کد خبر: ۲۸۸۲۳۶
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۱:۴۲
زارعان همچنین افزود: وزن اورانیوم خارج شده از کشور حدوداً 8.5 تن بوده که به کشور روسیه تحویل شده است و به ازای آن 400 تن کیک زرد یا U3O8 تحویل گرفتیم که مواد اولیه تولید اورانیوم غنی شده است. هم اکنون بعد از گام پنجم ذخایر اورانیوم تولید شده از مرز 1200 کیلوگرم گذشته است که با سرعت تمام به ذخایر اورانیوم غنی شده اضافه می شود.
 جمعی از فرماندهان، مدیران و مسئولان نمایندگی ولی فقیه و هادیان سیاسی در سپاه حفاظت انصارالمهدی (عج) و رده‌های تابعه روز چهارشنبه 1398/11/02 با حضور و همراهی زارعان، دستیار ویژه ریاست سازمان انرژی اتمی ایران از سایت غنی سازی شهید دکتر علیمحمدی (فردو) بازدید و در جریان آخرین دستاوردها و فعالیت های اقتدارآفرین صنعت هسته‌ای قرار گرفتند.

به گزارش ایسنا، علی اصغر زارعان در جریان این بازدید اظهار کرد: قبل از برجام تعداد ماشین های سانتریفیوژ حدود نوزده هزار بود که از این تعداد حدود 9600 ماشین گازدهی می‌شد. یا به زبان ساده تر محصول تولید می نموده و پس از برجام به 6104 ماشین کاهش یافته است. ظرفیت غنی سازی قبل از برجام حدود 10 هزار سو و تولید روزانه 7.5 کیلوگرم با غنای کمتر از 5 درصد بوده، که هم اکنون به لطف خداوند توأم با تدابیر فنی اندیشیده شده و با بهره گیری از توان فنی متخصصین صنعت هسته‌ای و ارتقاء زیرساخت ها، تولید اورانیوم با غناهای کمتر از 5 درصد به 10 کیلوگرم در روز افزایش یافته است.

وی ادامه داد ماشین های IR4 و IR2m که قبل از برجام در مسیر تحقیق و توسعه به نصب و گازدهی زنجیره های شاهد رسیده بودند، امروزه پس از گام سوم آخرین مرحله آن در حال انجام بوده و این زنجیره‌ها با ماشین های سانتریفیوژ پیشرفته به منظور تولید اورانیوم غنی شده گازدهی می شوند و پس از آن می توان به طور صنعتی شاهد بکارگیری این ماشین ها و در نتیجه جهش در تولید باشیم. در فردو قبل از برجام 696 ماشین سانتریفیوژ غنی سازی انجام می داده ولی هم اکنون 1044 ماشین فعال تولید اورانیوم می کند.

زارعان همچنین افزود: وزن اورانیوم خارج شده از کشور حدوداً 8.5 تن بوده که به کشور روسیه تحویل شده است و به ازای آن 400 تن کیک زرد یا U3O8 تحویل گرفتیم که مواد اولیه تولید اورانیوم غنی شده است. هم اکنون بعد از گام پنجم ذخایر اورانیوم تولید شده از مرز 1200 کیلوگرم گذشته است که با سرعت تمام به ذخایر اورانیوم غنی شده اضافه می شود.

وی ادامه داد: این نیز حاصل تلاش و آماده سازی همه زیرساخت‌ها بوده است. هم اکنون اگر نظام تصمیم بگیرد، سازمان انرژی اتمی به عنوان مجری، توان غنی سازی اورانیوم با هر درصد از غنا را خواهد داشت. فردویی که دشمن به دنبال تعطیلی آن بود هم اکنون مجموعه ساخت و تولید تجهیزات خلاء و همچنین راه اندازی مرکز مهندسی مواد که با آزمایشگاه های متعدد مشغول به فعالیت است و عملیاتی نمودن فاز اول فناوری ایزوتوپ های پایدار را در کارنامه درخشان خود دارد. اگر از نظر دانش مقایسه‌ای با فناوری غنی سازی بنمائیم خواهید دید از نظر استراتژیک، اهمیت فناوری ایزوتوپ های پایدار اگر بیشتر از غنی سازی نباشد، کمتر نیست. خوشبختانه مکان تولید مواد اولیه ایزوتوپ های پایدار نیز در این سایت در حال ساخت می باشد و انشاءالله در ماه های آینده رسماً به بهره برداری خواهد رسید.

دستیار ویژه صالحی گفت: مدت های مدید هدف گذاری نظام سلطه این بوده و هست که زیرساخت های این صنعت بومی را آسیب برساند و برای این کار به انواع حیله ها و حتی نفوذ و جلب همکاری نیروی انسانی متوسل شده است. اما الحمدلله سازمان انرژی اتمی با دشمن شناسی و روحیه انقلابی تا به امروز اقدامات دشمنان را خنثی و امید دشمن را به یأس تبدیل نموده است. باید خاطر نشان کرد همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند: ترویج علم در دنیای اسلام یک عمل صالح است. بر این اساس هر آنچه که نیاز داشته باشیم را با تلاش و تولید علم و تبدیل آن به فناوری و ارتباط این صنعت با دانشگاه ها بدست می آوریم و با ایستادگی و صبوری مسیر خود را با افتخار به گذشته و امید به آینده دنبال می نماییم. 40 سال در مسیر تحقق آرمان ها همراه با عزت و سربلندی که نتیجه آن ظفر بوده گام برداشته و در گام دوم انقلاب نیز انشاءالله جهت بالندگی بیشتر و رسیدن به قلّه های نهایی دانش تلاش خواهیم نمود.

وی در ادامه پیرامون ضرورت فنی مدرن سازی راکتور تحقیقاتی خنداب اراک توضیحاتی را ارائه کرد و ضمن مقایسه کاربردهای راکتور در حال ساخت قدیم و جدید افزود: از جمله ویژگی ها و خصوصیات فنی در باز طراحی راکتور جدید خنداب اراک می توان به افزایش جمعیت نوترونی راکتور که قبلاً 10 به توان 13 بوده و هم اکنون به 10 به توان 14 ارتقاء یافته، وجود اشتعال بالاتر و استفاده بهینه‌تر از سوخت، تولید رادیو ایزوتوپ های صنعتی و پزشکی، تولید رادیوداروی مولیبدن 99 به روش شکافت هسته ای، مصرف آب سنگین کمتر، ایجاد توانمندی انجام تست سوخت، ارتقاء قابلیت انجام تست مواد، نیاز به سوخت کمتر، ارتقاء سطح کیفی آنالیز ساختار اتمی، قابلیت تصویربرداری نوترونی و حفظ ماهیت آب سنگین راکتور اشاره کرد. بارها عنوان شده است که راکتور قبلی آماده بهره برداری بوده است در حالیکه چنین نبوده است. اما فرصتی برای کشور ایجاد شد که این مدرن سازی عملیاتی شود.

زارعان تصریح کرد: یکی از اقدامات مهم و استراتژیک سازمان در سال های اخیر بازطراحی و مدرن سازی راکتور تحقیقاتی خنداب اراک است که در ماه گذشته با حضور ریاست محترم سازمان مدار ثانویه این راکتور افتتاح شد. این کار اقدامی فوق العاده بود. انشاءالله در سال 1400 تست سرد آن آغاز خواهد شد.

وی افزود: برای بازطراحی راکتور خنداب باید طراحی قلب را تغییر می دادیم. ما اعلام کردیم خود سازمان و شرکت های وابسته این بازطراحی را انجام می دهند و یک گروه کاری نیز روی آن نظارت داشته باشد. قبلاً چین، ایران و آمریکا عضو این گروه بودند، دو سال کار روی آن انجام شد و کار پایه ای انجام گرفت که با خروج آمریکا از برجام، انگلیس جای این کشور را گرفت. طراحی های جدید مورد تأیید کشورهای پیشرفته قرار گرفته و اصطلاحاً شناسنامه دار شده است. این موضوع خیلی ارزشمند است. این یعنی اقتدار و افزایش احساس غرور ملی که همه طراحی ها شامل مفهومی، پایه و تفصیلی توسط جوانان این مرز و بوم انجام شده و مابقی اقدامات این حوزه نیز به صورت شبانه روزی در حال انجام است.

زارعان در پاسخ به پرسشی درباره چگونگی عملکرد این راکتور، گفت: راکتور خنداب دو بخش مهم دارد که یکی جزیره هسته‌ای است که داخل گنبد و قلب راکتور است و آنچه در بیرون از آنجا قرار دارد بخش ثانویه می نامند. 51 یا 52 سیستم مختلف باید تکمیل تا راکتور عملیاتی شود. از این 52 سیستم تا به امروز حدود 21 سیستم کامل شده است که عمده آن برای بخش ثانویه بوده است وقتی قسمت اولیه راکتور کار می کند در آنجا آبی هست که گرم می شود. دمای این آب باید کمتر شود و به حدود 40 درجه برسد. حجم اولیه آب سنگین که داخل چاله راکتور قرار می گیرد حدود 60 تن است. وقتی آب گرم می شود باید گرمای خود را پس بدهد.

وی اضافه کرد: مدل سیستم و اتاق کنترل را متخصصین خستگی ناپذیر صنعت هسته ای تکمیل کرده اند و بخش ثانویه تکمیل شده و بخش اولیه مانده است که انشاءالله ظرف 3 ماه آینده اتاق کنترل اصلی هم به اتمام خواهد رسید. راکتور خنداب اراک مثل یک راکتور قدرت است یعنی عملاً مثل بوشهر اما سایز آن کوچک شده است. جای افتخار و غرور دارد وقتی که می بینیم متخصصان ما توانسته اند راکتوری به این پیچیدگی را بسازند.

زارعان در پایان به احداث واحدهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر با بیش از 22 میلیارد کیلو وات ساعت تولید برق اشاره کرد که پس از تکمیل تحویل شبکه سراسری خواهد شد و همراه با نیروگاه اتمی در حال فعالیت بوشهر، از ورود 21 میلیون تُن آلاینده به هوای کشور جلوگیری خواهد کرد. برای ساخت دو نیروگاه اتمی جدید در بوشهر 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری می شود. وی همچنین در خصوص اتمام طراحی و ساخت کلیه زیر پروژه های مجتمع غنی سازی نطنز و کسب دانش فنی تولید دوتره از آب سنگین و طراحی و ساخت لیزرهای توان بالا و دست یابی ایران اسلامی به دانش و فناوری نوظهور کوانتومی که این مهم مصداق بارز تحول علمی در کشور است، مطالبی را برای حاضرین بیان داشت.

بنا بر این گزارش، همچنین نماینده ولی فقیه در امنیت و سپاه انصار به نمایندگی از حاضرین به بخشی از فرمایش حضرت علی (ع) در خطبه 29 ایشان اشاره نمود و گفت: لَا یَمْنَعُ الضَّیْمَ الذَّلِیلُ وَ لَا یُدْرَکُ الْحَقُّ إِلَّا بِالْجِدِّ. ذلت، خواری و عقب افتادگی از کشوری دور نمی شود و حق و پیشرفت در کشوری حاکم نمی شود الا با جدیت و روحیه جهادی. که الحمدلله یکی از جاهایی که عملاً این حقیقت را تفسیر کرده سازمان انرژی اتمی است. خدا به شما عزت بدهد که برای کشور اسلامی مان عزت خلق می کنید.

بازدیدکنندگان با همراهی دستیار ویژه رییس سازمان انرژی اتمی و جمعی از مسئولان مجتمع شهید علیمحمدی فردو از بخش های مختلف و پروژه ها از جمله غنی سازی، تولید ایزوتوپ های پایدار بازدید کردند و ابهامات و سوالات آنها در این حوزه پاسخ داده شد.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین