غذاهای ممنوعه برای افسرده ها
احتمالا برایتان پیشآمده است که بعد از پشتسرگذاشتن روزی بد، ناگهان متوجه شدهاید در حال تمامکردن لیوان بزرگی از بستنی هستید. اگر بله، پس حتما از تأثیر احساسات روی نحوهی غذاخوردن اطلاع دارید. آنچه ممکن است ندانید، این است که خوراک شما میتواند بهطرز چشمگیری سلامت روحی و روانی شما را دستخوش تغییر کند.
احتمالا برایتان پیشآمده است که بعد از پشتسرگذاشتن روزی بد، ناگهان متوجه شدهاید در حال تمامکردن لیوان بزرگی از بستنی هستید. اگر بله، پس حتما از تأثیر احساسات روی نحوهی غذاخوردن اطلاع دارید. آنچه ممکن است ندانید، این است که خوراک شما میتواند بهطرز چشمگیری سلامت روحی و روانی شما را دستخوش تغییر کند.براساس تحقیق دانشگاه پلیتکنیک ویرجینیادر فوریهی سال ۲۰۱۵، مشخص شد مجموعهای از انتخابهای ساده از میان مواد غذایی میتواند منجر به شکلگیری احساسات خوب و بد در ما شود. در امریکا ۱۸درصد جمعیت از نوعی اختلال عصبی رنج میبرند. پژوهشگران تشخیص دادهاند ۶٫۷ درصد از جمعیت بزرگسالان بالای ۱۸ سال این کشور دچار افسردگی بالینیاند. درواقع لازم نیست حتما به یکی از این بیماریها مبتلا باشید تا بدانید افسردگی یا اضطراب خفیف هم میتواند بار سنگینی روی دوش افراد باشد. این دو بیماری لزوما همپوشانی ندارند، اما همهی ما میدانیم این دو حالتِ روحی تا چه میزان میتوانند روی وزن بدن اثرگذار باشند.
درحالیکه عوامل بالقوهی زیادی برای بروز هرکدام از این شرایط روحی وجود دارد، خبر خوب این است که غذای مصرفی ما میتواند در کنترل شدت و مدتزمان یک دوره افسردگی یا اضطراب، نقش بسزایی داشته باشد. پس در ادامه با این مقاله همراه باشید تا راهنماییهای بیشتری در این خصوص بهدست آورید.
دستهی اول: غذاهایی که افسردگی را تشدید میکنند
سعی کنید تاحدامکان از مصرف این دسته از غذاها دوری کنید، چون میتوانند وضعیت روحی شما را وخیم کنند.
۱. قند
قند همیشه در لیست غذاهایی قرار میگیرد که باید آنها را کمتر خورد. دلایل مختلفی برای این مسئله وجود دارد که یکی از آنها ارتباط مستقیم این مادهی غذایی با افسردگی است. تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ دربارهی یائسگی انجام شد، نشان داد افزایش میزان قند در رژیم غذایی افراد، با افزایش احتمال ابتلا به افسردگی مرتبط است. پیشازاین دانشمندان نمیدانستند چرا داشتن یکی از مشکلات افسردگی، زوال عقل یا دیابت، خطر ابتلا به دیگری را افزایش میدهد. اما براساس تحقیقی که در نشریهی دیابت منتشر شد، محققان دریافتند وقتی سطح قند خون بالا میرود، سطح پروتئینی که رشد نورونها و سیناپسها را افزایش میدهد، در مقابل پایین میآید. یعنی خوردن سادهی یک آبنبات، باعث میشود مغز شما در سطحی پایینتر از سطح نرمال کار کند. پس هرچه بیشتر از مواد قندی استفاده کنید، خطر ابتلا به افسردگی، دیابت و زوال عقل بیشتر خواهد بود.
۲. شیرینکنندههای مصنوعی
خیال نکنید با کمک شیرینکنندههای مصنوعی میتوانید ذائقهی شیرینیخواهتان را راضی کنید. اسپارتام مادهی اولیهی رایج و خطرناکی است که در محصولاتی مثل نوشابههای رژیمی پیدا میشود. این ماده مانع تولید انتقالدهندهی عصبیِ سروتونین میشود. این موضوع ممکن است باعث بیماریهای عصبی شود، ازجمله: سردرد، بیخوابی، تغییرات خلقوخو و البته افسردگی. البته شیرینکنندههای مصنوعیِ دیگر مثل ایکوال یا نوتراسوئیت هم ممکن است برای سلامت روان مضر باشند.
۳. الکل
دستگاه عصبی مرکزیِ انسان بسیار مهم است و مسئولیت انتقال اطلاعات از حواس پنجگانه، فکرکردن، فهمیدن، استدلالکردن و کنترل عملکرد محرکها را برعهده دارد. البته دستگاه عصبی مرکزی، وظیفهی چگونگیِ پردازش احساسات را نیز برعهده دارد. وقتی فردی میزان قابلتوجهی نوشیدنی الکلی مینوشد، کیفیت همهی این عملکردها در سطح پایینتری از حد معمول قرار میگیرد. بنابراین چون الکل نظم کارکرد دستگاه عصبی مرکزی را مختل میکند، یکی از عوامل افسردگی بهشمار میآید. حرف آخر اینکه نوشیدنیهای الکلی، علائم افسردگی را بسیار تشدید میکنند. مطمئن باشید اگر از نوشیدن آن دست بردارید، از نتیجهی آن شگفتزده خواهید شد.
۴. روغن جامد
مرغ سوخاری، پنیر کبابی و سیبزمینی سرخکرده: غذاهای خوشمزهای که خوردن آنها هیچوقت به شما توصیه نمیشود. این مواد به چند علت، مشکلاتی برای سلامتتان ایجاد میکنند و مثل آوار روی بدن شما خراب میشوند. علاوهبراین، با بروز بیماری افسردگی نیز مرتبطاند. سرخکردنِ زیاد مواد غذایی، معمولا در روغن جامد انجام میشود. عمل هیدروژنهکردن، فرایندی است که روغن گیاهی مایع را به شکل جامد تبدیل و آن را بیشتر قابلنگهداری میکند. هرچیزی که با روغنهای جامد پخته شود و حاوی چربیهای ترانس باشد، میتواند بهصورت بالقوه باعث بروز افسردگی شود. چربیهای اشباع مثل آنچه در گوشتهای فراوریشده، لبنیات پرچربی و کره وجود دارد، میتواند رگها را مسدود و از جریان آسان خون به مغز جلوگیری کند. درواقع عملکرد بهینهی مغز از افسردگی جلوگیری میکند [و این مواد مانع چنین عملکردی میشوند].
۵. فستفود
فستفودها شاید در کوتاهمدت راحت و ارزان بهنظر برسند، اما وقتی تأثیر آن را بر سلامت جسم و ذهن در نظر میگیرید، قیمت واقعی آن با شیب تندی بالا میرود. براساس پژوهش سال ۲۰۱۲ مجلهی تغذیهی سالم همگانی، ثابت شد افرادی که فستفود میخورند، در مقایسه با افرادی که از این نوع مواد غذایی استفاده نمیکنند، ۵۱درصد بیشتر با احتمال ابتلا به افسردگی مواجهاند. درواقع وقتی از فستفودها صحبت میکنیم، منظورمان همبرگر، هاتداگ، پیتزا و کلیهی خوراکیهایی است که بهصورت صنعتی تهیه میشوند. البته بعید است خوردن مقدار کمی از هرکدام از این غذاها احتمال ابتلا به افسردگی را بیشتر کند، اما اگر بهصورت منظم از فستفودها استفاده میکنید، اصلاح رژیم غذاییتان مهمترین قدمی است که میتوانید برای داشتن احساسات شادتر و افسردگی کمتر بردارید.
۶. چربیهای ترانس
چریی ترانس اسم عمومیِ چربیهای غیراشباعی است که البته در همهی مواد غذایی وجود ندارد. در دههی ۱۹۵۰، چربیهای ترانس بهصورت گسترده در چیزهایی مثل مارگارین، میانوعدهها، خوراکیهای صنعتی بستهبندیشده و همینطور روغنهای مورداستفاده در سرخکردن فستفودها بهکار میرفت. براساس تحقیقی که در مجلهی پلوس وان منتشر شده است، استفاده از چربیهای ترانس میتواند خطر ابتلا به افسردگی را تا ۴۸درصد افزایش دهد. درعوض، تحقیقات زیادی نیز نشان دادهاند رژیم مدیترانهای، که در آن بهطور سنتی از روغن زیتون استفاده میشود، میتواند خطر ابتلا به تعداد زیادی از مشکلات سلامت ازجمله افسردگی را کاهش دهد.
۷. غذاهایی با سدیم بالا
در طول دههها غذاهای بدون چربی، راهکاری برای کاهش وزن شناخته میشدند، اما امروزه ثابت شده است بسیاری از این محصولات حاوی مقدار قابلتوجهی سدیماند. کارشناسان بر این باورند که نمک اضافی در مواد غذایی میتواند بر احساسات افراد اثرگذار باشد، زیرا سدیم اضافی در این محصولات ممکن است وضعیت سیستم عصبی بدن را دچار اختلال کند. این موضوع نهتنها ممکن است اثر مستقیمی روی افسردگی داشته باشد، بلکه میتواند سیستم ایمنی بدن را نیز با خطر مواجه کند و این امر خود باعث خستگی و فرسودگی میشود. بدن ناتوان و خسته نیز احتمالا میزبان خوبی برای بروز اختلالات عاطفی خواهد بود. مانند بسیاری از غذاهای این لیست، نمک نیز میتواند باعث افزایش وزن و درنتیجه ایجاد تصویری منفی از ظاهر فرد و حتی پیشرفت افسردگی شود.
دستهی اول: غذاهایی که افسردگی را تشدید میکنند
سعی کنید تاحدامکان از مصرف این دسته از غذاها دوری کنید، چون میتوانند وضعیت روحی شما را وخیم کنند.
۱. قند
قند همیشه در لیست غذاهایی قرار میگیرد که باید آنها را کمتر خورد. دلایل مختلفی برای این مسئله وجود دارد که یکی از آنها ارتباط مستقیم این مادهی غذایی با افسردگی است. تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ دربارهی یائسگی انجام شد، نشان داد افزایش میزان قند در رژیم غذایی افراد، با افزایش احتمال ابتلا به افسردگی مرتبط است. پیشازاین دانشمندان نمیدانستند چرا داشتن یکی از مشکلات افسردگی، زوال عقل یا دیابت، خطر ابتلا به دیگری را افزایش میدهد. اما براساس تحقیقی که در نشریهی دیابت منتشر شد، محققان دریافتند وقتی سطح قند خون بالا میرود، سطح پروتئینی که رشد نورونها و سیناپسها را افزایش میدهد، در مقابل پایین میآید. یعنی خوردن سادهی یک آبنبات، باعث میشود مغز شما در سطحی پایینتر از سطح نرمال کار کند. پس هرچه بیشتر از مواد قندی استفاده کنید، خطر ابتلا به افسردگی، دیابت و زوال عقل بیشتر خواهد بود.
۲. شیرینکنندههای مصنوعی
خیال نکنید با کمک شیرینکنندههای مصنوعی میتوانید ذائقهی شیرینیخواهتان را راضی کنید. اسپارتام مادهی اولیهی رایج و خطرناکی است که در محصولاتی مثل نوشابههای رژیمی پیدا میشود. این ماده مانع تولید انتقالدهندهی عصبیِ سروتونین میشود. این موضوع ممکن است باعث بیماریهای عصبی شود، ازجمله: سردرد، بیخوابی، تغییرات خلقوخو و البته افسردگی. البته شیرینکنندههای مصنوعیِ دیگر مثل ایکوال یا نوتراسوئیت هم ممکن است برای سلامت روان مضر باشند.
۳. الکل
دستگاه عصبی مرکزیِ انسان بسیار مهم است و مسئولیت انتقال اطلاعات از حواس پنجگانه، فکرکردن، فهمیدن، استدلالکردن و کنترل عملکرد محرکها را برعهده دارد. البته دستگاه عصبی مرکزی، وظیفهی چگونگیِ پردازش احساسات را نیز برعهده دارد. وقتی فردی میزان قابلتوجهی نوشیدنی الکلی مینوشد، کیفیت همهی این عملکردها در سطح پایینتری از حد معمول قرار میگیرد. بنابراین چون الکل نظم کارکرد دستگاه عصبی مرکزی را مختل میکند، یکی از عوامل افسردگی بهشمار میآید. حرف آخر اینکه نوشیدنیهای الکلی، علائم افسردگی را بسیار تشدید میکنند. مطمئن باشید اگر از نوشیدن آن دست بردارید، از نتیجهی آن شگفتزده خواهید شد.
۴. روغن جامد
مرغ سوخاری، پنیر کبابی و سیبزمینی سرخکرده: غذاهای خوشمزهای که خوردن آنها هیچوقت به شما توصیه نمیشود. این مواد به چند علت، مشکلاتی برای سلامتتان ایجاد میکنند و مثل آوار روی بدن شما خراب میشوند. علاوهبراین، با بروز بیماری افسردگی نیز مرتبطاند. سرخکردنِ زیاد مواد غذایی، معمولا در روغن جامد انجام میشود. عمل هیدروژنهکردن، فرایندی است که روغن گیاهی مایع را به شکل جامد تبدیل و آن را بیشتر قابلنگهداری میکند. هرچیزی که با روغنهای جامد پخته شود و حاوی چربیهای ترانس باشد، میتواند بهصورت بالقوه باعث بروز افسردگی شود. چربیهای اشباع مثل آنچه در گوشتهای فراوریشده، لبنیات پرچربی و کره وجود دارد، میتواند رگها را مسدود و از جریان آسان خون به مغز جلوگیری کند. درواقع عملکرد بهینهی مغز از افسردگی جلوگیری میکند [و این مواد مانع چنین عملکردی میشوند].
۵. فستفود
فستفودها شاید در کوتاهمدت راحت و ارزان بهنظر برسند، اما وقتی تأثیر آن را بر سلامت جسم و ذهن در نظر میگیرید، قیمت واقعی آن با شیب تندی بالا میرود. براساس پژوهش سال ۲۰۱۲ مجلهی تغذیهی سالم همگانی، ثابت شد افرادی که فستفود میخورند، در مقایسه با افرادی که از این نوع مواد غذایی استفاده نمیکنند، ۵۱درصد بیشتر با احتمال ابتلا به افسردگی مواجهاند. درواقع وقتی از فستفودها صحبت میکنیم، منظورمان همبرگر، هاتداگ، پیتزا و کلیهی خوراکیهایی است که بهصورت صنعتی تهیه میشوند. البته بعید است خوردن مقدار کمی از هرکدام از این غذاها احتمال ابتلا به افسردگی را بیشتر کند، اما اگر بهصورت منظم از فستفودها استفاده میکنید، اصلاح رژیم غذاییتان مهمترین قدمی است که میتوانید برای داشتن احساسات شادتر و افسردگی کمتر بردارید.
۶. چربیهای ترانس
چریی ترانس اسم عمومیِ چربیهای غیراشباعی است که البته در همهی مواد غذایی وجود ندارد. در دههی ۱۹۵۰، چربیهای ترانس بهصورت گسترده در چیزهایی مثل مارگارین، میانوعدهها، خوراکیهای صنعتی بستهبندیشده و همینطور روغنهای مورداستفاده در سرخکردن فستفودها بهکار میرفت. براساس تحقیقی که در مجلهی پلوس وان منتشر شده است، استفاده از چربیهای ترانس میتواند خطر ابتلا به افسردگی را تا ۴۸درصد افزایش دهد. درعوض، تحقیقات زیادی نیز نشان دادهاند رژیم مدیترانهای، که در آن بهطور سنتی از روغن زیتون استفاده میشود، میتواند خطر ابتلا به تعداد زیادی از مشکلات سلامت ازجمله افسردگی را کاهش دهد.
۷. غذاهایی با سدیم بالا
در طول دههها غذاهای بدون چربی، راهکاری برای کاهش وزن شناخته میشدند، اما امروزه ثابت شده است بسیاری از این محصولات حاوی مقدار قابلتوجهی سدیماند. کارشناسان بر این باورند که نمک اضافی در مواد غذایی میتواند بر احساسات افراد اثرگذار باشد، زیرا سدیم اضافی در این محصولات ممکن است وضعیت سیستم عصبی بدن را دچار اختلال کند. این موضوع نهتنها ممکن است اثر مستقیمی روی افسردگی داشته باشد، بلکه میتواند سیستم ایمنی بدن را نیز با خطر مواجه کند و این امر خود باعث خستگی و فرسودگی میشود. بدن ناتوان و خسته نیز احتمالا میزبان خوبی برای بروز اختلالات عاطفی خواهد بود. مانند بسیاری از غذاهای این لیست، نمک نیز میتواند باعث افزایش وزن و درنتیجه ایجاد تصویری منفی از ظاهر فرد و حتی پیشرفت افسردگی شود.
ارسال نظر