کد خبر: ۲۹۰۲۹۳
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۵
مقامات وزارت بهداشت دیروز تایید کردند که دو نفر دیگر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشتند و شمار جان‌باختگان به ۴ نفر رسیده است. با شناسایی ۱۳ مورد جدید ابتلا به کرونا، شمار مبتلایان به این بیماری در ایران به ۱۸ نفر رسیده است. کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت دیروز تایید کرد که اغلب موارد از ساکنان قم بوده‌اند یا اینکه در روزها و هفته‌های اخیر به این شهر رفت‌و‌آمد‌ داشته‌اند. «دنیای اقتصاد» در گزارش و یادداشت‌هایی به بررسی حقایق و دروغ‌های مرتبط با ویروس کرونا پرداخته‌ است.
راست و دروغ درباره کرونا

شمار مبتلایان به ویروس کرونا در ایران به ۱۳ نفر رسید. براساس گزارش رسمی وزارت بهداشت براساس آخرین گزارش‌های آزمایشگاهی ابتلای ۱۳این نفر ازجمله هفت نفر در قم، چهار نفر در تهران، دو نفر در گیلان تایید شده است. از این تعداد دو نفر جان خود را از دست داده‌اند. همچنین به موجب این گزارش اغلب موارد از ساکنان قم بوده یا سابقه رفت و آمد در روزها و هفته‌های اخیر را به این شهر داشته‌اند.

درهمین حال براساس گزارش وزارت بهداشت هنوز به‌طور دقیق منبع سرایت و انتقال بیماری در کشور مشخص نشده است. به گفته سعید نمکی وزیر بهداشت احتمالا کانون آلودگی در داخل کشور شکل گرفته است. از سوی دیگر علیرضا وهاب‌زاده مشاور وزیر بهداشت روز گذشته در توییتی از فوت دو نفر از مبتلایان جدید خبرداد. او در توییتی نوشت: در مجموع تا این لحظه ۱۸مورد ابتلای قطعی به کرونا ثبت شده که چهار نفر از آنان فوت کردند و تعداد موارد مشکوک بستری و تحت مراقبت هستند. البته این خبر تا لحظه انتشار این گزارش به‌طور رسمی از سوی وزارت بهداشت تایید نشده بود.  در همین راستا روز گذشته کیانوش جهان‌پور رئیس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در صفحه توییتر خود با اعلام خبر ابتلای ۱۳ نفر به کرونا در سه استان کشور از جمله تهران گفت که براساس آخرین گزارش‌های آزمایشگاهی، ابتلای ۱۳ نفر دیگر از جمله هفت نفر در قم، چهارنفر در تهران و دو نفر در گیلان تایید شده است.

به گزارش «ایسنا» او با بیان اینکه از این تعداد دو نفر جان خود را از دست داده‌اند اعلام کرد که اغلب موارد کماکان از ساکنان قم بوده‌ یا سابقه مراجعت از قم در روزها و هفته‌های اخیر را داشته‌اند. به گزارش «ایسنا» جهان‌پور همچنین در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: در روزهای گذشته ۷۳۵ بیمار با علائم شبه آنفلوآنزا در کشور بستری شدند. حال عمومی فرد مبتلا شده به کووید۱۹ در اراک نسبت به روزهای گذشته بهتر است و موارد شدید و منجر به فوت در کووید۱۹ نیز بیشتر و در گروه‌های مسن یا دارای بیماری‌های زمینه‌ای یا نقص سیستم ایمنی بدن مشاهده می‌شود.

جهان‌پور اظهار کرد: با بررسی‌های انجام شده از بین افراد مشکوک، تاکنون ابتلای تعدادی از افراد از نظر ابتلا به ویروس کووید۱۹ براساس شواهد آزمایشگاهی، قطعی گزارش شده و براساس آخرین نتایج آزمایش‌های انجام شده، ابتلای ۱۳ مورد جدید تا امروز قطعی به‌نظر می‌رسد. به گزارش «ایسنا» وی افزود: نکته قابل‌توجه این است که از این ۱۳ مورد، اغلب موارد یا از ساکنان شهر قم هستند یا در شرح حال، سابقه سفر به شهر قم ظرف روزها و هفته‌های اخیر داشته‌اند. از میان ۱۳ مورد شناسایی شده جدید از کووید ۱۹، هفت مورد مربوط به شهر قم، چهار مورد از بیماران بستری در شهر تهران و دو مورد نیز در استان گیلان هستند. رئیس کمیته اطلاع‌رسانی قرارگاه مقابله با کروناویروس وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: دو مورد مشکوک ابتلا به کووید ۱۹، در شهر بابل تحت مراقبت قرار گرفته که ظاهرا سابقه مراجعت از قم داشته‌اند اما هنوز نتایج آزمایش‌های انجام شده از این افراد تا این لحظه (زمان انتشار این گزارش) اعلام نشده است.

جهان‌پور ادامه داد: در شهر اراک روز پنج‌شنبه آزمایش یکی از موارد مشکوک نشان‌دهنده ابتلا به کووید۱۹ بود که در گزارش روز پنج‌شنبه اعلام شد، هشت مورد مشکوک دیگر در اراک براساس نتایج نهایی آزمایشگاهی، مبتلا به کووید۱۹ نیستند. او در عین حال گفت که حال عمومی فرد مبتلا به کووید ۱۹ در اراک که از همکاران پزشک ما است بهتر گزارش شده است. همچنین جهان‌پور، درباره ماجرای انتقال بیمار مبتلا به کرونا از قم به تهران که توسط رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر اعلام شد، گفت: قبل از اینکه کرونا در قم تشخیص داده شود، برخی افراد خودشان به بیمارستان‌های تهران مراجعه کردند.

 در عین حال به‌طور کلی پنج مورد بیمار از قم به تهران منتقل شده بود، اما از زمانی‌که تشخیص در قم قطعی شد، بیمارستان قم فعال شده و دیگر بیماران را منتقل نمی‌کنند. وی درباره نحوه دفن دو موردی که براثر کرونا فوت کردند نیز گفت: مانند سایر موارد بیماری‌های عفونی که پروتکل دفن مشخصی دارند، افرادی که بر اثر ابتلا به کرونا فوت شدند، براساس پروتکل بهداشتی مشخصی دفن می‌شوند و همکاران بهداشت محیط در مراکز بهداشتی استان‌ها و شهرستان‌ها نظارت می‌کنند.
شناسایی دو مورد جدید در استان مرکزی

همزمان روز گذشته رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک از شناسایی دو مورد جدید مشکوک به کرونا ویروس در استان مرکزی خبر داد.

به گزارش «ایسنا» سیدمحمد جمالیان اظهار کرد: تا این لحظه علاوه بر فردی که جواب آزمایش آن مثبت شده بود، دو مورد جدید مبتلا به کروناویروس در استان شناسایی شده‌اند که باید برای اطلاع قطعی از وجود این ویروس در بدن این افراد منتظر جواب نهایی آزمایش ماند. وی با بیان اینکه جواب آزمایش این افراد احتمالا منفی باشد، افزود: درحال‌حاضر یکی از این افراد در یکی از بیمارستان‌های اراک و شخص دیگر در یکی از بیمارستان‌های شهرستان‌ها تحت مراقبت ویژه هستند. وی افزود: در دو روز گذشته در مجموع ۱۶ مورد مشکوک به کروناویروس در استان شناسایی شده‌اند که تا این لحظه تنها جواب آزمایش یکی از این افراد مثبت بوده است. شخص مبتلا سابقه سفر به استان قم را داشته است و هم‌اکنون حال عمومی بیمار مساعد است. همچنین دانشگاه علوم پزشکی بابل نیز روز پنج‌شنبه اعلام کرد که دو فرد مشکوکی که از قم به مازندران آمدند به‌عنوان بیمار مشکوک کرونا شناسایی شده و درحال حاضر در بیمارستان آیت‌الله روحانی این شهر در قرنطینه و گذراندن مراحل نمونه‌گیری هستند.
تشکیل ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا

به‌دنبال تایید رسمی ورود ویروس کرونا به کشور شامگاه پنج‌شنبه جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا به ریاست اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد. به گزارش «ایسنا» در این جلسه وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، راه‌وشهرسازی، گردشگری و آموزش و پرورش، رئیس سازمان پدافند غیرعامل ستاد کل نیروهای مسلح، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس اورژانس کشور، سخنگوی دولت و جمعی از معاونان وزارت بهداشت نیز حضور داشتند. در ابتدای این جلسه سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گزارشی درباره وضعیت شیوع بیماری کرونا در سطح دنیا و اقدامات این وزارتخانه برای پیگیری و درمان این بیماری ارائه کرد. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری نیز درحاشیه این جلسه گفت: دولت تمام توان خود را برای مهار ویروس کرونا بسیج کرده و رئیس‌جمهوری دستور تشکیل ستاد مقابله با ویروس کرونا و پیشگیری از این ویروس را داده است. ازسوی دیگر علی ربیعی، سخنگوی دولت ازتشکیل ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا در وزارت بهداشت با حضور وزرای بهداشت درمان و آموزش پزشکی، کشور، گردشگری، راه‌وشهرسازی، سخنگوی دولت و نماینده ستادکل نیروهای مسلح خبرداد.
آخرین وضعیت شهر قم

هرچند پس از انتشار خبر فوت دو نفر بر اثر ابتلا به کرونا، برخی خبرها از احتمال قرنطینه این شهر حکایت می‌کرد، اما این خبر به سرعت تکذیب شد. با این حال آن‌طور که کیانوش جهان‌پور، رئیس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت اعلام کرده از محدودیت موقت رفت و آمد به حرم و جمکران و تعویق تجمعات و همایش‌ها گریزی نیست. درهمین ارتباط محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به شیوع کرونا در قم گفت: آنچه در قم صورت گرفته و نگرانی در این شهر نسبت به سایر شهرهای کشور بیشتر است، ما را بر این داشت که یک ستاد ویژه در قم تشکیل دهیم و دو نفر از نمایندگان وزیر بهداشت در قم مستقر هستند و ما به جد این مساله را دنبال می‌کنیم. در همین حال حسن حاجی‌میرزایی، وزیر آموزش و پرورش همزمان با انتشار خبر فوت دونفر بر اثر ابتلا به کرونا ویروس از تعطیلی تمام مدارس استان قم در روز شنبه (امروز) خبر داد.  

همچنین به‌دنبال شیوع کرونا در قم، براساس اعلام رسمی استاندار قم برای جلوگیری از گسترش بیماری کرونا در قم همه مراکز آموزشی، دانشگاهی و حوزوی در قم امروز تعطیل است. جلسه شورای تامین استان قم نیز روز گذشته در مورد اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس در استانداری قم برگزار شد. در این جلسه آخرین وضعیت بیماری کرونا در استان قم بررسی و تدابیر پیشگیرانه لازم در مقابله با این بیماری اتخاذ شد. در خبری دیگر معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قم از مردم خواست تا در صورت هرگونه سوال در مورد ویروس کرونا با شماره‌های، ۳۶۶۲۰۰۲۳ ،۳۶۶۲۰۹۹۹، ۳۶۷۰۶۰۳۰ و ۳۶۷۰۴۳۶۸ تماس بگیرند.
تهران و ضدعفونی کردن اتوبوس و مترو

در کنار قم در تهران و شهرهای دیگر نیز تمهیداتی برای مقابله با کرونا ازسوی مقامات در نظر گرفته شده است. در تهران اتوبوسرانی بنا به توصیه وزارت بهداشت اقدام به ضدعفونی کردن اتوبوس‌های فعال در خطوط بی‌آرتی (BRT) کرده است.

در همین ارتباط محمود ترفع، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در گفت‌وگو با «ایسنا» با اشاره به برگزاری جلساتی درباره پیشگیری از ویروس کرونا گفت: در این جلسه مقرر شد هر شب اتوبوس‌های شرکت واحد علاوه بر شست‌وشو، ضدعفونی شوند. به گفته او هرشب حدود ۶ هزار اتوبوس پایتخت برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ضدعفونی می‌شوند. از سوی دیگر رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران از تهیه دستورالعملی برای مقابله با ویروس کرونا در وسایل حمل‌ونقل عمومی خبر داد.

ناهید خداکرمی در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: در مترو و اتوبوس به دلیل آنکه افراد در نزدیکی یکدیگر قرار دارند، باید مراقبت‌های بیشتری صورت گیرد که درنظر داریم این دستورالعمل را در دو قالب مخصوص مسافران و مخصوص راهبران و رانندگان تدوین کنیم. وی تاکید کرد: در این دستورالعمل پیشنهاد عملیاتی درمورد نصب مواد ضدعفونی‌کننده در هر ایستگاه مترو و اتوبوس مورد توجه قرار گرفته است. همچنین علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران با توجه به مشاهده چند مورد بیماری کرونا در کشور گفت:‌ شهرداری تهران ستاد ۲۴ ساعته مدیریت بحران را از روز گذشته تشکیل داده است. اعطا در ادامه از توزیع رایگان ماسک در ایستگاه‌های اتوبوس و مترو از سوی شهرداری تهران خبر داد.
تعیین ۱۰بیمارستان درتهران

در خبری دیگر در این ارتباط مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور، با اشاره به اینکه اورژانس در آماده‌باش کامل به سر می‌برد، درباره تصاویر ماموران اورژانس با لباس‌های مخصوص توضیحاتی ارائه کرد و گفت: دلیلی ندارد هرکس را در سطح شهر با لباس مخصوص دیدیم فورا این فرضیه در ذهن ما شکل بگیرید که درحال انتقال فرد مبتلا به ویروس کرونا هستند. به گزارش «ایسنا» خالدی همچنین درباره فیلم منتشرشده در فضای مجازی از مقابل بیمارستان فرمانیه تهران نیز گفت: بیمارستان فرمانیه جزو بیمارستان‌های مشخص شده برای انتقال افراد مشکوک به کرونا نیست. خالدی همچنین گفت: در نقاط مختلف شهر تهران حدود ۱۰ بیمارستان مشخص شده تا بیماران مشکوک احتمالی به این بیمارستان‌ها منتقل شوند.
تکذیب ابتلا به کرونا در نوشهر و بهارستان

در کنار این اخبار رسمی البته شایعاتی در فضای مجازی منتشر شده که باعث نگرانی مردم شده است. در همین ارتباط مدیر شبکه بهداشت و درمان نوشهر ضمن تکذیب خبر شیوع کرونا در این شهر گفت: ابتلای شخصی به بیماری کرونا در نوشهر شایعه‌ای بیش نبوده و تنها بیمار، مبتلا به آنفلوآنزا بوده است. رحیم سیدپور در گفت‌وگو با «ایسنا» اظهار کرد: در پی انتشار خبری مبنی بر ارجاع بیمار مبتلا به ویروس کرونا به بیمارستان شهید بهشتی نوشهر، خبر مذکور کذب محض بوده و تاکنون هیچ بیمار مشکوک یا مبتلا به ویروس کرونا به بیمارستان شهید بهشتی نوشهر مراجعه نکرده یا ارجاع نشده است.  همچنین درپی انتشار اخباری مبنی بر ابتلای یک نفر به کرونا درشهرستان بهارستان، رئیس شبکه بهداشت و درمان این شهرستان در گفت‌وگو با «ایرنا» گفت: پس از انجام آزمایش‌های لازم معلوم شده است فرد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا در این شهرستان، یک سرماخوردگی عادی داشت. دانوش دمیریان افزود: تا این لحظه به‌جز موردی که هفته گذشته مشکوک به کرونا بود، مورد دیگری در سه شهر صالحیه، گلستان و نسیم‌شهر مشاهده نشده است. از سوی دیگر به‌دنبال گزارش‌هایی مبنی برابتلای دونفر به کرونا در شهربابل، احمد حسین‌زادگان استاندار مازندران در گفت‌وگو با «ایرنا» گفت: تاکنون هیچ مورد مثبتی از بیماری کرونا در این استان از سوی مسوولان حوزه بهداشت و درمان گزارش نشده است.
هنوز تصمیمی برای تعطیلی مدارس گرفته نشده است

درهمین حال هرچند مدارس شهر قم امروز تعطیل شده‌اند، هنوز تکلیف تعطیلی مدارس شهرهای دیگر کشور روشن نیست. در همین راستا محسن حاجی‌میرزایی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه هنوز برای تعطیلی مدارس در پی ورود ویروس کرونا به کشور تصمیمی اتخاذ نشده است، گفت: به تمام مدیران تاکید می‌کنم اگر لازم باشد تمام مدارس را بررسی کنند تا از بهداشت مدرسه، بوفه، تغذیه و سرویس‌های بهداشتی اطمینان یابند و تمهیدات و تجهیزاتی برای بهداشت بیشتر فراهم شود. به گزارش «ایسنا» وی در رابطه با احتمال استمرار تعطیلی مدارس در قم، گفت: ستاد دائما جلسه تشکیل می‌دهد و اوضاع را بررسی می‌کند. اگر لازم باشد هر تصمیمی برای سلامت فرزندان گرفته شود، حتما اتخاذ می‌کنیم.

به گفته حاجی‌میرزایی در صورت اعلام وزارت بهداشت برای ضرورت تعطیلی مدارس در کشور این اقدام از سوی آموزش و پرورش صورت خواهد گرفت. ازسوی دیگر مهرزاد حمیدی معاون وزیر آموزش و پرورش در گفت‌وگوبا «ایسنا» گفت: هر تصمیمی برای کنترل کرونا در مدارس اتخاذ شود، به آن عمل می‌کنیم. سعید نمکی وزیر بهداشت نیز گفت: اگر ضرورتی وجود داشته باشد در نشست روز شنبه (امروز) ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا برای نقاط خاص و آسیب‌پذیر تعطیلی‌هایی اعلام خواهد شد.
توصیه به عدم استفاده از استامپ

اما روز گذشته انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز به نوعی در سایه شیوع کرونا درکشور برگزار شد. از این‌رو انوشیروان محسنی‌بندپی استاندار تهران در نشست خبری یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با اشاره به شیوع ویروس کرونا گفت: استفاده از استامپ در شعب اخذ رای اختیاری بوده و به شهروندان توصیه می‌کنم که از استامپ استفاده نکنند. عباسعلی کدخدایی نیز روزگذشته درباره الزام اثر انگشت هنگام رای‌گیری اعلام کرد با توجه به بیماری کرونا اثر انگشت الزامی نیست، اختیاری است.
تکذیب پرواز به چین و برعکس

همزمان با این اخبار طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی برادامه پروازهای ایران به چین و برعکس درفضای مجازی منتشر شده است. براساس این خبرها همچنان توریست‌هایی از چین درشهرهایی مثل اصفهان درتردد هستند. این درحالی است که پیش ازاین دولت هرگونه پروازی را به مقصد چین و برعکس به‌دلیل شیوع کرونا درچین ممنوع اعلام کرده بود. به‌دنبال انتشار این شایعات و اخبار شرکت هواپیمایی ماهان عصر پنج‌شنبه در صفحه اینستاگرام خود خبر داد: پروازهای هواپیمایی ماهان در چند روز اخیر به مقصد چین به درخواست دولت جمهوری اسلامی ایران، برای ارسال کمک‌های بشر دوستانه، با رعایت تمام نکات ایمنی بوده است.

به گزارش «ایرنا» درادامه این توضیح آمده است:همچنین پروازهای مسافری هواپیمایی ماهان به مقصد چین، از چند هفته پیش لغو شده است و تا اطلاع ثانوی انجام نمی‌شود. همچنین رضا جعفرزاده سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری به «ایرنا» گفت: هیچ پرواز مسافری به چین از زمان صدور دستور توقف پروازها تاکنون، انجام نشده است.
مرزعراق با ایران باز است

ازسوی دیگر درحالی‌که روز پنج‌شنبه برخی خبرها از بسته شدن مرزهای عراق با ایران جهت پیشگیری از انتشار ویروس کرونا، به مدت سه روز حکایت می‌کرد، وزارت بهداشت عراق انتشار برخی خبرها مبنی بر درخواست برای بسته شدن مرزهای این کشور با ایران را تکذیب کرد. با این حال به گزارش فرارو، یک منبع پزشکی در سازمان بهداشت نجف اعلام کرد استانداری تصمیم گرفته است که هر ایرانی را که وارد نجف شود ۱۴ روز قرنطینه کند.

 

 
نکاتی که باید درمورد کرونا بدانید

ویروس کرونا از اوایل دی ماه گذشته در چین بیش از ۲۲۰۰ قربانی گرفته و بیش از ۷۵ هزار نفر را مبتلا کرده است. این ویروس در ۲۵ کشور مشاهده شده و سازمان بهداشت جهانی نسبت به سرایت آن به بیش از یکصد کشور دنیا هشدار داده است.  آمریکا، چین، سوئد، فرانسه، انگلیس، مالزی و فیلیپین از جمله کشورهایی هستند که مواردی از ابتلا به کرونا در آنها شناسایی شده‌اند. تب، خستگی و سرفه خشک متداول‌ترین علائم در بین بیمارانی است که در بیمارستان بستری شده‌اند. با این حال در صورت رعایت مسائل بهداشتی می‌توان از ابتلا به این بیماری مصون ماند. همزمان اطلاعات نادرست و شایعات در مورد خطر ویروس کرونا در همه‌جاپخش شده است که آگاهی از درستی آنها می‌توانددرمقابله بااین بیماری کمک کند.  اول اینکه شواهد نشان می‌دهد که استفاده از ماسک تاثیر چندانی ندارد. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی کافی است وقتی عطسه یا سرفه می‌کنید، جلوی دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج خود بگیرید وفوری دستمال را در سطل زباله دربسته بیندازید. همچنین دست‌های خود را به‌طور مرتب با صابون و مواد بهداشتی بشویید. نکته دوم اینکه این ویروس از طریق حیوانات منتقل نمی‌شود وهیچ شواهدی مبنی بر اینکه سگ‌ها و گربه‌ها ناقل ویروس جدید کرونا باشند، وجود ندارد. البته این نکته به معنای آن نیست که نباید پس از هر بار تماس با آنها دست‌های خود را با آب و صابون بشویید. سوم اینکه بیشتر افراد نشانه‌‌های خفیفی از بیماری (سرفه و تب) نشان می‌دهند و خوب می‌شوند. هر چند این ویروس ممکن است افرادی را به‌شدت بیمار کند (التهاب ریه و مشکلات تنفسی) و باعث مرگ تعدادی هم (با بیماری‌های شدید ریوی) در چین شده است. همچنین افراد پیر و کسانی که مبتلا به بیماری‌هایی مانند تنگی‌نفس یا آسم، بیماری‌های قلبی، سرطان و دیابت هستند بیش از دیگران در برابر این ویروس جدید آسیب‌پذیرند. نکته چهارم اینکه هیچ دارو یا واکسن خاصی برای این ویروس جدید وجود ندارد و آنتی‌بیوتیک‌ها هم بر آن اثر ندارند (آنها فقط بر باکتری‌ها اثر دارند).

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین