پرونده/ وعده صادق بعدی؛ سرانجام تنش میان ایران و اسرائیل چه میشود؟


حمله اسرائیل به سفارت ایران
در اولین در ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق پایتخت سوریه حمله کرد. ساختمان مذکور به کلی تخریب شد و ۱۶ تن شهید شدند که سرتیپ محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران و محمد هادی حاجی رحیمی فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران از شهدای این حمله بودند.
اولین حمله ایران به اسرائیل
در پاسخ به این حمله، ایران در نیمهشب ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ اسرائیل را هدف موشکهای خود قرار داد. طی این حمله که از لحظه آغاز آن و شلیک پرتابهها تحت رصد آمریکا و اسرائیل قرار داشت، حدود ۳۰۰ پهپاد، موشک کروز و موشک بالستیک به سمت اسرائیل پرتاب شدند.
این اولین حمله از خاک ایران به اسرائیل بود که به گفته مقامهای نظامی ایران، خسارات قابل توجهی برجا گذاشت.
در رهگیری پرتابههای ایران علاوه بر گنبد آهنین، سامانه کمان (ختس) و اف-۳۵های اسرائیل، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و اردن به یاری اسرائیلیها شتافتند.
عملیات اسرائیل در اصفهان
شش روز پس از این حمله ساعت ۵:۲۳ بامداد، نیروی هوایی اسرائیل تأسیسات دفاع هوایی درون ایران را هدف حملهٔ هوایی قرار داد. رسانهها از انفجارهای جزئی در نزدیکی اصفهان خبر دادند که در آنجا تأسیسات هستهای، مرکز ساخت پهپاد و پایگاه هوایی بزرگی قرار دارد. رسانههای دولتی اعلام کردند پهپادهای اسرائیلی که بر فراز منطقه پرواز میکردند توسط نیروی پدافند هوایی ایران سرنگون شدند.
وقوع این حمله شش ماه بعد توسط سرلشکر جعفری فرمانده سابق سپاه تایید شد.
ترور اسماعیل هنیه در تهران
بامداد ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی و یکی از رهبران حماس، به همراه محافظ شخصی خود در تهران، با حمله اسرائیل ترور شد.
هنیه پس از حضور در مراسم تحلیف رئیسجمهور ایران، مسعود پزشکیان و پس از بازگشت به محل اقامت خود در پادگان امام علی ترور شد.
تاخیر در پاسخ ایران به خاطر صلح
ایران پاسخ به ترور اسماعیل هنیه را به دلیل احتمال توافق آتش بس میان اسرائیل و حماس اندکی عقب انداخت.
ترور سید حسن نصرالله
در ۶ مهر ۱۴۰۳ ارتش اسرائیل مقر اصلی حزبالله در بیروت را با هدف ترور نصرالله مورد حمله قرار داد و او را ترور کرد.
این حمله توسط اسکادران ۱۱۹ «خفاش» با استفاده از جنگندههای اف-۱۶آی سوفا یا توسط اسکادران ۶۹ با استفاده از اف-۱۵آی رام انجام شد. نیروی هوایی اسرائیل از چندین تن مهمات، از جمله بمبهای سنگرشکن ۲۳۰۰ کیلوگرمی ساخت ایالات متحده استفاده کرد که در سال ۲۰۲۱ ساخته شده بودند. دو مقام گفتند که بیش از ۸۰ بمب در طی چند دقیقه در طول عملیات پرتاب شد، اگرچه آنها وزن یا نوع بمب را مشخص نکردند.
وعده صادق ۲
در ۱۰ مهر ۱۴۰۳ در عملیات وعده صادق ۲ حدود ۲۰۰ موشک از ایران به سمت اسرائیل شلیک شدند. این موشکها با استفاده از جنگافزارهای هایپرسونیک نظیر سامانه تسلیحاتی فتاح در دست کم دو موج، شلیک شدند.
پایگاههای پرتابی ایران شامل تبریز، کاشان، و مناطق پیرامونی تهران بود.
مقامهای ایران اعلام کردند که در این حمله بالای ۹۰درصد از موشکها رهگیری نشدند. همچنین ایران از هدفگیری مناطق مسکونی و غیرنظامی خودداری کرد و فقط پایگاههای هوایی ارتش اسرائیل را هدف قرار داد.
محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفت که سه پایگاه نظامی اسرائیل در حمله موشکی تهران هدف قرار گرفته است، از جمله پایگاهی که برای ترور حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، از آن استفاده شد.
سی ان ان نیز اعلام کرد: «در ویدئوهای این حمله برج کنترل پایگاه دیده میشود، درحالیکه موشک پس از برخورد، منفجر شده و پس از برخاستن دود، صدای اصابت موشکهای دیگر به گوش میرسد و همچنین انفجارهای دیگری به وقوع میپیوندد.»
حمله اسرائیل به ایران
صبح روز پنجم آبان ماه ۱۴۰۳ پدافند هوایی کشور اعلام کرد که اسرائیل نقاطی از مراکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام را مورد هجوم قرار داده و آسیبهای محدودی به برخی از نقاط وارد شده است.
ارتش هم از شهادت چهار نفر در حملات مذکور خبر داد. پالایشگاه تهران و پالایشگاه آبادان هم حمله به تاسیسات خود را تکذیب کردند. فرودگاه امام هم اعلام کرد که خبر حمله به تاسیساتش در حمله اسرائیل کذب است. یک روز بعد هم اعلام شد که یک شهروند غیرنظامی به نام الهوردی رحیم پور هم در حمله اسرائیل به شهادت رسیده است.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه شایعه ورود جنگندههای اسرائیلی به حریم هوایی ایران در جریان این حمله را تکذیب کرد.
وعده صادق ۳
مقامهای ایران اعلام کرده اند که حمله اسرائیل با بی پاسخ نخواهند گذاشت.
در تحولات مربوط به ایران و اسرائیل، دونالد ترامپ متحد نزدیک بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، بار دیگر به ریاست جمهوری آمریکا رسید.
ارسال نظر