|
|
امروز: چهارشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۸
کد خبر: ۲۶۸۹۲۸
تاریخ انتشار: ۰۹ تير ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۱
علی که خود از فعالین عرصه رسانه است نیز همچون محسن معتقد بود که شخصی که به عنوان کاربر فضای مجازی فعالیت می‌کند، باید برای پروفایل خود تصویر انتخاب کند و البته لازم است که دائماً تصویر پروفایلش را تغییر دهد، چرا که تنوع در این رابطه بهتر از یکنواختی و روزمرگی است.
‌تاکنون به این مسئله فکر کرده اید کسی که برای پروفایل خود تصویری را انتخاب می‌کند، منجر به برداشت‌های گوناگون دیگران نسبت به منش و ابعاد شخصیتی اش می‌شود؟!

 اغلب کسانی که امروزه عضو فضای مجازی هستند، قطعاً بخشی از زمانی را که در این فضا هستند، جهت انتخاب عکس پروفایل خود و یا چک کردن تصاویر پروفایل مخاطبانشان صرف می‌کنند.

این کار آنقدر عادی و جزو برنامه روزانه کاربران شبکه‌های مجازی شده است که شاید کمتر به جوانب آن دقت شود، در حالی که بحث‌های روانشناسانه زیادی در ورای آن است.

انتخاب نوع تصویری که برای پروفایل انتخاب می‌شود، به روز کردن و اعتیاد به تغییرات روزانه تصویر پروفایل، عادت به چک کردن و حتی قضاوت دیگران از این طریق، همگی به نوعی بحث روانشناسانه بازمی گردد.

اینکه چه میزان ارتباط میان انتخاب نوع عکس پروفایل و ویژگی‌های روانشناختی افراد وجود دارد، یک بحث تخصصی و شاید بسیار مهم باشد، برای ورود به این بحث، ابتدا با چند کاربر فضای مجازی گفت و گو کرده و نظرات آنها را در این خصوص جویا شدیم.

یک کاربر معمولی دلیلی ندارد که در فضای مجازی ناشناس باشد

محسن که از ابتدای ایجاد و گسترش فضای مجازی وارد این فضا شده و به نوعی در این زمینه بسیار فعال است، معتقد است: یک کاربر معمولی، دلیلی ندارد که خود را در فضای مجازی، ناشناس جلوه دهد.

این کاربر فضای مجازی، در پاسخ به این سوال که آیا شما از آن دسته افرادی هستید که دائماً عکس پروفایل خود را تغییر می‌دهند، بیان کرد: من به عنوان یک کاربر، همیشه عکس خودم را به عنوان پروفایل انتخاب می‌کنم اما دائماً به دنبال تغییر دادن آن نیستم و تصویر پروفایلم گاهی آنقدر تغییر نمی‌کند که دوستانم مرا مجبور به تغییر عکس پروفایل می‌کنند.

علی که خود از فعالین عرصه رسانه است نیز همچون محسن معتقد بود که شخصی که به عنوان کاربر فضای مجازی فعالیت می‌کند، باید برای پروفایل خود تصویر انتخاب کند و البته لازم است که دائماً تصویر پروفایلش را تغییر دهد، چرا که تنوع در این رابطه بهتر از یکنواختی و روزمرگی است.

چه ایرادی دارد یک خانم عکس خودش را برای پروفایل انتخاب کند؟!

در این میان، اما سعیده، به عنوان یک کاربر خانم که در فضای مجازی فعال است، گفت: الزامی برای اینکه حتماً یک کاربر پروفایلش عکس داشته باشد، وجود ندارد اما به طورکلی نوع پروفایل می‌تواند نشانگر شخصیت و نوع تفکر فرد باشد، اما به نظر من افرادی که پروفایلشان عکس ندارد، همان کسانی هستند که به راحتی می‌توانند از فضای مجازی فاصله بگیرند و اصلاً غرق در این فضا نیستند.

علی گفت: خود من سعی می‌کنم عکس‌های پروفایل خود را حداقل در طول هفته تغییر دهم، بیشتر تصاویر پروفایلم نیز عکس‌هایی از طبیعت است، البته گاهی هم تصاویر خانوادگی ام را به عنوان تصویر پروفایل انتخاب می‌کنم، منتها تصویر همسرم هیچ گاه میان این عکس‌ها نیست، چون به هیچ عنوان نمی‌توانم توجیه عقلی، عرفی و یا اعتقادی برای این کار پیدا کنم، در واقع ضرورتی برای این کار نمی بینم.

سعیده با بیان اینکه انتخاب تصویر چهره به عنوان عکس پروفایل ایرادی ندارد، اظهار کرد: خود من بارها از این موضوع کمک گرفته‌ام و چهره افراد را در پروفایلشان دیده ام و با این کار در ملاقات بعدی توانسته ام به راحتی مخاطبم را بشناسم.

وی ادامه داد: البته گاهی دیده می‌شود که عکس شخصی یا خانوادگی با عرف جامعه اصلاً مطابقت ندارد و به نوعی هنجارشکنی محسوب می‌شود که من با این عکس‌ها مخالفم و معتقدم قرار نیست با عکس پروفایل کسی را فریب دهیم.

هیچگاه تصویر همسرم را برای پروفایلم انتخاب نمی‌کنم

محسن در خصوص انتخاب عکس خانوادگی برای تصویر پروفایل خود در فضای مجازی، بیان کرد: شخصاً ترجیح نمی‌دهم تصویر خانوادگی با همسرم را در فضای مجازی به عنوان عکس پروفایل انتخاب کنم و برای این امر، دلایل شخصی دارم که بازگو کردن آن شاید صحیح نباشد.

وی گفت: برخی مسائل شخصی، آنقدر جزئی هستند که امکان بازگو کردن آن برای دیگران وجود ندارد، انتخاب و یا عدم انتخاب عکس خانوادگی برای پروفایل نیز از همین دسته مسائل است، البته نکته قابل توجه در این رابطه اینکه اخیراً بسیار دیده می‌شود که برخی مردان متأهل به دلیل برخی محدودیت‌ها، ترجیح می‌دهند در فضای مجازی مجرد شناخته شود.

وی با بیان اینکه، معمولاً خانم‌ها از گذاشتن تصویر خود به عنوان عکس پروفایل، اکراه دارند، گفت: به دلیل بافت سنتی یک جامعه، ویژگی‌های فرهنگی و مذهبی خانواده‌ها و یا سو استفاده‌هایی که توسط دیگران از عکس پروفایل یک خانم در فضای مجازی انجام می‌شود، خانم‌ها ترجیح می‌دهند که تصویر پروفایلشان، عکس شخصی خودشان نباشد.

می‌توانیم افراد را از روی عکس پروفایلشان قضاوت کنیم؟

علی همچنین با اشاره به اینکه عکس پروفایل تا حدی می‌تواند ملاک قضاوت قرار گیرد، بیان کرد: ظاهر هیچگاه نمی‌تواند صد درصد ملاک شناخت ذات افراد باشد، اما ظاهرِ هر شخص، نوع لباس پوشیدن، صحبت و رفتار او بخشی از شخصیت او است، پس پروفایل هم می‌تواند ملاک قضاوت و معرفی بخشی از شخصیت یک فرد باشد.

وی ادامه داد: معمولاً وقتی با کاربری در فضای مجازی در ارتباط هستم، عکس پروفایل او را می بینم و گاهی پیش آمده که تا آخرین صفحه پروفایلش را چک کردم و البته ناگفته نماند که کسانی را از روی تصویر پروفایلشان قضاوت کردم و بعدها در فضای حقیقی ارتباط شخصیت واقعی و تصویر پروفایل او به قضاوت من درباره شخصیتش بسیار نزدیک بوده است.

چند وقت یکبار عکس پروفایل دیگران را چک می‌کنید؟

محسن نیز در خصوص چک کردن عکس پروفایل دیگران، بیان کرد: هنگامی که با یک فرد به عنوان کاربر فضای مجازی در ارتباط هستیم، ناخودآگاه هنگام پیام دادن به او، کنجکاو می‌شویم تا عکسی که برای معرفی خود در این فضا انتخاب کرده است را چک کنیم اما به طور کلی اینکه هر روز فقط برای چک کردن عکس پروفایل افراد به فضای مجازی واردشویم، به دور از اخلاق است.

سعیده نیز با بیان اینکه من به دلیل مشغله‌های زندگی وقتی برای چک کردن پروفایل دیگران ندارم، گفت: عکس پروفایل دیگران را چک نمی‌کنم مگر اینکه آن شخص برایم خیلی مهم باشد، به نظرم آدم‌های بسیاری در فضای مجازی، آن چیزی هستند که دوست داشتند باشند و خود واقعیشان را به نمایش نمی‌گذارند، پس قضاوت از روی عکس پروفایل کار درستی نیست.

احمد ترابی روانشناس بالینی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، در این رابطه عنوان کرد: روان شناسان معتقدند تا حدودی می‌توان بخشی از ویژگی‌های شخصیتی و روانی افراد را از طریق عکس پروفایلشان ارزیابی کرد، اینجاست که تصویر پروفایل در فضای مجازی در شناخت وضعیت روانی و شخصیت انسان معنا پیدا می‌کند.

این روانشناس بالینی تاکید کرد: طبعاً ویژگی های شخصیتی و روان شناختی خاص هر فرد، تا حدودی از علل انتخاب تصاویر پروفایل می‌تواند نشأت گیرد، به طوری که هر تیپ و گرایش شخصیتی، نوع و طرح خاصی از تصاویر را ترجیح می‌دهد، شاید تاکنون به این مسئله اید کسی که برای پروفایل خود تصویری را انتخاب می‌کند، منجر به برداشت‌های گوناگون (طرز تلقی) دیگران نسبت به منش و ابعاد شخصیتی اش می‌شود.

عکس‌های دسته جمعی پروفایل، نشان دهنده شخصیت برونگرای افراد است

عضو سازمان نظام روان شناسی و مشاوره، گفت: در تصویر پروفایل افراد برونگرا، غالباً بیش از یک نفر مشاهده می‌شود و شخص با افراد زیادی احاطه شده است، بنابراین عکس دسته جمعی نشان دهنده شخصیت برونگرای آنها و نمود آن است که تفریح، میهمانی و خوش‌گذارانی در اولویت زندگیشان قرار دارد.

وی بیان کرد: در مقابل، درون گراها معمولاً به جلب توجه و کانون دید دیگران بودن، کمتر علاقه نشان می‌دهند و اصطلاحاً سرشان به کار و علایق خودشان گرم است، این اشخاص معمولاً از گذاشتن عکس خودشان به عنوان پروفایل در شبکه های اجتماعی اجتناب می‌کنند و گرایش بیشتری دارند تا عکس‌هایی از منظره های زیبا و شگفتی‌های طبیعت یا حتی یک تصویر ساده و با معنی را برای پروفایلشان انتخاب کنند.

این روان درمانگر اظهار کرد: نکته حائز اهمیت اینکه همچنین عکس‌هایی با چنین مضامینی که گفته شد، شرح حال افرادی می‌تواند باشد که موقعیت اجتماعی، سیاسی و علمی مهمی دارند و طبعاً نمی‌خواهند چندان در فضای مجازی شناخته و کشف شوند یا حتی به نوعی محدودیت و معذوریت دارند، برای مثال خانم‌های متأهل یا دخترانی که پدران سخت گیر و متعصبی دارند از این قاعده پیروی می‌کنند.

از روی پروفایل، افراد زودرنج را بشناسید!

ترابی با اشاره به اینکه افراد زود رنج غالباً گرایش دارند عینکی ساده با کمترین میزان رنگ را برای پروفایل خود انتخاب کنند، تاکید کرد: هرچه فرد روان رنجورتر باشد، احتمال اینکه عکسی عاری از صورت خودش انتخاب کند، بیشتر است؛ طبق نظر پژوهشگران حوزه‌ی روان شناسی، افرادی که از روان رنجوری رنج می‌برند، نمی‌توانند احساسات و هیجانات منفی را مخفی کرده یا از خود دور کنند، بنابراین تصاویر حیوانات یا بناهای تاریخی بیشتر در پروفایل شأن به چشم می‌خورد.

این پژوهشگر بیان کرد: افراد وظیفه شناس نیز، دارای رفتاری برنامه ریزی شده به همراه نظم و انضباط هستند، آنها معمولاً در تصاویرشان، سنی بالاتر از سن واقعی خود را نشان می‌دهند و برای نشان دادن این موضوع از لباس‌هایی استفاده می‌کنند که این ویژگی را بیشتر در آن ها نشان می‌دهد؛ این افراد تقریباً همه احساسات تیپ‌های شخصیتی متفاوت را به نمایش می‌گذارند.

عکس‌های ضعیف و بی کیفیت پروفایل، نشان دهنده کدام شخصیت است؟

این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه در بیشتر اوقات، افرادی که سازگاری خوبی با شرایط دیگران دارند عکس‌های ضعیف و بی کیفیتی از خود به اشتراک می‌گذارند، افزود: وجه مشترک همه آنها این است که غالباً در تصاویر، هیجانات مثبت، شاد و سرزندگی به وضوح دیده می‌شوند، همچنین اشخاص سازگار و توافق پذیر، معمولاً عکس هایی از چهره خندان خود با دیگران را به نمایش می‌گذارند.

ترابی ادامه داد: عکس نوشته‌های غمگین، خاص و مغرورانه، عکس پروفایل حیوانات، سیاه و سفید و خاکستری نیز تحلیل خاص خود را دارند، برخی افراد بعضاً دوست دارند عکس حیواناتی نظیر شیر، سگ و گربه را در پروفایل خود قرار دهند، این افراد از شخصیت‌های برون گرا، موافق و وظیفه شناس دورتر و به شخصیت‌های کنشگر و عصبی نزدیک هستند، همچنین انتخاب عکس‌های خاکستری، سیاه و تاریک، نشان دهنده تمایلات افسردگی، غم و ناامیدی است.

با تصاویر پروفایل افراد خود شیفته، آشنا شوید!

وی با بیان اینکه افراد مغرور و خودشیفته تمایل دارند، کانون توجه و دید دیگران باشند، اظهار کرد: این افراد حس مبالغه آمیزی به ظاهر فیزیکی خود می‌گیرند و به عکس‌های پروفایل خود به گونه‌ای افراطی عشق می‌ورزند.

ترابی ادامه داد: برای تشخیص این افراد خودمحور، کافیست کمی بیشتر دقت کنید، این افراد، صورت، اندام و پوشش جلب کننده‌ای دارند، آیا در میان دوستان و آشنایان شما کسی را به یاد می‌آورید که با دیدن عکس‌های صفحات اجتماعی او، یاد مجلات مد و زیبایی بیفتید؟، این افراد احتمال زیاد علاقه‌مند هستند کانون توجه و جذب کننده نگاه دیگران به خود باشند.

در انتخاب عکس پروفایل خود بیش از گذشته دقت کنید

این درمانگر حوزه روان شناسی در پایان تاکید کرد: اکثر برداشت ها و قضاوت‌ها در فضای مجازی ابتدای امر، از طریق تصاویر پروفایل است، چراکه این تصاویر، گویای اطلاعات زیادی در مورد شما و شخصیت تان است؛ بدیهی به نظر می‌رسد که باید نسبت به انتخاب آنها دقت و توجه لازم را داشته باشید.

طبق نظرات چند کاربر فعال فضای مجازی که اکثراً در سنین جوانی قرار دارند، می‌توان به نکات مهمی در رابطه با نوع انتخاب عکس پروفایل و مسائل مربوط به آن پی برد، می‌توان گفت تقریباً همگی این افراد به این امر که یک فرد در فضای مجازی باید عکسی برای پروفایلش انتخاب کند، اتفاق نظر داشتند.

اما اگر کمی توجه کنیم، به وضوح مشخص است که بخش زیادی از مردان، به انتشار تصاویر خود در کنار همسرشان در فضای مجازی و آن هم به عنوان پروفایل تمایلی نشان نمی دهند‌، حتی اگر تعصب اعتقادی زیادی نیز نداشته باشند.

به طور کلی، زمانی که افراد در فضای مجازی وارد می‌شوند، لازم می‌دانند تا از قابلیت پروفایل برای انتشار تصاویر انتخاب کنند، اما نوع انتخاب آن به فرهنگ خانوادگی، میزان تعصبات، جایگاه شغلی و … بر می‌گردد.

تا پیش از این، شاید برای انتخاب تصاویر پروفایل، تنها به زیبایی، علاقه و اعتقادات خود در این باره توجه می‌کردید، اما با توجه به سخنان کارشناس روانشناسی در این خصوص، می‌توان گفت که رابطه عمیق‌تر و حساس‌تری میان وضعیت روانشناختی (شخصیت افراد) و پروفایل‌شان نهفته است که به ظاهر مشخص نیست.

به طور کلی، شاید بسیاری از رفتارهایی که برای ما عادی و غیرقابل توجه باشد، از منظر دیگران، حجم وسیعی از معناهای متفاوت را در بر بگیرد، بنابراین اگر فضایی را برای فعالیت در جامعه، چه حقیقی و چه مجازی انتخاب می‌کنیم، باید به ریزترین رفتارمان نیز در آنجا دقت کنیم، تا آنجا که شاید یک رفتار کوچک، همچون انتخاب تصویر پروفایل، همانطور که گفته شد، نشان دهنده نوع شخصیت ما باشد.
منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین