‌اش بر رفع سریع تحریم‌ها و کاهش تنش‌های فرقه‌ای است. تام باراک نیز سرمایه‌گذاری‌های خلیج فارس در سوریه را ستوده است.

و به گفته کارشناسان، اگر قدرت نظامی خارجی‌ای باشد که آمریکا در سوریه به رسمیت می‌شناسد، آن ترکیه است. میدل ایست آی فاش کرد که آمریکا در ترغیب ترکیه و رژیم صهیونیستی به ایجاد خط رفع تنش در سوریه در اوایل امسال نقش کلیدی داشته است.

«بازگشت به حالت پیش‌فرض»

برای ترامپ، سرمایه‌گذاری کشورهای خلیج فارس و همراهی ترکیه، مکملی برای عادی‌سازی روابط میان سوریه و رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود.

وقتی ترامپ در ماه مه با رئیس موقت سوریه در ریاض دیدار کرد، از او خواست به توافق‌های ابراهیم بپیوندد – توافق‌نامه‌های دیپلماتیکی که میان رژیم صهیونیستی، مراکش، بحرین و امارات امضا شده و ترامپ آن را از دستاوردهای اصلی سیاست خارجی خود می‌داند.

باراک به نیویورک تایمز گفت آمریکا از مذاکرات پشت‌پرده بین رژیم صهیونیستی و کابینه الشرع حمایت کرده، مذاکراتی که ظاهراً در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان – نزدیک‌ترین متحد ترکیه – برگزار شده‌اند.

به گزارش رویترز، امارات نیز در میانجی‌گری مذاکرات بین آن‌ها نقش داشته است.

بحث توافق میان سوریه و رژیم صهیونیستی پس از پایان درگیری ۱۲ روزه میان رژیم صهیونیستی و ایران شدت گرفت. پوسترهایی در تل‌آویو ظاهر شد که ترامپ، نتانیاهو، الشرع و دیگر رهبران عرب را در کنار هم نشان می‌داد.

آلون پینکاس، دیپلمات پیشین رژیم صهیونیستی، به میدل ایست آی گفت: «این پوسترها، مزخرفات مربوط به عادی‌سازی روابط را بی‌اعتبار می‌کند.»

او افزود: «در ذهن نتانیاهو، تضعیف دولت سوریه بسیار مهم‌تر از هرگونه عادی‌سازی روابط است.»

دیپلمات‌های منطقه می‌گویند که حملات رژیم صهیونیستی، رد مستقیم تلاش‌های ترامپ است.

یک دیپلمات عرب به میدل ایست آی گفت: «صهیونیست‌ها با حرف‌های صلح‌آمیز ترامپ همراهی می‌کنند، اما در عمل سوریه تجزیه‌شده را ترجیح می‌دهند.»

او افزود: «آنها (اسرائیلی‌ها) به‌محض اینکه فرصت یافتند، به حالت پیش‌فرض خود برگشتند – نابودی سوریه.»

دیپلمات‌های آمریکایی و عربی به میدل ایست آی گفتند که آمادگی رژیم صهیونیستی برای بمباران دمشق همزمان با مذاکره با سوری‌ها، نشان‌دهنده اختلاف واقعی میان دو متحد درباره احمد الشرع است.

یک دیپلمات آمریکایی به میدل ایست آی گفت: «دولت ترامپ مایل بود با حمایت ترکیه و عربستان به الشرع فرصت بدهد، اما از نظر صهیونیست‌ها، شرع صادق نیست – او یک تندرو است.»

پس از برکناری اسد، رژیم صهیونیستی حملات گسترده‌ای را علیه سوریه آغاز کرد.

نتانیاهو نیروهای نظامی را برای اشغال بخش‌هایی از جنوب غرب سوریه فرستاد که شامل منطقه حائل سازمان ملل در بلندی‌های جولان می‌شود. رژیم صهیونیستی در جنگ سال ۱۹۶۷ بخش زیادی از این فلات استراتژیک را اشغال کرد.

دیپلمات‌های عرب و آمریکایی می‌گویند اولین گام برای هرگونه عادی‌سازی روابط، بازگرداندن توافق جداسازی سال ۱۹۷۴ است که منطقه حائل در مرز دو طرف را ایجاد کرد.

برخی از بزرگ‌ترین حامیان عادی‌سازی روابط اکنون می‌گویند که این روند در خطر است.

جو ویلسون، نماینده جمهوری‌خواه آمریکایی روز چهارشنبه گفت حملات «غیرضروری» رژیم صهیونیستی باید فوراً متوقف شود، و این حملات را «خودکشی برای اسرائیل» خواند.

ارسال نظر
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین